divendres, 28 d’octubre del 2016

I així es transforma un espai protegit XN2000 en un equipament municipal esportiu i lúdic sense donar cap mena d'explicació... i tothom mut! 28/10/2016

I així es transforma un espai protegit XN2000 en un equipament municipal esportiu i lúdic sense donar cap mena d'explicació... i tothom mut!

D'aquesta notícia (una de tantes que aquests dies podem llegir a tot arreu sobre la Tourdera), i abans de reproduir-la, val la pena destacar unes poques frases...

"El recorregut busca potenciar els valors paisatgístics i turístics del riu"... bé, almenys ja ho diuen clar... aquí lo d'espais naturals protegits (XN2000 o PEIN) afectats ni importa ni sembla que es tingui en comte en cap moment, i és que lo de "potenciar els valors naturals" ja ni es comenta ni en aquesta ni en cap de les notícies aparegudes els darrers dies... ja es donen per oblidats directament.

La idea és molt positiva en el sentit que ens permet a tots plegats atraure visitants i reivindicar els nostres espais naturals”... i és que la idea és, de manera clara i descarada, transformar un espai natural protegit en un equipament municipal esportiu i lúdic (acondicionat adequadament amb moviliari urbà, senyals, accessos, quatre arbres plantats en filera i degudament enjardinats) per a passejar, deixar anar gossos i fer esport "a la natura", no "de natura"... just allò que cal per mantenir els valors natural objecte de protecció amb les figures del PEIN o la XN2000, oi?... I què vol dir "reivindicar els nostres espais naturals"?... Protegir? Mantenir? Difondre? Millorar?... ni de conya... la traducció simultània correcta és "Apropiar", "Urbanitzar", "Utilitzar", "Enjardinar" o "Explotar els nostres espais naturals" a costa dels seus valors naturals (flora i fauna autòctona, geomorfologia, etc.) que ni importen ni es valoren.

"s'hi han anat condicionant diferents espais, com ara la bassa artificial o també l'espai perquè els gossos corrin en llibertat"... i crec que amb això ja queda clar què entenen els nostres "alcaldes" per espai natural... si heu llegit alguns dels meus comentaris anteriors sobre el tema (i repto a qualsevol a que m'indiqui una sola frase d'ells o dels regidors de torn referida a la protecció o millora de l'entorn natural de la Tordera), ni això és nou ni sembla que tinguin recança en admetre-ho.

"l'oportunitat que suposa per al municipi atraure turisme esportiu i de natura gràcies a la iniciativa"... més del mateix... i tot a costa dels valors naturals dels espais, mai per afavorir-los, donar-los a conèixer o ni tan sols valorar-los. I insisteixo, no és "turisme de natura", sinó "turisme a la natura" i a costa d'ella.

"ruta verda"... Ruta verda??? Verda de què??? Que algú m'ho expliqui, si us plau.

De tot això el principal problema no són els promotors d'aquest "equipament esportiu i lúdic" a espais naturals "protegits"... ja els coneixem i tots sabem què cerquen... lo realment escandalós és la reacció sobre el tema per part de l'ACA, el Departament de Territori i Sostenibilitat (tots els seus miniorganismes) i molt especialment els "naturalistes" de la zona (amb l'afegit que molts d'ells aplaudeixen i publiciten la idea)... escandalós!!!

Si fos una ciutat esportiva i lúdica de vàries hectàries sobre un espai natural (i no lineal com la Tourdera)... dirien el mateix? Callarien igual?...


El Maresme es compromet de ple amb la ruta de la Tordera
El Punt Avui 28/10/2016

Palafolls i Malgrat de Mar s'uneixen a Tordera com a representants de la comarca en aquest projecte, en què també participen la Selva i el Vallès Oriental

El recorregut busca potenciar els valors paisatgístics i turístics del riu


TERESA MÁRQUEZ - MALGRAT DE MAR
El mes d'octubre ha estat molt profitós pel projecte de la Tourdera pel que fa a l'adhesió de nous integrants. La ruta de cicloturisme, senderisme i BTT que vol unir el Montseny amb la Mediterrània a través de l'eix vertebrador del riu Tordera ha rebut el vistiplau dels dos últims municipis del Maresme vinculats a la conca fluvial. Palafolls i Malgrat de Mar, després de Tordera, han donat el seu vistiplau a participar en la iniciativa, que també inclou la riera d'Arbúcies i que el mes de juny passat va començar a caminar.

L'alcalde de Palafolls, Valentí Agustí (PSC), es mostra satisfet de poder participar en aquesta iniciativa, que abraça també les comarques de la Selva i el Vallès Oriental. “La idea és molt positiva en el sentit que ens permet a tots plegats atraure visitants i reivindicar els nostres espais naturals”, comenta. L'alcalde assenyala que el circuït previst seguirà en bona part el recorregut que passa pel parc fluvial, a tocar de la Tordera, i on amb els anys s'hi han anat condicionant diferents espais, com ara la bassa artificial o també l'espai perquè els gossos corrin en llibertat; es tracta de l'espai conegut com a Gorg dels Cans.

“En les reunions celebrades fins ara sembla que serà la Diputació de Barcelona la que s'encarregarà de subvencionar el projecte que, en el cas de Palafolls, té un cost d'uns 20.000 euros”, assenyala l'alcalde.

En el cas de Malgrat, la seva incorporació es va materialitzar fa pocs dies i garanteix que la ruta es pugui iniciar tant des de la part de la demarcació de Girona com de la de Barcelona. En aquest municipi la ruta s'iniciarà al mateix nucli urbà, a l'estació de tren, i es dirigirà cap a la desembocadura de la Tordera, tot resseguint la zona dels càmpings i que continuarà fins a Palafolls. La regidora de Turisme, Carme Ponsa (JxM), destaca al mitjà digital malgratenc l'oportunitat que suposa per al municipi atraure turisme esportiu i de natura gràcies a la iniciativa.

Es dóna el cas que la creació i gestió comuna d'una ruta verda resseguint el riu Tordera va ser una de les propostes estrella del programa dels llavors alcaldables convergents de Tordera, Malgrat, Palafolls i Blanes, que en les darreres eleccions municipals van destacar el potencial turístic de tota la zona.

LA XIFRA

3 municipis de la zona nord del Maresme participen en la ruta Tourdera, que aplega disset poblacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada