dimecres, 25 de maig del 2016

Clam per frenar l'extracció de sorra d'Arenys i la Tordera. Notícies 25/5/2016

Front comú del Maresme per frenar l'extracció de sorra del litoral
Nota de Premsa del Consell Comarcal del Maresme 25/5/2016


Clam per frenar l'extracció de sorra d'Arenys i la Tordera
El Punt Avui 25/5/2016

La comissió del Litoral del Consell Comarcal es reuneix d'urgència per acordar accions contra la proposta de l'Estat per regenerar la platja de Blanes

Que no es dragui el fons marí i s'analitzi el cost i l'eficàcia de l'actuació


ELENA FERRAN - MATARÓ
Rebuig unànime a la proposta de l'Estat de regenerar la platja de Blanes portant la sorra del riu Tordera i del fons marí extraient-la davant del port d'Arenys. La Comissió del Litoral que integren els diferents partits polítics així com la plataforma ciutadana Preservem el Litoral, es van reunir d'urgència ahir al migdia després que alguns municipis, com el d'Arenys de Mar i Malgrat de Mar hagin rebut l'informe del ministeri de Medi Ambient on s'explica l'actuació que es vol portar a terme. Tal i com va avançar fa una setmana la plataforma sorgida ara fa un any arran de l'extracció de sorra al port d'Arenys per portar fins a la platja de Malgrat de Mar, els ecologistes alertaven d'aquesta nova actuació per extreure altre cop sorra del fons marí a Arenys i 100.000 metres cúbics d'àrids a la llera de la Tordera.

L'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, (ERC) va manifestar que ja han fet les al·legacions perquè no es torni a dragar el fons marí davant el port per l'impacte ambiental i la repercussió pel sector pesquer. També han actuat en aquest sentit des de l'Ajuntament de Malgrat de Mar que també ha estat informat. En canvi, des del municipi de Tordera, on s'hauria de treure el volum més important de sorra amb camions per portar fins a Blanes, no han estat informats encara per part del ministeri, tot i que ja avancen que s'hi oposaran frontalment. “Actuem units en una direcció, i amb la plataforma farem un document perquè l'aprovin els municipis”, anunciava el president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez. Aprofitant l'ocasió reclamaran una vegada més reunir-se amb l'Estat i la Generalitat per tractar sobre l'estabilitat de les platges com vénen reclamant des del 2014 quan es va anunciar el pla d'actuacions a les platges del Maresme a llarg termini. “S'hi s'extreuen àrids de la Tordera això ens afecta segur com ja va passar fa anys enrere a les platges de més avall”, es queixava l'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier. Tots els representants a la comissió coincideixen en l'impacte ambiental del fons marí i de l'aqüífer del riu. “Qui aporta el sediment a la costa és la Tordera i no s'estan atacant les causes de la regressió dels sediments que té”, apuntava de la plataforma, Noemi Pineda. Des del comissionat es reclamaran explicacions a l'Agencia Catalana de l'Aigua sobre l'extracció d'àrids de la Tordera, on hi ha una moratòria i una franja protegida per la Xarxa Natura 2000. També es demanarà que no es dragui el fons marí i un anàlisi del cost i l'eficàcia de l'actuació per regenerar les platges de s'Abanell i la Marina de Blanes.

LES FRASES

Donem ple suport als ajuntaments afectats i exigim una visió més àmplia a la problemàtica
Miquel Àngel Martínez
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL MARESME

No s'està actuant a les causes que a dia d'avui provoquen la regressió dels sediments
Noemí Pineda
MEMBRE PLATAFORMA PRESERVEM EL LITORAL

Espigons durs o geotèxtils

El 2014 es posava sobre la taula un seguit d'actuacions per posar sorra i espigons a diferents punts, sobretot a pobles del Baix Maresme. Els alcaldes hi donaven el vistiplau com una estratègia conjunta. Abans s'anunciava a corre-cuita i de manera urgent la regeneració a la platja de Malgrat de Mar i es posaven uns espigons tèxtils plens de sorra. Si la prova pilot exportada d'Europa funcionava podia servir per altres punts del litoral. A dia d'avui han quedat submergits i els experts diuen que cal més temps per valorar si retenen com cal la sorra. La construcció de nous espigons, com els dos dics de 130 metres de llarg, que ara es dibuixen a la platja de Blanes són un error, segons denuncien des de la plataforma Preservem el Litoral per l'erosió que creen a l'altre costat i l'impacte ambiental.
L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, manifestava fa uns dies a aquest diari que cal valorar l'impacte ambiental perquè són “massa invasius”. Defensava però l'aportació de sorra des de la Tordera per reomplir les platges del municipi.


El Punt Avui 25/5/2016


J.F - BLANES / MATARÓ
La petició de l'Ajuntament de Blanes que es reposi sorra a la platja de s'Abanell amb àrids del riu Tordera, en una zona no protegida per la Xarxa Natura 2000, no ha agradat als alcaldes de les poblacions de la comarca veïna i el Consell Comarcal del Maresme, que s'hi oposen.

Els alcaldes d'alguns municipis del Maresme i el president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, troben molt perjudicial que la regeneració de platges inclogui tornar a dragar el fons marí.

Fa uns dies l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez (PSC), va demanar un informe al Servei de Costes perquè validi l'extracció de sorra de la Tordera, que l'Associació Catalana de l'Aigua (ACA) té paralitzada des del 2003 amb una moratòria. El consistori rebutja la proposta del Ministeri de fer uns dics per contenir els efectes de les llevantades.


Diari de Girona 25/5/2016

Els ajuntaments al·leguen l'impacte ambiental i la manca de diàleg per part del Ministeri de Medi Ambient

MATARÓ / BLANES | ACN / DDG Els alcaldes de l'alt Maresme, amb el suport del Consell Comarcal, s'oposen frontalment a qualsevol actuació de regeneració de platges que suposi tornar a dragar, un any més, el fons marí. La Comissió del Litoral va reunir-se d'urgència ahir arran de la voluntat del Ministeri de Medi Ambient d'extreure 150.000 metres cúbics de sorra de port d'Arenys i de la llera del Tordera per a la regeneració de la platja de Blanes. L'impacte mediambiental en l'ecosistema, la manca de diàleg per part del Ministeri a l'hora d'escoltar les reivindicacions del territori i la manca d'una solució global per al litoral que eviti la continua adopció de mesures puntuals són els principals arguments de les al·legacions que els ajuntaments presentaran al projecte.

El projecte vol extreure 100.000 metres cúbics de sorra de la Tordera i 50.000 més del port d'Arenys. L'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, va anunciar que el consistori ja ha presentat les al·legacions al projecte i adverteix que l'impacte de la draga en el fons marí afecta l'ecosistema i crea un «greu perjudici als pescadors» de la confraria de Sant Elm, que històricament s'han queixat d'aquests sistemes de regeneració de platges.

Un altre dels arguments dels alcaldes per rebutjar el projecte és la manca de diàleg amb el territori a l'hora d'impulsar actuacions d'aquestes característiques. També lamenten que després de dos anys no hagi hagut novetats en relació al projecte d'estabilitat de les platges, presentat el 2014, i que havia d'aportar solucions a llarg termini per a tot el territori.


-0:00

El segon tinent d'alcalde de Malgrat de Mar, Oliver Sánchez, va demanar al ministeri que treballi per a una «solució global», enlloc d'improvisar solucions puntuals per a moments especials.

L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va remarcar ahir que només es tracta d'un estudi i que és fruit de la petició que el consistori va fer al Ministeri de Medi Ambient per posar fi al problema de la sorra a les platges del municipi. «És només un estudi, no és un projecte executiu i no hi ha actuacions previstes, no és imminent», va explicar Lupiáñez, que va assegurar que aquest estiu les platges estan «prou consolidades» i que, si no ve una llevantada forta, poden aguantar.

Blanes aposta per la Tordera
Aquest estudi contempla diverses opcions. Per una banda, la construcció de dos dics de 130 metres de llarg, a una profunditat d'un centenar de metres, per contenir la sorra. Per altra banda, l'aportació de sorra o bé des del fons marí d'Arenys de Mar (d'un banc de sorra de darrera el port) o bé de la llera del riu Tordera. «No podem seguir com fins ara, si ve una altra llevantada ens quedem sense platja i sense activitat econòmica», va lamentar.

Segons l'alcalde, el consistori no veu bé l'opció dels murs de contenció perquè sobresurten un metre i mig per sobre de l'aigua i això «trenca l'encant» de la platja de s'Abanell. També veu molt costós extreure sorra d'Arenys i portar-la en camions fins a Blanes. Per això, creu que l'opció més factible seria la d'extreure sorra de la llera de la Tordera.

Per tal de poder-ho fer amb garanties, ha demanat al Ministeri un informe d'impacte ambiental. D'aquesta manera, vol aconseguir l'aval de l'Agència Catalana de l'Aigua per tal que doni el vistiplau a l'operació: «Ha de ser una actuació tutelada per l'ACA i que no faci malbé l'aqüífer, no ha de tenir un impacte ambiental important a la llera de la Tordera».


El Malgratenc 25/5/2016



La intenció del Ministeri de Medi Ambient d’extreure sorra de la conca de La Tordera i del port d’Arenys de Mar per regenerar les platges de Blanes, ha caigut com un gerro d’aigua freda a l’Alt Maresme.

El Ministeri vol tornar a dragar el fons marí. Aquesta vegada, es traurien 150.000 metres cúbics de sorra -100.000 de La Tordera i 50.000 més del port d’Arenys. Una actuació a la qual ja s’hi han oposat representants polítics i entitats ecologistes de la zona. Entre els seus arguments esgrimeixen l’impacte mediambiental que això suposaria. També reclamen una solució global a la problemàtica. Demanen diàleg i acusen l’Estat de no tenir en compte les reivindicacions del territori.


Front comú del Maresme per frenar l’extracció de sorra del litoral per portar-la a Blanes
Blanesaldia.com 25/5/2016


La comunicació del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de la seva intenció d’extreure 100.000 m3 de sorra del delta de la Tordera i 50.000 m3 del litoral d’Arenys de Mar per regenerar les platges de S’Albanell i La Marina de Blanes ha posat en al·lerta el Maresme.

Consell Comarcal, ajuntaments i la Plataforma Preservem el Litoral faran front comú perquè no es porti a terme el projecte. Tots els assistents a la reunió del Comissionat del Litoral han coincidit que aquestes accions tindrien uns efectes mediambientals negatius i acabarien afectant totes les platges de la comarca.


A la reunió extraordinària del Comissionat del Litoral han assistit, a banda dels representants nomenats per totes les forces polítiques i per la Plataforma Preservem el Litoral, alcaldes i representants dels ajuntaments més afectats: Arenys de Mar, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Palafolls i Tordera.

Han coincidit que si el Ministeri tira endavant l’extracció de sorra ho patirà el fons marí, la resta de platges de la comarca i també els aqüífers de Palafolls. Per això, es demanarà la implicació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

El president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez i Camarasa, ha defensat que cal cercar solucions globals enlloc d’improvitzar treballs puntuals i ha reclamat que, abans d’actuar, es tingui en compte la veu del territori. Pel que fa al paper de l’administració comarcal, el president ha anunciat que donarà suport institucional i recolzarà les al·legacions que presentin els ajuntaments.

També ha lamentat que, a causa de la interinitat política del govern central, no s’hagi pogut celebrar la reunió a tres bandes: Maresme – Generalitat – Ministeri que fa mesos es va sol·licitar.


Ràdio Palafolls 25/5/2016


La reunió d’ahir al migdia al CCM va servir per mostrar l’oposició frontal del territori a la intenció del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de extreure 100 mil m3 de sorra de la llera de la Tordera al seu tram final per tal de regenerar la platja de S’Abanell de Blanes. A més també es preveu portar uns 50 mil m3 més del fons marí d’Arenys de Mar.

El Ministeri ho va comunicar a alguns Ajuntaments, i això ha fet saltar les alarmes a la zona i per això ahir es va reunir el Comissionat del Litoral del CCM, on hi són representants els partits polítics i la Plataforma el Litoral. Ahir també es va convidar als alcaldes i representants dels ajuntaments més afectats: Arenys de Mar, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Palafolls i Tordera.

Tots ells han coincidit que l’extracció de sorra pot afectar el fons marí, la resta de platges de la comarca i també els aqüífers de Palafolls. Per això, es demanarà la implicació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Consell Comarcal, ajuntaments i la Plataforma Preservem faran front comú perquè no es porti a terme aquesta possible actuació.

El president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, defensa la necessitat de cercar solucions globals enlloc d’improvisar treballs puntuals i ha reclamat que, abans d’actuar, es tingui en compte la veu del territori. De fet ha lamentat que la manca d’un govern central no ha permès fer una reunió a tres bandes entre el  Maresme, la Generalitat i Ministeri que fa mesos es va sol·licitar.

A la reunió hi va assistir, en representació de l’Ajuntament de PLF, la primera tinent d’alcalde, Dolors Agüera.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada