dimecres, 2 de setembre del 2009

Algunes notícies més per llegir 2/9/09...

Protecció Civil activa l'alerta del Pla Camcat per una taca de cru que afecta el litoral de Mataró
El Punt 2/9/09

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, Cecat, ha activat, a les 19.00 hores d'avui, la fase d'alerta el Pla Especial d'Emergències per contaminació accidental de les aigües marines a Catalunya (CAMCAT) per l'aparició d'una taca de cru al litoral de Mataró (Maresme).

La taca, aproximadament d'uns tres quilòmetres de longitud, afecta més de la meitat del litoral de Mataró i està formada per aglomerats semblants a una galeta, aproximadament d'un centímetre de diàmetre, que es dipositen en filera a la costa.

L'Ajuntament de Mataró ha activat el seu pla d'actuació municipal per contaminació accidental de les aigües marines i està procedint a la neteja del que ja s'ha dipositat a la sorra. Tècnics de Sasemar informen que la taca no afecta mar endins i que podria tractar-se d'un vessament antic. Altres poblacions veïnes estan, també, lleument afectades.

Els petxinaires aturats un any i mig sense pescar tornen pràcticament sense captures el primer dia
El Punt 2/9/09
.

Pulido a la seva embarcació de pesca artesanal. Foto: E.F.

Una dotzena d'embarcacions artesanals del port d'Arenys de Mar van sortir ahir a pescar després d'un any i mig d'estar aturades. Els petxinaires esgotaven així la veda biològica que fan per mirar de deixar temps a regenerar el fons marí. La decepció, però, va ser general ja que les captures del primer dia van ser molt minses. «Hem agafat 47 quilos de petxina lluenta quan en una jornada se'n recollien uns 150 quilos», explicava el patró major del port arenyenc, Mauricio Pulido. Els pescadors artesanals que feinegen més a prop de la costa veuen com les captures disminueixen després d'un estiu en què s'han portar a terme noves actuacions per regenerar les platges. «Després d'un any i mig sense collir res s'hauria d'haver notat i aquesta és la prova més objectiva del que fa temps que denunciem», explica. Segons Pulido no només l'extracció de sorra del fons marí destrueix l'hàbitat d'aquestes espècies, sinó que també la proliferació de depuradores al litoral fa que es redueixin els nutrients dels quals s'alimenten. Els professionals reclamen des de fa temps a l'administració que faci un estudi per avaluar l'impacte que poden tenir les aigües tractades. Arran de la regeneració de les platges, el govern estatal es va comprometre amb els pescadors a estudiar la viabilitat del sector pesquer artesanal de la comarca, que està en regressió des de fa anys, i mirar de buscar solucions.

TORDERA COMENÇA A TREBALLAR PER DESENVOLUPAR EL MERCAT, L’ENTORN NATURAL, L’ESPORT I LA HISTÒRIA LOCAL PER A LA PROMOCIÓ TURÍSTICA DEL MUNICIPI.
Ràdio Tordera 2/9/09

La Regidoria de Promoció de la Vila vol començar els propers mesos a desenvolupar el Pla de Desenvolupament Turístic de Tordera. Aquest pla defineix les possibilitats turístiques del municipi i que passen, per redimensionar les oportunitats paisatgístiques, naturals i esportives de Tordera.

En aquest sentit, es proposa crear de rutes de senderisme i millorar les existents, crear circuits de BTT, oferir l’oportunitat d’estudiar les aus que viuen o aprofiten les zones humides en els viatges migratoris, elaborar un producte turístic amb base històrica, potenciar la gastronomia i redimensionar el mercat com a producte exclusiu de Tordera. El regidor de promoció de la vila explica les actuacions a seguir a partir d’ara.

El municipi vol esdevenir en un futur proper un pol d’atracció turística i defensa que disposa dels recursos propis suficients per singularitzar-se davant l’oferta actual.