divendres, 13 d’abril del 2018

Algunes notícies per llegir 12 i 13/4/2018...

L’aqüífer de la Tordera s’acosta al seu nivell màxim dels darrers 3 anys
Ràdio Palafolls 12/4/2018

Foto: Enric Sagristà

L’episodi d’intenses pluges de les darreres 48 hores han ajudat, i molt, a la situació de les conques dels rius de Catalunya, que han vist com creixia el seu cabal de manera molt notable gràcies a l’aigua abundant i repartida que ha caigut.

Aquest és el cas, entre d’altres, de la Tordera, que tot i que el cabal va disminuint mica en mica, segons les dades registrades avui encara portava 44 m3/s al seu pas per l’alçada del pont entre Palafolls i Blanes.

Un dels efectes positius d’aquest increment del cabal de la Tordera és que l’aqüífer, que havia arribat fa poques setmanes a nivells anormals per l’època de resultes de la seva sobreexplotació, s’acosti ara al seu nivell màxim dels últims 3 anys.

De fet, tal i com explica Enric Sagristà, investigador del CEAB, sense aquest darrer episodi de pluges intenses i abundants no s’hagués pogut assolir aquest nivell.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Segons explica l’investigador, un altre dels efectes positius d’aquesta pujada del cabal de la Tordera és que la intensitat amb què ha baixat l’aigua del riu ha permès arrossegar restes vegetals i sediments, netejant la llera, i fent que tot plegat arribi a la desembocadura, ajudant a la sedimentació de les platges.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Malgrat aquesta situació de recuperació, Sagristà avisa que cal no abaixar la guàrdia i analitzar la situació de sequera viscuda aquest passat hivern, amb la Tordera seca en superfície aquest passat gener, per tal d’evitar que torni a succeir.


[ÀUDIO] Marc Martín guanya la 13a Beca d'Investigació 'Vila de Malgrat de Mar' amb un estudi de La Pilona
Ona Malgrat 13/4/2018

El jove malgratenc Marc Martín és el guanyador de la 13a Beca d'Investigació 'Vila de Malgrat de Mar' amb el seu estudi 'La Pilona de Malgrat de Mar. Història, futur i característiques ecològiques d'un sistema natural aïllat'. La beca, creada i convocada per l'Ajuntament de Malgrat de Mar, està dotada amb 3.000 euros i té com a objectiu estimular treballs que contribueixen al coneixement de la realitat actual i històrica del poble.


El jurat va atorgar la tretzena edició de la beca ahir al vespre, en una convocatòria en la qual es van presentar cinc projectes: 'Malgratencs murcians. Estudi de les famílies d'origen murcià immigrades a Malgrat de Mar al segle XX' d'Anna Jiménez, 'Felip Mercader i de Saleta: la petjada de la noblesa a Malgrat. L'herència dels Estornell i els Desclapers' d'Anna Maria Anglada, 'Els altres malgratencs' de Joan Ruscalleda, 'Club Bàsquet Malgrat. Una qüestió de valors' de Víctor Aldea i 'La Pilona de Malgrat de Mar. Història, futur i característiques ecològiques d'un sistema natural aïllat' de Marc Martín.

L'estudi de La Pilona de Marc Martín, estudiant universitari de Ciències Ambientals, és també el seu Treball de Fi de Grau. A continuació, es pot escoltar l'entrevista íntegra al guanyador sobre el seu projecte i el què suposa per ell la concessió d'aquesta beca.

Galeria d'àudios


Podeu veure també...

Enquesta sobre La Pilona de Malgrat de Mar 12/12/2017 Marc Martin. Font: Twitter.com

Marc Martín guanya la 13a Beca d'Investigació Vila de Malgrat amb un projecte de La Pilona
Ajuntament de Malgrat de Mar 13/4/2018


El jove malgratenc Marc Martín Solà és el guanyador de la 13a Beca d'Investigació "Vila de Malgrat de Mar". El jurat va atorgar la beca ahir vespre al projecte de Marc Martín que porta per títol "La Pilona de Malgrat de Mar. Història, futur i característiques ecològiques d'un sistema natural aïllat".

“La Pilona de Malgrat de Mar. Història, futur i característiques ecològiques d’un sistema natural aïllat” és el treball de fi de Grau d’en Marc Martín Solà, el jove malgratenc que cursa quart de Ciències Ambientals.

A la convocatòria de la 13a beca es van presentar 5 projectes: "Malgratencs murcians. Estudi de les famílies d'origen murcià immigrades a Malgrat de Mar al segle XX" d'Anna Jiménez, "Felip Mercader i de Saleta: la petjada de la noblesa a Malgrat. L'herència dels Estornell i els Desclapers" d'Anna Maria Anglada, "Els altres malgratencs" de Joan Ruscalleda, "Club Bàsquet Malgrat. Una qüestió de valors" de Víctor Aldea i "La Pilona de Malgrat de Mar. Història, futur i característiques ecològiques d'un sistema natural aïllat" de Marc Martín.

La comissió que ha concedit la beca ha estat formada per la directora del Museu d'Història de la Immigració de Catalunya, Imma Boj; la doctora en Biologia i Professora de la Universitat de Girona, llicenciat en Història de l'Art i autor de diverses recerques sobre famílies nobiliàries de la comarca, Joaquim Roura; historiador, especialtizat en Història Cultural, Història Social i de l'Esport, Carles Santacana; i el regidor de Patrimoni, del Servei d'Arxiu i Publicacions de l'Ajuntament, Ricard Núñez (ERC).

La 13a edició de la Beca d'Investigació "Vila de Malgrat de Mar" està dotada amb 3.000 euros. La beca d'investigació, creada i convocada per l'Ajuntament de Malgrat té com a objectiu estimular treballs que contribueixin al coneixement de la realitat actual i històrica del poble.

El regidor de Patrimoni ha destacat que "el nivell de la majoria dels treballs presentats ha estat més que acceptable i volem agrair a totes les persones que s’hi han presentat el seu esforç". Ricard Núñez també ha destacat que "la beca d’investigació és ben viva i que la comissió ha apostat per potenciar un tema, el de la Pilona, que serà tractat més des d’un punt de vista del medi natural que des del punt de vista històric". "En aquest sentit, es diversifiquen temàticament els projectes que reben la beca. I que la beca va ser creada per ampliar el coneixement de qualsevol àmbit de coneixement relacionat amb el nostre poble", ha afegit.

-1a. "Malgrat i la seva premsa: 1915-1968. Cinquanta anys de vida malgratenca"
de Jordi Bayarri i Jordi Goñi

-2a "Malgrat al vuit-cents. Estudi socioeconòmic" de Maria Teresa Mora

-3a "El cinema a Malgrat de Mar. 1904-1997" de Manuel Cusachs i Corredor

-4a "Associacionisme popular a Catalunya (1850-1950). Una població paradigmàtica: Malgrat de Mar" de Jordi Pomés i Vives

-5a. "Malgrat de Mar (1975-2002)Creixement urbà dins de la Regió Metropolitana de Barcelona" de Fàbio Valbonesi Prieto

-6a "Malgrat 1930 - 1940: els anys silenciats. República, revolució, guerra i dictadura a un poble de l'Alt Maresme" de Sònia Garangou Tarrés

-7a "Canvi social, identitat i poder local: els orígens del règim municipal a Malgrat de Mar (Vilanova de Palafolls s.XIII-XVI)" deJaume Oliver Bruy. Treball no realitzat per incompareixença de l'autor

-8a "Fèlix Cardona i l'exploració catalana de l'Orinoco" d'Eugeni Casanova Solanes

-9a "Ramon Turró vindicat" de Miquel Verdaguer Turró

-10a "El tresor ecològic de les mines de can Palomeres: els ratpenats" de Jordi Serra, Marc López i Xavier Bayer

-11a "Entre el Capaspre i la Tordera. Orígens i primeres passes de Malgrat de Mar (Segles X-XV)" de Xavier Soldevila.

-12a "La parròquia de Malgrat (segles XVI-XIX): estudi transversal de la comunitat" de Joan Piña i Anna Maria Anglada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada