divendres, 15 de juny del 2018

Sobre l'allargament de l'autopista C-32 entre Tordera i Lloret de Mar 15/6/2018

El govern confia que el TSJC no aturi el projecte refet de la C-32
El Punt Avui 15/6/2018

Per Calvet, allargar l’autopista fins a Lloret és bàsic

El conseller diu que la tramitació havia causat “neguit”

El nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ahir a Vilanova i la Geltrú, va defensar l'allargament de la C-32 fins a Lloret de Mar. ACN.

El nou conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, confia que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) no aturarà el projecte refet de l’autopista C-32, que hauria d’arribar fins a Lloret de Mar. Per Calvet, “el prolongament de la infraestructura [de Tordera a Lloret passant per Blanes] és irrenunciable. Ha de permetre connectar bé la Selva marítima amb l’inici de la Costa Brava i posar fi al col·lapse d’altres vies locals”.

Al mes de març el govern va fer marxa enrere en la tramitació del projecte. Segons informava ahir l’ACN, el govern va tornar a treure a informació pública tant l’estudi informatiu com el d’impacte ambient del projecte (recollint la solució proposada pel govern). El govern anul·lava així la tramitació que s’havia iniciat fa divuit anys, que havia provocat una demanda de la plataforma Aturem la C-32. “La tramitació anterior havia causat neguit”, afirma Calvet.

Cal recordar que el juliol del 2017 el TSJC va suspendre de manera cautelar l’inici de les obres perquè sostenia que el projecte no tenia la declaració d’impacte ambiental i els promotors no havien detallat el dany que causaria l’ajornament dels treballs.

La Generalitat va presentar l’obra el març del 2015 a Lloret, amb Santi Vila de conseller. L’obra hauria d’haver estat acabada el setembre del 2017, però no ha començat. Vila va ser rellevat per Josep Rull, que ara és a la presó d’Estremera. Calvet el va anar a visitar just després d’assumir el càrrec.

El conseller no va fer referència ahir a la ronda de la Costa Brava sud, que inclou un enllaç de la futura C-32 fins a Canyelles. L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, diu que les dues obres formen “un sol projecte, encara que es podria fer en dues fases”. El ramal de la C-32 costa 71 milions i l’assumiria Abertis.

LA FRASE

L’allargament de la C-32 és irrenunciable. Ha de permetre connectar bé la Selva marítima amb l’inici de la Costa Brava
Damià Calvet
CONS. DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT


Diari de Girona 15/6/2018

La Generalitat rep tres al·legacions un cop tancada l'exposició pública de l'estudi informatiu i d'impacte ambiental


El conseller de Territori, Damià Calvet, assegura que el perllongament de la C-32 entre Blanes i Lloret de Mar és una obra "irrenunciable". "Ha de permetre connectar bé la Selva marítima amb l'inici de la Costa Brava i acabar amb el col·lapse d'altres vies locals", diu el conseller, en referència a l'allargament de l'autopista. Aquest març, el Departament va fer marxa enrere i va tornar a treure a informació pública tant l'estudi informatiu com el d'impacte ambiental del projecte (recollint la solució proposada el 2016). Ara, un cop acabat el termini d'exposició, Territori ha rebut tres al·legacions. Damià Calvet assegura que s'estudiaran a fons i que, sobretot, es parlarà amb el territori. "Creiem que amb aquesta nova tramitació hem complert amb rigor allò que determina la llei, i que no hi ha risc que el TSJC torni a aturar les obres", afirma el conseller.

A mitjans març, el Departament de Territori i Sostenibilitat va tornar a treure a informació pública tant l'estudi informatiu com el d'impacte ambiental del perllongament de la C-32 entre Blanes i Lloret de Mar. Amb aquesta decisió, la Generalitat anul·lava la tramitació que es va iniciar ara fa divuit anys, i que ha estat el focus del litigi que la plataforma Aturem C-32 va portar davant del TSJC.

Vídeo...


