.@vallesvisio recull la nostra exposició i xerrada "El retorn de la llúdriga a les conques del Besòs i la Tordera". #DiaMundialAigua
El9nou.cat 20/3/2018
A partir d’aquest dijous es podrà veure a Santa Eulàlia, el primer poble on es va poder fotografiar la llúdriga
Foto de grup dels tecnics i voluntaris que col·laboren en les recerques sobre la llúdriga. Ferran Polo
El Consorci Besòs Tordera ha presentat aquest dimarts una exposició dedicava a explicar la presència de la llúdriga als rius de les dues conques i el treball científic que s’ha fet des del mateix consorci i entitats com el Grup Ornitològic del Tenes, entre d’altres, per investigar la presència d’aquest mamífer, que s’havia extingit a la zona per la contaminació dels rius i la pressió per caçar-la. La presentació s’ha fet en el marc de la commemoració del dia mundial de l’aigua.
L’exposició mostra fotografies de diverses llúdrigues captades en diversos rius de la conca a través dels sistemes de fototrempeig que s’han utilitzat per estudiar la presència d’aquest animal. També inclou una reproducció d’un exemplar femella i explica els rastres de la presència d’aquest animal als rius de la conca del Besòs i la Tordera a través de femtes, petjades o altres rastres biològics.
Per Sergi Mingote, president del Consorci Besòs Tordera i alcalde de Parets, la presència de la llúdriga és fruit d’un èxit col·lectiu que ha permès passar d’uns rius contaminats fa més de 30 anys a uns nius nets i, ara, també vius.
Exposició itinerant
La mostra dedicada a la llúdriga i a la recerca feta aquests darrers anys es podrà veure a partir d’aquest dijous a Santa Eulàlia de Ronçana. Després també es podrà veure a Lliçà d’Amunt i Lliçà de Vall. Mingote ha recordat que el Consorci la posa a disposició dels ajuntaments i entitats que en vulguin fer difusió.
2n: Sortida als estanys de Tordera https://agora.xtec.cat/ceipjoanbatlle/general/2n-sortida-als-estanys-de-tordera/ … #educacióprimaria #escolestàndem @PedreraCiencia @CEABCSIC
agora.xtec.cat 12/3/2018
El divendres 9 de març els nens i nenes de 2n vam fer la sortida tàndem als estanys de Tordera.
Vam organitzar quatre estacions de treball en les quals vam observar i analitzar les plantes i altres éssers vius de l’entorn. També vam aplicar els coneixements treballats a l’aula tot utilitzant material científic i fomentant el respecte per la naturalesa i el treball cooperatiu.
Desperfectes a la platja?
El temporal d'aquesta matinada causa desperfectes a la platja de La Punta de La Tordera
EL MAR HI TORNA
Elmalgratenc.cat 22/3/2018
Malgrat de Mar ha hagut de restringir l’accés al Delta de La Tordera. El motiu no és un altre que les destrosses patides a la zona com a conseqüència del darrer temporal marítim. El fort vent que bufava aquest dimecres ha provocat que el mar tornés a fer-se amb allò que li pertany.
A hores d’ara, el consistori malgratenc està a l’espera de com transcórrer la meteorologia per poder emetre un informe dels danys en aquest punt de la costa i decidir quines són les pròximes accions que s’hauran de dur a terme.
contingut relacionat:
"danyada pels darrers temporals"?... NO... "danyada per l'ocupació del litoral", els temporals només ho evidencien. És impossible "trobar solucions", com diuen, si no es vol reconèixer els errors i es demana continuar fent el mateix...
El Maresme i l’Alt Empordà és la part de la costa més danyada pels darrers temporals
Ràdio Arenys 21/3/2018
El Mapa Cartogràfic mostra les imatges dels canvis des del darrers temporals a la zona de la Musclera
Així es pot comprovar a través del mapa fet amb un visor mitjançant fotografies aèries del litoral català que ha elaborat l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. En concret, l’estudi s’ha fet des de Badalona fins al Cap de Creus entre els dies 1 i 2 de març.
En aquest visor es poden comparar en detall les imatges d’abans i de després del temporal, facilitant la detecció dels canvis ocorreguts en la costa. Per obtenir aquesta comparativa es va sobrevolar la costa amb un avió equipat amb càmeres fotogramètriques. Posteriorment, es van processar les imatges captades per mostrar-les de forma continuada i georeferenciada en un visor, de tal forma que s’hi pogués navegar i també comparar amb les imatges convencionals que publica l’Institut. El subdirector general de Cartografia, Julià Talaia, ha explicat a Ràdio Arenys que s’ha constatat que aquesta vegada l’afectació del temporal ha estat més gran que altres vegades.
De fet, aquest estudi vol ser una eina per una primera avaluació dels danys ocasionats pel temporal. Alhora, també ha afirmat que la identificació dels punts més vulnerables també ajuda a la presa de decisions sobre actuacions que poden mitigar possibles afectacions futures que no només sigui reomplir les platges. Entre altres coses, a més dels temporals, cal tenir en compte l’acció dels ports i la pujada del nivell del mar.
L’Institut Cartogràfic realitza cada any, entre els mesos de gener i març, aquest estudi per la costa catalana. De fet, l’anàlisi està a disposició de tothom qui ho vulgui a través de la seva pàgina web.
Ràdio Pineda 22/3/2018
El temporal fa malbé la dessalinitzadora del Llobregat i obliga a aturar-la. Mentre es repara la instal·lació, la de Tordera passa a treballar al 100% de capacitat. El temporal marítim que ha afectat la costa catalana els últims dies ha causat danys en el sistema de captació de la dessalinitzadora del Llobregat, situada al terme municipal del Prat de Llobregat. La instal·lació s'ha aturat temporalment per reparar-la, la qual cosa ha obligat la dessalinitzadora de Tordera a passar de treballar al 75% de la capacitat al 100% .
Actualment, els embassaments del sistema Ter-Llobregat estan al 58,4%, amb 358 hm3 i tendència creixent.
Última hora! Incendi en una barraca de pagesos. Entre cooperativa i carretera Mas Bages #malgratdemar http://www.elmalgratenc.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada