dissabte, 20 d’abril del 2019

Sobre les Cueretes grogues (Motacilla flava) nidificants del Delta de la Tordera 20/4/2019 Arnau Tolrà. Font: Twitter.com

Vídeo...
A la baixa Tordera sobreviuen dos petits nuclis reproductors de cuereta groga amb la singularitat de que s'hi hibriden dues subespècies, la ibèrica i la italiana (vídeo). Depenen de conreus extensius que any a any són substituïts per un insaciable mar de plàstic: els hivernacles.


0:20

En respuesta a 
Causa primera sens dubte al delta i vall baixa de la Tordera, però també les ampliacions (il·legals o consentides) dels càmpings de Blanes i Malgrat de Mar, encara tinc enregistrat a la memòria el "quin valor ecològic té un camp de patates?" quan es referien als de Blanes.

Aquesta idea prefixada de que l'hàbitat és estable. Un camp de patates, que ja de per si té valor, pot convertir-se en un guaret l'any següent. L'agricultura tradicional i de secà encara té cert dinamisme, l'hivernacle i el blat de moro, no.

100% d'acord. Per això sempre parlo d'hàbitats (mosaics o efímers, segons el cas), no d'hàbitat, i de característiques a mantenir (no és un tema menor, i fixa't que sempre insisteixo en això). Però en aquest cas és el camp de patates (en actiu, entre mates) el lloc d'anidació.

En respuesta a 
Sí, t'he entès. De fet ocupen varis tipus de conreus i també ho farien en erms si hi fossin. Al final no hem d'oblidar que els ocells d'espais oberts són afins a l'agricultura tradicional però originàriament ocupaven espais dinàmics per l'acció per grans herbívors, crescudes, etc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada