diumenge, 18 de novembre del 2018

Algunes notícies per llegir 13-17/11/2018...

On diu Montnegre-Corredor hauria de dir Maresme... aquesta mania de voler fer creure que la natura "només" està al Parc...

El Montnegre-Corredor, amb l'1,3% del territori català, té el 60% d'espècies de mamífers de Catalunya
Ràdio Pineda 13/11/2018


Escolta AQUI l'entrevista

El Parc de Montnegre i Corredor significa l'1,3% del territori català i en canvi hi viuen el 60% de les espècies de mamífers de Catalunya. Es una de les zones boscoses amb mamífers més riques de tot Europa. Ho ha explicat el biòleg i comunicador ambiental Pere Alzina. Ha dit que la comarca té espècies molt significatives, i ha volgut destacar el liró gris, molt escàs al país, i la llúdriga que ha tornat a La Tordera. També ha destacat també altres espècies com el gat mesquer o la llebre, molts rosegadors, l'esquirol, rata cellarda, la mostela, guineu, teixó i porc senglar. També ha destacat que a la Riera de Pineda hi ha una de les colònies més importants de cabirol després de la seva reintroducció. En total té 80 espècies de mamífers.


Pere Alzina ha dit que els mamífers són sobretot nocturns i la forma més fàcil de identificar-los és a través de les restes i rastre. Ha insistit en que l'Alt Maresme el 75% de la superfície és bosc, i això vol dir que és una des les zones boscoses més denses de tot Europa. En l'entrevista també ha parlat de la gestió dels boscos al Montnegre i ha dit que «actualment el bosc s'assembla cada cop més als boscos que hi havia quan els humans no ocupaven tant de territori». Ha dit que, dels animals que originalment tenia el Montnegre i encara no té, hi ha el linx, el gat salvatge i el llop. Ha explicat que «cada cop hi ha més bosc i els animals cada cop tornen més a la seva situació primitiva, on s'hi senten més bé i per això, augmenta el seu número».

Pere Alzina és consultor i comunicador ambiental. Llicenciat en Biologia en l’especialitat de Zoologia i té el títol de mestratge en Enginyeria Ambiental. Al llarg de la meva carrera professional he treballat en el camp de l’educació ambiental al Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici, al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, i al Parc Natural del Montnegre i Corredor entre altres.


Fil recomanable...
Lydia Chaparro Elias 16 nov.
[HILO] Aquí la Orden recién publicada sobre . Varios puntos sobre el fascinante empeño de y en esquilmar una especie endémica del Mediterráneo en peligro de extinción 👇

europapress.es 16/11/2018



Javier Romera 17 nov.
Us heu preguntat mai per què sempre cal recòrrer a treballs o informes d'altres continents per alertar de l'enorme dany que fan les mascotes (gats i gossos) a les espècies autòctones "protegides"?😏... Si responeu la pregunta trobareu l'arrel del problema.
Arantza Leal 16 nov.
Por una tenencia responsable de nuestras mascotas . Animales que caen bajo las garras de los gatos, en este caso en el continente americano, piensa en lo que pasa en Europa...


Diari Maresme 16/11/2018

Dessalinitzadora de la Tordera | Fotos: Arxiu

L’empresa Sorea ha informat als seus abonats del Maresme Sud que, degut a treballs de manteniment de l’Estació de Tractament d’Aigües Potables (EAP) del Ter portats a terme per Aigües Ter Llobregat (ATLL), l’aigua subministrada entre el 19 i el 27 de novembre tindrà un major percentatge d’aigua dessalinitzada. Així, durant aquests dies, els municipis del Maresme Sud rebran aigua de la dessaladora de la Tordera (Blanes) barrejada amb aigua del Ter. Més concretament, l’aigua subministrada serà en un 25% d’origen TER i en un 75% procedent de la Instal·lació de Tractament d’Aigua Marina (ITAM) de la Tordera.

A través d’un comunicat, l’empresa gestora del cicle integrat de l’aigua recorda que l’aigua subministrada als municipis del Maresme Sud procedeix normalment de la conca del Ter i és potabilitzada a la planta de Cardedeu, gestionada per Aigües Ter Llobregat (ATLL). Per la seva part, els usuaris de la zona Nord de la comarca reben l’aigua de l’ETAP de Palafolls.

Des de fa un temps, els municipis del Maresme Sud també poden rebre aigua de la dessaladora de la Tordera. El mix de l’aigua subministrada depèn de factors com la demanda i de l’estratègia d’explotació que determina l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en funció de l’estat de les reserves d’aigua o de raons de tipus operatiu. Per tant, en determinades circumstàncies, l’aigua subministrada a aquests municipis pot contenir una menor proporció procedent del Ter, que es complementa amb aigua de la dessaladora.

A partir del dia 28 de novembre, segons informa la mateixa empresa, es tornarà a la normalitat amb un percentatge d’aigua d’origen Ter situat entre el 95 i el 100%.

Mineralització mitjana i dèbil

L’aigua del Ter té una mineralització mitjana, amb una proporció majoritària de calci i bicarbonats en la seva composició minera. Per la seva banda, l’aigua dessalada té una mineralització molt més dèbil. Aquest canvi en la proporció de sals minerals majoritàries presents fa que l’aigua tingui una percepció organolèptica (de sabor i olor) diferent a l’aigua 100% del Ter. Sorea ha remarcat, però, que l’aigua subministrada té absoluta garantia sanitària segons la normativa reguladora de les Aigües de consum humà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada