L’escarabat que arrasa les palmeres amenaça l’economia dels Ajuntaments.
Ràdio Palafolls 29/1/09
La plaga del morrut no té aturador i continua arrasant sense compassió les palmeres de molts passejos del Maresme. La plaga es va detectar a finals del 2005 i darrerament la seva expansió ha estat exponencial. A Catalunya ja hi ha uns 3.000 els exemplars afectats i una tercera part es concentren a la nostra comarca. El cost que això ha suposat per a la Generalitat és milionari, ja que la tala i crema de cada palmera afectada costa uns 600 euros. Ara la Generalitat es planteja que siguin els propietaris de les palmeres afectades els que es facin càrrec del cost de la seva destrucció .
Si finalment el govern decideix delegar aquests cost, la situació econòmica de molts ajuntaments es veurien afectades.
Mònica Palacín, la regidora de Medi Ambient de Pineda de Mar, el municipi català més afectat per la plaga amb més de 360 palmeres atacades per l’escarabat, assegura que assumir el cost de la destrucció de les palmeres seria ‘insuportable’.
PLF també s’ha vist atacat per aquesta plaga amb una 30a de palmeres afectades, entre elles una de les dues que fins l’any passat hi havia a la plaça de l’església. Després d’intentar salvar-la, finalment es va haver de talar.
Malgrat té comptabilitzades, segons el govern català 32 palmeres afectades i Sta. Susanna 266.
Ampliació.- El no a l'ARE de Sant Celoni obté el 69,25% del suport dels votants de la consulta
L’Actualitat del Baix Montseny 25/1/09
Un 69,25 per cent dels participants en la consulta sobre l'ARE de Can Riera de l'Aigua, el que suposa 2.847 vots, s'han mostrat en contra del projecte davant un 30,36 per cent, 1.248 vots, que hi han donat suport. En total, 4.118 persones s'han acostat al llarg de la jornada als diferents col·legis electorals per participar en la consulta, el que suposa un 30,03 per cent del cens. Sols hi ha hagut 6 vots en blanc i 7 nuls.
L'aclaparadora victòria del 'No' ha estat especialment important en meses com Sant Ponç (76,74 per cent), Sax Sala (75,48 per cent) i les Borrelles (71,94 per cent), tot i que en totes les meses els sufragis contraris al projecte han superat el 63 per cent. L'única excepció ha estat la mesa de la Batllòria, on el 'no' ha aconseguit 76 vots (54,68 per cent) i el 'si' un total de 63 vots, un 45,32 per cent.
Especialment destacada ha estat també la participació en les dues meses més properes a la zona de Can Riera de l'Aigua, Puigdollers i Sant Ponç, que ha superat el 37 per cent o quedat a dècimes del 38 per cent. Només el Pallerola, Illes Belles i la Batllòria, ha tingut una participació del 20 per cent o inferior, en el cas de la mesa batllorienca.
Les formacions també han fet el seu balanç sobre l'àmplia participació així com el resultat. "El missatge de la gent de Sant Celoni ha estat clar i contundent. El poble ha parlat, ha donat la seva opinió, i no es pot fer oïdes sordes a aquesta veu col·lectiva", ha assenyalat el cap del grup del PSC, Joan Castaño. Castaño ha demanat per a la setmana vinent una reunió de tots els grups amb representació a l'Ajuntament per treballar per "buscar la millor solució per l'hospital i la resta d'equipaments que necessita el municipi". També ha assenyalat que "amb aquest resultat, l'alcalde haurà de reflexionar seriosament, treure conclusions oportunes, i abandonar aquesta política erràtica que l'únic que ens ha portat és la paràl·lisi del municipi".
El cap del grup municipal de CiU i alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, ha destacat que el procés participació ha estat "històric" a Sant Celoni perquè mai no s'havia fet una consulta d'aquestes característiques, i ha recordat que va ser el seu grup qui la va impulsar quan "amb altres projectes que han trinxat el territori, com el TGV, no s'ha consultat a la gent". Deulofeu ha dit que "el resultat ha estat molt clar i ja l'hem comunicat a la Generalitat", si bé ha emplaçat als altres grups a mantenir una reunió amb el govern català per traslladar-los el resultat. També ha lamentat "no haver estat capaços de fer arribar a la gent i explicar el projecte" i, en aquest sentit, ha afegit que ara "hem de donar resposta aunes necessitats històriques, com l'hospital i la residència, que no s'han fet en altres governs".
Per a la cap del grup municipal de la CUP, Montserrat Vinyets, "els resultats són claríssims i deixen palès que hem fet una bona campanya". La regidora ha destacat la participació tot i que considera que la campanya que ha fet l'Ajuntament deSant Celoni per incentivar el vot "no ha estat excessiva comparada amb altres campanyes com l'Actua". Vinyets ha destacat la "voluntat ferma de la ciutadania de Sant Celoni perquè no es faci l'ARE" i considera que ara amb la paraula dels ciutadans se suma a la via institucional que va rebutjar el projecte.
Ja tenim aquí “Altres històriesdemar”
Fa 2 dies
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada