dimecres, 16 d’abril del 2008

Algunes notícies per llegir 10-15/4/08

Pineda engega un ambiciós pla d'accions a favor del medi ambient
El Punt 15/4/08

Pineda presenta en públic un pla d'accions mediambientals com a eix vertebrador d'una política sostenible amb l'entorn. El projecte engloba cinc àrees d'actuació en àmbits tan diversos com ara l'urbanisme, la mobilitat, els residus i la gestió integral de l'aigua

(...)

El pla d'accions mediambientals 2008 es vertebra en cinc grans àmbits i de cadascun d'aquests en pengen propostes a desenvolupar. En primer lloc, la conservació del medi natural i rural, i la millora de la seva interrelació amb la ciutat. «Cal preservar el paisatge natural i agrícola de Pineda, amb una especial atenció en les activitats il·legals que es fan en sòl no urbanitzable i amb un control continu de les obres de la depuradora», apunta la responsable de Medi Ambient. La neteja de rieres amb la recuperació de la vegetació autòctona també forma part d'aquest primer punt.

(…)

………………………………………………………….

Maresme. Tordera estrena una seu per a la vintena de bombers voluntaris
El Punt 12.04.2008 T. MÁRQUEZ

Saura alerta d'un estiu complicat també pels incendis forestals
el Punt 12.04.2008 ACN

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, té mals auguris pel que fa als incendis forestals d'aquest estiu. Segons el conseller, la situació de sequera que afecta Catalunya, les altes temperatures i les ratxes de vent fan preveure un estiu «crític». Malgrat la pluja fina que queia ahir a Tordera, on va inaugurar un parc de bombers, Saura va assegurar que la situació ha de canviar i va demanar a la ciutadania que col·labori «activament» aquest estiu per lluitar contra els incendis de la mateixa manera que ara combat la sequera.

Interior estudia crear un nou parc de bombers compartit entre Lloret i Blanes
Diari de Girona 12/4/08

.............................................................................

Faran un viaducte a 330 metres del Vilar de Blanes
El Punt 12.04.2008 ANNA PUIG

El desdoblament de l'N-II passarà a 330 metres de l'ermita del Vilar de Blanes i a la zona més propera es preveu la construcció d'un viaducte fet amb un tipus de llosa molt lleugera, que minimitzarà l'impacte visual. A més, la carretera quedarà a un nivell més baix de l'ermita i és probable que la vegetació ajudi a reduir la visibilitat de la infraestructura. Així ho ha explicat el delegat de Foment a Girona, Lluís Mestres. Aquest viaducte s'inclourà en el projecte del polèmic tram Maçanet-Tordera, al qual s'oposa l'Ajuntament perquè està en contra que passi tan a prop del Vilar. Segons Mestres, aquest projecte estarà redactat al setembre i la intenció és fer la licitació de les obres a finals d'aquest any. Sobre el contenciós que ha presentat l'Ajuntament contra aquest traçat, Mestres assegura que no atura el procés administratiu que du a terme Foment. Només s'haurien d'aturar si el jutge decidís decretar mesures cautelars, fet que sembla poc probable. D'altra banda, si al final del procés judicial hi ha una sentència que obliga a fer modificacions en el projecte, Mestres assegura que l'acataran. Però, de moment, Foment continua redactant el projecte constructiu.
(...)

..............................................................

Costes promet a l'Ajuntament de Blanes que s'Abanell tindrà sorra al juny
El Punt 12.04.2008 J.C.
El regidor de Serveis Municipals i Brigada d'Obres i Medi Ambient de Blanes, Celestino Lillo, ha anunciat que el Departament de Costes ha assegurat a l'Ajuntament que al mes maig o a tot estirar al juny la costa de s'Abanell podrà tenir sorra, ja que la declaració d'impacte ambiental és positiva respecte d'extreure sorra de davant d'algun punt de la costa del Maresme i dipositar-la mitjançant una draga a la platja de s'Abanell.
(…)

………………………………………………………………………..

Municipis gironins continuen fent servir aigua potable per regar tot i no poder-ho fer

selva
El Punt 10.04.2008 J.C. A.P.

Blanes usa aigua potable i també aigua de cisternes per als parcs i jardins, mentre que Lloret fa servir majoritàriament aigua de pous, tot i que queda algun lloc on utilitza aigua potable. A Maçanet i Anglès no reguen temporalment els jardins (abans del decret feien servir aigua potable). A Caldes no es fa servir el reg automàtic des del gener. S'han triat dos espais prioritaris (a la zona de l'oficina de turisme i a la del pavelló) on es continua regant però amb aigua no potable d'un pou. La resta de parcs no es reguen o la gespa se substitueix per pedres i plantes autòctones.

..............................................................

El CRAM rescata 56 animals marins a les costes de Girona en els últims dos anys
Diari de Girona 14/4/08

La Fundació per a la Conservació i la Recuperació d'Animals Marins (CRAM) ha rescatat 56 exemplars ferits o amb problemes de salut a les costes gironines durant els últims dos anys, la majoria dofins i altres mamífers com ara balenes, seguits de tortugues marines i, com a cas excepcional, un tauró.

(...)

Un biòleg català augura que el Mediterrani acabarà sent "sopa de meduses i microbis"
Diari de Girona 14/4/08

Les causes són la sobreexplotació pesquera, la contaminació i les activitats humanes

...................................................................


El gasoducte afecta sis indrets protegits de la Selva
Diari de Girona 12/4/08

.......................................................................

Revista Actual nº 159, Abril del 2008...

http://www.actualrevista.net/downloadpdf.php?id=7989&name=revista_ACTUAL_No_159&ses=591892795505af1ef3ff45efefff2e4d

El Port, la pesca, la confraria...
Marta Puigrodon

Sobre el Port de Blanes (Revista Actual nº 159, Abril del 2008, pàg. 12-13)

El follet Gombau
6Q

Sobre el camp de tir il·legal de Malgrat sobre el riu Tordera (Revista Actual nº 159, Abril del 2008, pàg. 33)

Aiguamolls d’ahir i d’avui
Josep Turon

Sobre els aiguamolls del delta del Tordera (Revista Actual nº 159, Abril del 2008, pàg. 33)