dilluns, 16 de juliol del 2018

Reaparició del Capironat marí (Reseda hookeri) a la platja de Les Dunes (Santa Susanna) 16/7/2018

Seré breu (hi ha molta informació i faig un resum) però recomano llegir fins al final...

Nota breu d'en Moisès Guardiola al butlletí de l'ICHN (pdf) sobre la reaparició a la platja de Les Dunes (Santa Susanna) del Capironat marí (Reseda hookeri), espècie endèmica de la mediterrània occidental i en perill crític d'extinció descrita pel Dr. Pere Montserrat a mitjans del segle passat a les platges de Blanes a Pineda com a úniques localitats per a Catalunya, considerada extingida a Catalunya en temps recents i amb una única petita població a Les Columbretes per a tota Espanya, i ara redescoberta com la població més important amb uns centenars d'exemplars però greument amenaçada per diversos impactes.

Moisès Guardiola, Xavier Romera
Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural, 82: 69-71. 2018

Rebut: 13.04.2018. Acceptat: 24.04.2018. Publicat: 30.06.2018


Per a més informació...

Atlas y Libro Rojo de la Flora Vascular Amenazada de España

Pere Montserrat Recoder
COLLECTANEA BOTANICA VOL. IV. FASC.III. 1955. N.o 29.


Pere Montserrat
L'Atzavara 15: 115-132 (2007)

 Figura 8. Platja de Santa Susanna: Corynephorion canescentis, maig de 1948 (Foto: P. Montserrat).

Pere Montserrat
L’Atzavara, 24: 5-70 (2014)

Figura 59. La platja de Santa Susanna. Hi domina un prat sec i pobre (Corynephorion canescentis Klika 1931 em. R. Tx. 1954) al costat de la sempreviva borda (Helichrysum stoechas (L.) Moench), els caps d’ase (Lavandula stoechas L.) i l’herba prima (Asperula cynanchica L. ssp. brachysiphon var. psammophila P. Monts.). Aquesta comunitat es fa més esparsa i dóna lloc a una altra caracteritzada per l’agropir mediterrani (Elymus farctus (Viv.) Runemark ex Melderis ssp. farctus) i el melgó marí (Medicago marina L.) que ocupa la zona on arriben les onades durant els temporals forts de Llevant. Al fons podem veure un fortí construït sobre la sorra, les pinedes de Santa Susanna i Montagut (29-5-1948).

Santiago Martín Bravo y Modesto Luceño
Acta Botanica Malacitana 32. 2007

Flore d’Aveyron et d’ailleurs

Atlas de la Flora de los Pirineos. Proyecto POCTEFA


Capironats marins (Reseda hookeri) a la platja de Les Dunes (Santa Susanna)
el 2/2/2018 ...
el 30/5/2017 ...
el 26/5/2017 ...
el 14/3/2017 ...
el 16/12/2016 ...
el 2/11/2016 ...

Fa setmanes que un reduït grup de persones conèix la troballa però s'ha mantingut en silenci fins ara per por a la reacció de l'Ajuntament un cop l'arribés la notificació, doncs es tracta d'una platja "molt desitjada" i catalogada com a "urbà consolidat" que darrerament està patint moltes agressions, i que continuen ara mateix (vegeu el final del text). Vam valorar que era millor mantenir silenci i creuar els dits fins que des de la Generalitat es concretés què i com fer, ja que ni hi ha cap mena de protocol per casos així (ni plantejat, vaja) ni sembla haver cap mena d'interès (fora d'unes poques persones a nivell personal dins i fora del Departament) per la situació.

Situació urbanística actual de la platja de Les Dunes (Santa Susanna). Font: Jordi Torallas

La setmana passada l'Ajuntament va rebre una trucada "només informativa" per part del Servei de Flora i Fauna sense abans prendre cap mena de mesura per a la protecció d'aquesta espècie (ni tan sols consta al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya ja que es considera extingida) o de l'espai, greu errada al meu parer però no sóc ningú per qüestionar-ho ja que conec les limitacions que pateixen les persones encarregades i el Departament en general, però com que ja ha estat comunicat i l'Ajuntament coneix la seva existència, entenc que ara lo millor és fer-ho públic (quant més millor) i tornar a creuar els dits.

A nivell personal alguns hem pres "mesures" per evitar l'extinció de l'espècie a l'espera, encara, de saber què es farà des del Departament i de l'Ajuntament al respecte...

Una de les vàries recol·leccions de llavors d'aquests dies, dificultades per la darrera desbrossada de vegetació que va deixar poques plantes amb flors. Actualment en custòdia personal.

Plantes en custòdia d'un agricultor/jardiner local. Fotografia de Jordi Torallas

Fotografies a la platja de Les Dunes d'aquest diumenge 15/7/2018... continuen alterant l'espai i es continuen perdent molts peus de Reseda hookeri...


La pregunta és... I ara què?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada