dijous, 18 d’abril del 2019

Algunes notícies per llegir 13-18/4/2019...

Fa temps que ho estic dient... La Baixa Tordera es troba en procés de vallesanització i de pèrdua de paisatge i de identitat, però us demanen el vot dient que "el poble els encanta i vivim a un lloc privilegiat, i... per això ho volen canviar (millorar diuen😏) i transformar"
Carretera de Tordera a Hostalric 😏"en aquest punt es preveuen alguns desenvolupaments urbanístics que podrien fer que les condicions de seguretat d’aquesta intersecció empitjoressin" ...Projecte de millora de la BV-5122 a Fogars de la Selva

Projecte de millora de la BV-5122 a Fogars de la Selva
Diputació de Barcelona 16/4/2019


La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’ajuntament de Fogars de la Selva el projecte de millora dels accessos a l’Ajuntament i a la zona esportiva ds de la carretera BV-5122, de Tordera a Hostalric. El projecte té com a objectiu garantir les condicions de seguretat d’aquest tram de la carretera, tant les actuals com de futur, ja que en aquest punt es preveuen alguns desenvolupaments urbanístics que podrien fer que les condicions de seguretat d’aquesta intersecció empitjoressin.

El projecte reordena els accessos actuals i futurs des de la carretera mitjançant la construcció d’una rotonda i el tancament de la rotonda partida que hi ha actualment. En la intervenció també es reordena la urbanització se la zona, incloses les parades d’autobús i l’enllumenament, així com l’enjardinament del conjunt i la millora del drenatge transversal. L’obra té un pressupost de 1,2 milions d’euros i un termini d’execució de vuit mesos.


Preparats per a una nova temporada d'enganys i mentides per instrumentalitzar una espècie protegida amb finalitats propagandístiques i animalistes😏...

La tortuga ferida rescatada pel Club Nàutic el 2016 tornarà al mar des de la nostra vila
Ràdio Arenys 17/4/2019

Membres el Club Nàutic Arenys van rescatar la tortuga ferida el 2016 (foto: CNA)

El CRAM alliberarà aquesta i altres tortugues a la platja del Cavaió. L’acte es farà el pròxim 5 de maig i comptarà amb l’alliberament d’aquests animals amb activitats paral·leles per sensibilitzar de la necessitat de conservar el fons marí.

El Nàutic d’Arenys va rescatar el passat 2016 una tortuga que des del Club Nàutic la van anomenar ‘Synera’, però al CRAM es va rebatejar com a ‘Niki’. Des de l’octubre de fa tres anys es troba al Centre de Recuperació d’Animals Marins. Durant aquest temps, però, li van haver d’amputar una de les aletes per les ferides que li van suposar haver-se quedat atrapada en una xarxa. Per sort, ara ja està recuperada i, a principis de maig, l’alliberaran juntament amb d’altres. 

L’alliberament comptarà amb activitats i tallers educatius i de sensibilització a favor del fons marí oberts a tota la població. Laia Martín diu que aquest acte és una bona manera de visualitzar de manera directa l’impacte que suposa llençar residus al mar.

Entre les activitats es repetirà el taller que es va fer l’any passat a la Biblioplatja per saber com rescatar una tortuga marina. La cita és a partir de les 10 del matí a la platja del Cavaió.


Perquè ja poden deixar anar tantes tortugues com vulguin, o plantar tants arbres com vulguin (a on no s'han de plantar... És jardineria, no recuperació d'hàbitats)... Això ja no és un espai natural

Les obres per il·luminar el passeig del Cavaió han començat aquesta setmana
Ràdio Arenys 13/4/2019


La idea del projecte és col·locar fanals al llarg de tot el camí des del Portinyol fins al rial de Valldemaria i es preveu que les obres acabin la setmana que ve. 

Aquest projecte va guanyar el pressupost participatiu de l’any passat i neix de la reivindicació de molts usuaris de la necessitat l’il·luminar aquest passeig que tant a l’hivern com a l’estiu està en ús i que de nit i a les tardes dels mesos de fred està completament a les fosques.

La regidora de Serveis i Platges, Laia Martin ha explicat que la idea és col·locar fanals al llarg de tot el camí de la platja del Cavaió, des del Portinyol fins a tocar al rial de Valldemaria.

Es preveu que les obres acabin entre aquesta setmana i la que ve segons les condicions meteorològiques.


Una trentena de persones han participat en la Plantada Popular a la platja de la Musclera
Ràdio Arenys 13/4/2019


Des de dos quarts d’onze fins a les 12 del migdia s’han anat plantant arbres i arbustos per guarnir la platja.

L’any passat es va començar amb el projecte de recuperació de la platja de la Musclera plantant pins i tamarius i avui s’ha continuat aquesta tasca. La Regidora de Medi Ambient, Laia Martin, ha valorat molt positivament la trobada, ja que afirma que molta gent ha vingut expressament a plantar arbres, però molta altra que passejava pel passeig s’hi ha acostat i ha participat de la trobada.

Martin ha explicat que de cara a l’any que ve, assegura que hi haurà una altra plantada popular però que no saben si serà a la Musclera, a la Picòrdia o al Cavaió.

-----------------------------------------------

El ple de l’Ajuntament de Blanes aprova sancionar amb 1’34 M€ el Càmping Blanc d’Eivissa
Blanesaldia.com 18/4/2019


El ple de l’Ajuntament de Blanes celebrat ahir, l’últim del mandat que es va iniciar el juny de 2015, ha aprovat que es torni a imposar una multa de poc més d’1,34 milions d’euros al Càmping Blanc d’Eivissa per l’ampliació il·legal de l’establiment. La sanció s’ha aprovat per unanimitat.

La tinent d’alcalde d’Urbanisme, Pepa Celaya, ha presentat la proposta que s’ha hagut de tornar a portar al ple després que el gener passat el jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona va dictar una resolució que alliberava els propietaris del pagament d’aquesta multa. La decisió es fonamentava, segons van informar llavors els especialistes jurídics del consistori blanenc, en una interpretació del jutjat que no compartien.

L’Ajuntament de Blanes va tornar a reiniciar el procediment sancionador, que ha culminat ara amb l’acord plenari. La multa s’ha imposat per la comissió d’una infracció urbanística molt greu, consistent en l’activitat i ús de càmping sense llicència i no legalitzable. Val a dir que, malgrat la unanimitat de l’acord, des de l’oposició també s’ha reiterat que caldria depurar responsabilitats respecte perquè s’ha hagut de tornar a tramitar l’expedient sancionador per la resolució judicial.

Resta de punts a l’ordre del dia

Pel que fa a la resta de punts de l’ordre del dia, val a dir que gairebé tots s’han aprovat amb la unanimitat de totes les forces polítiques. Ha estat el cas de la modificació de la Ordenança Municipal del Servei de Taxi; la petició d’indemnització per a la cessió dels terrenys per a l’ampliació del Camp de Futbol de Ca la Guidó; ratificar la dissolució i liquidació del CILMA; una modificació del Pressupost Municipal; i la moció presentada per ICV-EUiA i Batega per Blanes per a l’adopció de mesures destinades a evitar la sostracció parental.

Quatre multes a propietaris de gossos perillosos

Respecte els temes on no hi ha hagut unanimitat, les quatre sancions imposades per infraccions de la Ordenança de Protecció, Tinença i Control d’Animals, en concret a propietaris de gossos perillosos, s’han aprovat amb 14 vots a favor, i en canvi 6 abstencions d’ICV-EUiA i la CUP. D’altra banda, la moció d’ICV-EUiA i Batega per Blanes per demanar a l’Acadèmia Sueca la concessió a títol pòstum del Premi Nobel de Literatura per a Federico García Lorca, s’ha aprovat amb l’única abstenció del PP.



Al DOGC d’avui s’ha publicat el document d'objectius, propòsits i avanç del Pla director urbanístic de les activitats de càmping redactat per la Secretaria d'Hàbitat Urbà i Territori

Ara restarà en informació pública pel termini d’un mes i es pot consultar a:

ANUNCI d'informació pública sobre el document d'objectius, propòsits i avanç del Pla director urbanístic de les activitats de càmping
Territori 17/4/2019


Un estudi aporta les primeres indicacions sobre la situació de la població del peix blau a Catalunya
Blanesaldia.com 16/4/2019


Els resultats de l’estudi sobre l’estat del Peix Blau a la Mediterrània Nord-Occidental realitzat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM/CSIC) indiquen que la mida del peix blau a Catalunya disminueix i pot tenir conseqüències en la reproducció i el creixement d’aquestes espècies.

Es tracta de les primeres indicacions sobre la situació de la població del peix blau a Catalunya, obtingudes a partir d’un estudi encarregat per la Comissió Europea, en el marc de les actuacions impulsades des de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims dins el Pla de Competitivitat del Peix blau a Catalunya, que es va presentar el 2016 com a conseqüència de la preocupació del sector de l’estat dels recursos i la tendència que els darrers anys tenien en les captures del peix blau.

