La desembocadura de la Tordera acumula desenes de peixos morts
Diari de Girona 29/7/2016
L'Agència Catalana de l'Aigua atribueix la mortaldat a la manca d'oxigen en l'aigua
BLANES | DDG
La desembocadura del riu Tordera s'ha convertit en una trampa mortal per a desenes de peixos. L'Agència Catalana de l'Aigua ja n'està al corrent i tot apunta que els peixos haurien mort per anòxia de l'aigua, és a dir, manca d'oxigen a l'aigua. En tot cas, l'ACA ha agafat una mostra de l'aigua de la desembocadura per analitzar-la al laboratori i descartar, definitivament, que hagi estat un abocament que hagi alterat la qualitat de l'aigua. La majoria de peixos morts són llises, anguiles i carpes.
L'Agència Catalana de l'Aigua ha informat que la desembocadura de la Tordera s'ha convertit en una bassa sense regeneració d'aigua: per una banda, la Tordera es troba seca uns cinc quilòmetres més amunt; mentre que per l'altra, l'aigua no arriba al mar, cosa que ha provocat un estancament sense regeneració de l'aigua.
D'aquesta manera, els peixos hi han quedat atrapats ja que tampoc hi ha cap tipus d'aportació d'aigua -ni lateral-.
L'Agència Catalana de l'Aigua ha posat en coneixement de l'Ajuntament de Malgrat de Mar el resultat de la inspecció ocular que hi ha realitzat l'inspector de l'organisme; i també als serveis de salvament marítim.
En tot cas, l'Agència Catalana de l'Aigua també ha puntualitzat que la bassa que hauria de ser la desembocadura al mar de la Tordera es troba en la zona maritimo-terrestre, de manera que l'administració que hi té la competència és el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.
L’ACA apunta que els peixos morts apareguts al Delta de la Tordera són per causes naturals
Ajuntament de Blanes 29/7/2016
Dimecres passat es va detectar la mort de peixos en aquest indret, i el mateix dia tècnics de l’ACA van fer una inspecció i van recollir mostres per determinar-ne la causa
Inspectors de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han confirmat avui al matí a l’Ajuntament de Blanes que la hipòtesi en què segueixen treballant és que els centenars de peixos que van aparèixer morts al Delta de la Tordera es deu a causes naturals. El mateix dia en què es va detectar la seva presència, dimecres passat 27 de juliol, tècnics de l’ACA van inspeccionar la zona i van recollir mostres d’aigua i de peixos.
Delta de la Tordera, 29 juliol al migdia
Les primeres hipòtesis en què se segueix treballant és que tot apunta a una causa natural, ja que en aquest tram del riu no hi ha constància de cap abocament d’aigües residuals conegut. En aquest sentit, els peixos haurien mort perquè en aquest tram de la Tordera hi ha molt poca aigua i ha quedat estancada. Això, sumat a les altes temperatures i a la presència de molts peixos fa que l’aigua hagi quedat sense oxigen, el què es coneix com anèxia.El tipus de peixos que s’han trobat són bàsicament llises, carpes i anguiles, i la zona on s’han trobat és de domini públic marítimo-terrestre. Per aquest motiu, qui té la competència per actuar és el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Els inspectors de l’ACA ja han avisat a Salvament Marítim d’aquest fet, i ara la responsables de fer alguna actuació és aquesta administració, com per exemple retirar els peixos morts de l’aigua i traslladar-los on correspongui.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada