dijous, 23 d’agost del 2018

Cal afrontar, debatre i informar... és inajornable... la sobreexplotació de l'aqüífer de la Baixa Tordera 22/8/2018

"Iremos introduciendo progresivamente más porcentaje de uso de agua reutilizada para mantener este equilibrio ecológico de los ríos".Clar que NO parla d la Tordera, i seria tan fàcil com tornar al Delta l'aigua que ara va a mar x emissaris vía

La Generalitat apuesta por convertir el agua reutilizada en agua de boca
europa press 22/8/2018


Tots els "Municipis assistits" (245.455 habitants? a l'estiu molts més) per l'EDAR de l'Alt Maresme beuen de l'aqüífer del Delta de la Tordera i es llença l'aigua al mar per emissari, quan podria tornar a l'origen amb filtre verd i bassa/parc de recàrrega.

Combinat amb l'ús de la Dessalinitzadora de Blanes que en teoria hauria d'abastir als municipis d la zona costanera de la Selva i l'Alt Maresme (no només a Barna) evitant sobreexplotació de l'aqüífer, es garantiria el cabal del riu i les desitjades platges

I tot això surt mooooolt més econòmic, és més lògic i és més eficient que continuar pagant any rere any dragues, reparacions de passejos i actuacions vàries "d'emergència"... per a res... I a més a més no malment el medi natural😏... Que algú m'expliqui per què no fer-ho🤔

En respuesta a 
Completament d'acord amb el tema de l'aigua regenerada, no només per a la recàrrega de l'aqüífer, sinó també per altres usos no potables. Però en desacord amb l'ús d'aigua dessalada (molt cost energètic=econòmic).

En cap moment he dit que sigui cost 0. Sí que és més econòmic que pagar els efectes de no fer-ho. Aquí el problema és qui paga (o millor dit qui es pensa la gent que paga, ja que en realitat és sempre el mateix) i qui ho explica... Millor que l'alternativa (si algú la diu, clar).

I per usos potables o no potables és igual. Aquí el veritable problema és que TOT surt de l'aqüífer. És una simple relació entre entrada i sortida... I tan important és la que es retorna com la que deixa de sortir. Si es vol estalviar en dessalació doncs s'incrementa la recàrrega.

L'EDAR de Blanes és només un exemple de molts possibles des de Tossa a Arenys de Mar.

Penso que la dessaladora només hauria de ser per emergències i problemes de sequera extrema. La solució comença per l'estalvi i una bona gestió. L'aigua regenerada només és una part (important) de la solució.

Doncs això no ho veuen clar ni al Ter ni a l'AMB... Per què la Tordera (XN2000 que ha de tenir cabal ecològic per llei) i les platges del Maresme (motor econòmic de primeta magnitud) no mereixen el mateix tractament? Si hi ha alternativa viable es pot discutir. Hi ha alternativa?

En respuesta a 
Entenc lo que dius i té sentit si es pensa només en abastament, únicament per garantir l'abastament, però parlem també de medi i de gestió integrada. No és viable seguir com ara (sense sequera) i actuar només amb emergències d'abastament. Com fins ara.

Actualment s'externalitzen els costos ambientals i d'altres sectors (gestió desintegrada) i no es tenen en compte quan es parla de costos d'abastament, però és inevitable afrontar-ho perquè és insostenible. I surt més car ara que dessalant i recarregant.

En respuesta a 
Alternatives per deixar de sobreesplotar l'aqüífer de segur que n'hi ha moltes. La dessaladora és una. La única i definitiva? Crec que no.

Vale... Quines? (Realment efectives i viables, no cosmètiques)

Al final, on vull arribar, és que mentre hi ha un tractament terciari preparat per recarregar l'aqüífer en qüestió, i fora de servei, a pocs metres hi ha una dessaladora amb un cost energètic molt més elevat

Cert. I si t'adones l'he deixat anar. El problema d'arrel continua essent la demanda (per molt terciari que hi hagi) ja que parlem de Tossa a Arenys (500.000 residents i 3.000.000 d'estiuejants? I usos municipals) i l'aqüífer no dóna.

I consti que el debat és imprescindible i inevitable... Encara hi ha més gent preocupada pels pantans que per l'aqüífer i el riu perquè no saben d'on surt l'aigua de la dutxa... Cal dir-ho clar i no desviar el tema a mesures cosmètiques per anar fent.

En respuesta a 
Llavors el problema és una mala gestió de l'aigua com a recurs

Encara que es faci servir bé o amb estalvi... No dóna ni per abastament ara, imagina per una gestió ambiental o per al manteniment de les platges del Maresme... No dóna l'aqüífer i cal dessalació sí o sí

O això o reduim població i tanquem places turístiques... I no sé jo...

🤔🤔🤔🤔🤔🙄

En respuesta a 
Doncs si tu ho dius, m'ho hauré de creure, perquè de la Tordera i del Maresme hi entens infinitament molt més que jo😑. Un altre dia seguim debatent... També del manteniment de les platges, que a part de l'aportació de sediment del riu depèn també d'altres factors. No?

No ho dic jo. Ho diu tothom que treballa en aquests temes i que es preocupa mínimament en seguir el tema...Aquest any s'ha formalitzat la Taula del Delta de la Tordera, seminaris, xerrades, Tesis doctorals al respecte (entre altres coses)... Cal debatre urgentment i que se sàpiga

Tema platges.... Igual... Està parlat, explicat, estudiat... I si bé hi ha altres factors, tothom té clar que la Tordera és el principal i imprescindible per a una correcta gestió sostenible del litoral de Blanes i del Maresme.

Totalment d'acord en que és imprescindible i el principal, el transport i l'aportació de sediments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada