dijous, 5 de juliol del 2018

Algunes notícies per llegir 3-5/7/2018...

La Confraria de Blanes va subhastar el mes de juny peix i marisc per valor de 835.000 euros
Blanesaldia.com 4/7/2018

Arxiu Blanesaldia.com

El passat mes de juny la Confraria de Pescadors de Blanes va subhastar 202.510 quilos de peix i marisc, que en conjunt van aconseguir un valor total de 835.769 euros. Les captures més valuoses van ser la gamba, la sardina i els l’escamerlà, que van totalitzar 464.814 euros, el 55,6% del total subhastat.

Aquestes van ser les 15 espècies de peix i marisc que van obtenir un major valor el passat mes de juny:

Espècie                      Quilos             Euros

Gamba                         6.575            243.703
Sardina                      67.257            133.613
Escamerlans               5.887              87.498
Sonso                           6.392              79.330
Seitó                           76.814              41.807
Lluç palangre              1.674              26.156
Peix Espasa                 2.677              24.710
Roger vermell             2.435              21.423
Pop roquer                  3.891             18.156
Mollera roquer           5.985              16.336
Gamba blanca               868              16.631
Rap vermell                 1.063               9.970
Canana negra             2.143               8.677
Bruixa                              894               8.467
Calet                                881               8.439



Acumulat any 2018

Mes                Quilos              Euros

Gener             187.573            487.637
Febrer            146.383            178.545
Març               174.848            683.586
Abril                239.668           709.729
Maig                362.403        1.026.035
Juny                 202.510           835.769


Mapes Antics 4 jul.
Cordilleras costeras : VI [de la desembocadura de la Tordera a cap de Begur] 1948

Arxiu Sant Pol 4 jul.
Bon dia! 110 anys a Sant Pol moltíssima gent arrencant musclos i queixes a les autoritats pels captaires, que demanen amb males maneres


El Fiscal de Barcelona es mostra contrari a l’extracció de corall vermell
Ràdio Arenys 3/7/2018


Antoni Pelegrí al govern espanyol que prohibeixi l’extracció de corall entre Arenys de Mar i Begur. Antoni Pelegrín adverteix que el 90% de la població d’aquest animal es troba en un estat ‘deficient’ i que la talla és inferior a la reglamentària.

La Fiscalia considera que la concessió de 12 llicències per pescar corall s’oposen a les mesures adoptades per la Generalitat, que el novembre del 2017 va establir una moratòria de 10 anys per extreure’l en aigües interiors que són de competència autonòmica. Pelegrín ha remès al seu homòleg de la Fiscalia General el decret per arxivar aquestes diligències i que s’actuï per frenar l’extracció de corall seguint també les recomanacions dels científics experts que demanen una moratòria d’almenys 20 anys. L’arenyenca impulsora de la campanya per recollir signatures contra l’extracció del corall a la nostra costa, Sandra Danés, s’ha mostrat satisfeta que també hi hagi un moviment a nivell d’instàncies judicials per aconseguir-ho.

Segons l’informe de la Fiscalia de Medi Ambient, només un 4% de la població de corall al litoral català es troba en bon estat de conservació i pràcticament tot el que existeix és de talla inferior per pescar-lo. Sandra Danés ha explicat que la recollida de signatures continua oberta. De moment, n’ha aconseguit unes 11.000. Danés confia en què el canvi en el govern espanyol també faciliti aturar les llicències per la pesca de corall.

A més, el ministeri públic recorda que el Parlament Europeu està tramitant un reglament que establirà l’obligació dels estats membres a una veda en la pesca de corall. La Fiscalia també apunta al perill de la sobreexplotació pesquera, alhora que proposa establir controls sobre l’evolució de la població de corall i que es regulin les visites de submarinistes en les àrees on hi ha colònies.


El fiscal, contrari a l’extracció de corall vermell
El Punt Avui 3/7/2018

Reclama al govern espanyol que aturi les dotze llicències que va concedir a l’àrea d’Arenys de Mar a Begur

Agents dels Mossos analitzen corall vermell extret de manera furtiva a Begur, el 2016 ARXIU.

La fiscalia de Barcelona comparteix amb el govern català, i tal com va recomanar un grup d’experts, que el Ministeri de Medi Ambient ha de prohibir l’extracció de corall vermell a la costa catalana durant 20 anys renovables, després d’advertir que el 90% d’aquestes poblacions presenta un estat de conservació “deficient” i la seva talla és inferior a la reglamentària.

El fiscal de Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha remès al seu homòleg estatal, Antonio Vercher, el decret d’arxivament de les diligències que va obrir l’abril passat, després de constatar que el Ministeri d’Agricultura i Pesca va atorgar 12 llicències per extreure corall vermell en aigües exteriors del tram comprès entre Arenys de Mar (Maresme) i Begur (Baix Empordà).

En el document, el fiscal de Medi Ambient demana a la fiscalia general que actuï davant del ministeri per frenar l’extracció de corall, d’acord amb les recomanacions dels experts, i en faci un control. Pel fiscal, les llicències estatals suposen una “contravenció” de les polítiques de la Generalitat, que ha suspès la pesca del corall vermell en les aigües interiors de la costa catalana, sobre les quals té competències. “La situació provocada per les llicències atorgades pel ministeri és bastant paradoxal i sorprenent”, sosté el fiscal, tenint en compte que en les aigües interiors hi ha una veda de la Generalitat i no en les exteriors, “quan la situació del corall vermell no consta que sigui millor” a la zona competència del ministeri.

El fiscal exposa les dades dels experts, que indiquen que només un 4% de les poblacions de corall vermell del litoral català estan en bon estat de conservació i pràcticament la majoria és de talla inferior a la permesa per a la seva extracció: set mil·límetres de diàmetre en la seva base.

A més, el fiscal Antoni Pelegrín recorda que el Parlament Europeu està tramitant un reglament que establirà l’obligatorietat que els estats membres vedin la pesca del corall quan s’arribi al límit de captures. Els estudis científics clouen –recorda el fiscal– que les poblacions de corall vermell, al Mediterrani en general i a la costa catalana en particular, “han estat sotmeses a una forta pressió pesquera a causa de l’ús dels seus esquelets en la indústria de l’ornamentació”.

LA XIFRA

20 anys de moratòria proposa el fiscal de medi ambient, en la pesca de corall vermell en aigües exteriors de la costa.


Ràdio Pineda 4/7/2018


Els pescadors fa temps que aconsegueixen poques captures i hi ha preocupació en el sector. Segons el biòleg Manel Teodoro, un dels conceptes que la globalització, és que ens fa perdre el concepte de “producte de temporada”. Excepte en alguns casos concrets com ara amb el bolets, estem acostumats a consumir el producte fresc durant tot l´any i ens oblidem que aquella fruita, aquella verdura o aquell peix tenen una temporada on la seva qualitat es optima i és quan s´ha de consumir. Segons Teodoro, «comencem a trobar normal, consumir maduixes, pèsols o carxofes durant tot l´any» i això també passa amb els peixos. Ha parlat també de la sobrepesca i ha dit que només amb una gestió acurada del sector, podrà sobreviure els propers anys i ha posat com a exemple la gestió de la pesca del sonso.

El biòleg Manel Teodoro ha dit que també cal tenir en compte l'afectació al medi dels pescadors recreatius, amb canya o bé amb barca i ha dit que «en la seva suma, les captures que fan tampoc no són menyspreables».



Enric Sagristà Hace 5 horas
Pregunta: és legal la pesca professional amb xarxa tot just fora dels 200m que delimiten les boies? Ho pregunto des del desconeixement.


"Sovint pensem que les nostres platges són com piscines artificials, quan en realitat es tracta d’ecosistemes naturals"...
La presència d’escumes i mucílags al mar, un fenomen de causes naturals . Nou post al blog de l'


Ràdio Tordera 5/7/2018


Descobrint Tordera torna a l’estany de Can Torrent per que en Sergi Fontseca ens faci un anàlisi d’aquest paratge natural, tant pel que fa a la flora com la fauna.



Javier Romera Hace 1 hora
En comparació amb altres problemes amb el medi natural això és una xorrada, però descriu un fet... Mentre els ajuntaments apostin per la jardineria amb exòtiques, i no per la flora autòctona local, mai l'encertaran facin el que facin😏... vía

Elmalgratenc.com 5/7/2018


L’illa ubicada entre l’avinguda del Carme i el Camí del Pla ha revifat la polèmica. Veïns del barri es queixen de l’estat de brutícia en què es troba, en bona part generat per les flors de la trentena d’arbres que hi ha plantats fa uns 18 anys. La flor dels anomenats Tipuanes neguen la zona, embruten els cotxes, embussen els embornals i es colen a les cases. Tot plegat, diuen, els causa molèsties. És per això, que alguns exigeixen un servei de neteja més efectiu. D’altres, uns pocs, han anat més enllà i en demanen la seva tala.
Des del consistori s’ha reconegut la situació i la demanda per part de ciutadans de la tala d’aquests arbres. Per tal d’aplacar els ànims, aquest dimarts s’ha intensificat la neteja a l’illa d’arbres. Una actuació, però, que no ha convençut als afectats, que continuen reclamant una solució definitiva.


"ha obert al públic avui dijous un nou entorn natural"... Traducció: ha deixat de ser natural per passar a urbà😏... Blanes estrena un nou tram inèdit del Camí de Ronda al costat del Jardí Botànic

Blanesaldia.com 5/7/2018


L’Ajuntament de Blanes ha obert al públic avui dijous un nou entorn natural perquè blanencs i visitants puguin gaudir dels atractius paisatgístics d’aquesta població on comença la Costa Brava.

Es tracta d’un nou tram del Camí de Ronda de Blanes, al qual s’accedeix per la part posterior del Jardí Botànic Marimurtra. A diferència del què es va posar en marxa a principis d’any, que recuperava un primer tram que ja havia funcionat temps enrere, aquest nou tram és inèdit, i ressegueix l’antic accés al Viver de Llagostes que hi havia aquí. 

L’alcalde de Blanes, Mario Ros,  i la tinenta  d’alcalde d’Urbanisme i Obra Pública, Pepa Celaya, han encapçalat l’obertura del camí, que ha consistit en fer un recorregut pel nou tram recent estrenat, acompanyats de regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, així com del director-gerent del Jardí Botànic Marimurtra, Josep Borrell. Les obres –executades per Aglomerats Girona S.A.- s’han enllestit en poc més de quatre mesos, i han comptat amb un cost de prop de 166.500 €. Estan cofinançades al 50% per l’Ajuntament de Blanes i pel Pla de Foment Territorial de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat.   

El nou camí enllaça amb l’accés a Cala Bona per la seva part sud, i li dóna una sortida exterior que no tenia fins ara. Fins ara, si es volia sortir de Cala Bona des de la platja en direcció sud pujant pel Camí de Ronda, el camí estava barrat per una porta. L’accés exterior no era possible, pel mur perimetral de pedra que voreja exteriorment tot el jardí. Un extrem del nou tram connecta amb Cala Bona, mentre que l’altra arrenca al costat de l’entrada posterior al Jardí Botànic Marimurtra, al Carrer de l’Ermita. 

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme i Obra Pública, Pepa Celaya, s’ha mostrat satisfeta per la posada en marxa d’aquest nou tram, destacant el nou atractiu que suposarà per vilatans i visitants poder gaudir-lo: “Poc a poc anem aconseguint un dels objectius que ens hem proposat l’equip de govern: recuperar i realçar diversos elements del nostre municipi perquè els puguin gaudir tant la gent de Blanes com els nostres visitants”. La regidora també ha remarcat la singularitat del nou tram del Camí de Ronda de Blanes: “Aquest nou accés transcorre per un entorn paradisíac que permet poder veure millor el penya-segat d’Es Viver, amb unes vistes increïbles que fins ara no es podien gaudir des d’un accés públic”. 


Un mirador i un traçat inspirat en les onades del mar 

Un dels atractius afegits amb què compta el nou accés és l’acurat treball de disseny i projecció que s’ha fet, sent molt respectuosos amb l’entorn natural per no trencar precisament aquest element qualitatiu afegit. El camí fa uns 100 metres d’allargada, i per accedir-hi s’ha construït una rampa paral·lela al carrer per salvar el desnivell que hi ha des del Carrer Ermita, amb poca pendent per donar majors facilitats.

L’amplada del camí, en general, és d’uns tres metres de promig, si bé també hi ha alguns trams en què és més estret. A l’extrem del camí que dóna al mar hi ha un mirador obert a la Mediterrània, des d’on es pot contemplar la magnífica vista. Si es mira el nou camí tenint la mar de front, transcorre amb el Jardí Botànic a la dreta, mentre que a l’esquerra està delimitat per finques particulars.

L’arquitecte Xavier Cayuela  de K + Q Arquitectura,  que ha tingut cura del disseny i la direcció de l’obra, ha fet un traçat sinuós consensuat amb el Jardí Botànic Marimurtra, que juga amb la idea de reproduir la forma de les ones simulant les seves pujades i baixades. La tanca que separa el camí del Jardí Botànic està feta a base de pals rodons de fusta d’acàcia amb diferents alçades, per recordar també la forma d’una onada, clavats sobre un muret baix.

Els acabats que s’han fet en tot el recorregut tenen la mateixa fesomia que presenta el terra de Cala Bona, amb paviment a base de formigó continuo i peces prefabricades de color sorra, per harmonitzar amb tot l’entorn. Al costat del mirador obert al mar, també s’ha arranjat l’actual accés que estava barrat al públic, i que connecta amb el Camí de Ronda. El què es vol aconseguir amb tots aquests petits detalls és que, qui hi accedeixi, no tingui la sensació de túnel, sinó d’un camí que transcorre enmig de la natura.


Actuació respectuosa amb el medi ambient 

Seguint aquest objectiu, quan el passat mes de febrer es va fer el buidatge de terres es va realitzar seguint el pendent natural de la muntanya, dibuixant el traçat que té en l’actualitat. L’objectiu que ha menat tirar endavant aquest projecte des de l’Ajuntament de Blanes ha estat no produir alteracions a la topografia existent per no haver de fer grans moviments de terres. 

Per això, malgrat la desbrossada inicial que es va haver de fer, s’ha respectat al màxim la vegetació del Jardí Botànic Marimurtra que hi havia a tocar del recorregut. D’altra banda, la pròpia direcció del Jardí Botànic es va encarregar d’efectuar el transplantament dels elements vegetals d’interès existents en el camí. 

Fotos: Ajuntament de Blanes


Diria que sobra "futura"...

Davant la manca futura d’aigua caldrà revisar-ne la gestió i fabricar-ne de forma artificial. Per fer front al també caldrà repensar els boscos i l’agricultura.


Ràdio Pineda 4/7/2018


Les Biblioteques del Maresme presenten la nova guia de recursos 2018, Singularitats naturals del Maresme, on es recull part del nostre patrimoni natural. S'hi trobarà la roureda de roure africà del Montnegre, les formacions prehistòriques, l'alzinar de Can Gibert, la posidònia oceànica, el pi de la cisa, entre molts altres exponents de la comarca.
De Pineda destaca la presència del 'frare cugot' una planta endèmica de la qual gairebé no n'hi ha a la comarca i que es troba en perill d'extinció. La planta és petita i té una bonica flor que floreix entre setembre i març.
De Santa Susanna destaca el paisatge i els sols de pissarra únic a la comarca, de Calella la presència del corb marí a la Roca de la Cabra, i de Malgrat destaca la colònia de ratpenats, que és una de les més importants del sud d'Europa per volum i per diversitat
La guia està disponible en versió paper a les biblioteques del Maresme, i també en versió digital a través d'una aplicació per a dispositius mòbils.



Xarxa de Parcs Naturals DiBa


Horari d'inici: 9.30 h
Horari complet: 
de 9.30 a 13.30 h
Lloc: Biblioteca Can Manyer
Pl. Miquel Martí i Pol, 6
Vilassar de Dalt
Organitzadors: CATAM, Ajuntament de Vilassar de Dalt i Museu Arxiu de Vilassar de Dalt
Telèfon: 937 539 800
Públic a qui va dirigida l'activitat: Científic/estudiós
Accés: Gratuït
Descripció:
Jornades de debat en homenatge al biòleg vilassarenc Salvador Grau i Tort qui va tenir un paper fonamental en la defensa i coneixement del medi natural de Catalunya i especialment del Maresme. Es farà una revisió de la situació socioambiental dels espais naturals del Maresme en el context del canvi climàtic i de l’increment dels usos públics (especialment de lleure i esportius). Participaran reconeguts experts en diferents disciplines del medi ambient: canvi climàtic, gestió de parcs naturals, gestió forestal, ús públic,...

Programa:
9.30 h. Recepció assistents
9.45 h. Presentació de la Jornada
9.55 h. Audiovisual “Els sistemes naturals del Maresme en futur”
10.00 h. Sessió de Microponències
11.15 h. Pausa-cafè
11.45 h. Tertúlia-debat
Participació dels ponents, els convidats de la fila 0 i tots els assistents que ho desitgin. A la fila 0 es convidaran diferents persones implicades en la gestió dels espais naturals, tècnics municipals, polítics, representants d’entitats esportives, culturals i ambientals.
13.00 h. Conclusions de la jornada
13.15 h. Lliurament del premi Drac Alat a la trajectòria de Salvador Grau i Tort
13.30 h. Comiat
Requisits activitat:
Inscripció gratuïta indicant nom i cognoms a: catamassociacio@gmail.com
(cal inscripció per tal d’assegurar la disponibilitat d’espai per a tots els assistents)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada