divendres, 9 de gener del 2009

Gamba verda (Tringa nebularia) a Les Llobateres (Sant Celoni) 8/1/09. David Caballé

Aquest dijous en David Caballé ha vist una gamba verda (Tringa nebularia) a Les Llobateres (Sant Celoni), citació hivernal.

També...

1 cabusset (Tachybaptus ruficollis)
1 fotja vulgar (Fulica atra)
>25 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
>10 polles d’aigua (Gallinula chloropus)
1 blauet (Alcedo atthis)
4 corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
1 aligot comú (Buteo buteo)

Al tram proper del riu Tordera...

>10 tord ala-roig (Turdus iliacus)
>10 tord comú (Turdus philomelos)
1 o 2 picot garser petit (Dendrocopos minor)
... entre molts altres.

Desembocadura del riu Tordera 8/1/09. David Caballé

Aquest dijous a la desembocadura del riu Tordera, en David Caballé ha vist...

7 ànecs xiuladors (Anas penelope), 5 mascles i 2 femelles
1 ànec blanc (Tadorna tadorna)
2 xarxets comuns (Anas crecca), mascle i femella
3 fotges vulgars (Fulica atra)
... entre molts altres

Roquerol (Ptyonoprogne rupestris) a Riells i Viabrea 8/1/09. David Caballé

Aquest dijous en David Caballé ha vist un roquerol (Ptyonoprogne rupestris) a la zona de naus industrials de Riells i Viabrea.

També comenta que fa dies que es veu 1 únic esplugabous (Bubulcus ibis) sempre en solitari.

Fredelugues (Vanellus vanellus) Pla de la Riera de Sant Ou (Tordera) 8/1/09. David Caballé

Ahir en David Caballé va poder veure un mínim de 172 fredelugues (Vanellus vanellus) a un camp del Pla de la Riera de Sant Ou (Tordera).

També al mateix camp ...

2 cornelles (Corvus corone)
1 aligot comú (Buteo buteo)
... entre altres.

Sant Feliu de Buixalleu 8/1/09. David Caballé

Ahir en David Caballé va veure al costat de la carretera d’Hostalric a l’alçada de Sant Feliu de Buixalleu...

1 durbec (Coccothraustes coccothraustes)
1 estornell negre (Sturnus unicolor)
... com a més destacat.

Santa Susanna 7/1/09. David Caballé

En David Caballé comenta una presència notable d’ocells aquests dies, segurament pel fred, arreu i en grups o estols. Entre altres, aquest dimecres a Santa Susanna...

>40 lluers (Carduelis spinus)
>50 gafarrons (Serinus serinus)
grup de sits negres (Emberiza cia)
... entre molts altres.

Blog del cens hivernal d'ocells de gener a Catalunya

S’ha creat un blog a nivell de Catalunya per penjar informació del cens hivernal d'ocells de gener, així com els resultats, fotografies o el que calgui sobre aquest esdeveniment...

Cens Hivernal d'Ocells Aquatics i Marins

Algunes notícies per llegir 8 i 9/1/09...

Comencen els treballs per fer el viaducte de la C32 sobre La Tordera. Comencen els treballs per fer el viaducte de la C32 sobre La Tordera.
Ràdio Palafolls 9/1/09
.


La concessionària Acesa ha iniciat els primers treballs de perllongament de l’autopista C-32 des de PLF a Tordera consistents en la preparació del terreny per a les posteriors feines d’excavació i fonamentació del viaducte sobre el riu Tordera que es duran a terme a partir d’aquests mes de gener.

Aquest viaducte, de 940 metres de longitud, és la principal estructura prevista en el nou tram de la C-32 i creuarà el riu Tordera, prop de les fàbriques químiques del polígon d’En Puigverd i la línia del ferrocarril entre Blanes i Tordera. Aquest viaducte estarà format per dos ponts paral·lels, un per a cada sentit de circulació.

Les obres de perllongació de l’autopista, adjudicades a l’empresa Dragados, S.A. comportaran la construcció de més de 4 quilometres d’autopista, des del final actual i fins a l’enllaç amb la futura autovia A-2, la que substitueix la N2, entre Tordera i Vidreres.

El projecte compta amb un pressupost global de més de 46 milions i mig d’€ i preveu que estigui finalitzat d’aquí a 15 mesos, el segon trimestre de l’any 2010.

D’aquests diners alguns estan destinats a pagar les expropiacions dels terrenys per on ha de passar aquests nou tram. Molts dels terrenys expropiats a PLF són propietat municipal i l’Aj i Acesa ja s’han reunit en diferents ocasions per pactar el preu, suposadament superior a l’habitual.

El nou tram de l’autopista C-32 estarà format per dos carrils de 3 metres i mig metres d’amplada per sentit de la circulació i s’iniciarà a l’actual enllaç de Palafolls, que es remodelarà. Més endavant, l’autopista enllaçarà amb la carretera GI-600, que uneix Blanes i Tordera. En aquest punt, es construirà un nou enllaç en forma de rotonda a diferent nivell sota el tronc de l’autopista. Igualment, es preveu la prolongació de l’autopista uns 550 metres fins a enllaçar amb la futura autovia A-2, que construirà el Ministeri de Foment entre Tordera i Vidreres.

La Generalitat inverteix més de 20 milions d’euros per a millorar l’abastament d’aigua a la comarca del Maresme.
Ràdio Palafolls 8/1/09

El Govern ha aprovat aquest dimecres l’execució de les obres per millorar i ampliar el traçat d’interconnexió de les xarxes d’abastament del Maresme Nord i Aigües Ter Llobregat, amb l’objectiu de garantir la millora i qualitat de l’abastament d’aigua a la comarca del Maresme per a l’horitzó de l’any 2026.

El projecte té un pressupost superior als 20 milions d’euros, finançats en un 85% pel Fons de Cohesió de la Unió Europea, i consistirà a millorar el tram comprès entre Canet de Mar i Santa Susana, fet que possibilitarà garantir l’abastament en una zona que ha experimentat un important creixement en els darrers anys, i que a més concentra la màxima activitat turística de Catalunya.

Al mateix temps, l’obra representa una nova font d’abastament en una comarca que depèn de l’aigua de la dessalinitzadora de Blanes i de l’aqüífer de la Tordera.

Aquesta és una de les obres alternatives al Pla Hidrològic Nacional (PHN) que possibilitarà superar la vulnerabilitat del riu Llobregat, al mateix temps que garantiran l’abastament a tot el territori, evitant segons el govern l’aplicació de decrets de sequera en el futur.

L’actuació millorarà l’abastament a onze municipis de la comarca del Maresme, entre ells Palafolls, Malgrat, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella i Sant Pol de Mar.

Els passejos marítims de Blanes i l'Escala no es podran arreglar fins a la primavera
Diari de Girona 9/1/09

L'Estat concreta dues línies d'ajudes als afectats per la llevantada i la Diputació de Girona hi destinarà 700.000 euros

GIRONA DDG/ACN-TÀNIA TÀPIA
El subdelegat del Govern espanyol a Girona, Francesc Francisco-Busquets, va explicar ahir que els projectes de recuperació dels passejos marítims de les localitats de Blanes i de l'Escala no es estaran llestos fins d'aquí a uns mesos. Per tant, no es podran començar a arreglar fins arribada la primavera. Aquestes declaracions les va fer en una trobada amb periodistes a la subdelegació, en què va informar sobre les línies d'ajut establertes per als afectats pel temporal del passat 26 de desembre.
Segons Francisco-Busquets, la Direcció General de Costes està treballant en la redacció de dos projectes per restablir els danys causats per la llevantada a l'Escala i a Blanes, però aquests no estaran llestos fins d'aquí a uns tres o quatre mesos en el primer cas, i dos o tres en el segon. Per tant, no serà fins als mesos de març o abril quan es podran començar les obres als passejos.
A aquests dos projectes s'hi destinaran dues de les tres actuacions especials que Costes ha previst per ajudar els afectats per la llevantada. La tercera actuació fa referència al conjunt dels altres municipis que en van resultar perjudicats, encara que en el marc d'aquesta tercerca actuació no es descarta fer més propostes concretes, com per exemple una per a les ribes de Cadaqués, segons va concretar Francisco-Busquets.
En el cas de Blanes, els desperfectes es concentren sobretot al passeig de S'Abanell, molt castigat per altres temporals i on s'havia intervingut fent una escullera després del darrer temporal del gener del 2008. Francisco-Busquets calcula que caldran entre dos i tres mesos per tenir acabat el projecte de Blanes, que tindrà un cost d'entre 2,5 i 3 milions d'euros.Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Josep Trias, va explicar que a banda dels desperfectes a S'Abanell també cal intervenir a la platja de Sant Francesc, on es va fer malbé mobiliari urbà i camins de ronda, i sobretot al moll de pesca. Trias va recordar que hi ha un projecte aprovat per la Generalitat per valor de 22 milions d'euros per refer aquell moll i va demanar que es desencalli per evitar que "es torni a viure la mateixa angoixa que es va viure el passat 26 de desembre".
De moment, els tècnics de l'Ajuntament de Blanes han xifrat en més de 400.000 euros els desperfectes ocasionats pels darrers temporals, tenint en compte que en aquesta primera valoració no es comtemplen els desperfectes en el sector pesquer, ni als privats, com ara l'aparcament SABA que va resultat inundat.
L'actuació al passeig marítim de l'Escala consisteix a construir un mur de contenció i una escullera com a "obra d'emergència" però el subdelegat no va concretar si la reurbanització del passeig serà immediata. Des de l'ajuntament, s'ha xifrat en 10 milions d'euros el pressupost per refer el passeig, però Francisco-Busquets no va avançar xifres i va dir que una cosa és fer l'obra d'emergència i l'altra urbanitzar posteriorment el passeig, en què va demanar la implicació també de la Generalitat i de l'Ajuntament. No obstant això, va afirmar que l'obra del mur i l'escullera es farà pensant que, posteriorment, a darrere s'hi ha de fer un passeig. En total, s'ha de refer més d'un quilòmetre de passeig a l'Escala.
Ajuts més immediats
La segona línia d'ajuts que va definir el sudelegat a Girona és la impulsada per la Direcció General de Protecció Civil i destinada a reparar les "conseqüències immediates" de la llevantada, que corresponen per exemple a les actuacions de retirada de sorres o restabliment dels serveis bàsics. Aquests ajuts seran donats en base a un decret de 1995 que fa referència a les situacions catastròfiques provocades per temporals. S'hi podran adherir les corporacions locals, particulars, comunitats de propietaris i persones físiques i jurídiques.
La Diputació, també
Per la seva banda, la Diputació de Girona destinarà fins a 700.000 euros per ajudar els ajuntaments afectats pel temporal de llevant i neu. Precisament ahir, el president de la Diputació, Enric Vilert, i el vicepresident Narcís Casassa, es van reunir amb 25 alcaldes de municipis de la Costa Brava per explicar-los els recursos de què disposen i organitzar com es reparteixien. Els diners provenen d'una partida que la Diputació aprova anualment per ajudar en casos de catàstrofes naturals: es destinaran 450.000 euros als municipis de costa i 250.000 als d'interior amb l'objectiu de restablir la normalitat el més ràpid possible als nuclis urbans.Vilert va recordar que les competències per intervenir al litoral són de l'estat espanyol però va dir que els diners de la Diputació poden ajudar a restablir la normalitat en els centres urbans. A tall d'exemple va comentar que els ajuts aniran adreçats a la neteja de carrers, la reposició de mobiliari urbà o el restabliment de la circulació a totes les vies urbanes, entre d'altres.El president de la Diputació va demanar al Ministeri de Foment que intervingui als municipis afectats, ja que la costa viu del turisme i que cal que els municipis esti?guin a punt per rebre la temporada de Setmana Santa.

400.000 euros en pèrdues a Blanes
El Punt 09.01.2009 JORDI COLOMER

La primera valoració feta per Blanes en referència als danys causats pel temporal xifra en 400.000 euros les pèrdues. Aquesta valoració, però, no inclou encara els desperfectes i els danys ocasionats al sector pesquer ni a equipaments privats. Les asseguradores, per exemple, encara estan treballant amb els propietaris de les embarcacions, i tampoc no s'han comptabilitzat les pèrdues a l'aparcament Saba, que va quedar inundat.

El consistori blanenc espera que durant els propers dies es pugui fer una valoració definitiva dels desperfectes ocasionats pel temporal. Cal recordar que l'Ajuntament ja va acordar en la darrera sessió plenària demanar la catalogació de zona catastròfica.

D'altra banda, en una roda de premsa celebrada ahir al migdia a Girona, el subdelegat del govern de l'Estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, va anunciar que caldrà entre dos i tres mesos per tenir enllestit el projecte per refer els desperfectes del passeig de s'Abanell, malmès per la majoria de llevantades. Va estimar en 2,5 o 3 milions d'euros el cost de les obres.

Els ajuntaments temen que els danys del temporal afectaran la temporada turística
El Punt 09.01.2009 ORIOL MAS

La Diputació donarà 700.000 euros en ajuts als municipis costaners i de muntanya, i demana a l'Estat celeritat en les obres

Els ajuntaments temen que els desperfectes ocasionats pel temporal de llevant de Sant Esteve afectin la temporada turística, segons es va fer palès en una reunió ahir entre els ajuntaments i la Diputació. El seu president, Enric Vilert, va demanar «celeritat» a l'Estat per reparar els danys, de manera que el gruix de les obres estigui acabat abans de Setmana Santa. A part, l'ens repartirà 700.000 euros als municipis afectats, tant de costa com de muntanya. D'altra banda, el subdelegat del govern de l'Estat a les comarques gironines, Francesc Francisco-Busquets, va reconèixer ahir que les obres d'arranjament del passeig de l'Escala ja eren necessàries abans de la llevantada, i va dir que faran falta entre dos i tres mesos per arreglar els desperfectes a s'Abanell, a Blanes.

La reparació dels danys ocasionats pel temporal de mar és ara mateix la prioritat dels ajuntaments afectats, que ja han començat a avaluar les inversions necessàries. I Setmana Santa és la data límit que molts es posen com a objectiu per, com a mínim, reparar els desperfectes més importants en passejos, ports o esculleres, de manera que estiguin a punt per l'inici de la temporada turística: «Aquest és un sector clau, i en el context de crisi actual s'ha d'evitar que el temporal l'afecti», va explicar ahir Vilert, que també va insistir que la Diputació farà «de pal de paller dels ajuntaments perquè l'Estat actuï amb responsabilitat i no es demorin les obres». Vilert, juntament amb el diputat de Cooperació Municipal, Narcís Casassa, es va reunir ahir amb representants de 21 ajuntaments, i els va garantir 700.000 euros en ajudes. 450.000 seran per a municipis costaners per ajudar en les feines de neteja de carrers o el restabliment de la circulació del trànsit, mentre que 250.000 euros seran per a pobles afectats per la nevada, sobretot per netejar camins i boscos. A més, no es descarta ampliar la quantitat més endavant.

Guanyar terreny al mar
El Punt 08.01.2009 MAR VICENTE

Diuen que el mar sempre recupera el terreny que l'home s'entesta a guanyar-li. Això és, precisament, el que ha passat amb el temporal del dia de Sant Esteve, que va comportar danys molt importants a diversos municipis de la costa gironina i que suposaran milionàries inversions públiques per restituir-los. Amb les dades que sabem fins ara sembla que el cost més important serà el del malmès passeig de l'Escala, amb una estimació de deu milions, però l'exemple més clar és el de s'Abanell, a Blanes, on per enèsima vegada el mar s'ha endut el passeig i es tornarà a construir perquè, probablement, n'hi hagi una altra. Potser cal que ens preguntem si és necessari continuar refent uns passejos amb uns diners que acabaran –mai millor dit– llençats a l'aigua.


Maresme. Neu amb data de caducitat
El Punt 08.01.2009 T.M.

Els municipis del Maresme interior aguanten poques hores el paisatge nadalenc
. Montpalau (Pineda de Mar) nevat. Foto: Quim Pou

La majoria de pobles de muntanya i la part alta dels de costa van començar el dia d'ahir emblanquinats per la nevada que va caure al Maresme durant la nit del dia de Reis. El paisatge de postal, afavorit per les baixes temperatures, però, no va aguantar gaires hores i la neu es va anar fonent fins que a última hora de la tarda hi quedaven pocs vestigis de la nevada. A Collsacreu, Arenys de Munt, Argentona, Tordera i Pineda van ser bons escenaris per prendre imatges i, en algun cas, per jugar amb la neu.

La nevada va ser repetidament anunciada per totes les previsions meteorològiques, però, tot i això, no va deixar de sorprendre al Maresme, on aquest fenomen és poc habitual. Si durant la nit de Reis van caure flocs suficients com per enfarinar bona part de la comarca, només els pobles de muntanya i les zones altes dels de costa van poder aguantar el paisatge nadalenc durant ahir. No obstant això, i malgrat que les baixes temperatures van ajudar a mantenir la neu a lloc, a primera hora de la tarda en quedava ben poca.

Els incidents provocats per la nevada no van ser gaire importants, tot i que algunes carreteres secundàries es van haver de tallar durant unes hores per la impossibilitat de circular-hi. Va passar ahir a Argentona, on es va derivar el trànsit de la carretera C-1415 per la C-60 i la BV-5105 fins a última hora del matí. A Alella els problemes es van concentrar en la BP-5002 el mateix dia de Reis. A Pineda de Mar, la via que enllaça el poble amb la urbanització de Can Carreras es va haver de tallar a la circulació durant el matí per l'acumulació de neu, però no es van haver de lamentar danys. La Policia Local va haver de fer una quinzena de sortides d'assistència durant la nit del dia 6 i va tirar sal a la carretera, una acció que ahir la brigada va acabar de condicionar.

Pel que fa a les afectacions que la neu pot tenir per a l'agricultura, el representant d'Unió de Pagesos al Maresme, Pep Riera, va explicar que el perill per als camps el pot portar la glaçada, tot i que molts cultius ja han estat tapats amb mantes tèrmiques per evitar que el glaç els malmeti.

Segons va informar el servei meteorològic del Consell Comarcal del Maresme, tot i que es va desactivar l'alerta per neu a la comarca a primera hora del matí, durant la matinada d'avui s'esperen precipitacions de neu a qualsevol cota, tot i que només quallarà per damunt dels 200 metres. El fred, però, es deixarà sentir i les mínimes arribaran a dos o tres graus negatius. Demà a partir del migdia la possibilitat de neu desapareixerà del Maresme, però hi haurà pluges abundants.

dijous, 8 de gener del 2009

Continuen les calàbries grosses (Gavia immer) davant la platja del Pla de Llobet (Pineda de Mar-Santa Susanna) 8/1/09. Enric Badosa

Fotografies de l’Enric Badosa...
.

calàbries grosses (Gavia immer)
.

Aquest migdia l’Enric Badosa ha vist 2 calàbries grosses (Gavia immer) davant la platja del Pla de Llobet (Pineda de Mar-Santa Susanna) a l’alçada de l’emissari submarí de la decantadora de Pineda.

dimecres, 7 de gener del 2009

Mallerenga carbonera (Parus major) a la neu 7/1/09. Jordi Novell


Fotografia d’en Jordi Novell d’una mallerenga carbonera (Parus major) aquest matí a Sant Celoni, sobre la neu.

Control de duc (Bubo bubo) a Pineda de Mar 5/1/09. NATURMANIA, Carlos Álvarez

Ahir 5/1/09 es va capturar (i tornat a alliberar) a Pineda de Mar, un duc (Bubo bubo) anellat com a poll a Castell d'Aro.

Font: Carlos Álvarez, Fòrum NATURMANIA.


http://es.geocities.com/vallridaura/Novetats/Novetats.html

El 05/01/09, es captura i es torna alliberar un mascle a Pineda de Mar, Barcelona. Aquest exemplar havia estat anellat com a poll a Castell d'Aro, el 09/04/08. (Héctor Andino Pol, Joan Grajera Melo, Jaume Ramot García)
.

Sobre la nevada d’aquesta nit passada...

Fotografia de l'Enric Badosa d'Arenys de Mar
.
L'intens fred d'aquesta nit permet que Malgrat de Mar es desperti amb neu
(Vídeo) Malgrat confidencial 7/1/09

La neu emblanquina Malgrat de Mar
Malgrat confidencial 7/1/09
.
.
Les previsions meteorològiques no han fallat. A Malgrat de Mar, aquest dimarts dia de Reis al voltant de les vuit del vespre, van començar a fer acte de presència les primeres volves de neu, que no van quallar fins ben entrada la nit amb la baixada de les temperatures.
Ja a primera hora del matí Malgrat de Mar s’ha despertat amb imatges com la que mostra la fotografia. Taulades de les cases enfarinades, amb gruixos de neu de fins a un centímetre en alguns llocs.
El paisatge ha fet que els més agosarats s’atrevissin fins i tot a fer boles de neu per jugar a llençar-se-les.

La neu arriba també a PLF
Ràdio Palafolls 7/1/09
.
.
El dia de reis ha deixat ben enfarinat el nostre municipi, on des de quarts de 8 del vespre i fins les 11 del vespre ha estat nevant en diferents intensitats.

Tot i que el matí de dimecres s’ha esvaït la majoria de neu, la nevada ha deixat paisatges poc habituals.

Al migdia encara la muntanya de Ciutat Jardí continuava ben enfarinada.

Si teniu fotografies de la nevada a PLF o al vostre municipi, envieu-les a informatius@radiopalafolls.cat i les publicarem.

Aquí algunes vistes de la nevada. (més a l’enllaç)...
.

TORDERA ES DESPERTA EMBLANQUINADA I AMB TEMPERATURES MOLT BAIXES.
Ràdio Tordera 7/1/09
.
.
Tordera, Òrrius, Arenys de Munt i Dosrius són alguns dels pobles de maresme on ahir van caure volves de neu. Aquest mateixos municipis, s’han llevat aquest matí amb un paisatge totalment emblanquinat per les nevades generoses d’ahir i aquesta matinada. A Tordera ens em despertat aquest matí amb temperatures molt baixes i amb les teulades, mobiliari urbà, vehicles i conreus totalment emblanquinats. Una neu que a quallat, en diverses zones del municipi, com feia anys que no es veia. El servei de meteorologia de Catalunya, ja va advertir ahir a la nit del risc de precipitacions en forma de neu a qualsevol cota, i en alguns punts de la costa. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu per avui que la cota de neu s’estengui a nivell de mar i que persisteixi el descens de temperatures. Segons el Servei Meteorològic, les precipitacions en forma de neu poden afectar avui tot el litoral català.

El Maresme s'emblanquina.
El Punt 7/1/09

La neu arriba a cotes baixes i emblanquina el Vallès i el Maresme, però a Tarragona es fa esperar

Bona part de Catalunya va quedar emblanquinada i la neu va arribar ahir fins a les cotes més baixes. La neu es va deixar veure –i amb gruixos– en comarques on és ben poc habitual que nevi de manera generalitzada, com el Vallès Oriental i l'Occidental i el Maresme. També va nevar al Berguedà i el Ripollès, la Garrotxa, Osona, la Selva i l'Alt Empordà. Fins i tot un trosset de Barcelona va quedar emblanquinat. A les comarques de Tarragona no es van registrar precipitacions importants en forma de neu en tot el dia, tot i que per avui si que es preveuen nevades. Una quarantena de carreteres catalanes estaven afectades per la neu i el gel.

Sembla que els Reis, de tornada a l'Orient, van repartir neu a bona part de Catalunya, amb les demarcacions de Barcelona, Girona i Lleida afectades i la de Tarragona en espera de l'arribada de la neu. Van quedar emblanquinades moltes poblacions poc acostumades a veure neu.

Al Vallès Occidental, la neu va començar a caure cap al migdia a Terrassa i en municipis com Matadepera, Rellinars o Sant Llorenç Savall. A mitja tarda, els flocs de neu van complicar la circulació en vies com la BV-1221, entre Matadepera i Talamanca –on calien cadenes– o la carretera B-124 entre Castellar del Vallès i Sant Llorenç. A les zones més meridionals, com Sabadell, Cerdanyola, Rubí i Sant Cugat, va nevar només a estones. A bona part del Vallès Oriental va nevar-hi, i poblacions com la Garriga, Cardedeu, Granollers i Vallromanes van acumular ahir entre dos i quatre dits de neu. També va aparèixer la neu a Caldes de Montbui, Castellterçol i Montmeló. Ahir a la nit començava a nevar i la neu ja prenia en diverses poblacions del Maresme.

Fins i tot hi va haver una mica de neu a la ciutat de Barcelona: la muntanya del Tibidabo, la Barceloneta i la Vila Olímpica van quedar lleugerament enfarinades. Arran de les previsions, l'Ajuntament de Barcelona va reforçar els equips d'emergència per assistir les persones sense sostre, a qui s'informa dels centres d'acolliment on poden passar la nit. A més, ha distribuït 94 contenidors de sal en barris de la zona alta de la ciutat, amb més risc de gelada.

Ahir a la nit, una quarantena de carreteres catalanes tenien problemes per la neu i el gel, vint a la demarcació de Barcelona. Entre aquestes, hi havia tallada al trànsit la BV-2425 entre Corbera de Llobregat i Gelida. En 25 carreteres més era obligatori l'ús de cadenes. Interior recomana utilitzar el transport públic en lloc del cotxe i extremar les precaucions a l'hora de conduir.


TORNA LA NEU

NOTA INFORMATIVA ELABORADA PEL SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA EL DIMECRES 07-01-09 A LES 13:00 h

Després de la nevada del dia de Reis, es preveu un nou episodi de neu a cotes baixes entre dijous i divendres, que pot acumular gruixos destacats.

El dia de Reis les precipitacions es van iniciar a primera hora del matí pel quadrant nordest de Catalunya i a d’altres punts del Pirineu i del Prepirineu, amb una cota de neu situada al voltant dels 600 o 700 metres. Durant el centre del dia les precipitacions es van intensificar i es van fer continuades en aquest sector, alhora que es van estendre a la Catalunya Central i a la zona central del Litoral i del Prelitoral, on van acabar restringides a la nit alhora que es van anar afeblint. Amb el pas de les hores la cota de neu va anar baixant i es va situar al voltant dels 200 metres a migdia, tot i que es van arribar a veure volves de neu fins al nivell del mar, com és el cas de Palamós o alguns barris de Barcelona, entre d’altres.

Els gruixos de neu més importants, entre 15 i 20 cm, es van acumular a punts de la Garrotxa, del Ripollès i del Berguedà. Els més destacats van ser, per exemple, els 15 cm de la Vall de Bianya (la Garrotxa), els 20 cm de Bagà (el Berguedà) o a Gombrèn (el Ripollès), amb també 20 cm de neu acumulada. A Osona els gruixos van ser d’entre 5 i 10 cm (a Vic en van caure 13 i a Espinelves 10). A la resta de zones les acumulacions de neu van estar per sota dels 5 cm, i en molts punts propers a la costa no va arribar ni a quallar.

La previsió per les properes hores indica que encara és possible alguna nevada molt feble i dispersa fins la nit d’avui dimecres a punts del Litoral i del Prelitoral Central i nord, sense acumular gruixos importants.

Per dijous i divendres s’espera un nou episodi de neu a cotes baixes que afectarà especialment el Litoral, el Prelitoral, la Catalunya Central i el quadrant nord-est del país.

La neu començarà a caure dijous al matí pel sud de Catalunya i, durant la tarda i nit, ja afectarà d’altres punts del Litoral i del Prelitoral Central. Divendres les precipitacions s’intensificaran i s’estendran a la resta de comarques de Barcelona i de Girona, mentre que a les de Lleida arribaran de manera més feble i dispersa. La cota de neu començarà a nivell del mar i al llarg de divendres anirà pujant de manera lenta i progressiva.

Els gruixos de neu acumulats durant l’episodi podran ser destacats a cotes baixes i mitjanes, on es podran superar els 10 cm de neu nova.

Aquest episodi de neu també anirà acompanyat de vent de component est que farà que divendres s’alteri l’estat de la mar a molts sectors de la costa.

Durant el cap de setmana la situació meteorològica tendirà a millorar i la temperatura s’anirà recuperant.

Arran d’aquest pronòstic el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos de Situació Meteorològica de Risc per neu i per estat de la mar.

Més informació a www.meteo.cat.

Servei Meteorològic de Catalunya
Barcelona, 7 de gener de 2009

MORTALIDAD DE VERTEBRADOS EN CARRETERAS

Cliqueu sobre la imatge per accedir a l’enllaç de la pàgina web
.

En este trabajo se resumen los resultados obtenidos durante la realización del Proyecto Provisional de Seguimiento de la Mortalidad de Vertebrados en Carreteras (PMVC). Durante este proyecto se realizaron 4.145 recorridos de toma de datos, se recorrieron más de 60.000 km de carreteras y se recogieron 43.505 datos de vertebrados atropellados en carreteras españolas de 301 especies.

Se estudian de forma individualizada más de 150 especies. En cada una de ellas se indica la distribución geográfica de los datos, gráfica estacional (detallando distintas regiones o provincias si el número de datos es suficiente), transectos con mayores IKAs con las características de esos tramos y comparativa con otros países europeos.

Se exponen 105 puntos negros encontrados en la red viaria española que destacan por el alto número de animales atropellados.

Analiza de forma detallada todos los factores que pueden influir a la hora de detectar los animales accidentados en carreteras y, en base a esta información, se aportan estimaciones globales de vertebrados atropellados al año en España.

Realiza una primera recopilación de estudios a nivel mundial y se recopilan 2.300 referencias bibliográficas sobre mortalidad de fauna en carreteras.

Se revisan los factores que inciden en el campo de la seguridad vial en su relación con los atropellos, y se exponen resultados y experiencias de otros países.

Está considerado el mayor estudio sobre mortalidad de fauna en carreteras que se haya hecho nunca por el número de participantes, km recorridos y datos recopilados.

A continuación detallamos el índice de la obra completa (350 páginas, 240 tablas y gráficas y 60 dibujos). La descarga tiene que hacerse capítulo a capítulo. Si tienes problemas para descargar alguno de los capítulos, podéis intentarlo también en la web de sekano, que amablemente ha creado una página espejo para cuando ésta se queda frita.

Presentación
Metodología
Resultados (1,5 MB)
Puntos negros
Estimaciones
Incidencia y efecto poblacional de esta causa de mortalidad
Distintas iniciativas de estudio de la mortalidad de vertebrados en carreteras en el mundo
Seguridad vial
Medidas para reducir el número de atropellos
Resumen
Agradecimientos
Equipo de trabajo
Bibliografía
Anexos (1,5 MB)

A la hora de citar este trabajo recomendamos que se haga de la siguiente forma:

PMVC. 2003. Mortalidad de vertebrados en carreteras. Documento técnico de conservación nº 4. Sociedad para la Conservación de los Vertebrados (SCV). Madrid. 350 páginas.

dimarts, 6 de gener del 2009

Opinió sobre la llevantada de Sant Esteve, a Diari de Girona 6/1/09...

Imprudències
Diari de Girona 6/1/09

ENRIC ROCA

La llevantada de Sant Esteve ha vingut a confirmar algunes de les conseqüències que es produeixen inevitablement quan els elements es desfermen i la naturalesa vol recuperar el que sempre ha estat seu: La primera és que, en el litoral català s'ha construït molt i malament. Com que s'ha volgut edificar a primera línia de mar, els passejos s'han hagut de bastir sobre la mateixa sorra de les platges. El resultat és manifest i comprovat. Cada vegada que hi ha un llevant la platja de s'Abanell, a Blanes, desapareix i s'ha de regenerar amb diners públics. Quan el litoral és retallat i rocós els passejos suporten directament els embats del mar amb els efectes devastadors que s'han pogut veure a l'Escala, per exemple.

En aquests casos, les administracions públiques han de solucionar els problemes que elles mateixes han creat en mostrar-se excessivament permisives amb la construcció d'obra privada. Però hi ha un altre aspecte important que s'evidencia en aquests desastres: La repetida i il·limitada magnitud de l'estupidesa humana. A qui se li pot passar pel cap que un dia en el qual hi ha onades de cinc a set metres és el millor per anar a bussejar? Com es pot creuar un passallís en el qual l'aigua baixa arrossegant-ho tot i més quan hi ha una cinta tallant la carretera? Hem deixat la cura de la nostra integritat física als poders públics i encara, a sobre, ignorem els senyals de perill que han col·locat aquells a qui hem delegat la nostra irresponsabilitat.

Obeeixen aquestes actituds temeràries a un desig incontrolable de presumir després explicant la proesa a amics i companys d'oficina? Misteri insondable. De moment estem en plena temporada de les imprudències d'hivern. Ja arribarà l'estiu i ens trobarem amb l'inevitable calor, o potser serà una onada de calor i llavors ens recomanaran a través dels mitjans que bevem aigua i que no practiquem esport en les hores centrals del dia, com si la set no fos un senyal d'alarma del mateix cos davant de l'augment de la temperatura o vingués de gust fer fúting a les dues o les tres de la tarda, quan el sol estavella les pedres i els més afortunats estan prenent-se un bon bany a les platges eternament regenerades pels llevants de la tardor i de l'hivern.

dilluns, 5 de gener del 2009

Sant Corneli (Fogars de la Selva) 5/1/09


Aquest migdia en visita ràpida a Sant Corneli (Fogars de la Selva) amb en David Caballé...
>10 sit negre (Emberiza cia)
>10 tords comuns (Turdus philomelos)
algun pinsà comú (Fringilla coelebs)
alguna cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
2 tallarols de casquet (Sylvia atricapilla)
algun tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
.

sits negres (Emberiza cia)

Vall de la Riera de Sant Ou (Tordera) 5/1/09


Aquest matí en visita ràpida a uns camps de la vall de la Riera de Sant Ou (Tordera) amb en David Caballé...

1 astor (Accipiter gentilis)
1 aligot comú (Buteo buteo)
pinsans comuns (Fringilla coelebs)
1 esplugabous (Bubulcus ibis)
... entre altres.
.
astor (Accipiter gentilis)

Pla de Can Jalpí (Tordera) 5/1/09


Aquest matí al Pla de Can Jalpí (Tordera) amb en David Caballé...
.
16 fredelugues (Vanellus vanellus)
1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
>200 gafarrons (Serinus serinus) a un sol estol
3 aligots comuns (Buteo buteo)
5 xoriguers comuns (Falco tinunnculus)
>5 cogullades vulgars (Galerida cristata)
>150 aloses vulgars (Alauda arvensis)
4 puputs (Upupa epops)
>10 titella (Anthus pratensis)
>20 repicatalons (Emberiza schoeniclus)
Algun bitxac comú (Saxicola torquata)
pinsans comuns (Fringilla coelebs)
verdums (Carduelis chloris)
cadernera (Carduelis carduelis)
pardals comuns (Passer domesticus)
pardals xarrecs (Passer montanus)
tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
1 ànec collverd (Anas platyrhynchos) a la bassa de Formasa
... entre altres.
.
Fredelugues (Vanellus vanellus)
.
puput (Upupa epops)
.
xoriguer comú (Falco tinnunculus)
.
bernat pescaire (Ardea cinerea)

Desembocadura del riu Tordera 5/1/09. David Caballé


Les observacions són d’en David Caballé (matí i tarda) però les fotografies són meves del matí l’estona que ens hem reunit allà.

Avui en David Caballé ha vist a la desembocadura...
3 ànecs xiuladors (Anas penelope), 1 mascle i 2 femelles
1 ànec blanc (Tadorna tadorna)
1 xarxet comú (Anas crecca) femella
>100 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
Grup d’esplugabous (Bubulcus ibis) al pla de grau
>20 corb marí gros (Phalacrocorax carbo)
>5 corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis)
77 baldrigues (Puffinus yelkouan – P. mauretanicus), aprox. un 20% mauretanicus
1 xatrac becllarg (Sterna sandvicensis)
>100 gavians argentats (Larus michahellis)
>50 gavines vulgars (Larus ridibundus)
>10 gavines capnegres (Larus melanocephalus)
1 paràsit gros (Stercorarius skua) perseguit per uns quants gavians direcció Blanes
1 blauet (Alcedo atthis)
>10 polles d’aigua (Gallinula chloropus)
3 fotges vulgars (Fulica atra)
3 rasclons (Rallus aquaticus) escoltats, un d’ells vist
2 fredelugues (Vanellus vanellus)
3 mussols (Athene noctua) escoltats a les 15:00, molt territorials
1 cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
>50 tudons (Columba palumbus)
Algun lluer (Carduelis spinus) escoltat
>10 cuereta blanca (Motacilla alba)
>5 repicatalons (Emberiza schoeniclus)
>2 Mallerenga carbonera (Parus major)
Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
Cargolet (Troglodytes troglodytes)
Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
pit-roig (Erithacus rubecula)
Merla (Turdus merula)
Tord comú (Turdus philomelos)
Pardal comú (Passer domesticus)
Pardal xarrec (Passer montanus)
Titella (Anthus pratensis)
Rossinyol bord (Cettia cetti)
Pinsà comú (Fringilla coelebs)
Garsa (Pica pica)
fredelugues (Vanellus vanellus)
.
ànecs xiuladors (Anas penelope)
.
ànec blanc (Tadorna tadorna)
.
corb marí gros (Phalacrocorax carbo) i ànec collverd (Anas platyrhynchos)
.
bernat pescaire (Ardea cinerea) i ànecs collverds (Anas platyrhynchos)

Falcó pelegrí (Falco peregrinus) a Santa Susanna 5/1/09

Aquest matí hi havia un falcó pelegrí (Falco peregrinus) volant sobre l’N-II a l’alçada del McDonald’s de Santa Susanna direcció Malgrat, i amb un vol picat captura un colom roquer (Columba livia) al vial de servei, a on es queda amb la presa sobre la vorera.

S’espera neu fins al litoral...

Alerta per risc de neu
Malgrat confidencial 5/1/09

Des del Meteomar, el servei de meteorologia del Consell Comarcal del Maresme, s’informa de l’alerta per risc de nevades demà dimarts, dia de Reis.

Es preveu que la neu se situï per sota dels 400 metres, on es poden arribar a acumular entre 2 i 5 cm. L’alerta és vàlida des de les vuit del matí fins a mitjanit.També s’ha previst que la mateixa situació d'alerta per neu a qualsevol cota es mantingui l’endemà dimecres dia 7 de gener.

En aquest mateix sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa de l’arribada d’una massa freda procedent del nord d’Europa, que abraçarà tot Catalunya a partir del matí de dimarts. No serà, però, fins la tarda o vespre que “la temperatura baixarà prou com perquè les precipitacions caiguin en forma de neu a totes les cotes. No s’esperen grans nevades però sí enfarinades, o gruixos de pocs centímetres, que no cauen sovint a l’àrea litoral”.

És per això que el SMC ha activat un avís de Situació Meteorològica de Risc per neu.

Més informació a www.meteo.cat


LA NEU EMBLANQUINARÀ FINS I TOT PUNTS DEL LITORAL

NOTA INFORMATIVA ELABORADA PEL SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA EL DILLUNS 05-01-09 A LES 12:00 h

El dia de Reis obrirà les portes a quatre dies gèlids que portaran la neu intermitentment fins a punts del litoral, prelitoral i de les comarques del nord-est.

Continuar llegint

diumenge, 4 de gener del 2009

Roquerols (Ptyonoprogne rupestris) a Poble Nou de Pineda de Mar 3/1/09

Aquest migdia hi havia uns 10 roquerols (Ptyonoprogne rupestris) a Poble Nou de Pineda de Mar...

Colius Croceus, fotografia de Jordi Novell


Fotografia de Jordi Novell d’una Colius Croceus d'aquest estiu prop de Les Llobateres (Sant Celoni).

Riu Tordera a Fogars de la Selva 3/1/09


Aquesta tarda al riu Tordera des de l’estació d’aforament (Fogars de la Selva) i a tot el seu recorregut fins al pont d’Hostalric...

9 aligots comuns (Buteo buteo)
3 esparvers vulgars (Accipiter nisus)
17 cornelles (Corvus corone)
6 bernats pescaires (Ardea cinerea)
1 martinet blanc (Egretta garzetta)
2 blauets (Alcedo atthis)
1 corb marí gros (Phalacrocorax carbo)
>100 gavians argentats (Larus michahellis) volant
8 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
3 polles d’aigua (Gallinula chloropus)
2 becadells comuns (Gallinago gallinago)
20 roquerols (Ptyonoprogne rupestris)
1 puput (Upupa epops)
2 picots garser petits (Dendrocopos minor)
1 picot garser gros (Dendrocopos major)
2 picots verds (Picus viridis)
4 cotolius (Lullula arborea)
titelles (Anthus pratensis)
grassets de muntanya (Anthus spinoletta)
cueretes torrenteres (Motacilla cinerea)
cueretes blanques (Motacilla alba)
... entre molts altres.

aligot comú (Buteo buteo)

bernat pescaire (Ardea cinerea)