dissabte, 29 de març del 2008

Les obres de la depuradora de l’Alt Maresme començaran al Juny però només reaprofitaran el 10% de l’aigua tractada, la resta al mar.

La depuradora de l'Alt Maresme reaprofitarà només un 10% d'aigua
El Punt 28.03.2008


Generalitat i Ajuntament anuncien que les obres de construcció de la planta començaran «amb intensitat» al juny


La depuradora de l'Alt Maresme, que té un retard de quinze anys, ja té data d'inici de les obres. Serà el mes de juny quan les màquines començaran a treballar a l'antiga pedrera de Montpalau, on s'emplaçaran les instal·lacions. Tot i això, la instal·lació de les canalitzacions es retardarà fins a principis de tardor per no afectar l'activitat turística del municipi perquè els tubs han de travessar bona part del nucli urbà. Ahir, representants de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), van explicar algunes de les característiques del nou equipament. La més destacada és que la planta només reaprofitarà el 10% del total d'aigua que tracti i que la canalització prevista per abocar l'aigua al riu Tordera i regenerar els aqüífers haurà d'esperar.


Les obres de construcció de la depuradora de l'Alt Maresme a l'antiga pedrera de Montpalau, al terme municipal de Tordera però a tocar de Pineda, es desenvoluparan en diferents fases. La més immediata serà al juny, quan «es comenci a treballar amb intensitat en el perímetre de la pedrera». De fet, no han estat causes urbanístiques les que han triat la data, sinó biològiques. A la pedrera hi han nidificat una parella de ducs, una espècie de mussol protegit. És obligat per llei garantir que pugui fer la cria amb tranquil·litat. «En la declaració d'impacte ambiental ja es preveia l'existència d'aquest ocell i la impossibilitat de compaginar l'època de cria amb el soroll de les màquines», va explicar ahir el responsable de l'ACA, Guillem Peñuelas. La presència de les aus retardarà prop de quatre mesos l'inici d'una obra que costa 30 milions d'euros.

ELS COL·LECTORS, DESPRÉS

Pel que fa a les canalitzacions que han de traslladar l'aigua des de la decantadora al costat del cementiri de Pineda fins a la muntanya de Montpalau, les obres no començaran fins passat l'estiu. «Hem consensuat una data per no afectar l'activitat turística, perquè l'actuació obliga a obrir de nou el passeig Marítim», va indicar l'alcalde, Xavier Amor, que va destacar la participació dels sectors afectats –com ara pagesos o comerciants– en la presa de decisions sobre el projecte.

D'altra banda, una de les modificacions que ha costat més de resoldre però que finalment s'ha consensuat és la supressió de la via alternativa a la carretera paral·lela a la riera. La instal·lació dels tubs obligava a ocupar aquest espai i a habilitar una carretera alternativa que malmetia els camps de conreu propers. Al final, s'afectarà el mínim d'espai possible i les obres hauran de conviure amb la circulació de vehicles, «cosa que obligarà a alentir les tasques».

El representant de l'empresa encarregada del projecte, Inipsa, Josep Maria Ruiz, va lloar la tasca realitzada pels tècnics en el disseny de la depuradora. «Serà una obra moderna i amb una tecnologia punta, a banda de cuidar el paisatge i garantir el tractament d'una població global de 270.000 persones», va dir.

UN REAPROFITAMENT MÍNIM

Malgrat la defensa feta per Guillem Peñuelas de la nova depuradora, «que serà la més moderna que farà la Generalitat», el cert és que l'equipament tan sols reaprofitarà a través del tractament terciari un 10% dels 54.000 m³ diaris. Això implica, a més, que l'aigua tractada de moment només la farà servir Pineda de Mar per a la neteja viària i el rec de parcs i jardins a través d'una canonada que s'instal·larà per a aquest efecte. La resta dels cinc municipis de l'Alt Maresme que enviaran les aigües brutes a la nova depuradora no podran fer ús del terciari. «La planta està preparada per tractar el 100% de l'aigua», va assegurar Ruiz. Aquesta situació, però, no serà efectiva fins que es materialitzi la construcció de la canonada que ha de dur l'aigua fins al riu Tordera i que es va preveure inicialment per regenerar els aqüífers. «Serà un projecte que es desenvoluparà en un futur», va afegir Guillem Peñuelas

Finalment, el col·lector que aboca l'aigua tractada al mar i que en els darrers anys ha provocat episodis puntuals d'abocament d'aigües brutes a la platja quan s'ha trencat de moment no es canviarà. L'ACA reconeix que és un conducte vell, però abans d'actuar-hi «s'ha encarregat una diagnosi acurada per determinar què se n'ha de fer».



Maresme. Els alcaldes no veuen bé que la depuradora llenci al mar el 90% de l'aigua tractada
El Punt 29.03.2008 TERESA MÁRQUEZ


Volen que la Generalitat posi data a les obres per a la canalització que ha de regenerar el riu Tordera

Satisfets amb la notícia que la construcció de la depuradora de l'Alt Maresme ja té data, els alcaldes de la zona, però, consideren que l'equipament esperat durant quinze anys no neix amb tots els avantatges promesos. El fet que les instal·lacions tan sols aprofitin el 10% de l'aigua tractada i que el 90% restant vagi a parar a mar és vist com una incongruència, especialment en una època de sequera com aquesta. Els alcaldes reclamen que la Generalitat posi data –i la compleixi– a la construcció de la canalització que ha de portar l'aigua depurada al riu Tordera i que ha de regenerar els aqüífers dels quals beu tot l'Alt Maresme.

La depuradora de l'Alt Maresme, que dijous es va saber que començarà a fer-se al juny, donarà servei a cinc municipis: Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Palafolls. Està situada al terme de Tordera, però a tocar de Pineda, i va ser precisament l'alcalde d'aquesta població, el socialista Xavier Amor, l'encarregat d'anunciar la tan esperada data. Amor va lloar la tasca dels tècnics i es va mostrar satisfet amb el projecte, en particular perquè com a compensació per haver acceptat les instal·lacions, serà el primer i únic municipi que podrà reutilitzar les aigües tractades. Unes aigües tractades que tan sols representaran el 10% dels 54.000 m³/dia que generarà la depuradora. La resta, el 90%, anirà a parar al mar.

I LA TORDERA, PER QUAN?

Els quatre alcaldes restants que es beneficiaran de la posada en marxa de l'estació d'aigües residuals coincideixen a destacar dos aspectes. El primer és que el projecte tira endavant finalment. El segon és menys prosaic: en una època en què la sequera s'ha convertit en una amenaça real, invertir 30 milions en una depuradora sense tenir el 100% de la reutilització de l'aigua garantida no els agrada. Josep Maria Juhé (PSC), alcalde de Calella, considera lícit demanar a la Generalitat «que posi data a la construcció de la canalització que hauria de dur l'aigua tractada fins a l'aqüífer més profund de la Tordera, que és, en definitiva, el que abasta tota la zona». Segons Juhé, plantejar-se canalitzacions pròpies per a cada població que vulgui reaprofitar les aigües «és una despesa milionària inassumible pels consistoris». L'alcalde de Palafolls, Valentí Agustí (PSC), entén que les obres es faran «perquè el tractament terciari era un dels aspectes més valorats del projecte». Agustí, a més, recorda que la situació de l'estació a l'antiga pedrera de Montpalau «és la millor per a tots».

El cap del govern de Santa Susanna, Josep Monreal (CiU), afegeix a la crítica unànime «la falta d'una comissió entre tots els ajuntaments afectats per fer un seguiment de les obres» i apunta que el poble «ja es va mostrar interessat a poder reaprofitar l'aigua».

L'alcaldessa de Malgrat de Mar, Conxita Campoy (PSC), va més enllà i reflexiona sobre el cost que tindria l'aigua tractada per als ajuntaments. «Sempre he dit que defensar una mesura, per molt socialment acceptada que sigui, comporta conèixer-la a fons i saber quines conseqüències pot tenir», diu Campoy. L'alcaldessa també posa en dubte que la canalització fins a la Tordera es faci aviat. «Nou quilòmetres de canonades per la muntanya no són fàcils d'encabir», afirma.
.
.
COMUNICAT DE LA PLATAFORMA SALVEM LA VALL DE LA RIERA DE PINEDA DAVANT L'ANUNCI DE L'ACA SOBRE EL CALENDARI D'OBRES DE LA DEPURADORA DE L'ALT MARESME NORD

http://www.pangea.org/salvemlarieradepineda/

Davant l'anunci que ha fet l'Agència Catalana de l'Aigua del calendari d'obres de la depuradora de l'Alt Maresme Nord i dels col·lectors associats, la nostra entitat vol manifestar el següent:

1.- Expressar el nostre desacord i, també certa sorpresa, pel fet que el nou projecte de depuradora no disposi del preceptiu termini d'informació pública per tal que pugui ser consultat i valorat amb detall. Entenem que un projecte d'aquestes dimensions i importància, així com per les implicacions socials i territorials que ha tingut, mereixeria d'una fase d'informació pública propi prou ampli per ser conegut per tothom.

2.- La manca d'aquesta informació pública no es pot excusar en el fet que ja s'efectués en redactar-se l'antic projecte de depuradora de fa 7 anys. Les diferències entre un projecte i l'altre són prou destacables com perquè la nova proposta gaudís d'una nova fase d'exposició pública.

3.- Si les obres no han de començar de manera efectiva, fins el mes de juny, per salvaguardar la nidificació del duc, hauria hagut marge temporal suficient per dur a terme aquest tràmit informatiu.

4.- La manca d'informació pública de la nova proposta davalua el paper i el sentit que hauria de tenir la comissió de seguiment del projecte i que ha estat defensada tant des de l'ajuntament com des de la mateixa ACA.

5.- Davant d'aquesta situació, la Plataforma ha demanat al cap de l'àrea tècnica de l'ACA, Sr. Guillem Peñuelas, que tota la informació del nou projecte pugui ser canalitzada i consultada, directament, a través del tècnic que ha nomenat l'ajuntament per fer el seguiment de les obres.

6.- Per part del responsable de l'ACA s'ha acceptat la nostra proposta per poder tenir accés als documents, malgrat no es sotmetin a informació pública.

7.- Pel que fa al projecte de col·lectors, la nostra entitat farà la corresponent valoració un cop s'obri el seu termini d'informació pública, previsiblement, durant el mes d'abril.