Ràdio Palafolls 14/3/2017
Crema controlada al Gorg dels Cans. RP
Arriba el bon temps, pugen les temperatures i amb elles el risc d’incendi. Aquest migdia, pels volts de les 12.15h els bombers de Pineda rebien l’avís de foc en uns canyissars del Gorg dels Cans de Palafolls. S’hi ha desplaçat fins a dues dotacions dels Bombers i també una patrulla de la Policia Local, però finalment ha quedat en una falsa alarma.
Tot ha quedat reduït a una crema controlada amb el permís corresponent, pel que el cos d’emergència no ha hagut d’actuar per extingir el foc.
L’avís l’han rebut d’un particular que davant l’incendi ha alertat als bombers, segons han relatat fonts del cos a aquesta emissora. Avui és l’últim dia en què està permès la crema, a partir de demà, 15 de març, fins el 15 d’octubre, queda totalment prohibit encendre foc per qualsevol tipus d’activitat.
Comença la prohibició de fer foc al bosc
Món Rural 15/3/2017
Del 15 de març al 15 d'octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació (DARP) informa que a partir d’aquest dimecres, dia 15 de març, fins al 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició recollida en el Decret 64/1995 té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.
La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat.
Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.
També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
Aquest 2017, des de l’1 de gener fins avui, hi ha hagut a Catalunya 67 incendis forestals que han cremat 508,32 hectàrees forestals.
Suma d'esforços per salvar els boscos del Maresme
Sostenible 14/3/2017
Font: Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt
Una jornada tècnica sobre el canvi climàtic i els boscos al Maresme que va organitzar el Consell Comarcal del Maresme va aplegar prop de 150 participants, entre polítics, tècnics i propietaris de boscos. Durant la jornada es va posar sobre la taula l'amenaça d'una plaga com la de l'escarabat Tomicus.
La trobada, presidida pel president del Consell Comarcal i alcalde de Sant Vicenç, Miquel Àngel Martínez i Camarasa, va comptar amb l’assistència de Josep Pena, director dels Serveis Territorials a Barcelona del departament d’Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació, Joan Aldrufeu, president de la Federació de les ADF de la comarca, Josep Canals, president de l’Associació de Propietaris de Boscos del Maresme i Josep Triadó, Conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal. Pel que fa a ponents, hi van intervenir els experts Javier Martín Vide, Marc Castellnou, Jorge Javier Heras, Oriol Bassa i Martí Boada.
L'objectiu de la jornada era plantejar actuacions i mesures per prevenir els efectes del canvi climàtic que afectaran els boscos. Els experts van aportar els seus coneixements sobre la propagació de les plagues, la pèrdua de producció forestal i els mètodes per evitar els incendis forestals i les inundacions, incidint en la necessitat de fer una gestió sostenible de la massa forestal per afrontar amb èxit el canvi climàtic.
Durant la jornada es va posar sobre la taula l'amenaça d'una plaga com la de l'escarabat Tomicus, que ja s'ha cruspit 800 hectàrees de bosc a la comarca. Es calcula que el Maresme necessita un milió d'euros per afrontar la neteja de tota la fusta morta escampada per les muntanyes i que representa un polvorí en cas d'incendi.
Després que la Generalitat ja hagi abocat 100.000 euros, ara s'està en espera que l'administració rebi amb bons ulls la declaració de les pinedes del Maresme com a zona d'atenció urgent i aporti més diners.
La fita és intensificar les tasques de prevenció davant una massa forestal força abandonada que està patint els canvis de les condicions climàtiques, i el Tomicus n'és un exemple. Recordar que a la comarca es calcula que hi ha 24 milions d'arbres, la majoria pins, alzines i roures i segons els experts s’haurien de reduir a 20 milions amb uns plans de gestió adequats al nou escenari que reclama grans aclarides de massa forestal.
ERC satisfeta per l’actuació feta a la zona de la pedrera del Parc Dalmau
Ràdio Calella 14/03/2017
ERC de Calella celebra que s’hagin col·locat mesures de protecció a la zona de la pedrera del Parc Dalmau.
El regidor d’ERC, Xavier Casillanis, ha recordat que el seu partit ja portava al programa electoral de les passades eleccions municipals un projecte amb diferents actuacions que calen fer en el que anomenen “pulmó verd” de la ciutat.
Els republicans alertaven que la zona de la pedrera del Parc Dalmau suposava perills per als visitants per la possibilitat de despreniments. Ara celebren que finalment s’hagi escoltat la seva petició i s’hagi col·locat una tanca de protecció.
Audio Player
Xavier Casillanis ha volgut destacar la bona sintonia que hi ha entre el seu grup municipal i el regidor responsable d’aquesta àrea, Marc Buch. Segons ell, en tot moment ha estat informat de l’actuació.
Audio Player
ERC de Calella segueix defensant la realització d’un projecte global i integral al Parc Dalmau, per a recuperar el pulmó verd de la ciutat també per a usos socials. Volen que amb els anys esdevingui un dels espais més visitats pels calellencs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada