dissabte, 5 de maig del 2018

Orquídies a Campins 5/5/2018 Albert Montori. Font: ornitho.cat

Observacions i fotografies de l'Albert Montori d'avui a Campins...

2 Currians grogosos (Cephalanthera damasonium)...
uns 365 Galls (Serapias lingua)...

Font: www.ornitho.cat
Observador i fotografies: Albert Montori

Clavells violacis (Limodorum abortivum) a Gualba 5/5/2018 Albert Montori. Font: ornitho.cat

Clavells violacis (Limodorum abortivum). Foto: Albert Montori

2 Clavells violacis (Limodorum abortivum) observats per l'Albert Montori avui a Gualba.

Font: www.ornitho.cat
Observador i fotografia: Albert Montori

Parc de sa Riera (Tossa de Mar) 5/5/2018 Jordi Couso. Font: Twitter.com

Jordi Couso   Hace 54 minutos
Plovisquejant al Parc de sa Riera

Plugims febles i irregulars entre ahir a la nit 4/5/2018 i avui 5/5/2018 (fins a les 12:00h)


Petits ruixats febles creuen des del nord-est cap al sud-oest, des d'ahir a la nit (amb quatre gotes) i fins avui (amb alguns plugims, actualitzat 12:00h).

Les quatre gotes d'ahir 4/5/2018...

0.3 mm a Fogars de la Selva
0.2 mm a Blanes
0.2 mm a Malgrat de Mar
0.3 mm a Santa Susanna
0.2 mm a Pineda de Mar
0.2 mm a Calella
0.1 mm a Arenys de Munt

Els plugims d'avui 5/5/2018...

0.0 mm a Santa Maria de Palautordera
2.2 mm a Sant Celoni
1.2 mm a Breda
0.2 mm a Fogars de la Selva
0.0 mm a Tordera
0.4 mm a Blanes
1.1 mm a Malgrat de Mar
1.2 mm a Santa Susanna
1.0 mm a Pineda de Mar
0.8 mm a Calella
0.6 mm a Canet de Mar
0.4 mm a Arenys de Munt

divendres, 4 de maig del 2018

Ull amb la campanya Let's Clean Up Europe 4/5/2018

Ull amb el Let's Clean Up Europe ... Pobre de l'espai natural que pateixi aquesta campanya propagandística mal dissenyada per fer-se fotos i passar per "ecologistes xuli-guais"... Ficar-se a remanenar dins qualsevol espai natural en plena època de reproducció de totes aquelles espècies que "en teoria" protegeixen només serveix per això... propaganda i fer-se fotos a costa de malmetre espècies reproductores... la resta que ho pintin com vulguin, vaja.

A platges, sistemes dunars o lleres dels rius és una salvatjada... No hi ha cap benefici, cap ni un, que compensi el dany que es produeix.

Si realment es vol netejar un espai natural, s'ha de programar SEMPRE fora d'època reproductora. Si es fa ara (a partir de mitjans d'abril i fins a l'inici de l'estiu) és única i exclusivament perquè l'objectiu és la foto i l'assistència de gent (amb bon temps, clar), mai la cura o protecció dels espais naturals i de les espècies protegides.

A partir d'ara s'ompliran les xarxes d'un sense fi d'"entitats" i "grups" publicitant la seva adhesió a aquesta absurda campanya (mal dissenyada especialment per les dates) i pobre de l'espai natural que la pateixi.

Algunes notícies per llegir 4/5/2018...

Ja estem a punt! La setmana vinent comença el cicle de tallers del projecte ISACC TorDelta! Dilluns 07 de maig 2018, a la Biblioteca de Tordera, de 17.00 a 20.00 h. construïm una visió conjunta de quin Delta volem!


Aquest és el nivell... No hi ha més preguntes Senyoria. Al·lucinant escoltar les perles d'aquests dos, vergonya aliena és poc...

Les llavors dels pollancres cobreixen de blanc els estanys de Can Torrent durant el mes de maig
Ràdio Tordera 4/5/2018

Descobrint Tordera torna a visitar l’espai natural dels estanys de Can Torrent acompanyat per en Sergi Fontseca que ens aprofita per parlar com es gestionen aquests espais protegits.





Pas endavant per finalitzar la ronda de circumval·lació de Tordera ... I més casetes unifamiliars a les planes al'luvials del riu...

Pas endavant per finalitzar la ronda de circumval·lació de Tordera
Ràdio Tordera 4/5/2018


L’Ajuntament de Tordera ha posat fil a l’agulla per completar la ronda de circumval·lació del municipi que actualment es troba inacabada. En el darrer plenari es va aprovar la modificació inicial del Pla General a l’àmbit del “Sector Centre” per desencallar la ronda de circumval·lació entre el Carrer Doctor Arana i la carretera de Fogars.

La construcció del vial té un cost de 350.000 euros. En un primer moment, els veïns havien de finançar el projecte, però finalment, els diners seran aportats per la diputació de Barcelona.  Explicava la modificació l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia.


Aquesta modificació també proposa abaixar el volum edificable en aquesta zona. El sector preveia la construcció de blocs de pisos i ara es proposa la construcció de cases unifamiliars de planta baixa i un pis.


En setmanes vinent es farà una reunió amb propietaris per resoldre dubtes.

Tots els grups municipals van aprovar la modificació. Els polítics locals van valorar que la finalització de la ronda de circumval·lació millorarà la mobilitat del trànsit del poble i aplaudeixen que la modificació també proposi una reducció del 12% del sostre edificable a la zona. Escoltem Xavier Martin (PP), Salvador Giralt (SOM), Toñi Garcia (PSC), Xavier Pla (ERC) i José Carlos Villaro (regidor no adscrit)


El consistori preveu que la construcció de la ronda de circumval·lació podria ser una realitat en un breu termini de temps, sense concretar cap data.


Diari Maresme 4/5/2018

Niu de vespa asiàtica | Imatge: YouTube

L’Ajuntament d’Arenys de Munt ha informat que en els darrers dies s’han trobat exemplars de vespa asiàtica al municipi, concretament a la riera de Sobirans i a la zona del Torrent d’en Puig. Actualment està confirmat que aquesta espècie invasora s’ha estès pels parcs naturals del Montnegre i el Corredor, i del Montseny. Des del consistori arenyenc ha informat que prendran totes les mesures possibles per controlar aquesta plaga.

Fins ara, la vespa asiàtica s’havia instaurat sobretot al nord d’Espanya però cal recordar que, segons les últimes dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, aquest insecte va arribar l’any passat a cinc noves comarques catalanes: El Maresme, la Cerdanya, el Berguedà, el Bages i el Vallès Oriental.

La vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. És una espècie depredadora natural de les abelles de la mel. Va introduir-se a finals del 2004 a França, i posteriorment s’ha anat estenent a una velocitat estimada de de 100 km/any. Les comarques catalanes que pateixen més afectacions en el sector de l’apicultura són l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany i el Gironès. Actualment, aquesta espècie es troba ja plenament instal·lada a Catalunya.


BibliotecaArenysMar Hace 7 horas
Recordeu que avui a les 7 de la tarda fem la presentació de la Guia de Recursos 2018, on en Pere Alzina i Bilbeny ens explicarà coses sobre els nostres rials. No us ho perdeu!

Diari Maresme 4/5/2018

La Biblioteca Pare Fidel Fita d’Arenys de Mar acull aquest divendres 4 de maig, a les 7 de la tarda, la presentació de la nova guia de recursos 2018, ‘Singularitats naturals del Maresme‘, on es recull part del patrimoni natural de la mateixa població. Així, a la guia s’hi pot trobar la roureda de roure africà de la Brolla de l’Abril, les formacions granítiques prehistòriques amb els rocs de Sant Magí, l’alzinar de Can Gibert, la posidònia oceànica, el pi de la cisa, entre molts altres exponents de la comarca del Maresme.

Des d’Arenys de Mar s’ha volgut destacar els rials del municipi, uns grans conductors de vida i és per això el biòleg, consultor ambiental i guia de natura Pere Alzina i Bilbeny serà l’encarregat de destacar alguns dels seus trets característics en el text que apareix a la publicació.

Més animals atropellats entre Palafolls i Malgrat de Mar 4/5/2018

Amb el bon temps s'incrementa el nombre d'animals atropellats a les carreteres, avui més de 10 a un petit tram entre el semàfor de Palafolls i la girola de La Verneda (Malgrat de Mar), però identificats correctament (des del cotxe)...

1 Eriçó fosc (Erinaceus europaeus)
1 Llangardaix ocel·lat (Timon lepidus)
1 Serp verda (Malpolon monspessulanus)
mínim 4 serps més (juvenils o de mida petita) sense identificar

Pla de Sant Esteve (Tordera) 4/5/2018

Aquest migdia en visita llampec un camp del Pla de Sant Esteve (Tordera)...

1 Damer roig (Melitaea didyma)
Safraneres de l'alfals (Colias croceus)
Blanquetes de la col (Pieris rapae)
1 Margenera comuna (Lasiommata megera)
Brunes boscanes (Pararge aegeria)
1 Coure comú (Lycaena phlaeas)
Blavetes comunes (Polyommatus icarus)

1 Aligot comú (Buteo buteo)
2 Tórtores (Streptopelia turtur)
festeig
1 Cruixidell (Emberiza calandra)
1 Rossinyol (Luscinia megarhynchos)
... com a més destacat

Corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) a Arenys de Mar 2 i 3/5/2018 Àlex Domec. Font: ornitho.cat

1 Corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) observat per l'Àlex Domec ahir 3/5/2018 a Arenys de Mar.

També el dimecres 2/5/2018.

Font: www.ornitho.cat
Observador: Àlex Domec

Tórtora (Streptopelia turtur) a Sant Feliu de Buixalleu 3/5/2018 David Caballé. Font: ornitho.cat

1 Tórtora (Streptopelia turtur) observada per en David Caballé ahir 3/5/2018 a Sant Feliu de Buixalleu.

Font: www.ornitho.cat
Observador: David Caballé

dijous, 3 de maig del 2018

Molts Peixos lluna (Mola mola) a la costa del Maresme 28/4/2018 Enric Badosa. Font: Observadors del mar

Peix lluna (Mola mola). Fotografia de l'Enric Badosa

50-100 Peixos lluna (Mola mola). Zona pelàgica front Mataró 28/4/2018

Comentari: Estan fins a grups de 5 junts. La superfície de l'aigua està plena de barquetes Velella velella.

Observador i fotografia: Enric Badosa

Altre niu colonial de Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus), Platja Gran de Calella 3/5/2018


Segon niu colonial de Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus) a Calella, el primer a la platja, concretament 3 nius/parelles (6 cotorretes mínim) a una de les palmeres del passeig de la Platja Gran.

S'escampa pel litoral de l'Alt Maresme ràpidament.

Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus)...

les Roques (Calella) 3/5/2018


No gaire moviment aquesta tarda en visita ràpida a Les Roques (Calella)...

3 Gavines corses (Larus audouinii)
Cala pins, una anellada però sense lectura
1 Gavià argentat (Larus michahellis)
com a la Platja Gran de Calella, gairebé cap i totes terra endins o sobre els edificis.
uns 15 Tudons (Columba palumbus)
Coloms roquers (Columba livia)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
1 Merla (Turdus merula)
4 Tallarols capnegres (Sylvia melanocephala)
2 Mallerengues petites (Periparus ater)
mínim 1 Mallerenga emplomallada (Lophophanes cristatus)
Pardals comuns (Passer domesticus)
Gafarrons (Serinus serinus)
Caderneres (Carduelis carduelis)

Algunes imatges de Les Roques (Calella)...

Estany de Cal Raba (Tordera) 2/5/2018 Enric Badosa. Font: ornitho.cat

Observacions i fotografies de l'Enric Badosa d'ahir 2/5/2018 a l'Estany de Cal Raba (Tordera)...

4 Tortugues de rierol (Mauremys leprosa)...
unes 20 Tortugues d'aigua americanes (Trachemys scripta)...

2 Martinets de nit (Nycticorax nycticorax)
2 Cabussets (Tachybaptus ruficollis)
12 Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)...

Font: www.ornitho.cat
Observador i fotografies: Enric Badosa