#SabiesQue Des dels anys 50 a l'actualitat ha proliferat l'aparició d'herbassars i brolles al delta de la Tordera? Aixó és degut a que aquest tipus de vegetació ha colonitzat camps abandonats, talusos de carreteres i vies del tren així com les motes del riu!
Si i no... S'han perdut fenassars, falgars (tractats con a riu), prats de dall (tractats com a zones humides, no com herbassars), brolles litorals (tractades com a sorrals), etc. Lo nou inclou ruderal, amb canyes o degradat (és massa genèric per fer afirmacions com "proliferar"
Lo que si ha hagut és un canvi evident en la vegetació i usos de diferents camps, que de fet va començar molt abans dels 50s (ja es fa esment als 40s) però accelerat a partir dels 80s-90s. Brutal als 2000s. Difícil comparar aquestes dates, parlem de comunitats vegetals diferents.
El mapa representa àrees on actualment hi ha "herbessars i brolles" que no hi havia el 1956 (en verd)...el missatge del tweet anterior es que aquestes noves zones són majoritariament els talusos de carreteres, les motes del riu i camps abandonats, la qual cosa és una realitat no?
Si. Per això dic "si i no", perquè no tothom té clar què i quins tipus d'herbassars o brolles hi ha o hi havia per comparar. I de fet no han augmentat si comptem els inclosos al 56 com a part de riu, sorrals o zones humides. No hi ha més herbassar i brolla que abans sinó diferent
és únicament una comparació de superficies. No parlo de si n'hi ha més o menys ni de si esta degradat o no....simplement que en els 3 llocs que comento en el tweet és on han aparegut aquestes comunitats (sigui quin sigui el seu estat)
I estem d'acord. Però "proliferat l'aparició d'herbassars i brolles al delta de la Tordera des dels 50s fins ara" es pot entendre com que abans no hi havien o hi havien menys, i lo que comento és per evitar-ho.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada