Diari de Girona 19/5/2016
L'Estat també proposa estabilitzar s'Abanell amb àrids de l'interior del riu Tordera i construir dos dics de 130 metres
La platja de s´Abanell es veu afectada pels temporals marítims.
BLANES | EFE/DDG La plataforma Preservem el Litoral del Maresme ha presentat al·legacions al projecte inicial impulsat pel Ministeri de Medi Ambient per regenerar la platja de s'Abanell de Blanes amb l'extracció de sorra de la zona del port d'Arenys de Mar i de l'interior del riu Tordera, per estabilitzar la regressió que pateix aquesta platja a causa dels temporals marítims. Des de la plataforma han demanat al Ministeri que revisi aquesta actuació, que forma part del pla que va posar en marxa el Govern l'any passat per recuperar el litoral afectat pels temporals.
Segons explica aquesta entitat, el projecte realitzat per l'Estat, proposa la construcció de dos dics de 130 metres de longitud complementada amb l'aportació de 150.000 metres cúbics de sediment d'origen mixt: el marí, procedent del port d'Arenys, i el terrestre, del curs del Tordera. Una solució, aquesta última, que coincideix amb la del consistori blanenc, que ha proposat en reiterades ocasions a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) -qui té competència sobre el riu- extreure l'acumulació de sorra del tram baix de la llera del Tordera per dipositar-la a la platja de s'Abanell. Segons el consistori, aquesta mesura també solucionaria «la reducció de la capacitat de desguàs del pont del ferrocarril» que es produeix a causa de l'acumulació de sediments en alguns punts i que pot provocar que el riu es pugui «desbordar puntualment».
La plataforma destaca que s'oposen a la construcció d'aquests dics i que aposten per opcions menys agressives amb el medi ambient i amb una integració amb el paisatge. En aquest sentit, tot i que celebren que el Ministeri no prengui decisions unilaterals i hagi preguntat als afectats, van manifestar que els efectes seran «perjudicials» per al litoral d'Arenys i Tordera, tal com ha quedat «demostrat» amb actuacions dutes a terme aquests últims anys.
Un dels exemples que critiquen són els espigons geotèxtils instal·lats a Malgrat de Mar per mantenir la platja, amb sorra procedent d'Arenys, i que al final van desaparèixer. L'actuació, que va ser pionera a Catalunya, va representar una inversió d'1,1 milions i l'abocament a través de la draga de 114.000 metres cúbics de sorra del fons marí. Per això, des de la plataforma demanen que s'especifiqui com es restituirà la zona afectada per l'extracció de sorra i que es redacti un estudi de la repercussió que puguin tenir les actuacions. També sol·liciten que s'avaluï la repercussió econòmica del projecte i es justifiqui l'acció. A més de presentar les esmenes al Ministeri, Preservem el Litoral també posa aquestes al·legacions a disposició d'aquells ajuntaments que s'hi vulguin sumar i presentar escrits.
Preservem el Litoral del Maresme té com a objectiu lluitar per un nou model de gestió del litoral i agrupa diferents associacions i agents implicats, partits polítics, científics i persones a títol individual que volen parar el projecte aprovat pel Ministeri per regenerar les platges i que s'escoltin les peticions del territori.
Sol·licitud a Costes
Per la seva part, l'equip de govern blanenc (PSC, ERC i CiU) ja va avançar a finals d'abril que sol·licitarien a Costes la realització d'un informe sobre l'impacte ambiental que tindria l'extracció de la sorra de la llera del riu Tordera, per poder presentar-lo a l'ACA amb l'objectiu de què aixequi la moratòria de 2003, que prohibeix explícitament fer l'extracció d'àrids del riu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada