dilluns, 30 d’abril del 2018

La veritat sobre la Roureda de Can Verdalet (Tordera) 30/4/2018

Com molt bé diu l’alcalde en Joan Carles a la seva intervenció al Ple del dijous 26 d'abril, anem a posar una mica de llum sobre lo que realment ha passat, passa i passarà a la Roureda de Can Verdalet.

Arrel de la intervenció de l’Alcalde al darrer Ple Municipal explicant un relat surrealista sobre l’ocorregut a la Roureda de Can Verdalet, i donada la ingent quantitat de mentides i falsedats que tant ell com el Regidor en Carles Aulet fan servir per amagar lo que realment ha passat, passa i passarà amb la tala, intentaré explicar la veritat d’una manera simple i planera, sense tecnicisme, per a que fins i tot els regidors ho entenguin.

Una de les zones afectades en l'actualitat

Per no oblidar-me cap detall rellevant he transcrit les intervencions i les faré servir com a guió, punt per punt...


Alcalde: ... I després els hi volia fer una explicació i, ja sé que vostès han fet preguntes de Grups a Precs i Preguntes, però tenia previst fer una... una intervenció dels actes que van succeir a la Roureda, que és un espai natural... un Pla... d’espais d’interès natural Xarxa 2000... per fer una mica el resum perquè és una qüestió que hem participat, hem donat explicacions doncs per xarxes i per mitjans de comunicació i crec que a la sessió plenària era el millor lloc per fer un repàs del que ha passat, el que està passant i el que preveiem que passarà.

Avanço que si realment voleu saber què ha passat, passa i passarà amb la Roureda de Can Verdalet (Tordera) heu de llegir lo que explicaré en aquesta entrada (no hi és tot, ja que em reservo alguns detalls, però és suficient de moment), tot verificable i amb documentació, i veureu que les intervencions al Ple Municipal d'aquest 26 d'abril no són més que un relat fictici encaminat a construir una farsa paral·lela per defugir algunes responsabilitats.

A aquests enllaços podeu trobar algunes de les coses a que fa referència l'alcalde (explicacions, intervencions als mitjans de comunicació, “participacions”,...)...





TN Comarques TV3 5/4/2018



La Vanguàrdia 9/4/2018








Alcalde: Per tant només fent un repàs inicialment... va haver-hi una sol·licitud per part d’una empresa al Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat demanant doncs una autorització per fer una neteja... una poda... a la zona de propietat en principi d’una empresa que es diu Torcas però a la zona del voltant de l’espai protegit que no era concretament l’espai protegit. Això el Departament d’Agricultura va donar el permís, l’ajuntament havia informat de quines eren les parcel·les municipals i també quines eren les parcel·les protegides... el que va succeir és que després del permís l’empresa que estava fent la neteja no va respectar allò que se l’havia acotat i va entrar a l’espai protegit, que no tenia permís per fer-ho, el permís de la direcció d’Agricultura no li havia donat permís per entrar aquí. Però hi va entrar.

El divendres 30 de març un grup de la Societat Catalana d'Herpetologia visita la Roureda de Can Verdalet i detecta la tala i el trinxat dels terrenys que s’estaven fent, unes feines que no eren compatibles, ni de lluny, amb la protecció teòrica de l'espai, i els va impactar. Aquella mateixa matinada rebo la notícia sense gaire informació tret d'unes fotografies.

El dissabte 31 de març al matí vaig a la Roureda i efectivament, allò és un dessastre. L'inici de les tales i quant temps feia que es realitzaven no ho sabem encara (un mes després), no durant o aprofitant les festes de Setmana Santa com alguns han interpretat (es diu que les festes no poden ser excusa per a l’inacció d’alguns del responsables).

Ràpidament em poso en contacte amb els Agents Rurals per denunciar els fets i demanar que s'aturin inmediatament les tales i l'obertura de camins per l'interior de l'espai protegit per a la retirada, amb maquinària pesant, de la fusta talada. La conversa telefònica, surrealista, no és més que un compendi d'excuses per amagar la manca de professionalitat i la incompetència dels Agents destinats a la Comarca tal i com malauradament ens tenen acostumats. Al·leguen que ja tenien coneixement de la tala i que tot estava en ordre doncs es tractava d'una activitat autoritzada dins d’uns terrenys privats i que ja l'havien anat a veure, motiu pel qual es neguen a anar-hi una altre vegada o a aturar res tot i les descripcions i irregularitats detallades i denunciades. Potser més endavant caldrà donar més detalls sobre aquesta conversa però avanço que finalitza amb un “no em toquis els collons, no anem perquè no ens dóna la gana i no tenim personal, el mal ja està fet i no es pot fer res, i si et vols queixar a algú fes-ho als polítics. Ni anem ni aturem res.”... I he estat molt suau, un dia potser caldrà dir-ho tot.

Les tales, obertures de camins i drenatges continuen uns dies més.

Diverses persones ens posem en contacte (moltes de manera anònima, i així volen continuar fent-ho) i s'inicien consultes durant aquells primers dies a l'Ajuntament, Departaments i altres per aclarir l'ocorregut. A totes les Administracions hi ha funcionaris que es prenen la seva feina de manera responsable i eficient, i hi ha altres més passotes, incompetents i fins i tot paràsits... que ningú vegi aquí una crítica a tot un col·lectiu... i gràcies a les persones responsables dins d’aquests Departaments i a les consultes realitzades per alguns periodistes alertats (vull fer menció especial i subratllar la professionalitat de la Cori Calero, de TV3, i d'en Fede Cedó, de la Vanguardia) es constata lo següent:

1. Al Departament d'Agricultura no consta ni es té coneixement de cap autorització de tala ni a la Roureda de Can Verdalet ni als terrenys adjacents. Encara avui ningú ha vist aquestes autoritzacions.

2. Al Departament de Territori i Sostenibilitat no tenen coneixement de cap autorització o comunicació de cap altre Administració o Departament ni sobre la Roureda de Can Verdalet ni sobre cap altre espai, i per descomptat de cap tala o permís (més endavant s'explica lo que passa amb aquest tema).

3. A l'Agencia Catalana de l'Aigua no saben ni de què els parlen (això no treu la professionalitat d’alguns dels seus treballadors).

4. L'ajuntament de Tordera al·lega que són coneixedors de la tala però que aquesta té tots els permisos en regla (amb el Departament d'Agricultura com a gestor responsable, quan en realitat és Territori i Sostenibilitat) i que es realitza als terrenys privats inclosos dins la Roureda (que només 2/3 parts són municipals i les tales es fan al 1/3 privat). Com anècdota, un fals “naturalista local” arriba a suggerir que lo que s'ha de fer és “gestions” per adquirir l'espai afectat a titularitat municipal.

5. La versió de “tot està en regla” i són “terrenys privats” per part de l'ajuntament (i de la resta d'implicats) es manté fins a la visita de TV3 del dimecres 4 d'abril quan es canvia el relat dels fets i es dissenya el declarat davant càmera i fins al Ple Municipal de dijous passat.

6. El tècnic d'Agricultura desplaçat a Tordera per la presència de TV3 i que deia que va ser el que va donar el permís (amb detalls de fins a on sobre el terreny, deia) no tenia ni idea de l'existència de cap roureda protegida a Tordera.

7. Les tales i feines continuen durant aquells primers dies.

Com anècdota, no és fins el 4 d'abril, gairebé una setmana desprès de l'inici de les denúncies i consultes, i amb un plànol en paper amb els terrenys pintats de verd que el Regidor en Carles Aulet va portar a la visita sobre el terreny d'aquell dia, que tant ell com el tècnic “responsable del permís” d'Agricultura desplaçat a Tordera s'adonen dels veritables límits de l'espai natural “protegit” i de la titularitat municipal dels terrenys talats... tot això sota la nostra mirada i estupefacció, i amb l'alcalde i el representant d'Agricultura fent declaracions a càmera tot seguit, moment en que anuncien l'aturada de les tales i l'obertura d'expedients sancionadors a l'empresa.

En paral·lel, aquells dies es va presentar Denúncia a Mossos (s'explica millor més endavant).

Ara que sabeu això, torneu a escoltar (o llegir) el fragment on parla de les autoritzacions, de com van donar instruccions i acotar les parcel·les protegides i municipals abans de l'inici de les “neteges”, i de com l'empresa va entrar allà sense permís (per error segons algunes declaracions a mitjans de comunicació), i que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.


Alcalde: Es va detectar aquesta situació... a través d’unes entitats ecologistes doncs ho van denunciar... i vam anar-hi, vam veure quina era la magnitud de la tragèdia i evidentment es va aturar tota la feina que s’estava fent i... vam constatar que a la zona protegida s’hi havia tallat arbres protegits, especialment el roure pènol i el roure africà que són els arbres que de fet la Roureda es diu així, justament per aquest tipus de roures a un lloc tan proper a la costa que aquesta és l’especifitat que té aquest espai per això està protegit. A més d’aquests arbres van tallar d’altres per tant es va detectar que l’empresa que no estava fent la neteja, s’estava o s’havia passat del que se l’havia donat.

En primer lloc, la denúncia inicial i els tràmits posteriors (Instància que s'adjunta al final, per exemple) no és cosa “d'unes entitats ecologistes” sinó de diverses Entitats i Associacions de l'àmbit científic o universitari, biòlegs, ambientòlegs, botànics, tècnics, professors universitaris i també algunes Associaciacions naturalistes o ecologistes, incloent també les persones que directa o indirectament han realitzat els estudis botànics de l'espai i la redacció de les fitxes d'hàbitats amb les que treballen totes les Administracions. El nombre d'adhesions i d'interessats no ha deixat d'augmentar des de la denúncia inicial tot i que majoritàriament prefereixen mantenir l'anonimat. Un petit detall que desmunta moltes mentides i que s'explicaran més endavant.

Un detall important… “es va detectar que l’empresa que no estava fent la neteja, s’estava o s’havia passat del que se l’havia donat”… hi havia o no autorització de tala per part d’Agricultura? Recupereu lo descrit anteriorment sobre aquest tema i les declaracions a TV3 tant de l’Alcalde com del representant d’Agricultura i que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.

A veure, lo que “protegeixen” els espais PEIN i Xarxa Natura 2000 són els hàbitats, no les espècies que formen part o que són singulars d'aquests hàbitats, i els hàbitats s'identifiquen, classifiquen i estan formats per determinades espècies (protegides o no) i per determinades característiques hídrològiques i geomorfològiques que els fan possibles i viables a llarg termini. La Roureda de Can Verdalet no està “protegida” per preservar “només” uns roures pènols o uns roures africans, sinó per protegir l'hàbitat que fa possible la seva presència. No em cansaré de repetir-ho les vegades que faci falta... la tala dels arbres és una tragèdia, en especial pels centenaris, però queden molts i les principals agressions patides a l'espai són les que afecten a l'hàbitat (especialment a algunes comunitats vegetals i a l'hidrologia de tot l'espai) i que fan inviable la recuperació i/o preservació a mitjà o llarg termini de les espècies característiques, inclosos els roures. Més endavant s'explica millor les afectacions detectades i les mesures urgents pactades per recuperar l'hàbitat.

Roures pènols i roures africans hi ha a molts més llocs de Tordera i voltants a més a més de a la Roureda de Can Verdalet, totalment ignorats i desprotegits (aquest és un altre tema per a un altre dia), i la singularitat d'aquesta Roureda és la seva inundabilitat, l'estructura i composició de les comunitats vegetals que acompanyen als roures, no només els roures, així com les espècies animals que hi viuen gràcies a elles i a les característiques d'aquest espai. Es tracta d'un bosc madur únic a la península ibèrica per aquest motiu, no per la simple presència de roures, que també. No tornaré a donar més detalls al respecte, als enllaços anteriors qui vulgui pot trobar molta informació.

Precisament per tot això, i com s'explica més endavant, es van pactar unes mesures mínimes urgents per al manteniment i recuperació de l'hàbitat (talat o no) i es va descartar des de l'inici qualsevol reforestació com a mesura de “recuperació” entenent que els roures rebrotaran o tornaran a ocupar l'espai talat per sí mateixos amb el temps, insisteixo, gràcies a la recuperació de l'hàbitat, que és lo que s'ha de protegir. Aquesta “confusió” reiterada a totes les declaracions de l'Alcalde o del Regidor tant al Ple com a tots els mitjans de comunicació no respon al nul coneixement al respecte (que no és la seva obligació, sinó dels tècnics que l’han d’assessorar, i ho dic amb ironia), sinó a l'absoluta manca de voluntat i d'interès al respecte.


Alcalde: A partir d’aquí ens vam adonar que s’havien tallat diverses parcel·les que hi havia una afectació fora de l’espai que tenien permís... unes 4.5 hectàrees de més... s’havia passat en aquest sentit, i el que es va doncs a fer immediatament és començar a obrir expedients sancionadors i valorar... les sancions que s’havien de posar.

Ho torno a dir, ni ho van controlar mai ni es van preocupar mai, i ho sabien des del moment en que es va denunciar però els va importar un pebre. De lo que realment es van adonar aquell 4 d'abril és de la cagada monumental, de la repercussió mediàtica que començava a haver-hi, i de la magnitud de les responsabilitats (com s'explica més endavant) que els poden caure a sobre. Els expedients i les sancions que anuncien aquí no són el què, sinó part del relat que volen fabricar per amagar la realitat.


Alcalde: En data 5 d’abril l’ajuntament obre expedient sancionador a l’empresa que realitza l’obra... no al propietari al que l’havien donat permís sinó a l’empresa que va fer l’obra... per entendre’ns... que és la culpable d’haver fet la feina... i es va proposar una sanció econòmica que... acompanya aquest expedient administratiu i què infracció a partir de l’infracció greu que és la que estableix el Pla General. Aquesta infracció al Pla General valora diverses accions i en aquest cas el Pla General preveia aquesta sanció com a greu. Per tant amb una indemnització d’aproximadament... podria ser... d’uns 150.000 Euros on també estan inclosos els 5.000 del preu de la fusta que es van emportar per entendre’ns, perquè hi ha una venda. Per tant en aquest sentit en els 150.000 està posada aquesta quantitat de 5.000.

Que el culpable directe de les tales, obertures de camins i altres destrosses a l'espai "protegit" sigui l'empresa no ho discuteix ningú però... culpable de tot? I només l'empresa?... quan termineu de llegir aquest escrit que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.

Com ja he comentat anteriorment, l'ajuntament és lliure d'obrir l'expedient sancionador que vulgui per rentar-se la cara i per cobrar d'aquí a uns anys una indemnització (ho cobreix l'assegurança RC de l'empresa que ha realitazat les tales, si és que ho fa) per engreixar les butxaques d'altre empresari local "amic" fent falses restauracions als espais naturals, mai per recuperar lo perdut. Ara bé, en tractar-se d'un espai natural "protegit" i d'unes espècies "protegides", la quantia no es mesura pel preu de la fusta (com si es tractés d'un simple bosc) sinó que es fa servir el mètode de la norma de Granada, en ser zona EIN catalogada, que quantifica i valora el preu per exemplars afectats i que fa multiplicar per molt el preu (parlem d'uns 5.000 euros per cada arbre, i de més de 400 arbres). Això tothom als Departaments implicats ho saben (i s'ha parlat des de com a mínim, que jo sàpiga, el dimecres 4 d'abril).

No consta cap valoració, identificació o inventari de peus talats (de fet, no consta enlloc res de res de lo que es diu al Ple, vaja) ni per part de l'Ajuntament ni per part de cap dels Departaments implicats, tot i l'anunci a començaments d'abril d'aquesta valoració.

Ara que ho sabeu, torneu a escoltar (o llegir) a l'Alcalde parlant de l'expedient sancionador i que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.


Alcalde: Després l’ajuntament es presenta com a part interessada a l’expedient sancionador que obre el Departament d’Agricultura i Pesca de la Generalitat, per tant ens personem també ... o ens interessem en aquest expedient i estem també, i la Generalitat també amb aquest expedient anirà encaminant cap a demanar aquesta indemnització... en cas de que es produeixi.

S'interessen, o es presenten com a part interessada, en quin expedient sancionador? Tret d'unes declaracions d'urgència del Departament de'Agricultura a TV3 del 4 d'abril per treure's responsabilitats de sobre i per dissenyar un relat fictici sobre l'ocorregut en coordinació amb l'Ajuntament, no consta enlloc cap expedient sancionador per part de cap Departament.


Alcalde: El 8 d’abril l’ajuntament en tant que interessat rep la copia de la denúncia que comporta els informes dels Agents Rurals i l’informe de la Secció de Recursos Forestals de la Generalitat.

Algú els ha vist? I si estan, són els mateixos Agents Rurals que van negar les irregularutats? (recupereu l'inici on s'explica). És el mateix tècnic del Departament d'Agricultura que “la va cagar” el que fa l'informe? Algú pot esperar alguna cosa que no sigui rentar-se la cara entre ells dins d'aquest relat fictici de fets on tots ells tenen més a amagar que a explicar? Algú pensa que l'objectiu d'aquests teòrics informes o d’aquests teòrics expedients és esclarir els fets i/o la protecció i recuperació de la Roureda de Can Verdalet?

Friso per llegir-los.


Alcalde: El 16 d’abril els serveis jurídics de l’Ajuntament a petició de l’Alcaldia treballa la possibilitat de denunciar els fets per la Via Penal.. es a dir el que hem fet és començar la via administrativa però a petició de l’Alcaldia i del Govern es demana informació perquè al ser un delicte ecològic és possible que hi hagi un recorregut penal. Vam fer aquesta consulta a 2 advocats penalistes ... eh... doncs hi ha una mica de diferència de criteri entre un i altre i no hem pres la decisió si la via penal l’hem de engegar.

Ja hi ha Denúncia presentada el diumenge 1 d'abril als Mossos d'Esquadra davant la negativa dels Agents Rurals d'aturar la tala (ni tan sols presentar-se al lloc) i per la negligència i deixadesa d'algunes Administracions sobre els fets, no només sobre els fets.

Ja hi ha obertes Diligències d'Investigació a la Fiscalia assignades a persones competents (i de prestigi) que coneixen els fets des del dimarts 3 d'abril, i sense cap lligam amb els Departaments o persones implicades, i els Mossos de Medi Ambient ja s'hi han posat fa setmanes, amb un termini màxim de 6 mesos, a investigar els fets. I això l'alcalde ho sap.

Presentar ara denúncia al Jutjat implica deixar l'investigació iniciada (per imperatiu legal) i els Jutjats van més lents (anys i anys), i això l'alcalde ho sap.

Dit d'una altre manera... Ja s'està investigant des de fa setmanes per aclarir els fets i les responsabilitats de cadascú d'una manera àgil i eficient, si cal també determinar les responsabilitats penals, i qualsevol persona (alcalde o no), grup polític, Ajuntament, Departament, Entitat o Associació que presenti Denúncia ho fa única i exclusivament per boicotejar, anul·lar, entorpir o endarrerir (anys, fins a l'oblit si cal) l'aclariment dels fets i les responsabilitats (penals o no) dels veritables culpables... i això l'alcalde ho sap.

Ara que tots ho sabeu, torneu a escoltar (o llegir) a l'alcalde explicant això de la seva demanda i consulta del 16 d'abril als advocats penalistes i que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.


Alcalde: Per tant aquesta és la situació que s’ha anat produint al llarg d’aquestes setmanes i a partir d’aquí doncs ... n’hem parlat entre els grups polítics i ... també hem ... a banda de tota aquesta feina que he explicat... hem decidit que per interès especialment del regidor Rafa Delgado del Partit dels Socialistes, i amb la voluntat de treballar conjuntament com en altres projectes que hem portat a terme... entrem i... de fet és una proposta de col·laboració amb els Socialistes en tot lo que són Xarxa Natura 2000  i espais de protecció d’interès natural per a tractar de vigilar, i sobretot fer feines de ... de informació i de conscienciació de la ciutadania de cóm són d’importants els espais Xarxa Natura 2000 i els espais de protecció que tenim al municipi.

Friso per conèixer els detalls d'aquestes converses entre grups polítics i de com han dissenyat l'estratégia per evitar que aquestes coses tornin a passar als espais Xarxa Natura 2000 de Tordera... és ironia, més endavant ho entendreu millor.

Sobre el “tota aquesta feina que he explicat”, amb tot el que heu llegit i lo que llegireu més endavant, que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.

Alcalde: Per tant, a banda de tot el recurs que hem anant fent a partir de la infracció també hem intentat doncs parlar amb diferents grups, especialment amb el Grup dels Socialistes... trobar un espai que ens puguem trobar perquè aquestes coses no tornin a passar i que hi hagi també col·laboració amb altres grups... com en altres qüestions que hem vist que en els últims mesos han funcionat d’una manera clara i evident com els pressupostos participats que parlava fa un moment.

Tot això de la Roureda de Can Verdalet i de la resta d'espais protegits de Tordera (ja tots degradats o alterats, la Roureda és només el darrer exemple i estic fart de denunciar-ho... La lenta agonia dels Estanys de Tordera) és possible no per un nivell alt en aquests temes o per un interès mínim al respecte de l’Alcalde, Regidors o tècnics municipals, sinó per un nivell tant baix, o més baix, de la resta de grups i dels seus representants al respecte. I pitjor encara, pel matiex interès sobre el tema de tots ells... allò que diuen que al país dels cecs, el borni és el rei.

Cap ni un dels denunciants tenim aspiracions polítiques o econòmiques sobre el tema que ens ocupa (només la protecció i la recuperació de la Roureda de Can Verdalet), això no va d’afinitat política i lo que acabo d'escriure és prova més que suficient. I que ningú vegi una crítica gratuïta a tort i a dret, sinó una crida d'atenció per a una més que possible i desitjable rectificació, encara estem a temps, i aquí teniu un detall... Abans del Ple Municipal tots els Grups van rebre còpia d'una Instància presentada a l'Alcalde i d'una petita explicació sobre ella (la podeu llegir al final d'aquesta entrada), i moltes de les preguntes a que es fa referència més endavant tenen relació amb aquesta Instància. Han passat dies i encara ningú de nosaltres ha rebut res de res, de cap Grup, demanant informació o constrastant informació de lo que sigui. Han rebut en Ple Municipal unes explicacions falses i surrealistes de l’Alcalde i tots les han acceptat com a bones sense ni tan sols qüestionar-les. Aquí teniu la veritable voluntat de tots i cadascun d'ells per conèixer la veritat i què cal per protegir i/o recuperar la Roureda.

Que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.


Alcalde: Per tant aquest és una mica el resum de tot el que ha anat passant, i entenem que el que passarà és que aquestes sancions seran una realitat. A Partir que vinguin aquesta realitat haurem de valorat també... els tècnics... si el que comporta recuperar aquest espai és una replantació o si es valora des del Departament i des del propi reg??? de Medi Ambient si el rebrot dels arbres és la millor solució per a ???. Com que això és una qüestió que coneixen millor els ambientòlegs i els biòlegs que no pas els polítics ho deixem a les seves mans per saber si aquesta indemnització quan arribi doncs l’utilitzem per replantar o si l’utilitzem doncs per a altres ... fins... que podrien estar relacionats justament amb la protecció del medi aprofitant que aquests ingressos vindran de manera extraordinària.

Els tècnics, els ambientòlegs i els biòlegs que realment conèixen la Roureda de Can Verdalet i les seves necessitats de gestió van ser els primers en interessar-se per l’ocorregut, en denunciar i demanar l’aturada de les tales, i ja han determinat, prioritzat i comunicat quines són les mesures que s’han de prendre, com i quan per minimitzar els danys ocasionats i per evitar la pèrdua irreversible dels valors naturals objecte de protección de l’espai. Més endavant es detallen totes i cadascuna d’aquestes mesures “pactades” amb l’Ajuntament com urgents i amb independència dels expedients i de les sancions que es posin o rebin d’aquí a uns anys, perquè tots ells volen recuperar l’espai i la seva protección real, no una inútil reforestació (va quedar molt clar) ni deixar que es perdin tots els valors a protegir a l’espera d’uns diners (d’aquí a uns anys, insisteixo) per “fer creure” que es restaura allò que s’ha deixat morir.

Si l’objectiu de l’Ajuntament, “assessorat” en un sentit totalment contrari per un empresari local fent-se passar per tècnic municipal, és deixar morir la Roureda per “justificar” feina i projectes de restauració d’aquest empresari local, o si l’Ajuntament rep “instruccions” d’un empresari local per ignorar lo que els veritables tècnics, ambientòlegs i biòlegs han demanat, i tot per fer guanyar diners a un empresari local amb projectes “ambientals” inútils a costa dels veritables valors naturals dels espais “protegits” de Tordera… que ho diguin o que l’expliquin. No existeix cap altre motiu racional per continuar mentint i insistint d’aquesta manera en que seran els diners d’unes sancions (d’aquí a molts anys) lo que determinarà el futur de la Roureda de Can Verdalet o de qualsevol altre espai natural del municipi. Insisteixo, més endavant llegireu lo que realment es va parlar (i pactar) sobre aquests temes i entendreu l’absurditat de les paraules de l’Alcalde.


Alcalde: Dit això estic a disposició per contestar a tot el que faci falta. Jo sé que vostès havien fet preguntes a Precs i Preguntes, però volia fer aquesta entrada per intentar posar llum en lo que en algun moment hi ha faltat llum i que potser alguns grups i el propi ajuntament doncs no havia explicat com a seu plenària, i que havia anat fent intervencions a diferents mitjans de comunicació  i a les xarxes socials però no s’havia fet en aquesta seu que crec que és la que s’ha de fer i imprescindiblement ha de conèixer com han estat els fets, i de quina manera s’han afrontat. Dit això...

I com he comentat abans, ningú ho qüestiona o contrasta i aquí acaba la demanda d’informació… i així Tordera està perdent totes les seves zones humides i espais naturals tot i les figures de protecció amb que han estat etiquetades (lo millo ho llegireu a partir d’aquí).


Alcalde: ...Passem a les qüestions que plantejava el Regidor Jaume Romaguera... dues que fan referència a l'espai... espais de... especial interès... Hi ha una que fa referència a aquests Xarxa Natura 2000 ent??? espai d'interès natural, i un altre que fa referència a la tala d'arbres a la Roureda.

A la primera entenc que la coordinació entre el Departament de ... de la Generalitat i de l’ajuntament ... emmm... possiblement caldrà em??? més informació històrica de com es porta aquesta relació però és evident que quan ... es tracta d'alguna activitat dintre d'un espai Pein Natura 2000 ens posem d'acord tant amb el... de fet els permisos no els poden donar l'ajuntament. Els ha de donar d'acord amb el... amb el... Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i per tant cada vegada que hi ha alguna activitat... o es propasa una activitat en aquell espai l'ajuntament no decideix en absolut sinó que det??? informe i l'autorització del... del... del responsable final per tant aquests espais són responsabilitat de la Generalitat, estan al nostre territori però pertanyen a... unes qualificacions que va fer la propia Generalitat. Per tant la coordinació sempre és inicialment a través dels tècnics de l'ajuntament i els tècnics del Departament, i en principi... aquestes propostes que es puguin fer estan absolutament coordinades a partir de qui té l'informació que pot ser l'ajuntament o que pot ser el Departament de... de... Territori i Sostenibilitat depenent del cas. Per tant la resposta seria la coordinació especialment a través dels cossos tècnics de la Generalitat i de l'ajuntament.

Ara mateix qualsevol persona pot fer lo que vulgui a qualsevol espai Xarxa Natura 2000 de Tordera sense demanar permís de cap mena a ningú, com si vol agafar un tractor o una retroexcavadora i fer desaparèixer qualsevol dels estanys o zones humides i ningú farà res de res per evitar-ho. L’única feina i coordinació entre les diferents Administracions es dóna quan algú ho denuncia i per legalitzar-ho o justificar-ho. La resta de versions són ciència ficció.

Qui dóna o hauria de donar permisos, autoritzacions, fer informes o avaluar lo que sigui per realitzar qualsevol actuació o activitat a aquests espais naturals “protegits” és irrellevant… es fa de tot, qui vol i com vol sense permisos de ningú... qui ho fa no ho comunica al Departament de Territori (ja sigui privat, ajuntament, Diputació o Departament de lo que sigui), i si et queixes et diuen que això és cosa de Territori i que ells no poden ni donar permisos ni fer res... punt.

Si després del “estan al nostre territori però pertanyen a... unes qualificacions que va fer la propia Generalitat” encara queda algú que cregui que existeix el més mínim interès per part de l’Ajuntament cap als espais XN2000 “Riu i Estanys de Tordera”, Roureda inclosa, o que en algun moment els han identificat com a patrimoni municipal a protegir… que s’ho faci mirar… ni s’ho han cregut mai ni fan res que s’assembli a una mínima gestió (o demanda de gestió) per a la seva protección, vigilància o divulgació. Per a ells aquests espais i aquestes figures de protección només representen problemes i obligacions imposades sense el seu consentiment.

A Catalunya no existeix cap Departament de Medi Ambient, de Medi Natural o qualsevol cosa que s’assembli. Lo que hi ha són uns petits subdepartament marginals, marginats i sense recursos dins del Departament de Territori i Sostenibilitat (Servei d'Espais Naturals Protegits) i dins de l’Agència Catalana de l’Aigua (Àrea de Gestió del Medi, dins d'Àrees Tècniques). I són totalment ignorats per tots els Departaments (inclosos els propis) o per qualsevol altre Administració, fent tasques bàsicament propagandístiques i de maquillatge, no de gestió real i efectiva dels espais naturals “protegits”. Cap altre Administració informa o comunica absolutament res a aquests subdepartaments teòricament encarregats de gestionar, vigilar o protegir aquests espais a no ser que existeixi una sensibilitat especial cap a un determinat espai o voluntat per fer-ho (ironia), i a la Tordera ni els Ajuntaments, ni els Consells Comarcals, ni les Diputacions, ni els Departament veuen els espais XN2000 “Riu i Estanys de Tordera” com a veritables espais naturals sinó com “espais verds” per a l'ús i gaudi i sempre a l’ombra del “mimat” Parc del Montnegre i Corredor que l’eclipsa tot com si tota la natura comarcal estigués dins els seus límits.

Arrel de la tala de la Roureda, però també a causa de diferents tales semblants (Estany de Cal Raba, per exemple) i de multitud d’agressions patides a altres espais XN2000 “Riu i Estanys de Tordera” (fins i tot ha dasaparegut recentment l’Estany de La Júlia, ara una hípica privada), tècnics i representants amb voluntat i compromís d’aquests dos subdepartaments s’han reunit recentment per intentar solucionar el tema de la falta de comunicación per part del Departament d’Agricultura (quan no de la Diputació) d’autoritzacions a espais protegits, i la resposta d’aquest ha estat un “continuarem sense comunicar res”. De l’Ajuntament la resposta ha estat aquesta… … … .

Torneu a escoltar (o llegir) com explica l’Alcalde la coordinació entre Administracions en els espais XN2000 i treieu les vostres pròpies conclusions.


Alcalde: I en quant a la qüestió que feia referència a la tala de ... arbres a la Roureda... suposo que hi ha alguna cosa que vol que li amplii respecte del que l'he explicat abans però estari bé que... que em ????? perquè no ho sé.

Regidor: Sí, exacte, emm... s'ha explicat bé la cronologia fins el moment... emmm... ara bé... les accions immediatament posteriors a la... a la ilegalitat, s'ha dut a terme alguna acció? A part de la retirada de... de... la retirada de material o per exemple també tinc entès que ... emmm... les màquines que van accedir a l'espai protegit doncs van malmetre emm... espais ... habitats per fauna, no? Van quedar tolls malmesos i... aquestes accions s'han dut, s'ha dut a terme algun tipus de ... d'activitat doncs per reconduir aquesta situació així a curt termini?

Alcalde: emmm... no sé si en Carles Aulet afegeix coses...

Carles Aulet: ... sí... Diguessim quan vàrem ... quan vàrem... trobanse'ns a principis d'abril doncs tot el tema aquest doncs... tècnics de l'ajuntament i tècnics de la Generalitat vam anar allà. Es va valorar. Se li va demanar a l'empresa que l'havia fet que retirès els vehicles... que retirès alguna brancada molt gran que hi havia... i després doncs ... emmm... amb els ecologistes, l'ajuntament i el Departament de... Agricultura de la Generalitat ens assemblava que s'havia de fer alguna cosa amb els camins. Es va proposar i hi ha correus electrònics també de l'ajuntament cap a Barcelana proposant ???? la ??? d'aquests camins ... i ens van contestar que des de Territori i Sostenibilitat ho estaven estudiant i... que no fessim res fins que sapiguèssim si podiem fer-ho, i per tant ... tot i que teniem la predisposició de fer-ho des de Tordera doncs ... de la Generalitat ens han dit que ens esperem.

El dia 4 d'abril, com ja s'ha comentat anteriorment, a la Roureda ens vam trobar (no per voluntat de les administracions sinó alertats per la presència de la premsa i gràcies a la Cori Calero de TV3) alcalde, tècnics i regidors de l'ajuntament, tècnics i directius d'Agricultura i de l'Agència Catalana de l'Aigua, botànics, zoòlegs, naturalistes i professors universitaris (algun dels quals corresponsable i coautor de la fitxa d'hàbitat amb que treballen les Administracions). Això no anava “d'ecologistes” precisament, vaja.

Efectivament, i vull remarcar que sempre amb criteris tècnics i científics (mai polítics o econòmics, i fins i tot amb la voluntat de no entrar a valorar les responsabilitats “d'alguns” o les “falsedats” declarades in situ i/o davant de càmera), les valoracions inicials i compartides per tots i cadascun dels allà presents (incós el Regidor Carles Aulet que se’l veia desbordat per les circumstàncies) van ser les següents (a grosso modo):

1. Els danys són importants i no només afecten a la zona talada.

2. Es constaten sobre el terrenys els danys a l'hàbitat i a les característiques hídriques i morfològiques que fan inviable la seva continuïtat a curt, mitjà i llarg termini, tant a la zona talada com a la drenada i no talada.

3. Tothom, sense excepció, coneix i constata la necessitat de prendre unes mesures mínimes i urgents per minimitzar els danys ocasionats i per evitar la pèrdua irreversible dels principals valors naturals objecte de protecció. Per ordre d'importància i d'urgència es determines les següents:

  • La restitució dels nivells naturals d'inundació de l'espai, tant a la zona talada com al conjunt de la Roureda (en tractar-se d'una zona humida amb espècies protegides característiques de flora i fauna, no una simple roureda o conjunt de roures, i gràcies a la ràpida recuperació de les comunitats vegetals i animals a la que es recuperen les condicions d'humitat i d'inundabilitat si es fa de manera immediata, mai desprès d'una prolongada alteració que causa la seva desaparició) ja que l'objectiu principal ha de ser la recuperació i manteniment de l'hàbitat alterat, no els expedients o responsabilitats que seguiran el seu curs de manera paral·lela.
  • El tancament dels nombrosos camins i accessos obert per l'interior de l'espai, per a la realització de les tales i retirada de fusta amb maquinària pesant, abans no es consolidin i que afecten greument a les característiques hídriques i morfològiques abans esmentades.
  • La retirada manual (mai amb maquinària pesant que faci augmentar el dany ocasionat) del brancatge més voluminós que afecta o pot afectar la correcta restitució de les comunitats vegetals alterades, en especial a les zones més entollades i que poden colmatar tolls i herbassars aquàtics, i mai el brancatge petit escampat (que ocasionaria més dany que benefici) o els trocs grans sense retirar (que quedaran com a part de l'hàbitat com a recurs tròfic per a les espècies protegides, algunes privades dels antics arbres morts i podrits que de manera natural formaven part d'aquest bosc madur).


4. Tothom, sense excepció, reconeix que aquestes mesures no poden ser mai a càrrec de la mateixa empresa causant dels danys (per motius obvis, donada l'incompetència, desconeixement i manca de sensibilitat en aquests temes dels operaris i/o titulars) i es parla més d'intervencions quirùrgiques i puntuals a determinar sobre el terreny sota la supervisió de tècnics i/o personal qualificat que orienti i assessori als operaris encarregats, mai una gran actuació (innecessària i més perjudicial que beneficiosa) i mai una reforestació de l'espai (ja que, insisteixo, és l'hàbitat el que s'ha de recuperar i protegir, no una simple roureda que forma part d'aquest). Tanmateix, tothom, sense excepció, reconeix que aquestes mesures a càrrec dels responsables dels danys (que per motius legals haurien de fer-se càrrec de la restauració) comporta uns terminis burocàtics (molts anys) incompatibles amb l'urgència requerida, i els tècnics d'Agricultura comenten que lo que es cercarà és l'import econòmic a càrrec de l'empresa sancionada, mai les tasques esmentades.

5. És per aquests motius que es decideix que sigui una brigada municipal, amb l'ajuntament en tant que propietari de l'espai, la que es faci càrrec d'aquestes mesures urgents i ningú (ni el Regidor ni l'Alcalde tampoc) ho neguen, ans el contrari. L'única condició que posa el Regidor és esperar-nos a la setmana següent ja que els operaris estan ocupats en altres tasques i la maquinària necessària per a la restitució dels nivells d'inudació es troba al taller per una revisió rutinària, a lo que tothom respon que cap problema doncs tenim el compromís i la paraula donada dins d'un context de col·laboració constructiva entre tots.

6. Per tal que aquestes mesures no tinguin demora més enllà d'una setmana i així aprofitar les pluges d'abril per recuperar l'inundació dels terrenys (màxima prioritat) i perquè no hi hagi cap excusa possible al respecte, els allà presents (tots) ens oferim a qualsevol cosa que sigui necessària o requerida per l'ajuntament, ja sigui anar allà personalment, assessorament tècnic i científic, i fins i tot algú es va oferir a avançar les despeses de les hores dels operaris si poguès ser un inconvenient (a lo que es van negar reconeixent que les despeses serien mínimes o inexistents doncs els recursos eren propis). De la mateixa manera, i pel mateix motiu, tots els representants dels Departament implicats allà presents (i via comunicació verbal d'un dels Departament excusats en dies posteriors) se l'informa al Regidor que no requereix ni autorització oficial ni permisos per a realitzar les mesures pactades ja que només endarriria la seva execució i se l'insta a executar-les de manera immediata... cap excussa possible, vaja.

7. Per a més inri... la normativa urbanística ja preveu que pugui ser l'Ajuntament qui se'n faci càrrec dels treballs de restauració, subsidiàriament, i passi després el càrrec a l'infractor. Això és en base a l'Art. 187.1 del DL 1/2010.

8. Tothom, sense excepció, reconeix que la prioritat és aquesta (fent un símil... salvar al ferit abans no mori irreversiblement) independentment dels expedients que s'obrin, de les actuacions futures que determinin els tècnics de Territori (que vull insistir que conèixen i també van animar les mesures urgents) o de la gestió futura de l'espai natural (fins i tot una Entitat privada i una Associació han ofert a l'ajuntament un Acord de Custòdia amb aquesta finalitat, Acord conegut i prioritzat pel Departament de Territori que ja ha avançat que ho contemplen com a prioritari als pressupostos de l'any vinent, insisteixo)... No hi ha cap excusa o impediment per part de ningú.

Permeteu-me un símil... Hi ha un ferit en estat crític tirat al terra i tothom els diu que primer salvin al ferit i no el deixi morir, que això no implica que en paral·lel o més tard demanin responsabilitats o compensacions als responsables. I la resposta de l'ajuntament és deixar que es desagni fins a la mort per així poder cobrar més? Que ja el resucitaran d'aquí a uns anys quan cobrin o, ja es veurà què es fa?... Algú ho pot explicar?

Si l'Ajuntament ha rebut “instruccions” o “assessorament” d'un empresari local (pensant més en deixar morir la Roureda per “justificar” una subvenció per “restaurar” jo què sé, o pensant en un contracte per a la redacció d'informes futurs vés a saber per a què), o d'un tècnic (d'on sigui)... que ho diguin i expliquin quins criteris tècnics i científics es fan servir. Friso per escoltar-los.

Sabent lo que realment es va pactar allà entre tots (Departaments, Ajuntament i denunciants), i que els tècnics, ambientòlegs, biòlegs, professors universitaris, naturalistes i ecologistes, tots sense excepció, tenen clar que lo que s’ha de fer són les mesures descrites i amb urgència (friso per conèixer el nom del tècnic de la Generalitat que els han dit que s'esperin, si realment existeix, i per què), torneu a escoltar (o llegir) al Regidor o a l'Alcalde i que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.


Alcalde: De fet estem a la diagnosi, eh concretament, i tingueu en compte que aquí hi ha diversos Departaments … hi ha l'ajuntament però també el Departament d'Agricultura que és el que actua inicialment i dóna el permís, i el Departament de Territori per tant aquesta coordinació és una mica més complicada... però estem en moment de diagnosi. Després del resultat anirem veient.


Creieu-me si us dic que he estat suau i prudent, i he eliminat algunes coses del text original, doncs no vull fer sang d’alguns ja que encara estan a temps de rectificar i el nostre objectiu és recuperar i protegir l’hàbitat de la Roureda de Can Verdalet, no l’enfrontament. Torneu a llegir la transcripció del relat dels fets de l’Alcalde ara que teniu una mica més d’informació i l’entendreu:


Alcalde: ... I després els hi volia fer una explicació i, ja sé que vostès han fet preguntes de Grups a Precs i Preguntes, però tenia previst fer una... una intervenció dels actes que van succeir a la Roureda, que és un espai natural... un Pla... d’espais d’interès natural Xarxa 2000... per fer una mica el resum perquè és una qüestió que hem participat, hem donat explicacions doncs per xarxes i per mitjans de comunicació i crec que a la sessió plenària era el millor lloc per fer un repàs del que ha passat, el que està passant i el que preveiem que passarà.

Per tant només fent un repàs inicialment... va haver-hi una sol·licitud per part d’una empresa al Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat demanant doncs una autorització per fer una neteja... una poda... a la zona de propietat en principi d’una empresa que es diu Torcas però a la zona del voltant de l’espai protegit que no era concretament l’espai protegit. Això el Departament d’Agricultura va donar el permís, l’ajuntament havia informat de quines eren les parcel·les municipals i també quines eren les parcel·les protegides... el que va succeir és que després del permís l’empresa que estava fent la neteja no va respectar allò que se l’havia acotat i va entrar a l’espai protegit, que no tenia permís per fer-ho, el permís de la direcció d’Agricultura no li havia donat permís per entrar aquí. Però hi va entrar.

Es va detectar aquesta situació... a través d’unes entitats ecologistes doncs ho van denunciar... i vam anar-hi, vam veure quina era la magnitud de la tragèdia i evidentment es va aturar tota la feina que s’estava fent i... vam constatar que a la zona protegida s’hi havia tallar arbres protegits, especialment el roure pènol i el roure africà que són els arbres que de fet la Roureda es diu així, justament per aquest tipus de roures a un lloc tan proper a la costa que aquesta és l’especifitat que té aquest espai per això està protegit. A més d’aquest arbres van tallar d’altres per tant es va detectar que l’empresa que no estava fent la neteja, s’estava o s’havia passat del que se l’havia donat.

A partir d’aquí ens vam adonar que s’havien tallat diverses parcel·les que hi havia una afectació fora de l’espai que tenien permís... unes 4.5 hectàrees de més... s’havia passat en aquest sentit, i el que es va doncs a fer immediatament és començar a obrir expedients sancionadors i valorar... les sancions que s’havien de posar.

En data 5 d’abril l’ajuntament obre expedient sancionador a l’empresa que realitza l’obra... no al propietari al que l’havien donat permís sinó a l’empresa que va fer l’obra... per entendre’ns... que és la culpable d’haver fet la feina... i es va proposar una sanció econòmica que... acompanya aquest expedient administratiu i què infracció a partir de d’infracció greu que és la que estableix el Pla General. Aquesta infracció al Pla General valora diverses accions i en aquest cas el Pla General preveia aquesta sanció com a greu. Per tant amb una indemnització d’aproximadament... podria ser... d’uns 150.000 Euros on també estan inclosos els 5.000 del preu de la fusta que es van emportar per entendre’ns, perquè hi ha una venda. Per tant en aquest sentit en els 150.000 està posada aquesta quantitat de 5.000.

Després l’ajuntament es presenta com a part interessada a l’expedient sancionador que obre el Departament d’Agricultura i Pesca de la Generalitat, per tant ens personem també ... o ens interessem en aquest expedient i estem també, i la Generalitat també amb aquest expedient anirà encaminant cap a demanar aquesta indemnització... en cas de que es produeixi.

El 8 d’abril l’ajuntament en tant que interessat rep la copia de la denúncia que comporta els informes dels Agents Rurals i l’informe de la Secció de Recursos Forestals de la Generalitat.

El 16 d’abril els serveis jurídics de l’Ajuntament a petició de l’Alcaldia treballa la possibilitat de denunciar els fets per la Via Penal.. es a dir el que hem fet és començar la via administrativa però a petició de l’Alcaldia i del Govern es demana informació perquè al ser un delicte ecològic és possible que hi hagi un recorregut penal. Vam fer aquesta consulta a 2 advocats penalistes ... eh... doncs hi ha una mica de diferència de criteri entre un i altre i no hem pres la decisió si la via penal l’hem de engegar.

Per tant aquesta és la situació que s’ha anar produint al llarg d’aquestes setmanes i a partir d’aquí doncs ... n’hem parlat entre els grups polítics i ... també hem ... a banda de tota aquesta feina que he explicat... hem decidit que per interès especialment del regidor Rafa Delgado del Partit dels Socialistes, i amb la voluntat de treballar conjuntament com en altres projectes que hem portat a terme... entrem i... de fet és una proposta de col·laboració amb els Socialistes en tot lo que són Xarxa Natura 2000  i espais de protecció d’interès natural per a tractar de vigilar, i sobretot fer feines de ... de informació i de conscienciació de la ciutadania de cóm són d’importants els espais Xarxa Natura 2000 i els espais de protecció que tenim al municipi.

Per tant, a banda de tot el recurs que hem anant fent a partir de la infracció també hem intentat doncs parlar amb diferents grups, especialment amb el Grup dels Socialistes... trobar un espai que ens puguem trobar perquè aquestes coses no tornin a passar i que hi hagi també col·laboració amb altres grups... com en altres qüestions que hem vist que en els últims mesos han funcionat d’una manera clara i evident com els pressupostos participats que parlava fa un moment.

Per tant aquest és una mica el resum de tot el que ha anat passant, i entenem que el que passarà és que aquestes sancions seran una realitat. A Partir que vinguin aquesta realitat haurem de valorat també... els tècnics... si el que comporta recuperar aquest espai és una replantació o si es valora des del Departament i des del propi reg??? de Medi Ambient si el rebrot dels arbres és la millor solució per a ???. Com que això és una qüestió que coneixen millor els ambientòlegs i els biòlegs que no pas els polítics ho deixem a les seves mans per saber si aquesta indemnització quan arribi doncs l’utilitzem per replantar o si l’utilitzem doncs per a altres ... fins... que podrien estar relacionats justament amb la protecció del medi aprofitant que aquests ingressos vindran de manera extraordinària.

Dit això estic a disposició per contestar a tot el que faci falta. Jo sé que vostès havien fet preguntes a Precs i Preguntes, però volia fer aquesta entrada per intentar posar llum en lo que en algun moment hi ha faltat llum i que potser alguns grups i el propi ajuntament doncs no havia explicat com a seu plenària, i que havia anat fent intervencions a diferents mitjans de comunicació  i a les xarxes socials però no s’havia fet en aquesta seu que crec que és la que s’ha de fer i imprescindiblement ha de conèixer com han estat els fets, i de quina manera s’han afrontat. Dit això...


Alcalde: ...Passem a les qüestions que plantejava el Regidor Jaume Romaguera... dues que fan referència a l'espai... espais de... especial interès... Hi ha una que fa referència a aquests Xarxa Natura 2000 ent??? espai d'interès natural, i un altre que fa referència a la tala d'arbres a la Roureda.

A la primera entenc que la coordinació entre el Departament de ... de la Generalitat i de l’ajuntament ... emmm... possiblement caldrà em??? més informació històrica de com es porta aquesta relació però és evident que quan ... es tracta d'alguna activitat dintre d'un espai Pein Natura 2000 ens posem d'acord tant amb el... de fet els permisos no els poden donar l'ajuntament. Els ha de donar d'acord amb el... amb el... Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i per tant cada vegada que hi ha alguna activitat... o es propasa una activitat en aquell espai l'ajuntament no decideix en absolut sinó que det??? informe i l'autorització del... del... del responsable final per tant aquests espais són responsabilitat de la Generalitat, estan al nostre territori però pertanyen a... unes qualificacions que va fer la propia Generalitat. Per tant la coordinació sempre és inicialment a través dels tècnics de l'ajuntament i els tècnics del Departament, i en principi... aquestes propostes que es puguin fer estan absolutament coordinades a partir de qui té l'informació que pot ser l'ajuntament o que pot ser el Departament de... de... Territori i Sostenibilitat depenent del cas. Per tant la resposta seria la coordinació especialment a través dels cossos tècnics de la Generalitat i de l'ajuntament.

I en quant a la qüestió que feia referència a la tala de ... arbres a la Roureda... suposo que hi ha alguna cosa que vol que li amplii respecte del que l'he explicat abans però estari bé que... que em ????? perquè no ho sé.

