diumenge, 8 de juny del 2008

FOTODENÚNCIA 7/6/08... brillant idea dels serveis de mantenimet de l'ajuntament de Tordera


El millor exemple de desinterès, manca de gestió i ignorància per part de l’ajuntament de Tordera envers els seus espais naturals “protegits”, així podríem qualificar la campanya de segues que està duent els serveis de manteniment de l’ajuntament a les zones humides “protegides” del seu entorn urbà.

Aquesta setmana s’ha començat a segar mecànicament les herbes que envolten la llacuna del Life de l’illa del riu... collonut!!!! Un espai finançat per la UE (uns 1.400.000 Euros aprox. en total) amb els objectius de millorar el cicle de l’aigua a nivell municipal, integrar paisatgísticament un entorn degradat, i crear una zona humida que potenciï la xarxa de zones humides locals,... bàsicament, amb la integració de l’espai a la XN2000 inclosa i amb una normativa aplicable a totes les zones humides locals ben definida.

De moment lo del cicle de l’aigua (Gestió sostenible, a escala local, de l’aqüífer al·luvial del riu Tordera, mitjançant la reutilització d’aigües residuals. Projecte Life-Medi Ambient 00 ENV/E/000539) ho teníem com a broma... des del 2004 (any de la seva inauguració) no s’ha posat en marxa mai perquè, vés per on, encara no tenim ampliació de l’EDAR (amb última data d’acabament oficial l’any 2007 i amb un tractament terciari abandonat i en desús).

Lo de la integració paisatgística... això sí, tot s’ha de dir, tot i que encara estic buscant aquells observatoris per a la fauna tan macos dibuixats amb porta i finestretes que s’incloïen al projecte, sí home, allò tan repetit d’apropar a la població a la fauna local, ... sí, sí,... a aquella web que durant uns anys ens mostrava una llacuna i tractament terciari amb aigua, i amb unes canonades que portaven aigua riu amunt fins a la llacuna “de recàrrega”,... sí, sí,... la mateixa web que, vés per on, ni existeix ja.

Deu ni do la de vegades que he agut d’escoltar de boca del nostre regidor de Medi Ambient que, gràcies a ells, es creaven noves zones humides amb animalons al municipi cada vegada que jo li deia que, gràcies a ells, cada dia teníem menys zones humides (de les protegides!!!) al municipi.

Dona la punyetera casualitat que, el mateix regidor, és el responsable de Manteniment (entre altres coses), i imagineu-vos la cara desquadrada que se li queda a un quan, tranquil·lament va a veure com els va a aquells animalons que hi nien a aquest espai “protegit” (sí home, aquells que si estan és gràcies a que l’ajuntament ha restaurat la zona amb diners d’Europa) i es troba amb que els serveis de manteniment han segat l’herba entre la tanca de protecció i la llacuna, de manera mecànica (més sorollosa impossible), i en plena època de nidificació!!!!!

Aquesta és la mena de gestió que tenim a Tordera dels “espais naturals protegits”, o almenys això posa als cartells que no fa ni un parell de mesos van posar amb diners de la Generalitat, explicant la vegetació i els animalons que hi ha, explicant la importància de la zona, que és zona humida protegida XN2000, i bla, bla, bla...

Fantàstic!!!!

No cal dir que aquella parelleta de cabussets que feia el niu la setmana passada ja no hi és... ni rastre!!!!. Cony... els dos nius de polla d’aigua hi són, però abandonats. Ni un punyetero ànec collverd, dels martinets menuts que veia fa uns dies... res de res (amb la il·lusió que em va fer!!!... ostres!!!, semblava que les coses milloraven almenys allà),... abellarols, trist,... ¡¡¡No hi ha res!!! I jo que venia a veure si, almenys a aquests, els hi anava bé. Potser alguna altre espècie em donava una sorpresa, però almenys aquests ja hi eren.

Algú que no vull anomenar m’ha dit... Pots demostrar que hi ha relació entre la sega i la pèrdua de nidificacions?... Ostres!!!! Doncs no tinc el títol de técnic especialista en interaccions produïdes per treballs mecànics a zones humides protegides en períodes de reproducció de fauna protegida i sense gestió ambiental adequada. Ni tinc cap informe on es detalli una relació entre els decibels emesos pels talladors de gespa i la tolerància de les espècies nidificants durant el més delicat dels seus cicles vitals. Ni tinc cap informe elaborat que relacioni la cobertura vegetal perimetral d’una bassa en relació a la seva funció de protecció envers el trànsit rodat, els gossos o els visitants de la zona, ni... ... però ... realment m’ho deia de debò???

Sembla ser que des de l’ajuntament de Tordera s’han plantejat posar “macos” els parcs i jardins del poble de cara al bon temps, ja fa unes setmanes van segar l’herba que envolta l’estany de Cal Raba, amb treballs a menys de 5 m dels nius de martinet de nit. També han començat a segar l’herba que hi ha entre la zona esportiva de l’illa i el riu i el braç esquerre (o millor dit, i degut a que van eixamplar els accessos abocant sauló sobre les ribes, l’única cobertura vegetal de les ribes),... seguríssim que estan molt orgullosos i satisfets d’endreçar el poble!!! Però vés per on... això no són parcs i jardins... són zones humides protegides i amb figures de protecció PEIN i XN2000.

Sembla ser que no tenen gaire clar el que significa allò de “fer compatibles els usos lúdics amb el manteniment dels valors naturals propis de l’espai”... cony... ho van redactar ells!!!, ho tenen a la normativa municipal!!!!. No parlem ja de quan diu (aquesta normativa)... “evitant al màxim els períodes reproductors i sempre amb informe de valoració ambiental previ dels serveis tècnics i bla, bla, bla...”... Ah clar!!!... per a l’ajuntament això no és cap zona humida XN2000, és un parc públic, però... llavors... per què reben subvencions encaminades al manteniment i gestió de zones PEIN i XN2000???? En què quedem????

Que no tenen gaire clar això no és cap sorpresa o novetat... deu ni do!!!! I estic convençut de que ni van caure en que estaven fent malbé res... fins i tot orgullosos!!! Més aviat lamentable és que qui teòricament és el responsable de l’entorn ni s’ho miri, però això és el que tenim a Tordera. Però em dona vergonya aliena cada vegada que escolto als “tècnics”, “regidors”, “alcalde”, “caps de secció de departaments d’allò i allò altre” i un llarg etc... omplint-se la boca de Directives, Normatives, Gestions, “passos” i punyetes que, qualsevol ciutadà, ha de complir i seguir per... tan sols queixar-se!!!

Que comencin a tremolar totes les bestioles del riu Tordera (XN2000) perquè, vés per on, aquest ajuntament i la seva manera de gestionar les zones humides “protegides” com si de parcs i jardins es tractés, volen fer un passeig fluvial de punta a punta del municipi!!!! (més quan s’ompliran la boqueta que tenen de “restauracions fluvials”, “usos compatibles”, “gestió responsable”, “redaccions de projectes i normatives”,... amb els diners dels altres, clar.)

Apa!!!

Xavi.

4 comentaris:

ssr ha dit...

Felicitats per la claredat del que dius: tens tota la raó.

Es una llàstima que tinguem, i no solament a Tordera, sinó també a Malgrat, com a regidors a una colla de gent incompetent. Però què hi farem, els ha elegit el poble.

Escrits com el teu potser contribuiran a que uns (els elegits) i altres (els electors) obrin els ulls.

Alfons ha dit...

Efectes negatius dels treballs en zones de reproducció d'aus durant l'època de nidificació (només cal aplicar el sentit comú):


- deserció dels reproductors degut al soroll i a la presència humana

- desaparició del substrat on ubicar la plataforma del niu (moltes espècies pròpies d'espais humits ubiquen el niu en substrat herbaci: trist, rossinyol bord, emberícids,...)

- desaparició de la franja protectora en espècies estretament lligades a l'aigua (cabusset, ràlids, ardèids, anàtides,...)

- major accesibilitat per part dels depredadors (no només per l'eliminació d'una barrera física, també els depredadors generalistes segueixen les passes de l'home i accedeixen així a fonts d'aliment)

- desnaturatlizació de l'hàbitat, no només per la destrucció física de la vegetació, també per la desaparició de fonts d'aliment lligada a aquesta (llavors, invertebrats i les seves postes,...). A més, la percepció de l'espai queda corrompuda socialment, allò que no és natural és menys respectable. Quant més íntegrament natural es percep una espai, més respectat és.

Com aquestes se m'acudeixen mitja dotzena més. Totes degudament demostrades en infinitat d'estudis i seguiments d'avifauna.

Anònim ha dit...

Alguna cosa hem de fer, nO?
Aquest Ajuntament es un desastre, per tothom, animals i persones.
Gracies!!!

Anònim ha dit...

Hola,

Podeu accedir a una notícia a Ràdio Tordera…

http://www.radiotordera.cat/wordpress/?p=2550


Per la meva part vaig comunicat els fets a aquests meravellós regidor que tenim demanant-li explicacions… puc esperar resposta assegut.

No és una qüestió de colors polítics, això no te res a veure amb partits o regidors (hi ha de tot a tot arreu), és qüestió de tarannà de cada persona i de maneres de fer les coses, de ells i de qui els mouen, i Tordera és un poble de personatges molt curiosos.

Puc dir-te que es prepara per aquest fet (entre altres que ara no és oportú explicar) algunes coses relacionades amb administracions superiors, tot i que la resposta d’aquests sempre a estat igual o pitjor encara... és el que tenim.

Xavi.