L'ampliació del port de Blanes perjudicarà la posidònia i podria modificar la forma de la platja
Diari de Girona 6/5/08
Un prat d'aquesta herba marina protegida podria patir a causa dels treballs d'ampliació
E.Padilla/Acn, Blanes.
Diari de Girona 6/5/08
Un prat d'aquesta herba marina protegida podria patir a causa dels treballs d'ampliació
E.Padilla/Acn, Blanes.
L'ampliació del port de Blanes i la construcció del nou dic de recer no afectarà el volum de ?sorra de la platja del centre de Blanes, perquè ara per ara ja és una platja tancada per la punta de Santa Anna -al nord- i la roca de sa Palomera -que la clou pel sud i dóna pas a la platja de s'Abanell-, i la major extensió del braç del dic suposarà només una variació d'uns sis graus enl'angle d'entrada dels corrents a la badia. Així que, si bé l'avaluació d'impacte ambiental augura que la platja no patirà danys, sí que preveu que la seva forma pugui variar, i que puntualment s'hi hagi de fer, en algun punt, aportacions de sorra per tal d'equilibrar-ne la línia.
El prat de posidònia oceànica situat a prop de la roca de Sa Llosa, però, no serà tan afortunat perquè l'estudi apunta que sí podria resultar afectat a causa de les obres d'ampliació del port de Blanes, una actuació que es preveu començar l'any 2010 o 2011 i que està pressupostada en 30 milions d'euros.
La presència d'aquesta planta submarina és una garantia de la bona qualitat de l'aigua, i en ser una espècie protegida, l'estudi qualifica aquest aspecte com un dels impactes més crítics de tots els que provocarà l'actuació. En l'apartat d'impacte visual, s'alerta que el nou dic s'elevarà gairebé 10 metres per sobre del nivell de l'aigua, mentre que l'actual fa poc més de sis metres. A part de la necessitat d'ordenar l'espai per a una millor activitat pesquera i turística -es preveu més espai per als professionals del mar i possibilitat l'entrada a port de creuers de gran calat, mentre que no es planteja dotar l'espai de les característiques de port esportiu i augmentar els amarratges en aquest sentit-, el dic s'ha de remodelar perquè ara és poc estable.
L'obra del port de Blanes preveu ser faraònica, i l'estudi d'avaluació d'impacte ambiental, un informe previ a la declaració d'impacte ambiental pròpiament dita -la Generalitat va iniciar els estudis ambientals i tècnics per aquesta obra el febrer de 2007- avança algunes de les seves característiques. Gran part del dic es construirà amb grans blocs de formigó i serà una paret totalment vertical, una actuació que generarà menor impacte ambiental ja que consistirà només a dipositar els blocs a dins del mar i no caldrà treballar gaire a sota de l'aigua. Una estructura vertical, però, podria dificultar la navegació i l'entrada i sortida de les ?embarcacions a la part de la bocana del port. Per tant, l'extrem del dic es construirà en forma de talús per evitar que les onades hi impactin amb massa força. També el principi del dic, que es ?recolzarà a la muntanya de Santa Anna, tindrà forma de talús.
El projecte per a s´Abanell, al juliol.
El regidor de Medi Ambient de Blanes Celestino Lillo (PP) va explicar ahir que el Ministeri de Medi Ambient està treballant en el projecte definitiu per a la platja de s'Abanell i que aquest estudi podria estar llest el mes de juliol. Lillo va avançar que algunes de les millores que incorpora el projecte respecte a les previsions inicials és la urbanització de la vorera del costat muntanya de la part sud del municipi. El responsable de Medi Ambient blanenc va admetre que, ara per ara, els tècnics descarten la construcció de murs submarins per protegir la platja, tal com s'està fent en altres platges catalanes com ara algunes de Barcelona, però va garantir que l'endarreriment del passeig i les millores a la dessaladora del Tordera ajudaran a mantenir la platja de s'Abanell en bon estat.
El regidor va recordar, a més, que les obres de remodelació de la façana marítima de Blanes vindran acompanyades d'una nova aportació de sorra de 500.000 metres cúbics per evitar "situacions extremes" com les dels darrers mesos, durant els quals la platja de s'Abanell s'ha vist reduïda, en alguns casos, a una franja de sorra d'uns 10 metres d'amplada. El reompliment de s'Abanell ha permès que els turistes que han visitat Blanes durant el pont de l'1 de maig hagin pogut gaudir d'una platja en òptimes condicions, cosa que va alegrar els empresaris del sector turístic que, malgrat tot, recorden que la platja necessita de solucions definitives. Pel que fa a l'ocupació hotelera, els hotels de Blanes han estat al 80% i els càmpings amb bungalous han fregat l'ocupació plena.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada