dimarts, 26 de març del 2019

Algunes notícies per llegir 21-26/3/2019...

Javier Romera 21 mar.
Sé que està de moda i més ara amb les municipals a la cantonada, però és un engany com una casa...Les "hortes urbanes", per definició, es fan a nuclis o terrenys urbans. Aquí són barraquisme enmig del medi natural o planes agrícoles. D'ecològic res de res, de medi ambient menys😏

Javier Romera 21 mar.
"s’està netejant la riera que passa per la zona"😏..."l’Ajuntament de Tordera vol promoure un conreu ecològic, respectuós pel medi", "amb la col·laboració de la Fundació Humana, que treballa en la protecció del medi ambient a través del reciclatge de tèxtils"

L’Ajuntament prepara nous horts urbans al veïnat de Sant Pere
Ràdio Tordera 21/3/2019


L’Ajuntament de Tordera està preparant en el veïnat de Sant Pere, una esplanada per tal que, a partir de l’any que ve, es puguin crear horts municipals. El projecte dels horts urbans serà útil per permetre l’aprenentatge a tothom qui vulgui endinsar-se al món de l’agricultura. En aquest cas, però, l’Ajuntament de Tordera vol promoure un conreu ecològic, respectuós pel medi, i absent de productes contaminants. Així ho explicava el regidor d’obres i serveis de l’ajuntament de Tordera, Carles Aulet

àudio

L’Ajuntament ja es troba en procés de preparació dels horts urbans. Actualment, s’està netejant la riera que passa per la zona i es delimitarà l’espai amb l’objectiu de protegir el conreu dels animals. Així, tal com afirma Aulet, el projecte es vol iniciar el Gener de l’any vinent amb la col·laboració de la Fundació Humana, que treballa en la protecció del medi ambient a través del reciclatge de tèxtils. Així doncs, qui pot treballar en aquests horts? El regidor Aulet respon la pregunta.

àudio

Tothom qui hi vulgui participar, ha de fer una instància a l’Ajuntament per participar a la selecció que es farà a la hora de l’adjudicació dels terrenys conreables.


Javier Romera 21 mar.
Com a tots els pobles i ciutats, i com sempre😱... Lo fascinant són titulars com aquest i la desconexió total amb el medi dels urbanites😏... Què serà lo proper? Formigues!?

RATES!
elmalgratenc.cat 21/3/2019

un rosegador mort enmig de la plaça de l’Església

Al llarg de les darreres setmanes han sovintejat les queixes de veïns denunciant la presència de rates al carrer. L’aparició d’aquests rosegadors urbans preocupa i inquieta a moltes persones, que acusen directament el consistori de “no fer res per evitar-ho”.
La presència de rates al municipi i arreu no és nova. De fet, es tracta d’un animal que habita el subsòl -les clavegueres-, on hi viu en colònies formades per milers d’individus. Les rates s’alimenten bàsicament d’aigua i de les deixalles que els humans llancen a través dels desaigües tant de la cuina com del vàter.

Les obres que s’estan fent darrerament haurien estat la causa principal per la qual les rates s’han vist “obligades” a sortir a l’exterior. La vibració de les màquines quan treballen les foragita i han de buscar un nou espai per viure. És en aquesta fase d’emigració quan se les veu pels carrers.


Diuen que a cala Morisca només hi guanya el promotor
El Punt Avui 21/3/2019

Amics de Tossa i l’Agrupació de Parcel·listes afirmen que la societat no pagarà res de la urbanització

El consistori “fa cas omís” de la moratòria i “manté obert” l’expedient

Una imatge de l’acte d’ahir al vespre a l’edifici La Nau de Tossa de Mar JOAN SABATER.

JORDI FERRER - TOSSA DE MAR
L’asso­ci­ació Amics de Tossa, inte­grada a la pla­ta­forma SOS Costa Brava, i l’Agru­pació de Par­cel·lis­tes de Cala Morisca tro­ben que en “l’ope­ració espe­cu­la­tiva escan­da­losa” que per­met l’Ajun­ta­ment només hi surt gua­nyant el pro­mo­tor (Tos­sa­gur SL). En una nota de premsa con­junta, les enti­tats afir­men que la urba­nit­zació costa 3,1 mili­ons i que la soci­e­tat “no n’abo­narà cap”.

En la nota, de deu punts, asse­nya­len que els pro­jec­tes de repar­cel·lació i urba­nit­zació apro­vats per l’alcal­dessa, Gisela Sala­dich, el novem­bre del 2018, auto­rit­zen que “la pro­mo­tora rebi una indem­nit­zació de la resta de pro­pi­e­ta­ris del sec­tor de més d’1,5 mili­ons d’euros (1.534.390,54 euros).” A més, se li adju­di­quen “45 par­cel·les edi­fi­ca­bles sense incórrer en cap cost urba­nit­za­dor”, afir­men.

Segons les entitats, la promotora ha adquirit recentment els boscos de la Morisca, “uns terrenys de 27,38 ha que signifiquen prop del 85% de tot l’àmbit en un procés d’execució judicial i a un preu mínim”. En canvi, la resta dels propietaris dels terrenys ja edificats “han de pagar tots els costos d’urbanització i quotes urbanístiques, en molts casos superiors a 80.000 euros”. En declaracions a aquest diari, Saladich havia negat dilluns que l’Ajuntament tingués cap tracte de favor a Tossagur.

El contenciós del 2017

L’estiu del 2017, els opositors van impugnar al jutjat el planejament de cala Morisca, l’acte de constitució de la junta de compensació, el pla parcial i el POUM perquè consideren que el pla general classifica “il·legalment com a sòl urbanitzable uns boscos amb grans valors naturals i que tenen pendents superiors al 20%”, exposen. La presidenta de l’Agrupació de Parcel·listes, Lídia Guilera, afirma que el contenciós al jutjat contenciós administratiu número 2 segueix el seu curs.

LA XIFRA

3,1 milions d’euros val la urbanització de cala Morisca, dels quals la promotora no en pagaria cap, diuen els opositors.

El requeriment del 23 de gener

L’Agrupació de Parcel·listes de Cala Morisca aplega una quarantena de veïns i no entén –explica la seva presidenta– per què l’Ajuntament “fa cas omís” de la moratòria de la Generalitat. El 17 de gener la comissió d’Urbanisme de Girona va anunciar una moratòria de 43 sectors de sòl urbanitzable a primera línia de mar. Guilera assenyala que sis dies més tard, però, el dia 23, responsables de l’Ajuntament li van trametre documentació “perquè presentéssim al·legacions a l’expedient”. Per Guilera, no té gaire sentit que l’Ajuntament “tingui obert” l’expedient havent-hi la moratòria esmentada. “Des de l’Ajuntament, m’han comentat que han de continuar amb l’expedient.”

Ahir al vespre, la subdirectora general d’Estratègies Territorials i Coneixement de la Generalitat, Maria Rosa Vilella, va participar en un acte a la sala La Nau per donar detalls sobre la moratòria del govern i la tramitació del pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls sostenibles.


Vídeo...
Junts per Catalunya, ERC i el PSC rebutgen al aturar la extensió de la C-32 a Lloret de Mar que provocarà la destrucció de 60.000 arbres segons denuncien i 🌊


Javier Romera 22 mar.
"Terrenys afectats" per la moratòria😏... La importància del vocabulari...
LA SELVA TV 22 mar.
Afectació a Tossa de la moratòria urbanística decretada per la Generalitat Els sectors de Can Truges i el de Can Coure són alguns dels terrenys afectats. I a la línia de costa: Cala Morisca, Mar-Tossa Porto Pi, Santa Maria de Llorell i Salions.


SOS Costa Brava   20 mar.
Atent/a! El proper 4 d’abril a les 6 de la tarda, t’esperem a la presentació de "50 espècies i paratges de la Costa Brava en perill” al Celler Espelt de l'Alt Empordà. Inscriu-te a i protegeix la Costa Brava de l’especulació amb .


Miquel Jover 21 mar.
Està molt bé celebrar el Dia Internacional dels Boscos (faltaria més!!) però que això no us faci oblidar la importància dels prats secs, guarets, brolles, garrigues, salicornars... hàbitats generalment molt menys valorats, però igualment interessants.


Javier Romera 22 mar.
Gafarró (Serinus serinus). Col'lisió amb vidre. Estabornit... Ja marxarà.


Anna Gallés 22 mar.
Foto 1: marge amb aranyoners florits. Abelles i altres pol.linitzadors: incomptables. Foto 2: Marge estassat. Abelles i altres pol.linitzadors: 0 Fotos fetes a la Plana de Vic.


Anna Gallés 25 mar.
Administracions estan arrasant boscos de ribera a la Catalunya Central. Respon a una idea equivocada dels rius com canals oberts. I a una por infundada (els boscos de ribera protegeixen contra les inundacions, ). Cal més coneixement biològic, menys enginyeril. Lo riu és vida.
L' ACA, agència catalana de l'aigua està trinxant un bosc de ribera més a Guardiola de Berguedà. Qui permet fer aquests atentats? Què hi diu la Conselleria de Medi Ambient? Fer pàtria també és salvaguardar la riquesa ecològica del país!

Recomanable seguir les respostes... alguns exemples...

En respuesta a  
els millors exemplars per a la biodiversitat moltes vegades són els "malalts i secs", ho sabies? Molt més valuosos (i escassos) que els arbres joves!

En respuesta a 
Que no es tracten els rius com ecosistemes (i els seus hàbitats i les seves peculiaritats locals) ja no hauria de sorprendre a ningú. I consti que no se'm malinterpreti... La veritable batalla no és el bosc de ribera...

El Punt Avui 24/3/2019

La Comissió de Política Territorial d’Urbanisme de Catalunya va aprovar divendres inicialment el pla director urbanístic de les Vies Blaves, el projecte que impulsa la Diputació de Barcelona i que permetrà crear 283 quilòmetres de camins per a vianants i ciclistes al llarg dels rius Llobregat, Anoia i Cardener.


--------------------------------------

Més de 4 mesos sense pluja efectiva
El Temps TV3 26/3/2019

Fa setmanes i setmanes que no plou i es nota i molt en la capa més superficial de la terra, s'observa en els camps sembrats que no disposen de reg i en el sòl dels boscos, on els camins són autèntiques polsegueres.

Continuar llegint...

https://www.ccma.cat/el-temps/mes-de-4-mesos-sense-pluja-efectiva/noticia/2912409/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada