dissabte, 12 de gener del 2008

3 calàbries grosses (Gavia immer) i dofí llistat (Stenella coeruleoalba) davant el Pla de Llobet (Santa Susanna-Pineda de Mar) 12/1/08

Calàbria grossa (Gavia immer)
Fotografia d'Enric Badosa
.
Aquest matí des de la platja entre Santa Susanna i Pineda de Mar, davant la decantadora de Pineda, amb F. Xavier Macià, Enric Badosa, Eve Garcia i David Caballé...

Continua la presència abundant d’aus marines coincidint amb l’emissari submarí, tot i que més repartides per tota la costa (no s’observa taca d’aigües residuals al mar)...

Unes 400 baldrigues, aprox. 90% mediterrànies (Puffinus yelkouan) i 10% balears (Puffinus mauretanicus).

Entre 15 i 19 cabussons emplomallats (Podiceps cristatus)

2 paràsits grossos (Stercorarius skua)

Abundants gavians argentats (Larus michahellis), gavines vulgars (Larus ridibundus), algunes capnegres (Larus melanocephalus), xatracs becllargs (Sterna sandvicensis), mascarells (Sula bassana), corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) i emplomallats (Phalacrocorax aristotelis).

Tot i que en menor nombre que dijous a la tarda... http://natura-tordera.blogspot.com/2008/01/concentraci-daus-marines-davant-del-pla.html, quan marxàvem encara es veia moviment d’arribada de més exemplars cap aquest punt de la costa.

La primera sorpresa ha estat veure 3 calàbries grosses (Gavia immer), una espècie rara i molt localitzada al litoral català amb algunes observacions anuals d’hivernants.

La segona, mentre mirava un estol de baldrigues, un dofí llistat (Stenella coeruleoalba) saltant fora de l’aigua a uns pocs metres, una espècie més pròpia de mar endins que de la costa, i que segurament ha estat atreta (o atrets) per l’abundància de menjar d’aquest punt de la costa.

Algunes fotografies de les calàbries grosses...
.

.

Entre la via del tren i la platja, uns camps de conreu i herbassars, i com a més destacat una parella de xoriguers comuns (Falco tinnunculus), un dels quals feia servir la catenària del tren per cercar preses.

Xoriguer comú (Falco tinnunculus)

Notícia d'avui 12/1/08. Sobre la dessaladora de Blanes


Podeu llegir la notícia aquí...

Blanes podria patir manca d'aigua si la dessaladora s'atura a l'estiu

Una tempesta va espatllar els transformadors dels pous decaptació el maig passat i va estar aturada fins al setembre

Anellament a l'estany de Can Torrent (Tordera) 11/1/08

Repicatalons (Emberiza schoeniclus) amb anella suïssa. Foto d'Ignasi Toranzo
.

Aquesta tarda-nit a l’estany de Can Torrent (Tordera), el grup d’anellament del PARUS ha realitzat una nova jornada d’anellament científic.

Malgrat el fort vent d’aquesta tarda, que dificulta molt la captura, s'han anellat o controlat més de 80 ocells entre repicatalons (Emberiza schoeniclus), trist (Cisticola juncidis), rossinyol bord (Cettia cetti) i pardal comú (Passer domesticus).

Com a més destacat d’avui, el control d’un repicatalons anellat a Suïssa.

Molt a prop un mussol comú (Athene noctua) miolant.

Notícia d'avui 11/1/08. Sobre la conca del Tordera


22/03/2007

divendres, 11 de gener del 2008

Concentració d'aus marines davant del Pla de Llobet (Pineda de Mar-Santa Susanna) 10/1/08

Platja entre Pineda de Mar i Santa Sussana
.

Gran concentració d’aus marines davant la platja entre Pineda de Mar i Santa Susanna, segurament degut a l’emissari submarí de la decantadora de Pineda, amb abundants concentracions coincidint amb la taca de brutícia al mar, i que segurament afavoreixen la presència d’abundants bancs de peixos a aquest tram del litoral.

Mínim 38 cabussons emplomallats (Podiceps cristatus), repartits en grups o en solitari a prop de la sorra i barrejats amb les gavines.

Més de 200 mascarells (Sula bassana) en festeig de pesca.

Més de 500 baldrigues mediterrànies (Puffinus yelkouan) en tres estols diferents.

Almenys 2 paràsits grossos (Stercorarius skua) barrejats amb els gavians.

Almenys 50 corbs marins entre grossos (Phalacrocorax carbo) i emplomallats (Phalacrocorax aristotelis), impossible de quantificar amb tant moviment i festeig de pesca.

Entre 30 i 40 xatracs becllargs (Sterna sandvicensis).

Incontables gavians argentats (Larus michahellis), més de 1000 i em quedo curt.

Semblant entre gavines vulgars (Larus ridibundus) i capnegres (Larus melanocephalus), per tot arreu.

Impressionant activitat de captures de peix, amb moviments constants d’aus entre la desembocadura de la riera de Santa Susanna i Pineda de Mar, i mar endins... Impressionant!!!
.
Alguns dels cabussons emplomallats (Podiceps cristatus) entre les gavines...
.

.

gavines vulgars (Larus ridibundus) pescant...

.
Algunes de les baldrigues mediterrànies (Puffinus yelkouan)...
..
Xatrac becllarg (Sterna sandvicensis) pescant...
.
.
Davant del passeig marítim de Pineda de Mar, una mica més al sud, almenys 4 cabussons emplomallats més al costat de la sorra, i abundants mascarell, gavians, gavines i corbs marins grossos majoritàriament volant cap al nord.

dijous, 10 de gener del 2008

Roca Grossa (Calella) 10/1/08

.
Al sud del municipi de Calella, quan acaba el continu de platja sorrenca entre Blanes i Calella, hi ha un conjunt de formacions rocoses a tocar de mar, amb algunes caletes sorrenques i un parell de torrents que hi desemboquen, i que s’estén fins al municipi de Sant Pol de Mar.

Entre el mar, i l’N-II i la via del tren, alguns penya-segats i roques banyades per l’onatge, i a mig camí entre tots dos municipis es troba la Roca Grossa.

Abundants forats, pinedes litorals i vegetació herbàcia a tot aquest tram del litoral.
.
.
Sota el Far de Calella, una vista de la platja de Calella cap al nord, la Roca Grossa al sud, i dels talls de l’N-II sota el Far...
.
.
Pel que fa a les aus marines, avui no gaire abundants... 8 corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) i 2 emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) a les roques, al mar i a les cales uns 5 o 6 mascarells (Sula bassana), alguns gavians argentats (Larus michahellis) i poques gavines vulgars (Larus ridibundus).

Abundants les cotxes fumades (Phoenicurus ochruros) per tots els racons, i alguns pinsans comuns (Fringilla coelebs), caderneres (Carduelis carduelis), pardals comuns (Passer domesticus), mallerengues blaves (Parus caeruleus) i una carbonera (Parus major),... també molt abundants els coloms (Columba livia var. domestica) per tot arreu.

Corb marí gros (Phalacrocorax carbo) adalt i corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) a sota... el primer té el bec i coll més gruixuts, i una taca clara-groguenca característica a la cara...
.
.
Gavina vulgar (Larus ridibundus)...
.
.
Alguns dels coloms domèstics, molt abundants...
.
.
Tot i que no observats avui, es pot veure merla blava (Monticola solitarius) entre altres.
.