dilluns, 28 de gener del 2019

Desmuntant mites sobre la Tordera... 8) Esteu informats de la natura del vostre poble?

Recomanable veure primer...

5) La Tordera és un riu degradat?

6) S’ha de recuperar el bosc de ribera a la Baixa Tordera?

7) Els estanys de Tordera estan protegits?

Avui...

8) Esteu informats de la natura del vostre poble?


Aquí, per manca de temps (de fet ho vaig haver de sacrificar a la xerrada), aniré a barraca...

Fa molt temps que li dono voltes cercant una explicació a lo que ens passa, com a societat en general, per a que tots aquests temes no es resolguin mai i sempre s’acabi imposant l’imaginari col·lectiu per moltes dades i per moltes explicacions que es donin.

Tenim un greu problema de PRESUMPCIÓ DE CREDIBILITAT envers algunes persones, nosaltres com a veïns però en especial els mitjans de comunicació, que són els que més contribueixen a difondre els missatges que configuren el fals imaginari col·lectiu.

SI HO DIU UN TÈCNIC, ÉS CERT”... I qui diu “tècnic” diu també un treballador de qualsevol Departament, o un treballador de l’ajuntament, o un regidor, o un alcalde, ... o lo que sigui... I NO ÉS CERT NECESSÀRIAMENT.

Heu de pensar que moltes decisions que es prenen sobre el medi natural de Tordera, i la majoria d’informes que es redacten sobre actuacions o lo que sigui que afecti a la natura d’aquí, surten d’un despatx de Barcelona a càrrec d’uns funcionaris que igual no han posat mai els peus a la Tordera o als seus estanys, o ni tan sols saben on són... i no necessàriament amb els coneixements mínims dels espais i de les seves característiques (més aviat tot el contrari), simplement es limiten a seguir el “procediment estàndard” amb lo que diu una fitxa o un manual de lo que sigui, fins i tot creuen que fan un bé a la natura de Tordera... i ja els pots dir mandangues, no els compliquis la feina... tenen la presumpció de credibilitat (i de professionalitat) a ulls de tothom, i en especial dels qui ja els va bé que així sigui. (Consti que hi ha excepcions, per sort, sóc el primer en reconèixer la seva vàlua, estic generalitzant massa, que ningú s’emprenyi.)

És greu quan es tracta d’un despatx de l’ajuntament, d’un consorci de la zona o d’una empresa “mediambientalista”... que fan servir el mateix procediment us ho cregueu o no, tot i ser gent d’aquí.

Més greu encara quan es tracta d’un “Doctor” en la matèria o d’un “Professional” del ram, que mai necessiten rebatre res o confrontar res perquè se’ls pressuposa la professionalitat i els coneixements (mai rebatibles o qüestionables) i la seva opinió és la veritat única fins a la fi dels temps... la seva presumpció de credibilitat és més que suficient... i ja pots dir o fer lo que vulguis, només cal que tornin a repetir lo que ens han fet creure com a certesa absoluta (imaginari col·lectiu) per a que tot el que s’ha exposat aquí (a la xerrada) s’ignori o quedi com una simple opinió sense rellevància. Igual, igual, igual que com els Homes de Negre (de la peli) traient el “neuralitzador estàndard” per esborrar-te de la memòria que has vist un ET :)... I són els que formen i eduquen als nous “professionals”... s’ensenya a acceptar, no a qüestionar.

Demano disculpes pel rotllo filosòfic. Encara li dono voltes a tot això i si algú creu que és per altre motiu que ho digui... si us plau.

ELS TORDERENCS, i la població en general, NOMÉS REBEN L’INFORMACIÓ D’AQUELLS QUE TENEN L’ALTAVEU DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ, que són sempre els que gaudeixen de la presumpció de credibilitat, i sempre en la direcció d’engreixar el mateix FALS IMAGINARI COL·LECTIU, mai qüestionar-ho. La resta queda com anècdota o opinió a l’abast de qui la busca, si la troba, sempre sota sospita per no coincidir amb l’estudiat, i gràcies.

També he fet una petita recopilació de PARAULES CLAU que ens serveixen per identificar a qui ens vol FER PASSAR UNA ACTUACIÓ URBANÍSTICA (o per al lleure) PER GESTIÓ d’un espai natural, i és que certament sembla que tots tenen el mateix manual...


He posat primer DIGNIFICAR perquè és la que més m’agrada... Algú em pot explicar què és un espai indigne?

També ENDREÇAR perquè em fa gràcia... m’imagino a algú ordenant les plantetes i els animalets, de major a menor, perquè tothom sap que la natura s’ordena d’aquesta manera.

RECUPERAR i MILLORAR per allò de com es gestionen els espais naturals, si realment hi havia o no lo que diuen, i sobre com estan i què necessiten realment per considerar-lo una millora o una “transformació” en equipament municipal (als punt anterior).

I POSAR EN VALOR perquè és la que està de moda... El què? Que aixequi la mà qui es pensi que amb això reivindiquen els valors naturals, les característiques d’un espai natural i la seva protecció, no omplir-ho de bancs, cartells, papereres, bicis i gent passejant el gos.

També algunes de les expressions més reveladores... ESPAI BRUT... lògicament es refereixen a que s’ha de retirar runa i deixalles, oi? No per la vegetació (ironia).

Algú em pot explicar què és un ESPAI DEIXAT?... Salvatge? Tothom sap que els espais “naturals” han de ser “domesticats”, oi?

I com es pot oblidar un espai? Què és un ESPAI OBLIDAT? Que l’hem de recordar?

Després tenim la variant condescendent... ESPAI ABANDONAT... Apadrina un espai :) Pobrissó, què serà d’ell si no?

I per últim la que més m’agrada... ESPAI MARGINAT... No hi ha dret, mira que marginar un espai :)... Té els mateixos drets que qualsevol altre, no?


Totes les falsedats i errades que s’han explicat fins ara es barregen en la que sens dubte ha estat la burrada més mediàtica de totes, que no la més important. Fins i tot en Toni Llobet va fer una làmina sobre el tema.

La CUP Tordera m’ha demanat que us expliqui per sobre lo que realment ha passat, i passa, a la ROUREDA DE CAN VERDALET. Faré només 5 cèntims perquè properament hi haurà una sortida on m’han convidat a donar totes les explicacions sobre el terreny (espero no haver ficat la pota, encara no s’ha decidit la data però serà d’aquí poc).

Lo primer que hem de saber, ens piqui o no, és que si han talat bona part de la roureda és perquè ALS TORDERENCS NO ENS IMPORTA NI LA ROUREDA NI LO QUE REPRESENTA.

Si no és perquè gent de Barcelona i Girona ho van denunciar i van fer possible que sortís per la tele, ni roures pènols ni res de res. Quan en Jordi Roca (de la Societat Catalana d’Herpetologia) ens va alertar, per casualitat, fruit d'una visita a l’espai... tots els veïns, l’ajuntament, el Departament d’Agricultura i fins i tot els Rurals, feia setmanes que ho sabien i a ningú li va importar, ni ningú va fer res per impedir-ho... i això és “lo normal” a Tordera.

Lo segon que heu de saber és que TOT EL QUE S’HA DIT A LA TELE O A LA RÀDIO ÉS MENTIDA. (em refereixo a les declaracions)

Com ja us he comentat, properament es farà una sortida i es donaran tots els detalls, ara només lo més important però si algú vol aclarir alguna cosa que ho demani.


La Roureda de Can Verdalet NO ÉS UN SIMPLE BOSC DE ROURES PÈNOLS, és un hàbitat únic i amb unes característiques úniques a la Península Ibèrica on hi ha roures pènols.

Roures pènols hi ha a molts altres llocs de Tordera... a Sant Ponç, a Valloparda, a Mas Julià,... LO QUE FA ÚNICA A AQUESTA ROUREDA ÉS L’HÀBITAT, no una espècie concreta.

Entenc que veure roures grans talats fa mal als ulls, però això, aquí, és lo menys greu... Lo realment important són les característiques de l’espai que fan possible que hi hagi roures pènols i la resta d’espècies que conformen l’hàbitat, moltes atlàntiques o centreeuropees a un territori mediterrani.


Com passa amb totes les zones humides de Tordera (en referència a un punt anterior), el principal problema és que està drenat.

Això (a la dreta) és anterior a la tala, el canal principal que creua la carretera de Blanes per sota direcció al Polígon. I no val com excusa dir que encara hi ha una petita zona inundable o petits tolls a l’interior de la roureda... la major part l’ha deixat de ser i s’han perdut les principals característiques que feien únic l’hàbitat.

Altre tema és lo què ha passat amb bona part de la roureda que ha estat absorbida com a “zona verda” dins el Polígon, o com es gestiona, i això mereixeria un debat a part.


El principal problema de la tala i dels nombrosos caminets que s’han obert pel mig de la roureda és que acceleren el drenatge (especialment les roderes que fan de canalets de drenatge) i l’assecament i pèrdua d’humitat del terra (tot s’asseca ràpid amb el sol) imprescindible per a moltes de les espècies aquàtiques i atlàntiques... com que s’ha drenat i ja no hi ha capçades que facin ombra, es perden totes les característiques de l’espai i dels hàbitats.

Des del minut 1, el passat abril, botànics, professors universitaris, tècnics, herpetòlegs, ecòlegs i naturalistes van dir que els roures ja brotarien i que no calia amoïnar-se per això ni fer res que no sigui recuperar les característiques hidrològiques i ambientals perdudes... que els roures i les altres espècies es recuperarien soles.

També el passat abril es van reunir amb l’ajuntament, Territori, Agricultura i ACA per pactar lo que s’havia de fer (recuperar la inudabilitat de grans sectors de la zona), com (fins al darrer detall de les actuacions a fer), qui (l’ajuntament amb recursos propis, pocs, i amb el vistiplau i els permisos pertinents de tots els Departament implicats, que tenen) i quan (amb urgència, per evitar la pèrdua d’espècies concretes i per evitar l’entrada massiva d’al·lòctones i exòtiques), entre altres, com tancar accessos o la retirada de determinat brancatge que dificultava la recuperació natural de l’espai... no cercar culpables (que no és només qui va talar, i tots tenen molt a callar) ni enfangar-nos en temes de processos judicials o sancions que dificultin l’execució de les actuacions pactades (que segueixen vies paral·leles i que s’han fet servir, a la tele i a la ràdio, com a cortina de fum i per enganyar al personal).


Durant aquests mesos tant en Jordi Roca com jo hem estat anant per veure com anava evolucionant l’hàbitat i les actuacions que suposadament es farien abans de l’estiu passat.

He triat aquestes fotografies d’en Jordi per que veieu lo que us comentava abans... com les roderes i els camins oberts per a la retirada de la fusta talada drenen TOT l’espai cap als canals principals, que allà continen drenant encara, i com tot ha anat rebrotant... de fet s’haurà d’aclarir molt els propers anys per l’ara excessiva densitat de peus i nous roures joves (que no cal plantar).

Ha passat gairebé un any i NO S’HA FET RES, i si aneu ara veureu que gairebé tot està sec (i enguany no tenen l’excusa de que hagi plogut poc, oi?) i les plantes ruderals, exòtiques o mediterrànies proliferen ràpidament on hauria d’haver aquàtiques i atlàntiques.

Recupero un quadre sobre la manera de gestionar els espais perquè us pregunteu... QUÈ PENSEU VOSALTRES QUE ESPERA FER L’AJUNTAMENT A LA ROUREDA DE CAN VERDALET?...


Moltes gràcies a tots per aguantar fins aquí, i no dubteu en preguntar o rebatre qualsevol cosa...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada