dijous, 28 de maig del 2009

Sobre el "temut" mosquit tigre 26-27/5/09...


El mosquit tigre ha arribat a 87 municipis catalans
Sala de Premsa – DMAH, 26/5/09

Nota de premsa
DMAH 26/5/09

Comunicació i Premsa
Departament de Medi Ambient i Habitatge
PREMSA.DMAH@GENCAT.NET
Telèfon de contacte 93 444 51 30

Rodejats pel mosquit tigre.
Ràdio Palafolls 27/5/09

La Direcció General del Medi Natural ha fet públic el quart estudi de seguiment anual de la població del mosquit tigre asiàtic, on s’avalua la seva evolució i capacitat d’expansió pel territori.

L’estudi, elaborat el 2008, ha constatat que el mosquit tigre es troba en 87 municipis de 12 comarques catalanes, entre les quals es troba el Maresme, augmentant en un sol any en 32 localitats més que l’any 2007 (55 municipis).

En aquests estudi no hi surt PLF que sembla que de moment està lliure d’aquests insecte, que a poc a poc va colonitzant la nostra comarca.
Al Maresme hi ha 16 poblacions on ja s’ha detectat aquests mosquit tigre. Les més properes Calella i Tordera.

L’any 2006, el municipi maresmenc on es va detectar el mosquit tigre per primer cop va ser Caldes d’Estrac, i el 2007 es va expandir a Arenys de Mar, El Masnou, Canet de Mar i Montgat.

També a Blanes i Lloret, a la Selva, s’ha detectat la presència d’aquests insecte.
Des de que els primers exemplars de Mosquit tigre es van detectar a Sant Cugat del Vallès, l’any 2004, la seva expansió pel territori no ha parat d’augmentar. El més efectiu per frenar la seva proliferació és evitar la posta d’ous i el creixement de les larves aquàtiques, cosa que s’aconsegueix amb l’eliminació dels punts d’aigua on poden créixer, com cubells d’aigua a l’exterior, i llocs on es pot estancar aigua.

El mosquit tigre ja ha arribat a 16 municipis maresmencs
Diari Maresme 26/5/09

La Direcció General del Medi Natural ha fet públic el quart estudi de seguiment anual de la població del mosquit tigre asiàtic, on s'avalua la seva evolució i capacitat d'expansió pel territori.

Estudi

L'estudi, elaborat el 2008, ha constatat que el mosquit tigre es troba en 87 municipis de 12 comarques catalanes, entre les quals es troba el Maresme, augmentant en un sol any en 32 localitats més que l'any 2007 (55 municipis).

Maresme

Al Maresme, hi ha presència d'aquesta espècie per primera vegada a Tiana, Vilassar de Dalt, Calella, Sant Cebrià de Vallalta, Tordera, Premià de Mar, Premià de Dalt, Teià, Argentona, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt. L'any 2006, el municipi maresmenc on es va detectar el mosquit tigre per primer cop va ser Caldes d'Estrac, i el 2007 es va expandir a Arenys de Mar, El Masnou, Canet de Mar i Montgat.

Prevenció

Des de que els primers exemplars d'aquest insecte es van detectar a Sant Cugat del Vallès, l'any 2004, la seva expansió pel territori no ha parat d'augmentar. El més efectiu per frenar la seva proliferació és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves aquàtiques, cosa que s'aconsegueix amb l'eliminació dels punts d'aigua on poden créixer.
.
El mosquit tigre s'estableix a 5 pobles de la Selva i es podria expandir a més
Diari de Girona 27/5/09

L'espècie s'ha estès a Catalunya passant de 55 municipis el 2007 a 87 en un any

BARCELONA/ GIRONA ACN/E.BATLLE
El mosquit tigre ja es troba en cinc municipis de la comarca de la Selva, aquests són Maçanet de la Selva, Vidreres, Tossa de Mar, Blanes i Lloret de Mar; i a 82 poblacions més de Catalunya, segons revela un estudi elaborat pel Departament de Medi Ambient durant el 2008. Tot i això, els tècnics consideren que encara es podria expandir a més municipis durant els mesos d'agost i setembre d'aquest any.
De fet, tal i com explicava ahir el reponsable del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter a Diari de Girona, aquest "estiu i l'any que ve seran quan possiblement el mosquit tiger tindrà el seu pic més alt de població" i llavors, serà quan els serveis de control hauran de veure com aquesta espècie "s'expandeix o si la podem diluir a l'espai".
Per tot això, Marquès recorda que la importància de les tasques de prevenció i conscienciació que es van iniciar a l'octubre de l'any passat perquè "no serà fins aquest estiu que començarem a tenir les queixes de la gent per aquest mosquit i quan les hauran d'aplicar".
D'altra banda, des del Departament de Medi Ambient el cap del servei de fauna i flora, Jordi Ruiz, va reconèixer ahir durant la presentació de l'estudi que "l'expansió ha estat exponencial i podem pensar que arribarà a desenes més de població del Vallès Oriental, Maresme, Garraf o la Selva", ja que són municipis càlids, de terra baixa i amb moltes zones residencials.

Controlar l'expansió
El mosquit tigre és una espècie temuda a Catalunya per la seva facilitat de reproducció i també, pel tipus de picada, que al moment no és dolorosa però la seva posterior reacció molesta, ja que dura força dies amb picor, ja que injecten saliva, que és la que produeix la reacció. Aquest tipus de mosquit, de la família Culicidade necessita una temperatura mínima de deu graus per reproduir-se i per tant, és ara, a partir de la "primavera s'ha de fer un esforç més gran per controlar l'expansió", va destacar Ruiz.
De fet el període d'activitat d'aquest insecte comprèn des del mes de maig fins al mes de novembre, però sobretot les molèsties principals es donen des del mes de juliol fins al setembre. Els dos factors que condicionen el cicle del mosquit tigre asiàtic són el clima i la longitud del dia. La pluja en canvi, no és imprescidinble per al seu desenvolupament, però la indueix. Per diferenciar-lo dels altres mosquits, cal destacar el seu abdomen punxegut, les potes de bandes blanques i negres molt visibles a simple vista. L'adult té unes dimensions d'entre dos i deu mil·límetres.
De moment es troba a 87 municipis de Catalunya, situats en dotze comarques diferents i va aparèixer per primer cop al país, l'any 2004 a la població de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). Marquès assegura que les dades sobre municipis afectats aportats per aquest estudi de la Generalitat "en realitat són molt més altes" perquè ja fa dos anys que es troba establerta l'espècie a Catalunya i per tant, que la situació és de molta més presència del mosquit.

Evitar deixar l´aigua estancada.

Tot i que el mosquit tigre és difícil d'eradicar, les administracions han engegat diverses campanyes per sensibilitzar i controlar aquesta espècie, però els tècnics conclouen que el que s'ha d'apostar és per la prevenció. De fet el que cal, asseguren, és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves aquàtiques i per aconseguir-ho cal eliminar els punts d'aigua on poden créixer. A la Selva, una comarca amb moltes urbanitzacions, es fa especial èmfasi en el tema dels jardins i les pisicines. I entre altres, es demana que es buidi regularment o retiri qualsevol recipient de l'exterior que pugui acumular aigua; vigilar les basses petites, buidant-les setmanalment; mantenir cobertes les piscines mentre no s'utilitzin, entre altres. En resum, evitar deixar l'aigua estancada perquè és allà on posen els ous i per tant, després es desenvolupen les larves. girona e.b.
.
Consideren establert el mosquit tigre en zones de la Selva i en detecten un cas a Roses
El Punt 27/5/09

Els controls que està fent el Servei de Mosquits i el Dipsalut han demostrat que el mosquit tigre ja està establert en cinc pobles de la Selva: Blanes, Lloret, Tossa, Vidreres i Maçanet. El director del Servei, Eduard Marquès, ha explicat que han trobat positius en cadascun d'aquests municipis, precisament els més afectats l'any passat. Si bé encara s'han donat pocs casos, factors com les pluges i que la gran eclosió del mosquit sigui a partir de l'agost fan donar-hi per establert l'insecte. A més, hi ha hagut també un cas a Santa Margarida de Roses, però el focus es dóna per controlat. Marquès ha explicat que la intenció és aturar l'expansió del mosquit a la demarcació. D'altra banda, Medi Ambient ha certificat que l'insecte és present en 87 municipis catalans.

.............................................................

http://mediambient.gencat.cat/cat/el_medi/fauna/mosquit_tigre.jsp?ComponentID=58985&SourcePageID=5732#1