dissabte, 8 de maig del 2010

Pla d'en Grau (Malgrat de Mar) 6 i 7/5/10. Enric Badosa

Observacions i fotografies de l'Enric Badosa al Pla d'en Grau (Malgrat de Mar)...
.
Dijous 6/5/10...
.
44 corriols grossos (Charadrius hiaticula)
menjant cucs a un camp
2 corriols petits (Charadrius dubius)
parella
10 cueretes grogues (Motacilla flava iberiae)
3 cogullades vulgars (Galerida cristata)
... entre altres.
.
Divendres 7/5/10, als mateixos camps...
.
35 corriols grossos (Charadrius hiaticula)
mínim 10 cueretes grogues (Motacilla flava)
7 cogullades vulgars (Galerida cristata)
4 territoris
3 esplugabous (Bubulcus ibis)
uns 20 tudons (Columba palumbus)
35 tórtores (Streptopelia turtur)
aturades a diferents fils elèctrics, nombre important mai vist a l'indret.
.
corriol gros (Charadrius hiaticula)...
.
.
cuereta groga (Motacilla flava)...
.
.
tórtores (Streptopelia turtur)...
.

Enganyapastors (Caprimulgus europaeus) atropellat a Tordera 6/5/10

Aquest dijous hi havia un enganyapastors (Caprimulgus europaeus) atropellat a l'N-II entre Tordera i Palafolls. Primera observació prenupcial de l'espècie a la zona.

Algunes notícies més per llegir 8/5/10...

Suspenen el projecte de Ciutat Sanitària previst a Malgrat de Mar
Malgrat Confidencial 8/5/10
.
La Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona, ha aturat el projecte relacionat amb la futura construcció d’una Ciutat Sanitària, a l’entrada de Malgrat de Mar, entre l’avinguda dels Països Catalans i la carretera N-II. Urbanisme ha pres aquesta decisió després de detectar fins a 14 mancances en el projecte.
.
La mesura arrenca després de les al·legacions que va presentar el grup de Convergència i Unió al municipi. Les al·legacions es basaven en la manca de participació ciutadana i l’interès públic per al projecte. També es feia evident la necessitat d’uns estudis que detallessin els usos de l’espai. Les al·legacions dels convergents, assenyalaven la pèrdua de centralitat dels terrenys de titularitat municipal.
.
Segons ha manifestat la seva portaveu, Neus Serra, CiU ja va demanar a l’Ajuntament que “s’iniciés un procés participatiu amb tota la informació de que es disposés i que es modifiqués la proposta per tal de prioritzar l’ interès social i públic, a més d’una ordenació global d’aquest àmbit estratègic del nostre municipi que no incorpori usos no previstos en el planejament vigent, i que no penalitzi els terrenys de titularitat municipal”.
.
Urbanisme va emetre la resolució d’aturar el projecte a mitjans del passat mes d’abril. La decisió inclou, a més, defectes estructurals que afecten el usos del terreny, l’edificabilitat i els accessos, entre altres. La Comissió d’Urbanisme també assenyala la poca regulació del programa de l’equipament per tal de garantir la seva destinació a residència geriàtrica, i insta l’Ajuntament a reduir el percentatge de l’ús comercial del projecte, que no està previst en el Pla d’Ordenació d’Equipaments Comercials POESC. La portaveu de Convergència i Unió a Malgrat de Mar ha lamentat l’actuació de l’equip de govern local, manifestant que és “incapaç d’escoltar l’oposició per millorar els projectes municipals”.
.
Urbanisme suspèn el gran projecte de ciutat sanitària a l'entrada de Malgrat
El Punt 8/5/10
.
Els terrenys de Malgrat on està prevista la construcció de la ciutat sanitària. Foto: T.M.
.
La comissió territorial d'Urbanisme ha suspès el procés que hauria de donar llum verd a la construcció d'una gran ciutat sanitària a l'entrada del municipi, en uns terrenys entre l'avinguda dels Països Catalans i la carretera N-II. Entre les apreciacions fetes al consistori, que promou el projecte, destaca una major definició de la proposta de pisos assistencials, que no han de tenir el mateix tractament que els geriàtrics tradicionals. L'actuació inclou, entre altres equipaments, un tanatori, un CAP i habitatges per a malalts mentals. CiU, a l'oposició, recorda que va presentar al·legacions a un projecte «que no ha estat participatiu».
.
La modificació puntual que ara està encallada correspon a la parcel·lació d'una zona única de 37.000 m² que ha de donar cabuda a diversos equipaments. S'hi preveuen un tanatori, un CAP, una residència d'avis, habitatges per a malalts mentals i pisos assistencials o tutelats adreçats principalment a gent gran, però als quals també podrien accedir altres col·lectius. L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy (PSC), va confirmar ahir la suspensió del procés i va explicar que el principal escull es troba en la definició dels pisos tutelats. «Aquests habitatges no tenen el mateix concepte que un geriàtric convencional, perquè inclouen serveis i equipaments que complementen la vida diària de la gent que hi viu», insisteix Campoy. En aquest sentit, i segons l'alcaldessa, Urbanisme està en espera de rebre les informacions necessàries per part dels tècnics per donar el vistiplau a la proposta. Conxita Campoy també reconeix que hi ha altres apreciacions fetes pel departament que s'han de resoldre, com ara mancances tècniques o modificacions estructurals.
L'alcaldessa confia que aquesta situació es resolgui aviat, perquè destaca que la ciutat sanitària «és un gran projecte de municipi orientat a ampliar i millorar l'oferta econòmica de Malgrat». L'alcaldessa manté que el consistori hauria pogut apel·lar directament al conseller Joaquim Nadal per resoldre el procés. «Podíem interposar un recurs d'alçada, però vam decidir resoldre la situació directament amb la comissió d'Urbanisme», va puntualitzar.
.
Al·legacions de CiU
.
Des de CiU, a l'oposició de l'Ajuntament de Malgrat, la suspensió d'Urbanisme s'ha interpretat com una confirmació que les al·legacions que el seu grup va presentar contra el projecte eren encertades. La portaveu municipal, Neus Serra, apunta que la comissió ha detectat «fins a catorze mancances en la proposta de modificació». «Vam demanar al consistori que abans de portar el projecte a Urbanisme iniciés un procés participatiu, que es modifiqués la proposta per tal de prioritzar l'interès social i públic, que no incorporés usos no previstos en el planejament vigent, i que no penalitzés els terrenys de titularitat municipal», remarca. Segons la federació nacionalista, l'informe del departament recull mancances tècniques del projecte, defectes estructurals que afecten el règim d'usos del sòl en l'edificabilitat i als accessos al complex sanitari, i reclama una reducció de l'ús comercial «perquè el plantejat no està previst en el pla d'ordenació d'equipaments comercials».
.


Medi Ambient ja ha enllestit la meitat de franges i camins del Montnegre afectats pel temporal
El Punt 8/5/10
.
Dos tècnics desbrossen el bosc del Montnegre i el Corredor en el terme de Tordera. Foto: T.M.
.
.
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va comprovar ahir a peu de bosc la neteja de franges de prevenció d'incendis i de camins forestals que s'està duent a terme al Montnegre i el Corredor, afectats per la nevada del passat 8 de març. Els treballs ja han deixat a punt 176 hectàrees i es manté el 15 de juny com a data per enllestir la feina.
.
Les actuacions se centren a deixar netes de branques tant les franges com els camins i pistes forestals que han de minimitzar els efectes d'un eventual incendi a l'estiu. Es tracta, segons va confirmar el mateix conseller, d'actuacions «prioritàries» que un cop enllestides hauran de portar amb un ritme menor a netejar del tot la zona forestal afectada pel temporal de neu i vent de fa dos mesos. «Aquesta tasca més minuciosa ens ocuparà no menys de dos anys», va puntualitzar Baltasar.
.
En tot cas, al Parc Natural del Montnegre i el Corredor hi estan actuant ara deu brigades que pertanyen tant a les empreses contractades per Forestal Catalana com a grups del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (Cire). Des que es va posar en marxa el programa ja s'han executat els treballs en més de 176 hectàrees del parc, 84 d'elles en franges de prevenció d'incendis i 92 al voltant de camins i pistes forestals. La tasca dels tècnics –hi treballen 36 persones– se centra a desbrossar els espais triturant les restes generades i garantint tallafocs de cinc metres a banda i banda dels camins principals, perquè puguin accedir-hi sense dificultats els vehicles d'emergències.
.
Francesc Baltasar es va mostrar convençut que el 15 de juny la recuperació de les infraestructures de prevenció d'incendis «tant al Montnegre com a la resta d'espais naturals afectats estarà enllestida». El conseller va recordar les línies d'ajuts extraordinaris aprovades per la Generalitat perquè els propietaris de boscos col·laborin en la neteja. «Es tracta de vuit milions d'euros que han de permetre desenvolupar bona part de la feina que queda per fer», va comentar. Baltasar va incidir en el fet que les destrosses provocades pel temporal del 8 de març a Catalunya «són excepcionals i han afectat 100.000 hectàrees de massa forestal». En els propers dies, més de 1.000 persones de plans ocupacionals s'afegiran a les tasques de neteja.
.
Prevenció al massís de les Cadiretes
Diari de Girona 8/5/10
,
GIRONA DDG
El Departament de Medi Ambient i Habitatge, mitjançant l'empresa pública Forestal Catalana, ha adjudicat un projecte de prevenció d'incendis forestals al massís de de Cadiretes, a l'empresa Ambientalia World SL, per un import d'adjudicació de 302.805,05 euros, sense l'IVA. Aquest projecte, que duu el nom Treballs de prevenció d'incendis al Perímetre de Protecció Prioritària del Massís de Cadiretes -2a fase-, afecta les comarques de la Selva, el Baix Empordà i el Gironès, i preveu obrir franges estratègiques i franges de seguretat o de trànsit del vial, arranjar la xarxa viària, reduir la massa combustible i senyalitzar la zona.
.
El conjunt de les actuacions al massís de Cadiretes abraça una superfície de més de 130 hectàrees i l'adequació de més de 36 quilòmetres de camins. L'objectiu es prevenir els incendis d'aquesta campanya que es preveu especialment perillosa, o en tot cas, per poder actuar amb la màxima rapidesa. Aquest projecte tenia un pressupost màxim de contractació de 474.128,96 ?, i es preveu que les obres finalitzin en un termini màxim d'un any.

dijous, 6 de maig del 2010

Gravera de Palafolls 5/4/10. Enric Badosa i David Caballé

Observacions i fotografies de l'Enric Badosa aquest dimecres a la Gravera de Palafolls...
.
uns 5 cabussets (Tachybaptus ruficollis) adults
2 polls i un niu amb ous
2 llocades juntes d'ànec collverd (Anas platyrhynchos)
unes 5 polles d'aigua (Gallinula chloropus)
una parella fent niu
1 fotja vulgar (Fulica atra)
1 arpella vulgar (Circus aeruginosus) mascle
.
cabussets (Tachybaptus ruficollis)...
.

.
arpella vulgar (Circus aeruginosus)...

.

.
Observacions d'en David Caballé...
.
1 morell de cap roig (Aythya ferina) mascle
1 agró roig (Ardea purpurea)
2 martinets blancs (Egretta garzetta)
1 valona (Tringa blareola)
mínim 5 cabussets (Tachybaptus ruficollis)
cueretes grogues (Motacilla flava)

Penya-segats entre les platges de Fenals i de Lloret de Mar 6/5/10. Àlex Giménez

Observacions d'avui de l'Àlex Giménez als penya-segats entre la platja de Fenals i la de Lloret:
.
1 Mosquiter Xiulaire (Phylloscopus sibilatrix)
Als pins que neixen a la pendent del penya-segat.
1 Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca) femella.
2 Papamosques Grisos (Muscicapa striata)
1 Cotxa Cua-roja (Phoenicurus phoenicurus)
3 Tallarols Capnegres (Sylvia melanocephala)
1 Mallerenga Petita (Parus ater)
4 Mallerengues Blaves (Parus cseruleus)
1 Mallerenga Carbonera (Parus major)
+100 Gavians Argentats (Larus michahellis)
amb molts polls ja nascuts.
1 Gavià Fosc (Larus guscus graellsii?
1 Gaig (Garrulus glandarius)
6 Garses (Pica pica)

¡¡¡Vaya, vaya!!!... taninoninoná... ¡¡Aquí no hay playa!!... taninoninoná... ¡¡Vaya, vaya!!...

Creació d’una proposta de projecte de “Ruta de la Tordera”
Projecte SELWA 23/4/10
.
.
Durant el primer trimestre de 2010 el projecte SELWA, conjuntament amb l’Observatori de la Tordera i l’Ajuntament d’Hostalric, han estat preparant una proposta de projecte per crear una “Ruta de la Tordera”. En aquesta proposta es mostra l’interès de desenvolupar un projecte de desenvolupament del territori utilitzant com a eix vertebrador el riu Tordera i que es materialitzaria amb la creació d’una ruta de senderisme i cicloturisme que resseguís el riu Tordera, des del naixement fins a la desembocadura, i que podria incorporar les rieres d’Arbúcies i de Santa Coloma.
.
Aquest projecte, a més de proposar la creació d’una ruta de senderisme i cicloturisme al voltant de la Tordera, també planteja la possibilitat d’habilitar diferents Centres d’Interpretació de la Tordera tematitzats i la creació de petits itineraris alternatius associats a la ruta i que ofereixin la possibilitat de desviar-se’n (per exemple per acostar-se als nuclis poblacionals). Al següent enllaç us podeu descarregar la proposta de projecte i obtenir-ne més informació:
.
Proposta de projecte de "Ruta de la Tordera" (1,77 MB) (59)
.
.

Presentació als alcaldes de la proposta de “Ruta de la Tordera”
Projecte SELWA 24/4/10
.
.
El passat 18 de març es va presentar, a l’Ajuntment d’Hostalric, la proposta de projecte de “Ruta de la Tordera” als alcaldes dels diferents municipis afectats per aquest projecte. L’acte va ser organitzat per l’equip promotor del projecte (Ajuntament d’Hostalric, projecte SELWA i Observatori de la Tordera) i hi van intervenir l’alcalde d’Hostalric (Josep Antoni Frias) per mostrar l’interès del projecte per al territori, el tècnic del projecte SELWA (Marc Corominas) i el director de l’Observatori de la Tordera (Martí Boada), que van presentar la proposta tècnica.
.
La proposta va tenir molt bona acollida pels diferents assistents que, en els propers dies, signaran un document d’adhesió al projecte que servirà per començar a cercar el finançament necessari per tirar-lo endavant. Durant els propers mesos us anirem informant de l’evolució d’aquesta iniciativa que, de ben segur, aportarà importants beneficis per al territori: econòmics, benestar ciutadà, millora del patrimoni, descoberta, etc. Al segúent enllaç us podeu descarregar la presentació que es va fer del projecte:
.
Presentació de la proposta de projecte de "Ruta de la Tordera" (7,8 MB) (48)

... ¡¡¡Vaya, vaya!!!

El vent afegeix més massa forestal als boscos afectats per la nevada del març . El Punt 6/5/10

El vent afegeix més massa forestal als boscos afectats per la nevada del març
El Punt 6/5/10
.
Les pluges fan augmentar els cabals dels rius fins i tot amb alguna inundació com la del riu Orlina
.

La platja del Sabanell sense sorra. Foto: EL PUNT/ M. LLADÓ.

.


Les pluges no massa intenses però constants, que van caure a les comarques gironines durant tres dies seguits, i el fort vent que va bufar entre dilluns i dimarts han deixat com a conseqüència la caiguda d'arbres i branques en nuclis urbans i als boscos. El fet no tindria gaire transcendència si no fos perquè aquesta massa forestal s'afegeix a la que hi ha com a conseqüència de les nevades del març, i fa incrementar així el risc d'incendis. A banda, el cabal dels rius va augmentar notablement fins causar petites inundacions com la de l'Orlina a Peralada. I com és habitual en aquests casos, a Blanes la platja de s'Abanell es va quedar sense sorra.
.

Als llocs on va ploure amb més intensitat, com ara al Baix Empordà, la problemàtica més important és la gran quantitat d'arbres caiguts o descalçats arran del terra moll per l'aigua caiguda. A Calonge hi ha a l'entorn d'un centenar d'arbres caiguts a espais públics, mentre que a Platja d'Aro ronden la trentena. Això pel que fa als nuclis urbans. La qüestió es complica més als boscos, com ara a les Gavarres, on fins i tot hi ha camins intransitables a causa dels arbres i branques caigudes que s'afegeixen a la massa forestal que va deixar la nevada del dia 8 de març passat.

.
A la comarca de la Selva, cal destacar que la platja de s'Abanell, a Blanes, es va tornar a quedar sense sorra.

dimarts, 4 de maig del 2010

Algunes notícies més per llegir 4/5/10...

LES PLUGES OBLIGUEN A TALLAR LES RIERES DE VALL DE MARIA, LA MINA D’OR I LA RIERA DE L’ESTANY DE CAN TORRENT.
Ràdio Tordera 4/5/10
.
La Policia Local de Tordera informa, que com a conseqüència de la pluja s’ha procedit a tancar i senyalitzar amb cinta policial diverses rieres. En concret, la riera de Vall de Maria al Veïnat de Sant Pere entre N-II i Can Fosques, la riera de la Mina d’Or al veïnat Sant Tou camí accés des de carretera BV-5122 i La Riera de l’Estany de Can Torrent al veïnat St. Andreu. El regidor de medi ambient i pagesia, Carles Aulet explica el motiu d’aquesta afectació a les rieres.
.
La pluja de les darreres hores, també ha provocat un fet poc habitual, en aquest moments l’aigua del riu Tordera també circula per el braç esquerra del riu. Així ens ho explica el regidor, Carles Aulet.
.
A nivell general, Els gruixos de neu es comencen a acumular al Pirineu, les pluges persisteixen en bona part del país i aquesta matinada s’han registrat ràfegues de vent de 155 quilòmetres per hora a Portbou, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. El vent també pot aixecar onades de fins a 3 metres a la Costa Brava i les temperatures són baixes. Tot plegat, en ple mes de maig. Catalunya continua en alerta pel temporal de pluges, neu i vent. Protecció Civil demana que s’extremin les precaucions per circular i ha advertit que a la Vall d’Aran, a l’Alta Ribagorça i al Pallars Sobirà és probable que calgui utilitzar cadenes.
.
Impulsen l’ARE de Malgrat de Mar
Diari Maresme 4/5/10
.
Foto: Google Maps
.
El Govern català ha autoritzat aquest dimarts la constitució de consorcis per impulsar 16 àrees residencials estratègiques (ARE) a Catalunya que permetran la construcció de 19.306 pisos, dels quals 10.707 seran habitatges protegits. Entre els ARE autoritzats avui hi ha el previst al sector “Escultor Clarà” de Malgrat de Mar, on es preveu edificar 525 habitatges (249 lliures i 276 protegits).
.
A partir d’aquest acord del Govern, i amb cada ajuntament, es decidirà el ritme de creació d’aquests consorcis per a l’impuls de cadascuna de les àrees residencials estratègiques dels seus municipis, “segons les seves necessitats i l’existència de demanda per fer-ho“, apunten fonts del Govern català.
.
Foto: gencat
.
Cal recordar que el Consell de Govern va aprovar, a finals de l’any passat, la constitució dels consorcis de 23 municipis per desenvolupar 31 àrees residencials estratègiques. Entre els consorcis autoritzats hi ha el de l’ARE de Pineda Centre, constituït el passat 29 de març entre l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i l’Ajuntament de Pineda, que preveu la construcció de 1.998 habitatge (970 lliures i 1.028 protegits) al municipi maresmenc.
.
En total, la Generalitat ha aprovat ja la constitució de 37 consorcis a Catalunya per crear 47 ARE on s’impulsaran 54.017 nous habitatges. D’aquests, 29.255 pisos seran de protecció oficial.
.
La carretera de Malgrat de Mar a Blanes, tallada fins a finals d’agost
Malgrat Confidencial 4/5/10
.
.
Les obres de construcció per a substituir el pas a nivell de la via del tren per un pas enlairat, a la carretera BV-6001 –davant el Molí Vell-, obliguen a tallar el trànsit de vehicles. La mesura es posa en marxa a partir d’aquest dimarts dia 4 de maig i s’allargarà fins el dia 27 d’agost, segons les previsions inicials. Per aquest motiu, s’han establert diferents rutes alternatives amb l’objectiu de garantir el pas de vehicles i de camions a la zona de les fàbriques del Camí de la Pomereda.La construcció d’aquest pas enlairat costa 2,3 milions d'euros i suposa l'eliminació del darrer pas a nivell que hi ha a Malgrat de Mar.

Avanç del Butlletí Climàtic Mensual Abril 2010. Servei Meteorològic de Catalunya

EL MES D’ABRIL DE 2010 HA ESTAT SEC I CÀLID A BONA PART DE CATALUNYA
Servei Meteorològic de Catalunya
.
El Servei Meteorològic de Catalunya, adscrit al Departament de Medi Ambient i Habitatge,
qualifica el mes d’abril de 2010 de càlid a gran part de Catalunya. Pel que fa a les
precipitacions, ha estat un mes sec o molt sec a bona part de les comarques, excepte a
punts de la comarca d’Osona, on l’abril ha resultat plujós.
.
A la Baixa Tordera, amb una temperatura mitjana d'entre 12ªC i 13ºC ha estat un mes normal respecte a la mitjana climàtica mensual, i amb una precipitació acumulada d'entre 40 i 30mm ha estat un mes sec amb menys del 70% de la precipitació corresponent a la mitjana climàtica mensual.

dilluns, 3 de maig del 2010

El cant del rossinyol (Luscinia megarhynchos)

.
Ja el tenim aquí, arreu, i tothom ha sentit a parlar del cant del rossinyol (Luscinia megarhynchos). Més fàcil d'escoltar que de veure... si durant aquests dies l'escolteu, tot i no veure'l, sabreu que és un rossinyol...
.

Polls de mussol banyut (Asio otus) a Palafolls 2/5/10. Jose Moreno

Aquest diumenge als voltants de les 01:40h, en Jose Moreno ha escoltat 2 polls de mussol banyut (Osio otus) que cridaven per les branques d'una zona boscosa de Palafolls.

Becadell gros (Gallinago media) a Santa Maria de Palautordera 1/5/10. Enric Badosa

Font: www.ornitho.cat
.
Observador: Enric Badosa
.
1 becadell gros (Gallinago media) aquest dissabte a Santa Maria de Palautordera. Vistes clarament les remiges externes blanques, i la seva mida visiblement més gran que el becadell comú. A diferència d'aquest, el vol és més lent, més pesant i menys erràtic. Surt d'una bassa al costat del riu Tordera.

Ànec cullerot (Anas clypeata) a Les Llobateres (Sant Celoni) 23/4/10. David Caballé

Fotografia de David Caballé d'un ànec cullerot (Anas clypeata) a Les Llobateres (Sant Celoni) el passat 23/4/10...
.

Perdiu roja (Alectoris rufa) al polígon de Fogars de la Selva 14/4/10. David Caballé

Fotografies de David Caballé d'una perdiu roja (Alectoris rufa) al polígon de Fogars de la Selva del passat 14/4/10...
.

Tórtores (Streptopelia turtur) al centre urbà de Tordera 2/5/10

Aquest diumenge a la tarda s'han vist 2 tórtores (Streptopelia turtur) a l'aparcament Centre Vila de Tordera, les primeres en pas prenupcial, a més a més de les tórtores turques (Streptopelia decaocto) presents tot l'any.

Ja es poden veure els pollets de gavià argentat (Larus michahellis) al centre urbà de Tordera 2/5/10

Aquest diumenge ja es podien veure 2 pollets de gavià argentat (Larus michahellis) perseguint a l'adult sobre l'esglèsia de Tordera.
.
També 2 gavians argentats cobant als mateixos llocs de nidificació per les teulades del centre urbà.

Algunes notícies més per llegir 3/5/10...

4 notícies d'un mateix diari el mateix dia, escollides per obrir una reflexió...
.
Altre notícia sobre lo mateix...
.
La transformació de la Costa Brava desperta pessimisme
Diari de Girona 3/5/10
.
Els 131 espais naturals de més valor ecològic reporten al voltant de 594 milions d'euros
.
EFE
La majoria de la població veu amb pessimisme la transformació de la Costa Brava, segons una investigació liderada pel CSIC, que analitza tant l'estat de conservació dels espais naturals com la percepció social del problema a través d'una enquesta a ciutadans de la zona.
.
Els resultats, que es presentaran la població de Santa Susanna (Maresme) en les Jornades sobre Ciència i Gestió de la Conservació del Capital Natural dels pròxims 5 i 6 de maig, revelen que la majoria dels enquestats valoren i estan preocupats per la biodiversitat.
.
El projecte, liderat per Rafael Sardà des del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CSIC) també revela que es necessita una acció de govern més efectiva per garantir la funcionalitat adequada dels espais protegits..Els 131 espais naturals de més valor ecològic presents a la Costa Brava reporten al voltant de 594 milions d'euros en concepte de "serveis ecològics de la biodiversitat", és a dir, la producció d'oxigen, la fixació de diòxid de carboni, els aspectes recreatius i l'obtenció de productes silvestres.
.
Segons aquest estudi, liderat pel Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i en què han participat la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Girona (UdG) i l'escola de negocis ESADE, el 48% d'aquest terreny gaudeix d'alguna figura de protecció, mentre que el 52% no està protegit.
.
I la realitat actual...
.
Entre les deu zones més buscades per llogar apartament
Diari de Girona 3/5/10
.
La primera web mundial de lloguer en vacances destaca el litoral gironí entre destinacions de tot Europa
.

La Costa Brava atrau llogaters. aniol resclosa
.

GIRONA ALBERT SOLER
Els responsables de la primera web mundial de lloguer d'apartaments en vacances, que s'ha presentat fa uns dies a l'Estat espanyol, tenen especial interès en les comarques de Girona perquè, segons van explicar, la Costa Brava està entre les 10 primeres destinacions que demanden els usuaris europeus. Laura Rivera, representant a Espanya del portal HomeAway, va recalcar que tenen ja 2.000 ofertes d'apartaments situats a Catalunya, una bona part dels quals es troben a les comarques de Girona. Rivera també va destacar les comarques de Girona com una de les zones en les que preveuen més demanda d'apartaments. HomeAway és una pàgina web que permet buscar -o oferir- apartaments de lloguer a tot el món, el 90% dels quals són de particulars i només el 10% restant d'empreses de lloguer.
.

El seu portal español és homeaway.es. Segons els seus responsables, es tracta d'una web "flexible, ràpida, garantida i sense despeses de gestió per al viatger que busca un allotjament per a les seves vacances i li permet abaratir els costos en més d'un 50% en comparació del preu d'un hotel". "Aquest estalvi i la tendència actual cap a l'austeritat econòmica estan entre les principals raons de l'èxit internacional del web, ja que contribueix d'una banda a abaratir costos de vacances, per un altre, permet als propietaris obtenir uns ingressos extra fora les seves propietats en zones turístiques", va explicar Laura Rivera.
.

Actualment, HomeAway compta amb més de 430.000 propietats per llogar en 120 països de tot el món. Per als propietaris, significa donar visibilitat internacional de manera gratuïta la seva oferta en 12 portals interactius, en 11 idiomes. Segons les estadístiques de HomeAway, Catalunya i Balears es troben entre els 10 destins que més interès desperten entre els viatgers europeus per llogar cases en vacances.
.

Rivera va destacar la "seguretat" de totes les ofertes que estan incloses a la web, indicant que "tot i no estar-hi obligats", posen un servei d'assegurança gratuït al servei dels usuaris que els cobriria en cas que fossin objecte d'engany.
.

Palamós preveu un 20% més de turistes procedents de creuers
Diari de Girona 3/5/10
.
L'alcaldessa creu que enguany serà "una molt bona temporada"
.

El "Wind Spirit" ha inaugurat la temporada de creuers al port de Palamós, amb expectatives a l'alça. diari de girona
.

PALAMÓS MIREIA RECASENS/ACN/DDG
El port de Palamós va començar ahir la temporada de creuers amb l'arribada del Wind Spirit. Es preveu que aquest any s'incrementi en un 20% el volum de passatgers que arribaran a Palamós, cosa que es tradueix a més de 40.000 turistes. Segons l'alcaldessa del municipi, Maria Teresa Ferrés, serà "una molt bona temporada" i això fa que el port de Palamós sigui "un port de referència al Mediterrani". La temporada durarà set mesos, fins al 6 de novembre, serà una de les més llargues i comptarà amb uns quaranta creuers. Ferrés ha destacat que els passatgers acostumen a ser americans, anglesos i alemanys que visiten "no només el municipi, sinó indrets turístics de la demarcació de Girona". L'alcaldessa va explicar que el port s'està promocionant arreu del món. A tall d'exemple, a la Fira Internacional de Miami, on es reuneixen els millors ports d'arreu del món. I, properament, es promocionarà en una fira a Canes, en què es reuneixen els ports de l'àrea del Mediterrani.
.

El creuer Wind Spirit va arribar procedent del port de Barcelona. Inicialment, el vaixell havia d'arribar a les vuit del matí però no va amarrar fins a les tres de la tarda per un problema intern. Els 88 passatgers que anaven a bord, majoritàriament nord-americans, van fer una estada curta al municipi perquè a les vuit de la tarda el vaixell tenia previst salpar cap a Portvendres (Catalunya Nord). Una de les novetats d'enguany és l'arribada dels creuers Thomson Dream, Funchal i Boudicca, que per primera vegada faran escala al port gironí.
.

Esperen que l'anunci del desdoblament de la N-II sigui «seriós»
Diari de Girona 3/5/10
.
El Congrés ha aprovat una moció per accelerar els tràmits i Foment estudia licitar el tram Tordera-Caldes d'un bloc
.


Estat de les obres de la N-II al seu pas per Caldes de Malavella. diari de girona
.

GIRONA JOFRE SÁEZ
El Ministeri de Foment estudia licitar els trams per desdoblar de la N-II entre Caldes de Malavella i Tordera d'un sol bloc. D'aquesta manera, s'acabaria la tendència de licitar el projecte en petits subtrams que han acabat sense executar-se a la comarca de la Selva i deixant la carretera empantanegada. La data prevista per a aquest tràmit és entre el mes de setembre i l'octubre. La iniciativa, que encara no s'ha fet oficial, la va poder conèixer el Diari de Girona després que el Congrés dels Diputats aprovés aquesta setmana per unanimitat, i amb 345 vots a favor, una moció del diputat Jordi Xuclà (CiU) per accelerar els tràmits de desdoblament de la N-II a les comarques de Girona. Els alcaldes afectats esperen que aquesta vegada l'anunci del Ministeri de Foment sigui "seriós".
.
Els gironins i els alcaldes afectats durant diverses legislatures pels entrebancs en el desdoblament de la N-II destigen, però, veure la maquinària pesant de l'obra treballant sobre el terreny. D'altres alcaldes, com per exemple en Joan Colomer (PIC) de Caldes de Malavella, ni aquest nou anunci sembla despertar-li masses esperances. La paraula que utilitza davant d'aquesta voluntat és "escepticisme". Respecte a la possibilitat que es liciti, aquesta vegada, d'un sol bloc Colomer considera que aportaria "més garanties" perquè l'obra acabi de tirar endavant. "Hi ha hagut molts problemes per licitar en trams petits; si es fa tot de cop és més fàcil que funcioni", afirma. Es pregunta, però, com es podrà tirar endavant si hi ha trams en diferent estat d'execució i tem que l'obra pugi patir nous retard: "L'actual solució sembla que ho endarreriria perquè si es licita al setembre l'obra no podria començar el 2010. I la qüestió és que es faci aviat". I és que l'alcade de Caldes de Malavella ho té clar. Primer vol sobre la seva taula una "proposta en ferm" i després, "que s'executi immediatament".
.
Un "perill"
.
En aquesta necessitat tots els alcades coincideixen. L'alcalde de Maçanet de la Selva, Alfons Soms (PSC), destaca primer de tot que el més important "és que comencin les obres com abans millor" ja que el desdoblament és "una necessitat" i un "perill per als usuaris". Respecte a la voluntat de l'Estat de desencallar el projecte, Soms creu que "aquesta vegada va de debò ja que les informacions que ens han arribat són que les coses van per bon camí". "I si l'obra s'inicia a ?principis de 2011, perfecte", confirma.
.
Finalment, des de Sils, l'alcalde Martí Nogué (IdS) es creu "per força" les intencions de Foment ja que sinó "és per tirar el barret al foc". I si es licita tot en bloc també li sembla bé, perquè per sobre de tot el que vol Nogué, com la resta d'ajuntaments, "és que es faci".

diumenge, 2 de maig del 2010

Desembocadura i tram final del riu Tordera (Malgrat de Mar-Blanes) 1/5/10



.
Aquesta tarda i vespre a la desembocadura i tram final del riu Tordera, com a més destacat...
.
7 batallaires (Philomachus pugnax)
4 cames llargues (Himantopus himantopus)
2 parelles
30 corriols grossos (Charadrius hiaticula)
8 corriols petits (Charadrius dubius)
7 valones (Tringa glareola)
7 xivitones (Actitis hypoleucos)
mínim 1 gamba roja vulgar (Tringa totanus)
mínim 10 cueretes grogues (Motacilla flava)
cueretes blanques (Motacilla alba)
14 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
4 polles d'aigua (Gallinula chloropus)
1 bitxac rogenc (Saxicola rubetra)
boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
3 martinets blancs (Egretta garzetta)
1 martinet ros (Ardeola ralloides)
volant riu amunt
4 esplugabous (Bubulcus ibis)
1 mastegatatxes (Ficedula hypoleuca)
11 gavines corses (Larus audouinii)
mínim 3 rossinyols (Luscinia megarhynchos)
mínim 1 xot (Otus scops)
2 mussols comuns (Athene noctua)
mínim 1 bec de corall senegalès (Estrilda astrild)
2 cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus)
... entre altres.
.
valona (Tringa grareola) i corriols grossos (Charadrius hiaticula)...
.
.
corriol petit (Charadrius dubius)...
.
.
batallaires (Philomachus pugnax) i cames llargues (Himantopus himantopus)...
.
.
cuereta groga (Motacilla flava) i cueretes blanques (Motacilla alba)...
.
.
A tot el tram del riu entre el pont de Malgrat a Blanes i la desembocadura, durant aquest any, s'han censat 9 gats "domèstics" assilvestrats diferents, com a mínim... un greu problema ecològic i una amenaça de primer ordre per a les espècies d'aus nidificants i la resta de biodiversitat de l'espai, mamífers, rèptils i amfibis inclosos, ja que representen uns veritables depredadors exòtics. Un gran problema de molt difícil solució...
.

Riu Tordera a l'alçada del Torho (Tordera) 1/5/10

.
Aquest migdia pel riu Tordera a l'alçada de l'empresa Torho, com a més destacat...
.
1 picot garser petit (Dendrocopos minor) mascle
1 picot verd (Picus viridis)
1 martinet blanc (Egretta garzetta)
3 ànecs collverds (Anas platyrhynchos) mascles
2 corriols petits (Charadrius dubius)
1 xivitona (Actitis hypoleucos)
mínim 1 boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
1 cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus) mascle
1 cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
cueretes blanques (Motacilla alba)
mínim 2 rossinyols (Luscinia megarhynchos) cantant
1 trist (Cisticola juncidis)
... entre altres.

Illa del riu (Tordera) 1/2/10

.
Aquest migdia per l'illa del riu (Tordera) com a més destacat...
.
1 cabusset (Tachybaptus ruficollis)
1 ànec collverd (Anas platyrhynchos) mascle
1 polla d'aigua (Gallinula chloropus), escoltada
1 rossinyol (Luscinia megarynchos) cantant
mínim 1 bec de corall senegalès (Estrilda astrild)
1 picot verd (Picus viridis)
1 gratapalles (Emberiza cirlus)
... entre altres.
.
1 serp verda (Malpolon monspessulanus) de grans dimensions
1 llangardaix ocel·lat (Timon lepidus)
>10 sargantanes ibèriques (Podarcis hispanica)
1 sargantaner gros (Psammodromus algirus)
.
sargantana ibèrica (Podarcis hispanica)...
.