dimecres, 12 d’agost del 2009

Algunes notícies més per llegir 12/8/09...

La Fundació CRAM posa en marxa el repartiment de perxes de tall per a reduir la mortalitat de les tortugues babaues al litoral mediterrani espanyol
CRAM 12/8/09
.
L'equip de la Fundació CRAM amb pescadors de Blanes
.
Pescador utilitzant una perxa de tall

La Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) inicia el repartiment de perxes de tall entre els palangrers del litoral mediterrani espanyol, un dispositiu desenvolupat per la pròpia Fundació que, gràcies a la col·laboració activa dels pescadors pot ajudar a disminuir la mortalitat de les tortugues babaues (Caretta caretta) capturades incidentalment a les línies de palangre.

La perxa de tall és el dispositiu més efectiu desenvolupat a dia d'avui per a reduir la mortalitat de les tortugues babaues. Consisteix en una vara lleugera d'alumini amb una ganiveta en un dels seus extrems que permet tallar el sedal arran de boca de boca de forma fàcil, evitant així lesions que poden arribar a ser mortals per a les tortugues marines.

Es tracta d'un dispositiu de baix cost que es repartirà a palangrers de Catalunya, Illes Balears, València i Múrcia i al litoral mediterrani andalús a través de les organitzacions que treballen per a la conservació de les tortugues marines al costat dels pescadors de cada comunitat.

Utilitzant la perxa i tallant el sedal arran de boca els pescadors evitaran les gangrenes i ofegaments provocants per l'enredament del sedal; els estrips interns deguts a l'hissat a pes de l'animal a bord i els problemes digestius greus causats per la ingestió del sedal.

El desenvolupament d'aquest dispositiu és fruit de l'experiència pilot duta a terme amb palangrers al 2006 i dels estudis sobre els efectes dels hams J i circulars realitzats per la Fundació CRAM des de 2002 fins al 2008. Aquest projecte està cofinançat per Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.

Més informació:

Àrea de premsa - Fundació CRAM

93 752 45 81 - com@cram.org


L'alcalde de Calella nega que l'equip de govern actuï amb opacitat per les obres de canalització
Diari Maresme 12/8/09


Sortint al pas per les recents crítiques de CiU, l'Alcalde de Calella, Josep Maria Juhé, ha negat que l'equip de govern actuï amb opacitat i assegura que s'ha treballat per minimitzar l'impacte mediambiental de les obres de canalització de la xarxa Ter-Llobregat al municipi.

Fotografies

En declaracions a Ràdio Calella, l'alcalde també ha dit que les fotografies que Convergència i Unió (CiU) ha presentat per denunciar l'impacte mediambiental de les obres, no s'adiuen exactament amb la realitat i són "incorrectes i no exactes". Com exemple, Juhé ha comentat que algunes fotos corresponen a camps erms i alguna "és d'una antiga pista anterior a les obres". També, l'alcalde i regidor de Medi Ambient ha reconegut que no s'ha ofert la informació demanada pels regidors de CiU "perquè es va fer un informe sobre la qüestió, que es va traspaperar", però ha assegurat que la petició s'atendrà en les properes setmanes.

Impacte ambiental

Juhé també ha subratllat que des del consistori "s'ha treballat perquè l'impacte ambiental d'aquestes obres sigui el menor possible". A més, "s'ha fet un control molt estricte sobre l'empresa que realitza les obres", ha puntualitzat.

Informacions i documentacions

Cal recordar que el grup municipal de CiU a Calella ha tramès recentment una carta al Síndic de Greuges demanant empara davant el que considera "opacitat informativa" de l'equip de govern sobre l'impacte ambiental d'aquestes obres en el municipi, després de demanar en dues ocasions - el 7 d'octubre de 2008 i el 21 d'abril d'enguany - un seguit d'informacions i documentacions al govern municipal (PSC-ERC) sobre aquesta actuació. Segons els convergents, "aquestes obres transcorren masses boscoses de Calella i han comportat la tala de nombrosos arbres amb el consegüent impacte ambiental i paisatgístic".