Carabus (Chrysocarabus) rutilans rutilans Dejean, 1826
Escarbat daurat Carabus (Chrysocarabus) rutilans rutilans Dejean, 1826 observat a la Riera de Pineda (Tordera) aquest dimecres 18/5/2016.
He trobat molt poca informació sobre l'espècie a Catalunya, i cap ni una fa referència al Montnegre...
L'escarabat daurat (Carabus rutilans [= Chrysocarabus rutilans, Chrysotribax rutilans]) és una joia viva, un magnífic escarabat de més de 3 cm de longitud i color verd metal·litzat, lluent, amb reflexos de coure, magenta i daurat. Les llargues antenes i potes són més negres. Els èlitres tenen fossetes petites, més o menys alineades en 3 ratlles sobre cadascun dels èlitres.
L'escarabat daurat és depredador de cucs, cargols i llimacs, als quals persegueix activament entre la fullaraca dels boscos humits.
L'escarabat daurat té una àrea de distribució centrada al Pirineu Oriental, que s'estén per l'oest fins a Ordesa, pel sud travessa poc l'Ebre fins atènyer les muntanyes de Castelló i pel nord arriba a les valls de l'Aude i l'Arieja, a França.
S'han descrit diverses subespècies i formes de Carabus rutilans. A la sessió de la ICHN del 7 d'abril de l'any 1910, el soci Ferrer i Vert va presentar la nota titulada “Sobre el Carabus rutilans i ses varietats catalanes”. Enguany, el 2010 i amb aquesta altra nota, commemorem el seu centenari.
NOTAS COLEOPTOROLÓGICAS II
per F. Ferrer y Vert
Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural > 1910: 10, núm. 8-9 : novembre-desembre 1910
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada