dijous, 13 de novembre del 2008

Algunes notícies més per llegir 11 i 13/11/08...

Sobre el POUM de Blanes...

POUM vs Agenda 21
La revista ACTUAL ed. 166 -S’Agulla Entitat Mediambiental- 11 noviembre 2008

El nou Pla d’Ordenació Urbana de Blanes projecta l’ordenació i el creixement del municipi en base a uns criteris socioeconòmics i ambientals. Malauradament els criteris ambientals sempre queden en segon terme, tot i que fa anys que les administracions parlen de la importància de preservar el patrimoni natural per potenciar el turisme, la qualitat de vida i la identitat dels pobles de la Costa Brava. A nivell global també està acceptat que cal cercar un desenvolupament sostenible per evitar el col·lapse dels ecosistemes i de la pròpia societat, i per evitar en la mesura possible el canvi climàtic.

Tot aquest plec de bones intencions es resumeix en una eina de planificació anomenada Agenda 21 local, que marca l’estratègia que ha de seguir un municipi per assolir uns objectius, que es materialitzen amb Plans d’Acció Local per a la Sostenibilitat (PALS). Blanes disposa des de l’any 2005 de la seva Agenda 21 local, en la que s’han invertit molts diners i esforços.

El POUM hauria de contemplar les obligacions que marca l’Agenda 21, però quant al creixement urbanístic, va en contra de diverses accions del programa de protecció dels espais d’interès natural de l’Agenda 21. Algunes de les contradiccions del POUM respecte l’Agenda 21 són:L’Agenda 21 explica que s’ha de crear el Pla de recuperació ambiental i conservació de les rieres, i el Pla especial de protecció del patrimoni, que també protegeix específicament els cursos fluvials i les seves zones d’influència. En canvi, el POUM preveu urbanitzar dos sectors coneguts com Horta d’en Beia i Riera, que com el seu nom indica són les zones de recàrrega de la riera de Blanes (l’espai forestal comprès entre Vistamar i Mas Guelo). De la mateixa manera, es preveu urbanitzar part de la riera de la Vall de Burg, afectada pel creixement del polígon industrial i del barri de la Plantera. A més, aquest darrer espai, està classificat com a inundable segons el Pla INUNCAT i Blanes no té Pla d’Actuació Municipal per a risc d’inundació, tot i estar obligat per la normativa vigent.

Si realment estem interessats en treballar per un Blanes més sostenible des del punt de vista socioeconòmic i ambiental, el nou POUM ha de ser coherent amb l’estratègia marcada per l’Agenda 21 i rectificar aquells aspectes que perjudiquen el nostre patrimoni natural i la seguretat de la nostra vila.


Sobre la depuradora de Mas Altaba (Maçanet de la Selva)...

Maçanet desencalla les obres de tres depuradores adjudicades fa cinc anys
Diari de Girona 13/11/08

Les estacions de tractament d'aigües residuals evitaran abocaments a la Tordera

MAÇANET DE LA SELVA DDG / E.B.
Els més de 50 veïns afectats per la construcció de la depuradora de Mas Altaba signaven ahir les actes prèvies d'ocupació i desencallaven així el projecte de construcció de les tres depuradores de les urbanitzacions de Maçanet de la Selva, que aboquen les aigües residuals directament al riu Tordera. En les tres àrees residencials afectades pels projectes, Residencial Park, Montbarbat i Mas Altaba, a l'estiu hi poden arribar a viure unes 18.000 veïns.

La construcció de les depuradores estava encallada des del 2003 i fa pocs dies l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va comunicar a l'Ajuntament que finalment construiria les estacions, adjudicades fa cinc anys, i que aquestes entraran en funcionament als voltants de l'estiu que ve.

Des del consistori asseguren que l'ACA no havia construït abans les depuradores per falta de pressupost. De fet aquest retard ha provocat que el pressupost hagi passat dels tres milions d'euros del 2003 als quatre actuals. Les de Mas Altaba i Montbarbat tot just ara s'han adjudicat i s'inauguraran l'estiu que ve. La primera en entrar en funcionamanet, per Nadal, serà la de Residencial Park.