Els resultats també assenyalen que la població de sardina i seitó és cada vegada més jove i que hi ha peixos que es pescaran abans d’haver-se reproduït per primera cop. Aquest fet tindrà com a conseqüència la disminució de la capacitat reproductiva de la població.

Les causes principals d’aquest fenomen s’atribueixen a canvis ambientals desfavorables, a les temperatures, les pluges, el plàncton, així com una explotació pesquera alta. D’altra banda, l’estudi assenyala com a possibles solucions la posada en pràctica de polítiques de mitigació del canvi climàtic i una gestió adaptativa en funció de l’estat del recurs.

Aquest estudi ha tingut tres objectius específics: la revisió de la informació biològica disponible per a les dues espècies principals, sardina i seitó; la revisió de la informació ecològica i pesquera, i el plantejament de propostes de gestió alternatives de la pesca.

Pel que fa al mètode de realització, els resultats s’han obtingut a partir de la recollida d’informació biològica clau, la distribució i connectivitat que s’obté de l’anàlisi genòmica dels individus capturats, l’estudi de la seva reproducció i el creixement i la condició i el contingut energètics.

L’estudi es va presentar en el marc d’una jornada que va tenir lloc dissabte passat a l’Institut de Ciències del Mar (ICM/CSIC), presidida pel director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, i pel director de l’Institut de Ciències del Mar (ICM/CSIC), Josep Lluís Pelegrí.

En el decurs de l’acte també es va explicar la creació i l’inici de l’Institut Català per la Governança del Mar i el seguiment biològic i pesquer de les principals espècies comercials de la costa catalana. Mitjançant l’ICATMAR, s’està recollint informació detallada per tal de que en un futur disposem d’una diagnosi més robusta sobre l’estat de les poblacions.

Finalment, el president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, va cloure la jornada agraint el treball científic desenvolupat durant l’any passat, així com la col·laboració del sector pesquer, tant en els embarcaments, com en la participació en els diferents tallers, enquestes i aportant la seva experiència sobre el terreny.


Les garotes deixen blancalls als boscos marins de Calella
Ràdio Calella 17/4/2019


Un nou estudi dirigit pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC, la Universitat de Western Australia i la Nature Conservation Foundation ha descobert que mantenir les poblacions de depredadors en bon estat i, per tant, a les garotes amb por és cabdal per mantenir la salut dels valuosos boscos submarins.

Les garotes tenen unes necessitats de recursos i s’alimenten de les roques que tenen algues, i a la vegada aquestes poblacions de garotes estan controlades pels peixos que se n’alimenten. Però l’efecte combinat de la sobrepesca d’aquests depredadors amb l’escalfament global, descompensen aquest equilibri. Les garotes creixen i acaben amb molts dels boscos submarins. Ens ho explica Francesc Peters, biòleg marí.

S’han reduït molt els depredadors, peixos i altres animals que es mengen a les garotes, i les garotes han començat a proliferar molt. I aquestes acaben menjant-se totes les algues que hi ha a les roques i produeixen blancall. I jo personalment he vist alguns llocs a la zona de les Roques on també és així.
Fa dos o tres anys vaig veure roques totalment depredades, i l’any passat vaig veure les roques blanques però gairebé sense garotes. Ja no tenen aliment i per tant es moren.

La desaparició dels boscos d’algues té greus implicacions per la biodiversitat i la sostenibilitat. D’aquí la importància d’aquest estudi. I és que, l’abundància de peixos depredadors provoca que les garotes no s’aventurin a sortir tant dels seus refugis per alimentar-se. Ens ho confirma Peters,

Encara que els peixos no estiguin presents i, simplement, suposo amb uns senyals químics que provenen dels peixos o bé, posar una mica de garotes tancades, que voldria dir que han estat atacades per peixos. Doncs aquestes substàncies químiques que desprenen fan que algunes garotes, les més grans, no s’arrisquin a menjar sobre la roca i es refugiïn entre les escletxes. El trasllat d’això a un sentiment que, generalment, considerem més humà com és el de por, és el que aquests investigadors han manifestat als seus articles.

Generalment, no estem acostumats a les categoritzacions en termes de sentiments en els invertebrats. Un tema que genera controvèrsia perquè, d’altra banda, discuteix si els nostres propis sentiments de por estan només condicionats per elements químics o altres principis més complexos.


La por a les garrotes és clau per salvar els boscos submarins, segons un estudi de ,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada