dissabte, 18 de març del 2017

Sobre el Delta de la Tordera i les platges 16 i 17/3/2017

S’aprova la creació d’una taula de treball sobre el Delta de La Tordera s’aprova per unanimitat dels grups municipals

Es constituirà una taula de treball per recuperar l'equilibri el Delta de La Tordera i de les platges
Ajuntament de Malgrat de Mar 17/3/2017


L'Ajuntament va aprovar anit en el ple ordinari del mes de març la creació d'una taula de treball sobre el Delta de La Tordera per estudiar i redactar un pla d'actuació integral de la recuperació del Delta de La Tordera, de la Platja de la Conca i de La Punta de La Tordera, i de la platja d'Abanell de Blanes. La proposta del govern municipal, JXM, ERC, PDeCAT i CUP, es va aprovar per unanimitat amb el suport de l'oposició, PSC i PP.

La proposta de creació d'una taula de treball té com a objectiu redactar un pla d'actuació integral de recuperació del Delta de La Tordera, de la Platja de la Conca i de la Punta de La Tordera, així com de la platja d'Abanell de Blanes. La iniciativa contempla que aquest pla proposi quines han de ser les accions que s'han de portar a terme per retornar l'equilibir al Delta de La Tordera i les platges, així com que coordini les figures de planejament i protecció conjunta d'aquest espai natural.

La proposta aprovada ahir aposta perquè a la taula de treball hi hagi representació dels ajuntaments de Malgrat de Mar, Blanes, Tordera i Palafolls, així com de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la Direcció General de Costes de la Generalitat, la Demarcació de Costes de l'Estat espanyol a Catalunya, del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, l'Observatori de la Tordera, entitats mediambientals i els propietaris dels càmpings afectats a banda i banda del riu.

La proposta aprovada

 El Delta de La Tordera és una àrea de 312,22 hectàrees que s’estén entre els municipis de Blanes, Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls. Malgrat l’estat d’alteració de les seves característiques naturals, segueix suposant un hàbitat de gran interès per diferents espècies de fauna i un gran suport al moviment de les aus en els seus fluxos migratoris. En aquest sentit cal destacar que la llera i desembocadura de la Tordera es troba inclosa dins els espais que conformen la Xarxa Natura 2000.

Tanmateix, l’equilibri i l’adequada gestió del curs fluvial en el seu tram baix és també imprescindible per a la dinàmica litoral, ja que el riu Tordera proporciona el sediment que nodreix les platges de l’Alt Maresme i Blanes.

En la darrera dècada, tan les platges de l’entorn de la desembocadura de la Tordera a Malgrat com la Platja de S’Abanell, dins del terme municipal de Blanes, han patit un greu problema d’erosió que, en els darrers anys, s’ha accentuat encara més i cronificat en el temps, formant part de l’agenda social i turística d’ambdós municipis la gestió, a cada temporada d’estiu, del problema de manca de sorra en aquestes platges.

Les platges, a banda d’un ecosistema natural en si mateix i d’un espai d’oci per a la població, exerceixen una funció natural de protecció de les terres situades just darrera del sistema dunar. La pèrdua d’aquesta funcionalitat per part de les platges té conseqüències negatives per a les infraestructures i establiments localitzats a primera línia de mar.

En els darrers anys, per tal de fer front a la regressió de la costa en aquest entorn del Delta, s’han dut a terme actuacions successives per part de les Administracions i d’altres a títol particular, ja sigui fent aportacions de sorra mitjançant l’ús d’un vaixell draga, ja sigui instal·lant espigons i esculleres. Totes aquestes actuacions s’han realitzat en anys diferents, en enclavaments diferents, mitjançant estratègies i sistemes també diferents, amb la voluntat de recuperar platja o de protegir instal·lacions. Tanmateix moltes d’aquestes actuacions han acabat essent perjudicials per a l’objectiu que perseguien.

Grups d’experts han estudiat el què succeeix al Delta i conclouen en diferents solucions estructurals per arranjar el problema de la pèrdua de sorra de la platja i que suposen canvis de gestió i actuacions en la zona del Delta.

Atès que l’afectació de les diferents mesures que es proposen des de l’àmbit científic afecten a diferents administracions, municipis i propietats, se’n deriva la necessitat de crear un lloc de trobada on coordinar accions, mètodes i finançament de les actuacions.

L’actual situació de degradació i pressió constant dels actors públics i privats sobre l’espai deltaic fa necessari la planificació conjunta i territorial de l’espai, la coordinació de les actuacions, així com les accions de sensibilització natural i, en definitiva, la potencial recuperació de les funcions del Delta.


L’Estat dóna llargues a l’informe ambiental de l’escullera de Malgrat
Ràdio Palafolls 17/3/2017

(febrer 2017) Visita del Delegat del Govern espanyol, Enric Millo (mig), amb la cap de la Demarcació de Costes, Maria Toledano (dreta) i l’alcaldessa de Malgrat, Carme Ponsa Esquerra. RP

Fa tres setmanes que la cap de la Demarcació de Costes, Maria Toledano, es va comprometre amb l’Ajuntament de Malgrat a elaborar un informe sobre l’impacte ambiental de l’escullera envers el Delta de la Tordera. Ara, en una reunió ahir entre els dos organismes, es va es va tornar a posar sobre la taula la situació de les obres a la zona dels Càmpings, una actuació que, per cert, encara no s’ha executat.

Al respecte, Costes encara no hauria començat la redacció de l’anàlisi, i tres setmanes després de la visita institucional, insten al consistori malgratenc a fer la petició formalment.

En declaracions a aquesta emissora de la regidora de Mediambient, Mireia Castellà,  ha assegurat que també els van enviar la demanda per correu electrònic. En l’última reunió que han mantingut, l’Ajuntament els ha demanat l’estat del document. Tres setmanes després, encara no s’ha començat a redactar i Costes reclama que presentin la petició per registre i formalment.

La regidoria de Mediambient confia en què  Costes esperarà a haver entregat l’informe a l’Ajuntament per començar les obres. Tot i això, no hi ha res signat al respecte, pel que no es pot assegurar que els treballs no comencin abans. A més, lamenten que no se’ls hagués comunicat abans que realitzessin una petició formal.

El consistori confia en què la redacció del document serà ràpida i que en 15 dies podrien començar els treballs. Abans, però, presentaran l’informe  i es reuniran amb els sectors afectats per la construcció de l’escullera: pescadors, pagesos i càmpings.

Fins ara, s’estaven enderrocant dos edificis de càmpings en mal estat i Telefònica està retirant els pals de fusta del cablejat. Un  cop això estigui enllestit, les obres ja podrien començar. En la reunió amb Costes van aprofitar per convidar-les a formar part de la Taula sobre el Delta de la Tordera que es va aprovar ahir al ple. Blanes i Tordera ja en formen part, només hi falta Palafolls.


Ràdio Pineda 16/3/2017


Els camions de gran tonatge i les retroexcavadores continuen treballant per fer les obres de reparació del passeig Marítim de Pineda, afectat pels temporals d'aquest hivern. Les obres van a càrrec del Ministeri de Medi Ambient, unes obres per les quals van anunciar amb una inversió aproximada d'un milió d'euros. Alhora, durant aquesta setmana també hi treballen operaris del Consell Comarcal arreglant el registre de clavegueram afectat pel segon temporal. L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, s'ha mostrat satisfet de l'inici de les obres al Passeig per part del Ministeri, i amb la previsió que puguin estar a punt per l'estiu. També ha explicat que, mentre el Ministeri fa les obres, des de l'Ajuntament prepararan tots els treballs que hauran d'anar a càrrec del consistori (carrils bici i de vianants, mobiliari urbà, enllumenat, jardineria i jocs infantils)

El cost de les obres que haurà d'assumir l'Ajuntament puja uns 400.000€. Xavier Amor ha explicat que l'Ajuntament ja està mirant línies d'ajuda i cercant subvencions per finançar-ho.  Tot i així, Amor ha dit que reclamen «un estudi rigorós i a fons per una solució definitiva. Això no ho vull deixar passar i aquesta és la nostra batalla», ha dit l'alcalde.

Tots els portaveus polítics de l'Ajuntament de Pineda, han valorat positivament l'inici de les obres, però també han posat l'accent en definit un pla del litoral que sigui capaç de resistir els temporals.

El regidor-portaveu d'ERC-JxP, Pere Aragonès, ha dit que tots els portaveus coincideixen en «la urgència de les obres» però també ha dit que «caldrà afrontar una solució estructural per protegir la platja en un futur i que s'afronti el debat per garantir més seguretat al passeig».

El regidor-portaveu del PDECAT, Francesc Horta, a l'equip de govern, ha dit que «estan contents perquè cal donar una resposta als pinedencs i al sector hoteler i turístic per tenir a punt aquesta infraestructura» i ha dit que fer l'escullera és necessari.

El portaveu del PP, Diego Sánchez, ha dit que «el Ministeri està complint el compromís de fer els treballs abans de l'estiu» i ha qualificat les obres com a «molt bona notícia, sobretot pels pinedencs» ja que l'actuació havia de ser urgent.

El portaveu de Pineda Sí Pot, Josep Lluís Fernández, ha dit que les obres cal fer-les però ha insistit en que «cal un pla seriós de gestió del litoral i del territori per afavorir que les rieres portin sorra a les platges». També ha dit que «seria un error tornar a instal.lar infraestructures arran de costa com ara jocs infantils o un carri bici, davant el risc que un altre temporal el torni a arrassar».

El regidor-portaveu d'Iniciativa-Vers Esquerra Unida i Alternativa, Marcos Ortega, ha dit que «el Ministeri ha reaccionat ràpid per les pressions de tots els partits» però ha insistit en «trobar una solució a llarg termini, sostenible i ecològica».

El regidor de Ciutadans, Xavier Lacruz, ha dit que el més important «és que tos els partits han treballat per l'inici de les obres, independentment del color polític de cadascú».

Les obres del Ministeri consisteixen en la construcció de dues esculleres als dos trams de passeig afectats; un de 150 metres, des de la Riera i fins l'escullera actual que va resistir el temporal; i un segon tram, fins l'alçada del carrer Tribala, de 90m més de llargada. La previsió és que aquests treballs acabin en dos mesos, segons la previsió que el Ministeri de Medi Ambient ha comunicat a l'Ajuntament de Pineda. Un cop acabats els treballs del Ministeri, l'Ajuntament de Pineda s'encarregarà de fer les obres de reposició del carril bici i el de vianants, l'enllumenat, mobiliari urbà, jardineria i jocs infantils. El primer objectiu serà que a l'estiu, els vianants i bicicletes puguin passar amb normalitat per tot el passeig Marítim.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada