Sobre la Llúdriga (Lutra lutra) a la Tordera i al Besòs cal destacar 2 coses totalment diferents però que no es contradiuen o anul·len...
1er.- La seva presència (i reproducció, potser m'avanço i no em pertoca a mi dir-ho) és una excel·lent notícia, magnífica, i la feina i seguiment que fa l'Arnau Tolrà per conèixer aspectes importants sobre la seva ecologia a aquestes conques (que no només és quantificar i localitzar exemplars, que també) és una passada, i ho serà encara més (segons comentaris personals) properament... discutir això és absurd... però...
2on.- No es pot fer servir la seva presència per "colar" una falsa propaganda coorporativa (i d'autojustificació) d'una falsa millora dels cursos fluvials (i només segons uns paràmetres "estandaritzats" que no avaluen ni les característiques específiques dels cursos fluvials estudiats, ni l'estat de conservació dels hàbitats i condicionants de l'entorn, ni de les conques i funcions ecològiques en general) contribuint encara més a un erroni "imaginari col·lectiu" de rius entesos com a simples canals enjardinats d'aigua neta i amb peixos... i és lo que s'està fent.
Imagineu algú dient que han tornat i que hi ha més Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) a la costa de la Selva i de l'Alt Maresme perquè ha millorat aquest tram de costa???... doncs el mateix.
Torna la llúdriga al riu Besòs, que havia estat el més contaminat d'Europa
TELENOTÍCIES COMARQUES 16/4/2019
Científics de l'ICTA, el Zoo de Barcelona i el Consorci del Besòs-Tordera han pogut obtenir imatges de diferents llúdrigues en aquests dos rius. Ara han iniciat una tasca de recerca de rastres i anàlisi d'ADN de mostres per tal d'obtenir més informació sobre aquesta espècie que va desaparèixer d'aquí fa uns 40 anys. És la mostra que el Besòs ha millorat moltíssim el seu estat, i també l'evidència que ara cal protegir-lo encara més.
Difícil trobar un tuit amb més tòpics falsos al respecte (i hi ha desenes)... Un riu NO és un canal amb aigua neta i peixos sinò un complex mosaic d'hàbitats i funcions ecològiques, i empitjora en termes generals, i les llúdrigues pul'lulen per la Tordera fa més de 10 anys.
Una desena de llúdrigues es consoliden a la Tordera confirmant la millora de salut del riu El riu és un indicador de salut i, si aquest ha recuperat a la llúdriga, vol dir que està en bones condicions http://bit.ly/2IjlYg3
I això val per a la Tordera, per al Besòs, i per arreu...
Aunque es buena noticia, perseveramos en el error. La nutria paleártica NO es un buen bioindicador de calidad de aguas. Es una especie que está en franca expansión demográfica y lo único que necesita es alimento (buena parte cangrejo americano) y láminas de agua, poco más.
La llúdria arriba al Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca
Ha triat aquest hàbitat perquè l'ecosistema es troba en un bon estat de conservació
El @GVAparcs ha iniciat un projecte per a estudiar i implementar mesures per a aquest mamífer
https://www.gva.es/va/inicio/area_de_prensa/not_detalle_area_prensa?id=803048 …
Esta es su distribución mundial. Buena parte en cursos de agua en estados de conservación más que discutibles. Sin ir más lejos, en la península ibérica ocupa buena parte de la cuenca del Segura, que no destaca precisamente por la calidad de sus aguas.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada