dimarts, 10 d’octubre del 2017

Algunes notícies per llegir 9 i 10/10/2017...

La vespa asiàtica es consolida al Baix Montseny
Nació Digital 10/10/2017

El darrer niu que se'n té constància s'ha localitzat a la urbanització Can Coll de Sant Celoni

Niu de vespa velutina (asiàtica) localitzat a Can Coll | Antoni Armengol / Anura Montseny

Des del moment que l'any passat es van detectar els dos primers nius de vespa velutina (vespa asiàtica) a Sant Celoni i Gualba ja se sabia -pel comportament que té aquesta vespa- que la invasió i la seva presència al Baix Montseny seria imparable. Dit i fet, com era previst el seu acomodament  cada dia que passa és més gran i notòria. Des del novembre passat, Antoni armengol, de l'empresa de sant Celoni Anura Montseny i estudiós del comportament de la vespa velutina, ha anat anunciat la troballa de nius primaris i nius més formats en diversos indrets i a municipis diferents d'on es van localitzar els primers.

El darrer ha estat al carrer Manantial de la urbanització celonina de Can Coll, a la banda del Montnegre, és a dir a l'altra banda de la carretera d'on es va trobar el primer niu a Sant Celoni a la zona del Pertegàs. Aquest estiu, però, se n'han localitzat més tant a Gualba com a Sant Celoni, però també a Riells i Viabrea. Antoni Armengol recomana a l'Ajuntament de sant Celoni que ara és el moment d'actuar "És molt important eliminar-lo ara", ha dit.

Anura Montseny recomana que quan algú detecti un niu, és molt important notificar-ho o bé a una empresa especialitzada en la retirada de nius de vespa Velutina o bé a l’ajuntament corresponent perquè en gestionin la retirada. També podem aprofitar a participar a l'APP VESPAPP de participació ciutadana, enviant fotografíes de les vespes o els nius per a la seva geolocalització, i on també hi ha informació per a poder identificar correctament la "Nigotrax", el nom científic d'aquesta vespa d'origen asiàtic.

I sobretot recorda que la vespa Velutina en situació de vol o quan cerca menjar o aigua, es mostra molt més tranquila amb els humans que la vespa comuna, però és molt important no posar-se mai a sota de nius que estiguin penjats, i ni acostar-se als que es puguin detectar a terra, en marges, o arbres baixos, "les vespes podrien interpretar que les volem atacar i prendrien la iniciativa elles", recorda AAntoni Armengol. I encara menys, intentar destruir o recollir un niu per compte propi, les tasques de retirada suposen un risc molt alt de patir picades i no n’hi ha prou amb la protecció dels equips que fan servir els apicultors, ja que el fibló de la vespa fa 7mm de llarg.

Al Montnegre el 2 de setembre ja s'havia localitzat aquest altre niu Foto: Antoni Armengol / Anura Montseny


El Punt Avui 9/10/2017

Arenys de Munt destina 47.000 euros a fer una actuació d’urgència per evitar que el col·lector d’aigües residuals es rebenti quan plou

L’ACA té pendent traslladar les canonades fora de la llera

La màquina treballa des de fa dies al mig de la riera d’Arenys, davant la zona de Can Jalpí Foto: E.F.

ELENA FERRAN - ARENYS DE MUNT
Una grua treballa des de fa dies al mig de la llera de la riera d’Arenys de Munt a l’entrada de la població. És en aquest indret sense canalitzar on el col·lector d’aigües residuals que passa pel mig de la llera es rebenta quan hi ha fortes rierades. L’alcalde i regidor d’Urbanisme, Joan Rabasseda (ERC), explica que l’Ajuntament ha decidit actuar d’urgència i protegir amb una escullera tant la llera com els marges més malmesos per estabilitzar el terreny davant de possibles aiguats i a l’espera que s’hi facin els treballs definitius.

L’alcalde es refereix a les obres anunciades per l’Agència Catalana de l’Aigua, que es va comprometre a assumir els treballs que van quedar pendents de la canalització de la riera i que suposen molts maldecaps pels vessaments de les aigües fecals cada cop que es trenca el col·lector.

“Amb aquesta actuació volem evitar que es malmeti més el col·lector, però sabem que és un pedaç fins que no es desviï el col·lector”, reconeix l’alcalde. Una actuació que implicaria desviar 900 metres de canonada que ara baixa pel mig de la llera.

El gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, que fa uns mesos va visitar el terreny, va assegurar que es treballa amb el Consell Comarcal del Maresme per incloure aquesta actuació dins el projecte de bombament d’aigües residuals fins a l’estació de bombament. Això permetria agilitzar els treballs que es portarien a terme des de l’ens comarcal amb una actuació que representaria una inversió de 700.000 euros. La Generalitat ja es va comprometre a assumir-ne el cost a través d’una línia d’ajuts que va anunciar d’1 milió d’euros destinada a manteniment de les rieres.

Per ara, l’Ajuntament ha demanat permís a l’ACA per fer els treballs i destinar 47.000 euros als treballs que s’hi estan fent a través d’un ajut rebut de la Diputació. El regidor d’Espais Pública, Àngel Castillo (ERC), explica que també es van fer obres de millora en aquest sentit al capdamunt del rial Bellsolell, a la zona industrial, malmès en aquest cas pels aiguats.

Al·legacions al ple d’avui

Arenys de Munt està pendent d’iniciar els treballs d’urbanització de la riera al tram central, davant la plaça de l’Església. Tot i que el contracte amb la constructora Calaf es va signar a principis de setembre, abans d’iniciar l’obra calia resoldre les al·legacions presentades pels veïns afectats que es debatran al ple extraordinari convocat per avui, on també es porten a aprovació els comptes generals del 2015.

Els treballs d’urbanització tenen un cost d’1,3 milions d’euros. El projecte seguirà el model d’urbanització dels trams de la part alta de la riera renovant la calçada i les voreres des del rial Bellsolell fins a uns metres abans d’arribar al pont de vianants. L’actuació, que deixa un espai més accessible entre la plaça i la riera, es preveu que s’enllesteixi amb 31 setmanes, segons el contracte signat amb la constructora.

LA XIFRA

900 són els metres en què l’ACA calcula que s’hauria d’actuar per traslladar el col·lector del mig de la riera.


El Punt Avui 10/10/2017

El consistori actualitzarà el serveis del polígon de Cal Batlle, el 2018

Els propietaris finançaran la inversió

L’ajuntament de Breda preveu urbanitzar les obres de l’àrea industrial de Cal Batlle l’any que ve. A la imatge d’ahir, el final del carrer Sant Francesc, que serà asfaltat. Foto: QUIM PUIG.

JORDI FERRER - BREDA
L’Ajuntament de Breda urbanitzarà l’any que ve l’àrea industrial de Cal Batlle. El consistori va tancar ahir el període de licitació de les obres, que consistiran en l’actuació dels serveis del polígon. L’alcalde, Dídac Manresa (ERC), explica que la vintena de propietaris de les empreses que estan establertes a Cal Batlle finançaran la inversió, que s’acostarà un milió d’euros.

A Cal Batlle ja es va començar a actuar en una part del clavegueram, l’any passat. La segona fase d’urbanització del sector, conegut com a UA16, inclou l’asfaltatge del final del carrer Sant Francesc i dues vies més. “Aquest polígon es va semiurbanitzar als anys vuitanta [del segle passat]. Ara està en sòl industrial no consolidat; el que hem de fer és que tingui totes les condicions per poder donar les llicències ambientals i d’activitats quan les empreses vulguin instal·lar-se”, assenyala l’alcalde bredenc.

El projecte de la segona fase de Cal Batlle es va aprovar de manera inicial en el ple del 27 de març, amb els vots de l’equip de govern, d’ERC, i les abstencions de CiU, Tots per Breda i la CUP. Les obres permetran, entre altres coses, instal·lar la connexió de la xarxa d’aigües pluvials i residuals, les xarxes d’electricitat i aigua i construir voreres.

Nous indicadors

D’altra banda, l’Ajuntament ha instal·lat indicadors per facilitar l’accés a les zones industrials, Cal Batlle, Repiaix, Camí de les Aigües i Can Guilleumes. “Es tracta d’un reforç visual que permet identificar de la forma més ràpida possible el destí i arribar de forma directa.” La senyalització s’ha completat amb una de sortida de les zones industrials cap a la sortida “més senzilla”, tant en direcció a Arbúcies com en direcció a Riells i Viabrea i Sant Celoni.

LA FRASE

Per primera vegada a Breda hi haurà sòl industrial apte, quan s’acabin les obres [el setembre del 2018]
Dídac Manresa
ALCALDE DE BREDA (ERC)

La fibra òptica es desplegarà a partir del gener

La urbanització del sector urbanístic UA16, al polígon de Cal Batlle, arribarà l’any que ve acompanyada del desplegament de la fibra òptica al nucli de Breda i a les zones industrials. L’alcalde, Dídac Manresa, confirma que han arribat a un acord amb una empresa perquè el servei es desplegui a partir del mes de gener. La fibra òptica hauria d’estar funcionant a mitjan any que ve, calcula Manresa.

D’altra banda, fa dues setmanes, l’Ajuntament va convocar una desena d’empresaris a la sala de plens del consistori per a la taula empresarial i industrial. També hi van participar responsables de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC).


Las variables registradas por debajo de 200m, sugieren intrusión, hasta esta profundidad, de agua levantina intermedia (LIW)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada