[ÀUDIO] 'Arrela't al Delta': la nova campanya d'educació ambiental i sensibilització del col·lectiu L’Arrel per informar i conscienciar sobre el Delta de la Tordera i la seva importància ecològica: http://malgratcomunicacio.cat/index.php?cont=not&id=4836 …
[ÀUDIO] 'Arrela’t al Delta': la nova campanya del col·lectiu L’Arrel per informar i conscienciar sobre el Delta de la Tordera
Ona Malgrat 23/2/2018
El col·lectiu ecologista L’Arrel presenta la campanya d’educació ambiental i sensibilització del patrimoni natural del Delta de la Tordera, sota el títol 'Arrela’t al Delta!'. Amb la voluntat d’informar i conscienciar la població de Malgrat de Mar sobre l’espai natural i la seva importància ecològica, el col·lectiu realitzarà diverses activitats des del març fins al mes d’agost.
Marc Martín i Pol Serra, membres del col·lectiu ecologista L'Arrel
Segons L’Arrel, el Delta i la Conca de la Tordera reben múltiples pressions humanes, "que no només degraden els ecosistemes que presenten sinó que també comporten una pèrdua de qualitat ecològica en la desembocadura, amb totes les conseqüències que això comporta". És en aquest context en el qual el col·lectiu de l’Alt Maresme ha engegat la campanya, per explicar a la ciutadania més propera l’existència de l’espai i el seu valor, "no només social o econòmic, sinó també ecològic i natural".
Arrela’t al Delta oferirà una sèrie d’activitats i actuacions entre els mesos de març i agost amb tres grans objectius: Donar a conèixer el patrimoni natural que engloba el Delta de la Tordera, exposar els serveis ecosistèmics que proporciona l’espai i les pressions humanes que viu, i proposar mesures per garantir una millora en la seva qualitat ecològica.
El programa d’activitats s’iniciarà el mes vinent, concretament el 17 de març, amb una xerrada a l’Arxiu municipal sobre el Delta i la seva importància ecològica. A l’abril, per Setmana Santa, el col·lectiu presentarà una exposició fotogràfica i un mural al poble, per afegir un "valor artístic" a la campanya.
De cara al maig, L’Arrel prepara una xerrada sobre la petjada de l’home, per treballar la implicació dels veïns en el delta, i una taula rodona de debat, per recollir noves idees i compartir visions a nivell local "per integrar l’espai com a patrimoni del municipi".
El mes de juny es farà una ruta guiada al Delta de la Tordera i es participarà al 'Clean up day', una iniciativa de recollida de residus per implicar la població malgratenca i treballar in situ. Per tancar la campanya, L’Arrel prepararà l’iniciativa europea 'Delta i Tordera watch' a l’agost i celebrarà les segones Jornades del Delta de la Tordera com a acte de cloenda.
Des del col·lectiu han afegit que: "Creiem que s’ha de treballar des de baix, des de la divulgació, a peu de carrer, per oferir els coneixements i les eines necessàries a la ciutadania i perquè la gent conegui l’existència del delta i el valor associat a aquest espai natural".
-------------------------------------------------------
Mal comencen. El "Clean up day' és una iniciativa pensada i dissenyada com a propaganda (fer-se la foto i quedar xuliguai) que coincideix amb l'època de reproducció (més sensible) d'aquells animalons que es volen reivindicar. Espero que canviin de data
http://malgratcomunicacio.cat/index.php?cont=not&id=4836#.WpAsEm6DBWM.twitter …
No tinc adreça de contacte... Passeu-li als de l'Arrel aquesta anècdota. Gràcies... El "Clean up day" és una iniciativa mal dissenyada i en contra de la protecció de la biodiversitat a on es realitza... La pitjor data per ficar-se a remenar les zones de nidificació, vaja...
Demanen que la Taula de la Tordera inclogui tots els pobles de la conca
Ràdio Palafolls 23/2/2018
Actualment la taula compta amb la presència d’entitats, ajuntaments i agents del Delta de la Tordera; bàsicament de Blanes, Malgrat, Tordera i Palafolls.
L’entitat Preservem el Litoral creu que cal ampliar aquesta mesa a tots els ajuntaments, entitats cíviques i ambientals i, també als sectors econòmics implicats i relacionats amb la conca de la Tordera, inclosa la riera d’Arbúcies, des del seu naixement .
L’entitat ecologista creu que és imprescindible comptar amb tots els agents implicats amb el riu en la seva integritat per tal de fer una diagnosi més acurada i poder projectar les futures actuacions tècniques o polítiques sobre la Tordera i del seu Delta.
Asseguren que no es pot parlar d’aigua o de cabal ecològic si no es parla de les Plantes embotelladores de la capçalera d’Arbúcies o del Montseny, i de les captacions d’aigua al sector químic de Sant Celoni, o bé de les extraccions d’àrids al llarg de la conca.
Per tot plegat l’entitat demana incorporar aquests municipis i entitats al funcionament de la Taula de Treball per a la recerca d’un Pla integral per a la regeneració del Delta de la Tordera, que s’està elaborant. Creu a més que si s’hi incorporen hi haurà un grau de compromís més gran per part de tots els ajuntaments i agents implicats de la Conca de la Tordera, alhora que un més alt grau de participació i debat.
Justament fa unes setmanes l’Ajuntament de Palafolls ja denunciava algunes mancances en aquesta Taula de Treball. El regidor de Medi Ambient, Juan Andrés Osorio, assegurava que mancava la presència del sector de la pagesia i denunciava el pes del sector hoteler.
La protecció del Delta de la Tordera es trasllada també a la ciutadania
El Punt Avui 23/2/2018
El col·lectiu ecologista L’Arrel impulsa la iniciativa a Malgrat que inclou xerrades, visites a l’espai natural i un debat per buscar solucions
La primera activitat es farà el proper 17 de març
El Delta de la Tordera és objecte d’una campanya de sensibilització adreçada a la ciutadania Foto: T.M.
L’interès per la protecció del Delta de la Tordera torna a revifar-se. Després de la posada en marxa el juny passat de la Taula de la Tordera amb la participació d’administracions, entitats mediambientals i propietaris de càmpings, aquest matí el col·lectiu ecologista L’Arrel de Malgrat ha presentat una nova iniciativa amb l’espai natural com a protagonista. Es tracta de la campanya, Arrela’t al Delta que, amb el suport de l’Ajuntament, busca involucrar i conscienciar la ciutadania sobre la importància de garantir la supervivència de la zona. Dos dels seus membres, Marc Martín i Pol Serra, han explicat el programa d’actes que començarà el proper 17 de març amb una xerrada sobre el Delta “i la seva importància ecològica” a l’Arxiu Municipal. Les accions, de caràcter mensual, continuaran a l’abril amb una exposició fotogràfica i la confecció d’un mural al poble que combinarà el valor artístic amb la demanda social. Una nova xerrada, aquest cop sobre la petjada deixada per l’home en el paisatge, es prepara pel maig, juntament amb una taula rodona per exposar i recollir les propostes orientades a “integrar l’espai com a patrimoni del municipi”. “Al juny farem una ruta guiada al Delta amb motiu del Clean up day, una iniciativa de recollida de residus a la zona”, apunta Marc Martín. Com a colofó de la campanya el grup ha anunciat la participació en la iniciativa europea Delta i Tordera watch a l’agost coincidint amb la celebració de les segones Jornades del Delta de la Tordera.
Pol Serra ha concretat els tres objectius de la campanya: “donar a conèixer el patrimoni natural a la ciutadania, exposar els serveis ecosistèmics que proporciona l’espai i les pressions humanes que viu, i proposar mesures per garantir una millora en la seva qualitat ecològica”. Des de L’Arrel han valorat tant les darreres iniciatives organitzades per consensuar una gestió sostenible del Delta com la possibilitat de traslladar aquesta campanya a altres municipis propers vinculats a l’espai natural.
LA DATA
17/03/18 és la data d’inici dels actes de la campanya Arrela’t al Delta amb una xerrada sobre la seva importància ecològica
Cicle de seminaris científics
Paral·lelament als actes que volen involucrar la ciutadania en la preservació del Delta de la Tordera s’ha projectat un cicle de seminaris amb debat a l’Arxiu Municipal a càrrec dels responsables del projecte ISACC TorDelta. Es tracta d’una iniciativa que compta amb el suport del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient a través de la Fundación Biodiversidad, i coordinat pel CREAF. Durant nou mesos, entre l’1 d’octubre de 2017 i el 30 de juny de 2018, permetrà donar suport a la Taula de treball sobre el Delta de La Tordera amb l’objectiu de crear un espai per millorar la gestió integrada del territori. El cicle de debats es farà els dies 28 de febrer i 7 i 14 de març. Rafa Sardá i l’Enric Sagristà, investigadors del CEABCSIC inauguraran el programa amb una conferència sobre l’erosió de les platges i la dinàmica de la sorra en el Delta. El 7 de març es posarà en valor la riquesa de la biodiversitat de la zona i el 14 s’oferirà un seminari sobre els reptes i les oportunitats per a una millor gestió de l’aigua en aquest territori. Tots els seminaris es faran de 5 a 7 de la tarda.
Seminari 2018 ciutat de Mataró
ResponElimina"Tempus fugit"
http://static.culturamataro.cat/actes/documents/1eaf044b4cec86a1491ac7c9f1e7a893.pdf
http://culturamataro.cat/ca/agenda/article/el-temps-no-es-el-que-sembla-10121
Programa del Seminari
Dimarts, dia 27 de febrer
CONFERÈNCIA: El temps no és el que sembla.
A càrrec de Eduard Salvador. Facultat de Física (UB)
Divendres, dia 2 de març
SORTIDA: Mirant en el temps.
A càrrec de Diego Rodríguez. COSMOS (Grup d'astronomia de Mataró)
De 19 a 21 h, observació astronòmica al local de COSMOS. C. Bonaire, 25 àtic – Mataró
Dissabte, dia 10 de març
SORTIDA: Comptant el temps a la Natura.
A càrrec de Francesc Sabater (UB) i Marcos Fernàndez de PLECO (Universitat d'Anvers)
De 9 a 12 h, sortida naturalista al litoral de Mataró. Punt de trobada: a les 9h al Passeig Marítim, 92 – Mataró
Dimarts, dia 13 de març
CONFERÈNCIA: Temps i cultura: els orígens de la idea de temps a Occident.
A càrrec de Francis Garcia Collado. Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i Universitat Internacional de Catalunya.
Dimecres, dia 14 de març
CONFERÈNCIA: Els ritmes circadiaris a les persones i les seves implicacions en la salut.
A càrrec de Trinitat Cambras. Facultat de Farmàcia (UB)
Dijous, dia 15 de març
CONFERÈNCIA: Medicina regenerativa per a una població envellida: és el moment?
A càrrec de Joaquim Vives. Servei de Teràpia Cel•lular (Banc de Sang i Teixits)
Dimarts, dia 20 de març
CONFERÈNCIA: Les migracions d'ocells; entre el temps i l'espai.
A càrrec de Xavier Ferrer. Facultat de Biologia (UB)
Dimecres, dia 21 de març
CONFERÈNCIA: El temps geològic, les memòries de la Terra.
A càrrec de Olga Margalef. Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals (CREAF)
Dijous, dia 22 de març
CONFERÈNCIA: El rellotge circadià i les plantes.
A càrrec de Lluïsa Moysset. Facultat de Biologia (UB)
Dissabte, dia 24 març
SORTIDA: Quants milions d'anys calen per formar una muntanya?
A càrrec de Olga Margalef. Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals (CREAF)
De 10 a 13 h, sortida geològica a Montserrat. Punt de trobada: a les 9:45 h al pàrquing dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya – Olesa de Montserrat
Organitzen: Delegació de la Serralada Litoral Central (ICHN) i Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró