dilluns, 8 d’octubre del 2007

Plans de Can Gelmar i de Can Miró Vell (Fogars de la Selva) 7/10/07

Vista parcial del Pla de Can Gelmar



Al migdia, al Pla de Can Gelmar (Fogars de la Selva), un parell d’aligots comuns (Buteo buteo) donant voltes sobre els camps, desenes de cueretes blanques (Motacilla alba), un picot verd (Picus viridis), entre 50 i 60 tudons (Columba palumbus), unes 100 orenetes vulgars (Hirundo rustica) alimentant-se sobre els pollancres, un parell de mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), passerells (Carduelis cannabina), un cargolet (Troglodytes troglodytes), rossinyol bord (Cettia cetti), pit-roig (Erithacus rubecula),...

A les runes de Can Gelmar... abundants dragons (Tarentola mauritanica), i ja a l’interior i amagats a la foscor del sostre, un rat penat gran de ferradura (Rhinolophus ferrumequinum) penjan d’una bigueta de fusta i un rat penat comú (Pipistrellus pipistrellus) a un raconet. Al accedir a una de les habitacions... “de morros” amb una òliba (Tyto alba)... qui dels dos més espantat?... jo un bot cap enrere i l’òliba sortint per la finestra.

Runes de Can Gelmar


Interior del Mas

Rat penat gran de ferradura (Rhinolophus ferrumequinum)


Rat penat comú (Pipistrellus pipistrellus)

Creuant el riu... 1 bernat pescaire (Ardea cinerea), 2 martinets de nit (Nycticorax nycticorax), un adult i un juvenil, un blauet (Alcedo atthis) en vol rasant i riu amunt, un parell de cueretes torrenteres (Motacilla cinerea) i unes poques blanques (Motacilla alba), centenars de granotes verdes (Pelophylax perezi), una serp d’aigua (Natrix maura),...



Riu Tordera entre els plans de Can Gelmar i Can Miró Vell

Serp d'aigua (Natrix maura)

A l’altre banda del riu, ja de tarda, al Pla de Can Miró Vell (Fogars de la Selva)... un còlit gris (Oenanthe oenanthe) en companyia de cueretes blanques (Motacilla alba) a un camp de conreu, rossinyols bords (Cettia cetti), tallarols de casquet (Sylvia atricapilla), mallerengues blaves (Parus caeruleus), mosquiters comuns (Phylloscopus collybita) i almenys dos de passa (Phylloscopus trochilus),... una serp blanca (Rhinechis scalaris) juvenil, una serp verda (Malpolon monspessulanus) de les grosses, i unes 15 sargantanes ibèriques (Podarcis hispanica) a una caseta amb pou.


Una de les plantacions del pla de Can Miró Vell


Còlit gris (Oenanthe oenanthe)


amb una de les cueretes blanques (Motacilla alba)

Juvenil de serp blanca (Rhinechis scalaris)

Serp verda (Malpolon monspessulanus)

Una trista imatge a l’interior del pou... tres juvenils de serp blanca ofegant-se. Malauradament està molt estesa la pràctica de foradar les parets dels pous a l’alçada del terra per impedir l’inundació dels camps, i per aquests forats cauen multitud de rèptils, amfibis i mamífers que queden atrapats en aquestes trampes sense possibilitat de sortir i fins que s’ofeguen... malauradament una imatge molt comú.


Xavi.