dijous, 27 de novembre del 2008

Algunes notícies més per llegir 26 i 27/11/08...

Maresme. El Maresme s'uneix per aconseguir platges estables i un passeig marítim únic
El Punt 27/11/08

Es crea una comissió d'alcaldes per reclamar accions de millora conjuntes a les administracions
.
La platja de l'Os de Premià de Mar, una de les afectades per la falta de sorra. Foto: A. GENÍS

Platges sense problemes de sorra i un passeig marítim que s'allargui des de Montgat a Malgrat de Mar sense interrupcions que permeti combinar el passeig amb la bicicleta. Aquests són els eixos bàsics amb què treballarà la nova comissió d'alcaldes creada sota el paraigües del Consell Comarcal per consensuar totes les accions orientades a millorar el litoral del Maresme. El grup de treball –des d'ara el principal interlocutor amb les administracions superiors– està integrat per l'alcalde de Mataró, el de Cabrera i el de Santa Susanna, i l'encapçala el president del Consell Comarcal i també alcalde de Dosrius, Josep Jo.

Posar fi als eterns problemes de platges en regressió, especialment en el Maresme central, i recuperar la vella reivindicació d'un passeig marítim únic que connecti al costat del mar tots els municipis costaners de la comarca. Amb aquests dos enunciats com a reptes a assolir, dimarts passat en el marc d'un consell d'alcaldes extraordinari del Consell Comarcal del Maresme es va crear una comissió integrada per tres alcaldes i el mateix president del consell. «És fàcil d'entendre que com a comarca vulguem solucions efectives a problemes que no afecten només un municipi», precisa el president del Consell Comarcal, Josep Jo (PSC). En aquest sentit, s'ha buscat l'equilibri territorial en la comissió i hi apareixen l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron (PSC); el de Cabrera, Jaume Borràs (CiU), i el de Santa Susanna, Josep Monreal (CiU).

La llista de peticions que caldrà transmetre a les administracions gira al voltant de la construcció d'espigons a la platja o altres sistemes que permetin fixar la sorra i evitar la regeneració periòdica de determinats trams. «La veu d'una única població pot ser escoltada, però la que representa tot un territori segur que té més força», apunta Jo. L'altre gran àmbit on cal actuar és en el dels passejos marítims integrats en un únic recorregut que enllaci Montgat amb Malgrat de Mar. Una vella reivindicació que només ha fet fortuna en trams molt concrets, tot i que darrerament, municipis com Llavaneres i Mataró han decidit reclamar conjuntament. «Ara, en plena revisió sobre les competències de cada administració en matèria de costes és el moment d'actuar», diu Jo, que afegeix: «Un dels grans potencials de la comarca és la seva façana litoral i cal mantenir una única direcció pel que fa a les futures actuacions.»

TAMBÉ ELS ACCESSOS

Una tercera via a treballar pel que fa al full de ruta conjunt de la comissió de municipis costaners és la que correspon als accessos a la platja. «Els passos cap a la façana litoral s'han de millorar, perquè es tracta d'un aspecte bàsic per potenciar la zona», considera el president del Consell Comarcal. Precisament, l'anunci sobre els accessos fets des de l'organisme coincideix en el temps amb el de l'Administrador de Infraestructures Ferroviàries (Adif), que el mes passat va confirmar que eliminaria els passos a nivell del tren de Tordera i Calella. La presència de l'estructura ferroviària a primera línia de mar ha estat considerada històricament com una barrera física de l'accés cap a la platja.

Maresme. Els primers projectes del Maresme 2015, en marxa

El Consell Comarcal dimarts també va ser seu de la trobada del comitè executiu del pla estratègic maresme 2015. Aquesta iniciativa, aprovada per unanimitat el maig del 2007, impulsarà un seguit d'accions en determinades àrees per esdevenir un territori capdavanter. La reunió va servir per evidenciar que els set projectes pactats per desenvolupar durant el 2008 estan en ple procés d'execució. Segons confirma Josep Jo, s'ha creat l'oficina del pla estratègic, hi ha en marxa el desenvolupament d'una xarxa de centres de negocis de prestigi, s'ha impulsat la marca Costa de Barcelona Maresme, s'ha definit un model territorial d'atenció a les persones amb dependència i es continua en la redacció d'una xarxa viària local i comarcal, d'una carta del paisatge del Maresme i de la creació d'un catàleg de patrimoni cultural. De cara al 2009 hi ha el compromís de resoldre sis projectes més entre els quals destaquen el estudis sobre el desdoblament de l'N-II i la creació de l'agència de desenvolupament econòmic.


........................................................................


Tordera activa una campanya per censar i identificar els gossos
El Punt 26.11.2008

Tordera és, a hores d'ara, el municipi d'on provenen més gossos abandonats i posteriorment recollits al Centre d'Acollida d'Animals Domèstics de Companyia (CAAD) del Maresme, situat a Argentona. A data d'avui hi han entrat 138 animals, dels quals només quinze s'han pogut tornar als seus propietaris. Les característiques del municipi –el més extens en territori de la comarca, amb moltes urbanitzacions i amb un mercat setmanal al qual acudeixen centenars de persones– propicien que ocupi el primer lloc en la llista d'abandonaments d'animals de companyia.

A causa d'aquesta situació, que es repeteix amb assiduïtat –el 2006, el CAAD va recollir 137 animals i, el 2007, 146, i en total se'n van poder retornar 23–, l'Ajuntament de Tordera ha posat en marxa una nova campanya per identificar i censar els animals de companyia. La policia local distribueix díptics informatius en què es detallen els tràmits que cal seguir perquè el gos disposi d'un número que en tot moment l'identifiqui. A més, també es recorda a tots els propietaris que tenen l'obligació de recollir els excrements dels animals a la via pública i de passejar-los amb corretja i morrió, en aquest últim cas si pertanyen a una raça de les considerades potencialment perilloses.

Pel que fa a la salubritat d'aquests espais públics, es recorda als amos que els gossos «no poden entrar a zones d'oci ni de jocs infantils», i que «cal evitar que orinin a les façanes, el mobiliari urbà i les terrasses».

El consistori considera que la campanya, a priori, no té una intencionalitat sancionadora, però en cap cas no es descarta aplicar multes en els casos considerats més greus i quan s'abusi de l'incompliment de la normativa.

………………………………………………………………………

Ple Ordinari 26-11-08 de Tordera
Ràdio Tordera

Sobre l’ordenança municipal de Tordera per a la prevenció i control dels mosquits, i particularment del mosquit tigre (30 dies en exposició pública)... minut 4’40” del Ple Ordinari.

Sobre l’ordenança municipal d’arbrat, zones verdes i espais naturals (30 dies d’exposició pública)... minut 10’30” del Ple Ordinari

Sobre l’aprovació de la formulació conjunta amb altres ajuntaments de la revisió del pla especial de protecció del medi físic i del paisatge de les serres del Montnegre i Corredor... minut 21’55” del Ple Ordinari