La Riera d'Arbúcies emmotllada entre dues espècies nord-americanes, Helianthus tuberosus (esquerra) i Bidens frondosa (dreta). La vegetació al·lòctona ja homogeneïtza bona part de les ribes del curs fluvial, ocasionant una manifesta pèrdua de biodiversitat a tots els nivells.
Cal una crescuda important ja!!! Urgent!!! Està tota la llera ocupada (tota la Tordera també) a costa dels sorrals, codolars i dels herbassars de Bidens tripartita, Polygonum persicaria, Ranunculus sceleratus,... imprescindibles aquí i que requereixen de més crescudes importants.
Sí, però malauradament, almenys en aquest cas, una crescuda no aporta res més que una neteja temporal de la llera. Són plantes de creixement aeri anual i tornen a guanyar terreny a la mínima.
Fora la llera la cosa no millora, l'heura de virgínia i la robínia van fent feina.
També ho pensava abans de les crescudes del 2013, però llavors es va veure molt clarament que les espècies autòctones estaven millor adaptades a aquestes neteges de llera regulars i que les exòtiques trigaven més temps en recuperar-se. No falla... a menys crescudes, més exòtiques
Això no vol dir que desapareguin, ni molt menys, però no abunden ni monopolitzen la cobertura del terra com ara, 5 anys ja sense crescudes importants. Ahir feia conya amb un, que anar a la Tordera ara és com obrir-se pas per una jungla amb matxet... Cal una Torderada urgentment.
Potser si, pensa però que a la primavera tot el que es veu a la imatge estava sota l'aigua i ho han reocupat immediatament. Tan debò eradicar espècies invasores fos tant senzill com eliminar-ne els exemplars més molests.
Sota l'aigua però envoltat d'herbassars ja colonitzats, no de sorrals. Sí que es nota segons hi hagi crescudes importants o no. En cap moment he parlar d'erradicar, això és utòpic i una pèrdua de temps. Lo que cal és retornar el règim hídric que les limita i afavoreix autòctones