En total, fins a setze entitats agrupades sota el paraigües de la plataforma van presentar un contenciós davant l'alt tribunal català. Al·legaven que l'últim projecte que s'havia aprovat –el del 2016- no es poda emparar amb la declaració d'impacte ambiental del 2000, perquè aquest document havia caducat (ja que s'havia fet amb un canvi de traçat).

El TSJC va admetre a tràmit el recurs i al juliol de l'any passat, quan les màquines ja eren a punt d'entrar sobre terreny, va aturar les obres de manera cautelar. Arran d'això, la Generalitat va decidir posar el comptador a zero. I per això, va tornar a començar la tramitació de cap i nou. Una decisió que la plataforma Aturem C-32 va criticar, dient que Territori actuava d'esquena al recurs judicial interposat, i assegurant que això només obeïa a la voluntat de la Generalitat d'allargar les concessions de les autopistes.

Els nous documents que el Departament va treure a exposició pública (tant l'estudi informatiu com el d'impacte ambiental) no proposaven nous traçats, però sí que incorporaven aquelles millores que s'havien pactat amb els ajuntaments. I és que, a l'hora de tirar endavant el perllongament de la C-32, de fet, Territori aposta per la solució aprovada el 2016.

En concret, aquest projecte dibuixa un traçat on es redueix el nombre de carrils, passant de quatre a tres (dos de pujada en un sentit i un de baixada a l'altre). La nova C-32 entre Blanes i Lloret s'estendrà al llarg de 6,5 quilòmetres, serà lliure de peatge i s'estima que el cost de l'obra sigui d'uns 71 MEUR (que assumirà la concessionària Abertis).

Tres al·legacions

Ara, un cop acabada la fase d'exposició pública, el Departament ha rebut tres al·legacions. El conseller de Territori ja ha avançat que totes s'estudiaran a fons, per veure si alguna de les propostes que s'hi fan es poden incorporar al projecte. I que, sobretot, es parlarà amb el territori i amb la comissió de seguiment del projecte, de la qual en formen part els ajuntaments.

"Som conscients que ho hem de fer bé, perquè la tramitació anterior havia provocat neguit", ha assegurat Damià Calvet. Per això, el conseller ja diu que, un cop s'hagin estudiat les al·legacions, el projecte de la C-32 "s'explicarà tantes vegades com faci falta" davant la comissió.


"No hi ha d'haver risc"

Calvet afirma que, havent tornat a tramitar de nou el projecte, la Generalitat "ha complert amb rigor tot allò que determina la legislació". A més, assegura que arran del contenciós que es va presentar, el Departament informa puntualment a la justícia de tots els passos que fa en relació al perllongament de la C-32. "Creiem que no hi ha d'haver risc que el TSJC torni a aturar l'obra", afirma Damià Calvet.

El conseller, però, de moment no posa terminis perquè les màquines entrin sobre terreny (perquè, de fet, abans caldrà estudiar les al·legacions i incorporar-les o no al projecte). "Anem tirant endavant sense pressa però sense pausa", precisa.

Ara bé, Damià Calvet ja assegura que l'allargament de la C-32 és una obra "importantíssima i irrenunciable". "Ha de permetre connectar bé la Selva marítima amb l'inici de la Costa Brava i, al seu torn, servir per evitar col·lapses i desestressar altres vies locals", conclou


El Gerió Digital 15/6/2018

La Generalitat rep tres al·legacions un cop tancada l'exposició pública

Final del tram actual de la C-32 (arxiu)

dijous, 14 de juny del 2018

Serp d'esculapi (Zamenis longissimus) a Sant Esteve de Palautordera 13/6/2018 Constantí Stefanescu. Font: ornitho.cat

1 Serp d'esculapi (Zamenis longissimus) observada per Constantí Stefanescu ahir 13/6/2018 a Sant Esteve de Palautordera.

Comentari : A la pista, d'1 m. A les 13.45 h.

Font: www.ornitho.cat
Observador: Constantí Stefanescu

6 Ballesters (Apus melba) a Calella 12/6/2018 Pedro Plans. Font: ornitho.cat

6 Ballesters (Apus melba) observats per Pedro Plans aquest dimarts 12/6/2018 a Calella.

Font: www.ornitho.cat
Observador: Pedro Plans

10 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) a Sant Pol de Mar 8/6/2018 Pedro Plans. Font: ornitho.cat

10 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) observats per Pedro Plans el divendres passat 8/6/2018 a Sant Pol de Mar.

Font: www.ornitho.cat
Observador: Pedro Plans

Algunes notícies per llegir 13 i 14/6/2018...

El dr. Rafa Sardá del participarà el proper dissabte 16 de juny en les” II Jornades del Delta de la Tordera”, organitzades per “L’Arrel”. Regenerant l’entorn per fer-lo sostenible.


[ÀUDIO] Entrevista amb Pol Serra i Santi Poch. Arriben les II Jornades del Delta de la Tordera impulsades per l'Arrel
Ona Malgrat 14/6/2018

Santi Poch i Pol Serra als estudis d'Ona Malgrat

Aquest proper dissabte es fan les segones Jornades del Delta de la Tordera impulsades pel col·lectiu ecologista de l'Alt Maresme l'Arrel. Segons han explicat Pol Serra i Santi Poch, membres d'aquesta entitat, s'han preparat diferents activitats que es faran al llarg de tot el dissabte com ara una bicicletada al Delta per fer una descoberta de l'entorn. També hi haurà ponències, carpes informatives i una taula rodona.

La bicicletada sortirà des de Can Campassol a les 9:30H.De cara a la tarda, i també a Can Campassol, s'instal·laran carpes informatives des de les 16H i a les 18H ponències amb la presentació del projecte ISAAC TorDelta; taula del Llobregat i ARC Mediació ambiental. Serra i Poch han explicat durant una entrevista a l'Informatiu Migdia l'objectiu d'aquestes segones jornades del Delta de la Tordera. La propera activitat que tenen prevista serà al mes d'agost amb el Delta Tordera Watch.


Ràdio Premià de Mar 12 jun.
Preservem el Litoral s’oposa al projecte del Ministeri i exigeix al Consell Comarcal la creació d’una Taula del Litoral

La plataforma Preservem el Litoral exigeix una moratòria de l’execució del Pla de Regeneració de Platges que fer el Ministeri
Ràdio Arenys 13/6/2018


Des de la plataforma rebutgen la seva execució i demanen la creació d’una Taula del Litoral del Maresme on hi siguin representants tots els organismes, tècnics i científics afectats, juntament amb la societat civil.

La plataforma Preservem El Litoral rebutja el Pla de Regeneració de Platges que vol tirar endavant a partir de la pròxima tardor el Ministeri de Medi Ambient en què, a trets generals, preveu la creació de diversos espigons a la costa catalana i reomplir-los a través de la regeneració de platges. De fet, l’informe tècnic preveu que  es puguin moure 1 milió de metres cúbics de sorra a partir de la tardor.  Un dels portaveus de la Plataforma, Enric Badosa, afirma que s’ha demanat una moratòria d’aquest pla per trobar una solució sostenible econòmicament, ambientalment i que sigui una actuació definitiva.

Segons la Plataforma, aquest projecte del Ministeri suposa una despesa econòmica important que no assegura la regeneració de les platges i hipoteca la política d’ordenació del litoral. Per aquest motiu, des de la Plataforma aposten per la creació d’una Taula del Litoral que realitzi un procés participatiu i interdisciplinari de les institucions i organismes competents, tècnics i científics. L’objectiu d’aquesta taula seria la creació d’un pla de gestió del litoral amb criteris de sostenibilitat a nivell global.
Mentre s’espera la creació d’aqueta Taula, el pròxim 19 de juny el Consell Comarcal del Maresme es reuniran el comissionat per la defensa del litoral en què membres de la plataforma hi seran com a convidats.  Des de Preservem El Litoral no descarten mobilitzacions en cas de no aconseguir paralitzar aquest projecte del Ministeri de Medi Ambient.


Leo Bejarano   Hace 3 horas
Invertim en recuperar la dinàmica natural del litoral i deixem de gastar milionades en dragatges de sorres que fan mal bé el fons marí i no ens aguanten una llevantada a les platges. I, de rebot, serem més resilients als efectes del canvi climàtic a les nostres costes. 🌊🏖🌾


Preservem el Litoral s’oposa al projecte del Ministeri i exigeix al Consell Comarcal la creació d’una Taula del Litoral
Ràdio Tordera 14/6/2018


Comunicat de la plataforma Preservem el Litoral de rebuig al projecte de protecció de la costa del Ministeri de Medi Ambient. L’entitat indica que un cop estudiat el document conclouen que la sorra que es vol dipositar (al voltant d’un milió de m3) s’extrauria bàsicament del fons marí a un quilòmetre de la costa de Premià de Mar; que no s’han fet estudis interdisciplinars previs; que no té en compte els efectes paisatgístics ni en la morfologia costanera, ni tampoc l’impacte que ocasionaria en els ecosistemes marins i litorals i en el sector pesquer; i que no planteja cap actuació sistèmica i global. Escoltem Enric Badosa, membre del col·lectiu, en declaracions a TV3.

http://radiotordera.cat/radio/?p=64357

Finalment la plataforma planteja dues exigències: al Consell Comarcal que constitueixi un Taula del Litoral amb urgència i al Ministeri la moratòria de la seva actuació.


la depuradora de l'Alt Nord saneja les aigües residuals de cinc municipis de la comarca, amb una població equivalent de 245.455 habitants?

quan es va plantejar contemplava el retorn cap a la Conca de la Tordera de l'aigua tractada i que no es va fer (com altres mesures també anunciades) per manca de pressupost? El seu retorn és una de les prioritats per disminuir la sobreexplotació de l'aqüífer i no es fa

A més la creació d'una gran bassa amb filtre verd per recarregar l'aqüífer dotaria als municipis del Delta d'un gran parc urbà que a la vegada reduiria el risc d'inundació de zones urbanes i turístiques, augmentaria el cabal del riu i transport de sediments per mantenir platges..

De la seva creació es podrien treure milers i milers de m3 de sorra per recuperar platges sense dragues i sense malmetre el front deltaic,... I tot això surt més econòmic que continuar fent el mateix i pagar nyaps any rere any... Però l'aigua es continuarà llençant al mar😏


Menys platja i més teixit urbà... Ara doneu-li la culpa al canvi climàtic i a la manca de sediments quan les onades malmetin la gespa, arbres, mobiliari urbà, fanals i la goma del parc infantil😏...

Comença la primera fase de les obres per refer el passeig destruït pel darrer temporal
Ràdio Pineda 13/6/2018


Han començat les obres per millorar el tram de passeig que va ser destruït per passat temporal. Les feines les ha encarregat l'Ajuntament de Pineda a una empresa externa i les tasques de jardineria les durà a terme Parcs i Jardins de l'Ajuntament. Es faran en dues fases, una ara i l'altra passat l'estiu per acabar-ho d'arranjar. Aquests dies es fan uns primers treballs per adequar el pas amb la instal.lació de fanals i bancs, i s'enjardinarà una mica la zona segons ha explicat l'alcalde de Pineda, Xavier Amor.

També continuen aquests dies les obres al tram de passeig a Poblenou, on s'està fent la primera fase de treballs a l'espai que es convertirà en una àrea de jocs i un parc infantil únic a l'Alt Maresme. L'alcalde de Pineda ha dit que «es pot dir que les obres han començat amb la creació del parc infantil i on s'hi plantaran més de 50 arbres». El parc tindrà més de 600 m2 que complirà amb la normativa vigent i el terra de goma, i serà adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. També tindrà un espai per a fer-hi esport amb maquinària a l'aire lliure. Una segona fase posterior haurà de fer arribar la remodelació fins al Rierany dels Frares a tocar del terme amb Calella.



El plomall de la pampa o herba de la pampa (Cortaderia selloana) és una planta ornamental amb un caràcter marcadament invasor, que pot arribar a ocupar grans extensions. ⚠️És prohibit el seu comerç, transport i propagació intencionada

En respuesta a 
Plantar i mantenir plomalls als jardinets de poligons industrials o càmpings a tocar d'espais naturals es considera propagació intencionada? Gràcies

Bona tarda, Javier En cap cas es poden plantar nous exemplars. Si es tenien exemplars abans de l’entrada en vigor del Reial Decret 630/2013, de 2 d'agost, es poden seguir tenint (dins jardins o espais continguts similars), sempre i quan es pugui garantir

que la planta no s’expandeix cap a l’exterior (fet que és molt difícil d’evitar en el cas del plomall de la pampa, ja que si produeix inflorescències és molt fàcil que les llavors es propaguin cap enfora per acció del vent).

Per tant, en general, caldria eliminar els exemplars de què es disposi, ja que a la pràctica no es pot garantir que la planta no s’expandeix cap a l’exterior.

Gràcies. Entenc que la retirada de plomalls a espais enjardinats (públics o privats) és voluntària, en cap cas obligatòria.

dimecres, 13 de juny del 2018

Les Brugueres (Hostalric) 13/6/2018 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Arnau Tolrà d'avui a Les Brugueres (Hostalric)...

1 Capsigrany (Lanius senator)
2 Cucuts (Cuculus canorus)
mínim 3 Tórtores (Streptopelia turtur)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Arnau Tolrà

Les Feixes de Gaserans (Sant Feliu de Buixalleu) 13/6/2018 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Arnau Tolrà d'avui a Les Feixes de Gaserans (Sant Feliu de Buixalleu)...

2 Gamarusos (Strix aluco)
Xots (Otus scops)
mínim 7 Enganyapastors (Caprimulgus europaeus)
mínim 2 Cucuts (Cuculus canorus)
mínim 5 Tórtores (Streptopelia turtur)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Arnau Tolrà

Pla de la Riera d'Arbúcies (Sant Feliu de Buixalleu) 13/6/2018 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Arnau Tolrà d'avui al Pla de la Riera d'Arbúcies (Sant Feliu de Buixalleu)...

2 Milans negres (Milvus migrans)
1 Capsigrany (Lanius senator)
mínim 11 Tórtores (Streptopelia turtur)
Mallerengues emplomallades (Lophophanes cristatus) joves
Població en camp de radiata.

Font: www.ornitho.cat
Observador: Arnau Tolrà

Riells i Viabrea 13/6/2018 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Arnau Tolrà d'avui a Riells i Viabrea...

1 Enganyapastors (Caprimulgus europaeus)
Aturat al jardí.
Pit-rojos (Erithacus rubecula)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Arnau Tolrà

2 Àguiles marcenques (Circaetus gallicus) a Sant Feliu de Buixalleu 13/6/2018 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

2 Àguiles marcenques (Circaetus gallicus) observades avui per l'Arnau Tolrà a Sant Feliu de Buixalleu.

Font: www.ornitho.cat
Observador: Arnau Tolrà

II Jornades del Delta de la Tordera, aquest dissabte 16/6/2018 a Can Campassol (Malgrat de Mar). Organitza: L'Arrel

Només queden 3 dies...

Una Jornada que promet molt i molt interessant!Hi serem amb l'ISACC per parlar d'espais de governança, com és la Taula del Delta i de la Baixa Tordera, amb experiències del Llobregat i arreu! Vine a compartir el que penses!

Participa per conéixer millor el Delta i els seus reptes!