dilluns, 23 de març del 2009

Rorquals comuns (Balaenoptera physalus) davant les costes del Maresme 23/3/09

Detecten balenes a pocs quilòmetres de la costa del Maresme, en període de migració
Diari Maresme 23/3/09
.

.

El CRAM ha detectat la presència dels primers rorquals a la costa catalana en la seva migració cap al nordoest del Mediterrani.

Primers avistaments

La Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals (CRAM) ha realitzat els primers avistaments de rorquals comuns (Balaenoptera physalus) de la temporada a poques milles de la costa catalana, inaugurant així les migracions d'aquesta espècie de balena cap al mar de Liguria, al nordoest del Mediterrani. L'equip del CRAM ha tingut constància del pas d'aquests grans cetacis davant de la costa de Tarragona i del Maresme, fet habitual dels mesos de març a juny.

Rorqual

El rorqual comú és una balena que mesura entre 18 i 23 metres de longitud i que com tots els rorquals es caracteritza per un sistema de plecs que li permet inflar la papada i filtrar el plàncton i el krill a través de les seves barbes. Aquest cetaci és considerat una espècie amenaçada segons la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN) i, juntament amb el catxalot (Physeter macrocephalus), és l’únic gran mamífer marí que queda en el Mediterrani.

Migració

En cas d'avistament la Fundació CRAM alerta del perill de causar molèsties a aquests animals, ja que poden trobar-se alimentant-se o en períodes de descans, i qualsevol interferència pot distorsionar la seva migració.