Regidor: Sí, exacte, emm... s'ha explicat bé la cronologia fins el moment... emmm... ara bé... les accions immediatament posteriors a la... a la ilegalitat, s'ha dut a terme alguna acció? A part de la retirada de... de... la retirada de material o per exemple també tinc entès que ... emmm... les màquines que van accedir a l'espai protegit doncs van malmetre emm... espais ... habitats per fauna, no? Van quedar tolls malmesos i... aquestes accions s'han dut, s'ha dut a terme algun tipus de ... d'activitat doncs per reconduir aquesta situació així a curt termini?

Alcalde: emmm... no sé si en Carles Aulet afegeix coses...

Carles Aulet: ... sí... Diguessim quan vàrem ... quan vàrem... trobanse'ns a principis d'abril doncs tot el tema aquest doncs... tècnics de l'ajuntament i tècnics de la Generalitat vam anar allà. Es va valorar. Se li va demanar a l'empresa que l'havia fet que retirès els vehicles... que retirès alguna brancada molt gran que hi havia... i després doncs ... emmm... amb els ecologistes, l'ajuntament i el Departament de... Agricultura de la Generalitat ens assemblava que s'havia de fer alguna cosa amb els camins. Es va proposar i hi ha correus electrònics també de l'ajuntament cap a Barcelana proposant ???? la ??? d'aquests camins ... i ens van contestar que des de Territori i Sostenibilitat ho estaven estudiant i... que no fessim res fins que sapiguèssim si podiem fer-ho, i per tant ... tot i que teniem la predisposició de fer-ho des de Tordera doncs ... de la Generalitat ens han dit que ens esperem.

Alcalde: De fet estem a la diagnosi, eh concretament, i tingueu en compte que aquí hi ha diversos Departaments .. hi ha l'ajuntament però també el Departament d'Agricultura que és el que actua inicialment i dóna el permís, i el Departament de Territori per tant aquesta coordinació és una mica més complicada... però estem en moment de diagnosi. Després del resultat anirem veient.

-----------------------------------------------

Còpia de l'Instància a l'Alcalde del 18 d'abril i text explicatiu que l'acompanya...


Denunciem la passivitat de l’Ajuntament de Tordera envers la recuperació i protecció de la Roureda de Can Verdalet

Diverses Entitats, Associacions i persones rellevants del món acadèmic i científic de Catalunya vam denunciar el passat dilluns 2 d’abril les tales realitzades a la Roureda de Can Verdalet, bosc inundable de roure pènol (Quercusrobur) de tendència atlàntica que apareix a terra baixa mediterrània, zona humida inclosa dins el PEIN “Roureda de Tordera” i dins la Xarxa Natura 2000 Europea ES5110007 “Riu i Estanys de Tordera”, hàbitat d’interès comunitari (annex I de la Directiva Hàbitats 97/62/UE) i joia botànica única a la península ibèrica.

Demanàvem l’aturada immediata de les tales, la restitució del règim hídric alterat, l’aclariment dels fets i que es depuressin responsabilitats, les mesures necessàries per evitar fets semblants, i lo més important de tot, les mesures necessàries per garantir la preservació i recuperació dels hàbitats i valors naturals alterats a l’espai.


Paral·lelament, mitjançant consultes als diferents Departament implicats i gràcies a la pressió mediàtica dels mitjans de comunicació sobre el terreny, som coneixedors de la titularitat pública de l’espai i de les irregularitats diverses en la gestió i vigilància de la Roureda de Can Verdalet i dels seus valors naturals per part de totes les administracions implicades.

Aquella mateixa setmana sobre el terreny i en companyia de representants de l’Ajuntament, d’Agricultura i de l’Agència Catalana de l’Aigua realitzem una valoració inicial dels danys en que es constata la tala d’aproximadament un terç de la zona protegida i les greus alteracions patides a l’hàbitat que fan inviables les condicions mínimes i imprescindibles per a la continuïtat i preservació dels valors naturals objecte de protecció.

És per aquest motiu, independentment dels expedients anunciats i de les futures actuacions a l’espai per a la seva restauració, gestió i protecció efectiva que inevitablement requereixen un període de temps llarg per motius burocràtics, que es pacten entre l’ajuntament (propietari i responsable de l’espai) i nosaltres (en representació de tots els signants de la denúncia i adhesions posteriors) i amb el vistiplau dels Departament d’Agricultura i de Territori i Sostenibilitat (que entenen la situació) unes mesures mínimes i imprescindibles, i urgents,a càrrec d’una brigada municipal per evitar la pèrdua irreversible d’aquells valors naturals més rellevants.

Aquestes mesures a realitzar a una setmana vista, com a termini també pactat entre tots i compromès pel Regidor en Carles Aulet i pel mateix Alcalde en Joan Carles, consistien en recuperar els nivells naturals alterats d’inundació de l’espai (imprescindibles per al manteniment de la flora i fauna característica de la Roureda), el tancament dels nombrosos accessos oberts dins l’espai durant i per a les feines relacionades amb les tales, i la retirada manual del brancatge més voluminós que estava escampat per les zones inundables alterant o perjudicant l’estructura natural d’aquesta zona humida.

De la mateixa manera, els Departaments implicats i l’Ajuntament es comprometen a realitzar una avaluació dels danys ocasionats prèvia a les demandes de responsabilitat administrativa que, insistim, es van comprometre a realitzar.

Sempre amb una actitud constructiva i entenent que el nostre objectiu principal i prioritari és la recuperació i preservació de la Roureda de Can Verdalet i dels seus valors naturals objecte de protecció, mai la denúncia o la publicitat, oferim el nostre suport i assessorament per a les mesures pactades i restem a l’espera d’una trucada o contacte per part de l’ajuntament.

Per sorpresa nostra, no només no es realitzen aquestes mesures urgents i imprescindibles pactades, sinó que som testimonis de declaracions del Regidor a l’emissora de ràdio local en un sentit totalment contrari a l’anunciat sobre el terreny només una setmana abans i, malauradament, constatem que cap de les administracions compleix amb la paraula donada sobre cap dels temes tractats.



És per aquest motiu, i sempre de manera constructiva i oferint la nostra col·laboració en allò que se’ns demani, instem a l’Alcalde en Joan Carles Garcia (adjuntem instància presentada el dimecres 18 d’abril) a que en un termini màxim d’una setmana es duguin a terme les mesures a que s’havien compromès remarcant, novament, la nostra voluntat de col·laboració i no de confrontació.

De la mateixa manera, instem als Departaments implicats a complir amb les seves obligacions envers la gestió i vigilància dels espais naturals de Tordera i dels seus valors naturals objecte de protecció, així com a dur a terme les mesures necessàries per a la recuperació i protecció efectiva de la Roureda de Can Verdalet.

Transcorreguda aquesta setmana només hem rebut silenci i ens reservem el dret, i l’obligació, de prendre les mesures que considerem oportunes per assolir el nostre objectiu que no és altre que la restauració i protecció d’aquest espai natural. És per aquest motiu que us fem arribar aquesta denúncia com a primer pas i anunciem properes accions sempre que continuïn sense ser executades les mesures urgents i imprescindibles per a la recuperació i preservació de l’hàbitat alterat.

Salutacions cordials,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada