divendres, 9 de desembre del 2016

Sobre les Vies Braves de la Baixa Tordera 9/12/2016


Segurament si heu anat a les platges i cales de la Baixa Tordera heu pogut veure uns plafons com aquest de Santa Susanna.

A Roca Grossa (Calella)
A Les Caletes (Santa Susanna)
A Les Dunes (Santa Susanna)
A Santa Cristina-Fenals (Lloret de Mar)
A Fenals-Trajo de Vila Avall (Lloret de Mar)

Aquí podeu accedir a les webs...

http://viesbraves.com/

http://costabarcelona.viesbraves.com/

http://costabrava.viesbraves.com/

No hi ha suficient amb les Rutes locals, els GRs, les Vies Blaves, els camins de roda, les vies ferrates, els carrils bici, els passejos marítims,... ja fins i tot el mar i els racons de difícil accés de la costa són desig de les Agències Turístiques (Diputacions i altres) més preocupades en treure rendiment del medi natural que en garantir el manteniment de la seva biodiversitat (tranquil·litat, per exemple, per a algunes espècies que cada vegada tenen menys raconets on amagar-se). Això sí, com sempre, fent servir els valors naturals com esquer...


Lo pròxim què és?... Rutes subterrànies foradades per conèixer "els valors geològics" dels espais naturals?... Déu n'hi do!

Que s'entengui d'una vegada per totes... els animalos i les plantetes NO necessiten plafons, sinó que els deixin viure en pau. Fer servir indiscriminadament el "per estimar cal primer conèixer" per pertorbar la reproducció, alimentació o descans de les espècies que es volen protegir és ridícul.

Platges de Pineda de Mar i de Santa Susanna 9/12/2016


Aquesta tarda passejant per les platges de Pineda de Mar (de Poblenou, de la Riera, dels Pescadors i dels Pins) i de Santa Susanna (de les Dunes, de les Caletes i de Llevant)... garbinada moderada amb ratxes fortes i molt poc moviment d'aus en general. Com a més destacat...

3 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
1+2 pescant a Santa Susanna
9 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
repartits per totes les platges i tots volant costa amunt
mínim 8 Mascarells (Morus bassanus)
repartits des de la platja dels Pescadors (Pineda centre) fins a la de Llevant (Santa Susanna)
2x 1r any / 1x 2n any / 1x adult
mínim 18 Xatracs becllargs (Sterna sandvicensis)
a totes les platges, tots pescant a prop de la platja i volant costa avall
mínim 6 Gavines capnegres (Larus melanocephalus)
costa avall a la platja de Les Dunes (Santa Susanna)
unes 195 Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
majoritariament costa avall en petits grups, a totes les platges
uns 60 Gavians argentats (Larus michahellis)
pocs i molt repartits per totes les platges
2 Cogullades vulgars (Galerida cristata)
a la platja de Les Dunes (Santa Susanna)
1 Xoriguer comú (Falco tinnunculus)
als camps de conreu de Santa Susanna propers a la platja
7 Esplugabous (Bubulcus ibis)
a un camp llaurat proper a la platja de Les Dunes (Santa Susanna), darrera d'un tractor
... entre altres.

Deixalles i runes al medi natural 9/12/2016 Anna Aulet. Font: Twitter.com

I és que qualsevol que visiti el medi natural del nostre entorn pot veure amb els seus propis ulls el mateix... Impunitat? Deixadesa?...

Si són capaços d'arribar al racó més llunyà i inaccessible de bosc, també deuen poder apropar-se a una deixalleria urbana, oi? Què falla?

Roca Grossa (Calella) 8/12/2016 Carles Tobella. Font: ornitho.cat

Observacions de Carles Tobella d'aquest dijous 8/12/2016 a Roca Grossa (Calella)...

uns 25 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
Comentari : Un dron els fa saltar tots al mar.

1 Gavina corsa (Larus audouinii)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Carles Tobella

dijous, 8 de desembre del 2016

Enllaç d'interès... Jungles en minitatura: prats de dall i boscos madurs del Montseny. Toni Llobet i François | Blog 11/12/2015

Tot i que es refereix al Montseny, cal recordar que a la Baixa Tordera també hi ha prats de dall (planes al·luvials de la Tordera, per exemple) i boscos amb fusta morta (al Montnegre o a les Rouredes, per exemple) i, com allà dalt, les làmines mostren la biodiversitat d'aquests dos ambients...

Jungles en minitatura: prats de dall i boscos madurs del Montseny
Toni Llobet i François | Blog 11/12/2015


La primavera passada vaig tenir la sort de fer una fantàstica micro-expedició matinal per una microjungla a menys d’una hora de casa. Vaig visitar uns prats de dall a la falda del Montseny, amb un guia excepcional, en Narcís Vicens, un dels nostres naturalistes més erudits (“knowledgeable”, en diuen en anglès, un terme que m’encanta i té mala traducció: “del que se’n pot aprendre”, seria). Ell es farà el desmenjat o el sorprès si mai s’assabenta que l’he descrit d’aquesta manera (és més de camp que de blog, i potser no em llegeixi), però és així i ho sap tothom del “mundillu”.

L’objectiu de la sortida era recollir la informació de camp i els materials gràfics per fer uns cartells explicatius de la fabulosa biodiversitat de dos ambients a priori poc glamourosos: els prats de dall (o de sega), i els rodals amb fusta morta dels boscos del Montseny. En un parell d’hores passejant i fotografiant arran d’herba amb en Narcís vaig sentir que descobria una jungla fabulosa. El repte era convertir-ho en imatge, i aquí la teniu.
Reproduïr un ambient natural, fusionant fotografies i il·lustracions pròpies, amb les espècies de fauna i flora més representatives, és un repte sempre agraït. D’entrada, perquè m’obliga a deixar per unes hores l’estudi, sortir al camp i submergir-me en aquell paisatge, impregnar-me’n, imaginar-me’l, visualitzar-lo al cap, explicat en una sola imatge sintètica. I llavors toca recollir in situ totes les parts que la composen: primeríssim plans, detalls, textures, fons, llums, ombres, plans generals… totes les fotos possibles per fer-ne un collage representatiu, alhora explicatiu i estètic.
Tot seguit ve la feina de composició de les imatges, que és un repte, és pur il·lusionisme i engany visual, fonent diverses imatges per aconseguir el panorama desitjat, amb racons on tots i cadascun dels animals i plantes a representar tinguin un lloc propi, on encaixin, tant a nivell estètic com “ecosistèmic”.
En el cas del prat de dall, aconseguir que destaquessin les diferents flors i gramínees enmig del caos de tiges d’herba era el repte principal, així com encabir-hi insectes minúsculs i ocells comparativament enormes. Un veritable microcosmos, com el de la peli.


Al panorama de la fusta morta, calia jugar amb primeríssims plans, perspectives i –no hi havia alternativa-, zooms de detall, per il·lustrar des de molses i invertebrats (organismes de menys d’un cm en alguns casos) fins a d’altres tan grossos com una vella soca d’avet.


Ara els plafons ja estan maquetats, i a punt per instal·lar in situ, al Parc Natural del Montseny. Esperem que sobrevisquin a graffiteros i bàrbars diversos, i que despertin la curiositat dels visitants vers la grandíssima diversitat biològica d’aquesta ambients.

Bibliografia recomanada... Miniguia de camp (que cal conèixer!): 125 ocells de Catalunya. Toni Llobet i François | Blog 17/9/2015

Miniguia de camp (que cal conèixer!): 125 ocells de Catalunya
Toni Llobet i François | Blog 17/9/2015


Vet aquí un dels fruits més gratificants de la meva feina, ho confesso. Tan o més, fins i tot, que il·lustrar cap gran obra magna d’abast mundial, densa, científicament acurada, rigorosa, cara, prestigiosa…
Un petit –bé, no tant, desplegat fa gairebé un metre!- fulletó (de 8 “pales” en total), amb els 125 ocells de Catalunya “que cal conèixer”. Un producte de butxaca, lleuger, visual, econòmic, amè, a l’abast de tothom. Friso per veure nens i no tan nens iniciant-se al món dels ocells -i d’aquí, al coneixement de la natura en general- gràcies a aquesta petita-gran eina. Aquí en teniu algunes pàgines:


Feia anys que l’havíem concebut, amb el disseny sempre precís i elegant del dissenyador i amic Lluc Julià. I no ha estat fins ara que ha pogut veure la llum, quan el també amic Francesc Kirchner, d’ORYX, “la botiga de l’amant de la natura”, s’ha decidit a editar-lo. La nostra miniguia forma part d’un kit d’iniciació a l’ornitologia (guia+prismàtics+llibreta de camp+sarró) produït per Oryx, en motiu del segon Delta Birding Festival i del llençament del programa “Tocats de l’ala”, de TV3, dedicat a l’ornitologia. També es pot comprar separadament, per només 5 euros.
Tots plegats confiem que la cosa tingui molt recorregut, i que poguem començar a produïr desenes de guies… ja en tenim una bona colla a mig fer, amb autors experts per fer la tria d’espècies i els textos. Us imagineu quin goig, tenir a mà els bolets, ortòpters, orquídies, papallones, caragols, nudibranquis, rèptils o hortalisses del país? Nosaltres sí!

Bibliografia recomanada... Ocells rapinyaires de Catalunya: miniguia desplegable. Toni Llobet i François | Blog 22/11/2016

Ocells rapinyaires de Catalunya: miniguia desplegable
Toni Llobet i François | Blog 22/11/2016


Tots els nostres ocells rapinyaires, a mà. Això és el que hem aconseguit amb la nova miniguia de camp desplegable, editada conjuntament amb Oryx. Amb textos i supervisió de l’ornitòleg José Luis Copete, disseny de Lluc Julià, i els meus dibuixos. Amb aquesta guia de rapinyaires, creiem, ja es pot sortir al camp a gaudir d’aquests fabulosos ocells, sense deixar-ne cap per identificar!
Un nou títol de la sèrie de miniguies de natura, en format “acordió”, que vam començar amb els “125 ocells de Catalunya que cal conèixer”, en motiu del Delta Birding Festival 2015, i que ha aparegut aquesta tardor, juntament amb els “101 bolets de Catalunya que cal conèixer”, que es van distribuïr amb el diari d’Ara a primers de novembre. Ja en són tres, doncs, de moltíssimes més per venir!


El privilegi –i la responsabilitat- de ser co-editor, a banda d’autor de les il·lustracions i el concepte de la guia, és que hi puc posar tot allò que sempre hauria volgut que aparegués, en una bona guia de butxaca dels ocells rapinyaires. Treballant amb excel·lents naturalistes i ornitòlegs –el coeditor, Francesc Kirchner, d’Oryx, i l’autor, en José Luis Copete-, la confiança i la convergencia d’objectius és total. Així, hem inclòs, en un sol doble página, tots els rapinyaires diurns propis d’aquí, en vol i a la mateixa escala, mascles i femelles si s’escau, per tal de facilitar-ne la identificació a primer cop d’ull. També apareixen diferents fases de plomatge segons l’edat –cas del trencalòs, de les grans àguiles-, vistes des de sobre quan això ajuda la identificació –cas de l’àguila calçada, les arpelles, la imperial-, rareses com aquesta última i les àguiles del gènere Clanga; els polls dels rapinyaires nocturns –alguns dels quals fan de més bon trobar que els propis adults, sovint!-, i fins i tot les egagròpiles més característiques.
Una guia que esperem que sigui útil tant als que comencen amb l’afició d’observar ocells, com als ornitòlegs experimentats: uns i altres segur que hi trobaran algun detallet que els resoldrà la identificació al camp. Les guies es poden adquirir a la botiga Oryx de Barcelona, a llibreries, quioscs i botigues de Parcs Naturals d’arreu de Catalunya, o a través del web -encara a mig fer!- de les nostres miniguies de natura.

dimecres, 7 de desembre del 2016

Torlit (Burhinus oedicnemus) al Pla de Grau (Malgrat de Mar) 7/12/2016

Aquesta tarda hi havia 1 Torlit (Burhinus oedicnemus) al Pla de Grau (Malgrat de Mar), aturat a un camp adjacent al camí del Pla i proper a la Cooperativa, marxa caminant direcció a la costa i es fica a altre camp.

1era observació postnupcial d'enguany d'una espècie escassa però regular com a hivernant a aquest Pla, força més comuna en passos migratoris.

També avui pel Pla de Grau...

1 Aligot comú (Buteo buteo)
1 Xoriguer comú (Falco tinnunculus)
2 Cornelles negres (Corvus corone)
1 Puput (Upupa epops)
1 Picot verd (Picus viridis)
mínim 14 Aloses vulgars (Alauda arvensis)
6 Cogullades vulgars (Galerida cristata), 4+2
unes 20 Cotxes fumades (Phoenicurus ochruros)
mínim 6 Bitxacs comuns (Saxicola rubicola)
1 Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
Pit-rojos (Erithacus rubecula)
1 Gaig (Garrulus glandarius)
Garses (Pica pica)
Tudons (Columba palumbus)
Coloms roquers (Columba livia)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
Estornells vulgars (Sturnus vulgaris)
Pardals comuns (Passer domesticus)
Pardals xarrecs (Passer montanus)
Gafarrons (Serinus serinus)
Verdums (Carduelis chloris)
unes 25 Caderneres (Carduelis carduelis)
uns 20 Becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)
Pinsans comuns (Fringilla coelebs)
Rossinyols bords (Cettia cetti)
Mallerengues carboneres (Parus major)
Mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus)
Merles (Turdus merula)

Algunes imatges del Pla de Grau (Malgrat de Mar)...