dijous, 11 de juliol del 2019

Més sobre la Lymantria dispar i les suredes 8-11/7/2019

Un mes després de la seva defoliació, el bosc ja rebrota amb força al Montnegre.

Rebrota el suro de i els del voltant que havien quedat totalment desfoliats per la plaga d’. La pluja d’ahir ajudarà molt. 29 litres a


Allò del tumicus de fa 2 i 3 anys ja tot és pi sec i esquelètic. Allóò de la Lymantria dispar o eruga peluda del suro ja va passant...el que estava devorat fa 2 o 4 setmanes va rebrotant.

Turó de Ca l 'Amar 417 m alt # ArenysdeMunt


Neus Ferrete (Subdirectora General d') afirma als que dispar és una espècie exòtica invasora. Com podem gestionar correctament si tenim un total desconeixement de l'espècie? És realment preocupant. cal donar informació rigorosa.

/>

En respuesta a   y a 
I per què fumiguen, per ajudar el medi ambient o la indústria del suro?

En respuesta a   y a 
A cap dels 2. A 4 tècnics que s'haurien de juvilar pel bé de tots i a qui es guanya les garrofes fumigant. També que 'rectificar' i 'canviar' és inasumible per alguns, però justificar-se amb mentides és fàcil i lucratiu. TV3 i diaris fan el ridícul en aquests temes i l'empitjoren

Recomano a tothom a que ho vegi amb els seus ulls. Les fotos són de diumenge a una de les suredes més defoliades. Tota la vegetació està brotant sense problemes. L'estructura del bosc ha millorat. No s'ha compromés ni hi ha pèrdues a la indústria del suro. Hi ha més depredadors.

I és abans de les pluges, per si a algú se l'acut relacionar-ho amb el clima. Totes les espècies estan adaptades a aquests procesos naturals (i l'agraeixen) i no hi ha cap dany o pèrdua per a res ni ningú.

En respuesta a   y a 
Però continuaran mentint i dient que 'és una plaga', 'arrasa boscos', 'posa en perill els boscos', 'compromet econòmicament als propietaris', etc etc etc... I és tot el contrari😏

En respuesta a   y a 
Cal veure-ho com un procés biològic interessantíssim. En pocs dies la biomassa vegetal (normalment no aprofitable) passa a ser disponible a la xarxa tròfica animal. Milers d'orugues i papallones son l'aliment de nombroses grups d'espècies: ocells, ratspenats, aranyes, escarbats..


I aprofito per colar-ho😜 (però explica lo que ha passat😏)... ?Per què gestiona Agricultura la Lymantria dispar com plaga a un camp de patates i no Medi Natural, quan es tracta d'una espècie autòctona i un fenòmen natural dins espais XN2000?

Per què tu i jo hem de pagar unes fumigacions via Departament (externalitzant costos) per caprici d'un sector econòmic dins XN2000 que, a canvi, no ofereix cap benefici ecosistèmic a la societat?... És només un exemple.


En respuesta a  
En general es continua reiterant sobre els mateixos errors. No és cap plaga ni cap indicador de cap anomalia (tot el contrari, és un indicador de salut de l'ecosistema). No hi ha pèrdues al sector del suro (si ganes de buscar culpables a la no gestió correcta de les suredes) i...

... i aquests episodis cíclics i naturals propis d'un procés de maduració de les suredes joves i en evolució cap a mases forestals més productives, sanes i adaptades no tenen res a veure (RES, insisteixo) ni amb el canvi climàtic ni amb la precipitació.

Tens raó, no és plaga, però aquest any algú ho considerava per la gran afectació. He sentit que si afectarà la pela, que no sortirà suro bo fins a una segona pelada.

Això és així amb o sense Lymantria dispar i amb o sense defoliacions com les d'enguany, les d l'any passat i les de l'any vinent (els cicles duren anys). La qualitat del suro ja estava compromesa x altres motius (cada any és la mateixa cantarella) i han de madurar x ser rendibles


Avui hem estat donant suporta a per a fer proves de productes alternatius per lluitar contra l'escaldat del suro Agraïm la col.laboració de l'

Tordera participa en un projecte de recerca pioner a Catalunya per combatre el fong que ataca les alzines sureres
Ràdio Tordera 11/7/2019


Tècnics del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Departament de protecció dels vegetals de la Generalitat i la Diputació de Barcelona han iniciat un nou estudi per investigar i descobrir nous tractaments biològics que siguin respectuosos amb el medi i ataquin definitivament el fong patogen de les sureres.

L’Escaldat és una malaltia provocada pel fong Diplodia Corticola, que afecta des de fa anys les alzines sureres un cop pelades. Entre d’altres afectacions, com la pèrdua de fulles i el debilitament de l’arbrat, el fong ataca els vasos conductors de la saba i els teixits regeneradors de l’arbre, per la qual cosa  no pot tornar a crear el suro que el recobreix.

Tordera és un municipi ric en producció de suro i moltes de les alzines també es veuen afectades per aquest fong. Per aquest motiu, d’acord amb l’Associació de propietaris forestals del Montnegre Corredor, l’Ajuntament  va oferir la possibilitat que les alzines situades a les franges de protecció contra incendis formessin part d’aquest projecte experimental a Catalunya.

D’aquesta manera, des de fa unes setmanes i coincidint amb la temporada de lleva del suro, tècnics de l’estudi han identificat i provat diferents fungicides naturals i biològics, fets a base d’argiles, sucres i bacteris a una quinzena d’ alzines situades a la zones de Niàgara Parc. Aquestes proves, que s’allargaran durant tot l’hivern, determinaran l’efectivitat dels nous productes.

A banda del Centre Tecnològic Forestal, el Servei de protecció dels vegetals del Departament de Medi ambient de la Generalitat, el projecte de recerca també compta amb el suport i l’assessorament de la Universitat de Lleida, la Diputació de Barcelona, els agents rurals i l’Ajuntament de Tordera.

Aquest projecte d’investigació no està relacionat amb la recent aparició de la Lymantria, més coneguda com “l’eruga peluda del suro”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada