divendres, 17 d’agost del 2018

Realitzat el Pla director de l’espai Mines de Can Palomeres de Malgrat de Mar 16/8/2018 DiBa

Realitzat el Pla director de l’espai Mines de Can Palomeres de Malgrat de Mar
Diputació de Barcelona 16/8/2018

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’ajuntament de Malgrat de Mar el Pla director de les Mines de Can Palomeres, un espai forestal on s’hi poden identificar de manera episòdica els vestigis de l’època minera realitzada entre 1909 i 1914 per l’empresa francesa Société des Mines de Fer de Malgrat, així com de i l’exportació de mineral de ferro a través de transport marítim.


Actualment, la muntanya de Can Palomeres conforma una important massa forestal que esdevé el pulmó verd, on s’hi conserven encara galeries d’extracció del mineral, moltes d’elles de fàcil accés, i que son també un dels refugis de ratpenats més important de Catalunya i Europa, fet que ha donat lloc a la seva inclusió com a Espai Xarxa Natura 2000.

El Pla director d’aquest conjunt, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) defineix, programa i avalua el conjunt d’estudis, projectes i actuacions de restauració, així com la reutilització i revitalització dels elements associats a l’activitat minera amb la finalitat de conservar-les, valoritzar-les i fer-les accessibles a tots els ciutadans.

Entre el 1909 i el 1914, l’empresa francesa Société des Mines de Fer de Malgrat va desenvolupar una ambiciosa explotació minera destinada a l’extracció de ferro i a la seva exportació cap al nord d’Europa a través de transport marítim. Aquest fet va resultar d’important transcendència social, provocant un fort augment demogràfic a la població.

L’any 1914, a l’esclatar la Primera Guerra Mundial, aquest fet va desencadenar la inviabilitat econòmica de les mines i el seu tancament definitiu. Però, malgrat la curta durada de l’explotació minera i del desmuntatge posterior de moltes de les seves instal·lacions, aquesta activitat va deixar una empremta important en el veïnat i una nova fisonomia al paisatge del municipi.

Estat actual de la base de formigó de l’estació de descàrrega del telefèric, coneguda amb el nom de la Pilona, de l'explotació minera de Can Palomeres de Malgrat de Mar 
Foto: SPAL/Diputació de Barcelona

Vista del telefèric des del que es nodrien de mineral extret de les mines de Can Palomeres els vaixells davant la platja de Malgrat de Mar (c. 1910) 
Foto: SPAL/Diputació de Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada