dilluns, 22 d’abril del 2019

Sobre les platges davant els temporals 22/4/2019

La imatge més comuna a la costa del maresme. Qui és el culpable de les destrosses, el temporal de mar o la construcció de la R1 de rodalies a on no toca?

veure comentaris al tuit


No és el vent, és que encara hi ha gent que pensa que la platja és un equipament municipal estable quan en realitat és, i ha estat sempre, un ecosistema natural dinàmic i canviant que hom ha ocupat irracionalment. Tot el que hi ha entre la via del tren i el mar és platja ocupada.
Efectes del vent, així ha quedat la platja de

I dic jo, amb tantes universitats i centres d'estudi de biologia marina com tenim, ningú pot fer un estudi acfons del per què de la degradació de les platges a l'Alt Maresme? Trobar el problema és el 80% de trobar la solució... 🤔
Ranota Show 21/4/2019...Temporal Marítimo en Malgrat de Mar 2019 vía


En respuesta a 
El per què dels problemes (que no degradació, bàsicament urbanístics, desestabilització del front deltaic i actuacions errònies - el tema és complicat per explicar-ho a un tuit) és conegut i està estudiat de sobres. En teoria es va fer una Taula per cercar i executar solucions😏

Recorda... no és un problema de desconeixements sinó de calendaris electorals (4 anys és poc) i de descoordinació total i gestió desintegrada entre administracions i sectors. La Taula no ha funcionat mai (ha derivat en un consorci per executar projectes urbanístics i turístics😏)

També cal diferenciar molt entre l'Alt i el Baix Maresme, ja que molts contaminen aquest tema amb problemàtiques i característiques comunes i recurrents al Baix Maresme però que res tenen a veure o influeixen a l'Alt Maresme, altre tema punyent i delicat que costa superar.

Això no vol dir que no hi hagi problemàtiques comunes a tot el litoral (que no es malinterpreti) però entorpeix, frena i fins i tot perjudica (per diferents motius) prendre's seriosament el tema.

Ya existeixen propostes per solucionar-ho (reals, no nyaps anuals segons calendari turístic o electoral) però insisteixo, són a mig/llarg termini i requereix acció coordinada entre diferents administracions. En teoria la Taula havia de servir per executar-les, lo contrari que ara

I no és un problema econòmic, de fet ens costa més els nyaps inútils (alguns fins i tot empitjoren la situació per salvar unes setmanes de bany) que l'execució de les solucions reals i duradores (a molt llarg termini). Si a sobres deixem d'externalitzar els costos és més absurd😏

En respuesta a 
Hola , fa anys que s'estudia, fa anys que es coneixen la majoria de causes, fa anys que des de les administracions hi fan ben poc, fa 2 anys que es va fer ara parada 🤦‍♀️ Fem que les coses canviïn! Mira't 👇
Un plaer presentar-vos el primer article de la meva tesi: "Consecuencias a largo plazo de la gestión desintegrada en zonas costeras: el caso del delta de la Tordera (Cataluña, España)" el podeu descarregar a:

Gràcies, ho miraré! Però el cert és que fora dels cercles dels que sabeu de què va, ni en sabem un borrall i no se'n parla gens.

Hi ha molta feina per fer és cert. Intentem parlar dels resultats de la recerca quan en tenim oportunitat, no tant sovint com voldríem. El catàleg de l'exposició està disponible i és molt il·lustratiu. Gràcies pel teu interès, hem de sumar esforços.

---------------------------------------

"sobre el mobiliari i els equipaments", aquesta és la clau😏No es fa res (mai) pensant en les platges, sinó en "lo meu". Després diran (tothom) que fan això i allò "per protegir platges". FALS, sempre per protegir mobiliari, equipaments i infraestructures "a costa de les platges"
FOTOS: La ha provocat pèrdua de sorra a les , amb onades que han assolit els 4.5 m. L'equip està treballant per minimitzar els efectes del temporal sobre el mobiliari i els equipaments.

Una d les funcions que tenen les platges és la de protecció front l'onatge d bens i persones d rera platja, NO sobre la platja😏, i per norma les mesures que es prenen per protegir mobiliari i equipaments "sobre la platja" són causa directa de pèrdua d'amplada i volum de sorrals.

És el peix que es mossega la cua. Per mantenir el problema (error) s'inverteix en agreujar-lo i empitjorant la situació amb mesures que causen retrocés de la costa. Segurament el cas més il·lustratiu és el de les platges de Pineda de Mar amb esculleres per protegir el carril bici

El cas més dramàtic (x absurd) és el dels càmpings de Malgrat de Mar, on cada nova escullera va amplificar i traslladar el problema al veí del costat fins no quedar cap sense escullera (no platja). Mai s'ha fet res x solucionar-ho sinó per amplificar-ho (i no és canvi climàtic😏)


Vídeo...
Això és el que passa quan la pressió urbanística arriba a primera línia de costa.



Vídeo...

0:12

I el premi és per a...

Vídeo...

0:06
6 reproducciones

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada