dissabte, 9 de gener del 2010

Alguns efectes del vent d'aquests dies al Maresme, 9/1/10

El vent destrossa molts hivernacles i ara els pagesos temen per les glaçades
El Punt 9/1/10
.
Ahir mateix molts s'afanyaven a reparar els plàstics arrencats per protegir els conreus d'interior

Un dels hivernacles malmesos de les Cinc Sènies de Mataró on ahir s'afanyaven a canviar els plàstics que s'havia endut el temporal de vent. Foto: E.F.
.
Les fortes ràfegues de vent del temporal van malmetre molts hivernacles a bona part de la comarca. Els pagesos s'afanyaven ahir a reparar les destrosses en vista de l'anunci de noves gelades per les properes hores a primera línia de la costa. Molts no volien repetir les pèrdues de fa un parell de setmanes, quan la primera onada de fred va fer malbé les collites. El vent no només va destrossar els hivernacles sinó que també va arrencar les mantes tèrmiques que molts posen als conreus d'exterior per protegir-los de les baixes temperatures. Les asseguradores ahir no donaven l'abast, però els pagesos avançaven els treballs.
.
A l'extensió agrícola de les Cinc Sènies el fort temporal es va deixar notar amb força i ahir els pagesos en van rebre les conseqüències. Els plàstics i vidres dels hivernacles havien voleiat i també moltes de les mantes tèrmiques que posen a la terra per protegir els conreus que hi ha a la intempèrie. Ahir un dels afectats, Pere Serra, esperava a mitja tarda la visita dels pèrits de l'asseguradora. La seva nau, que fa només unes setmanes era plena de ponsèties, va quedar sense sostre. «Sort que ara ja hem passat la temporada forta i no ens ha malmès res de dins», explicava. Tot i això, ahir mateix ja s'afanyava a retirar els plàstics i posar-ne de nous. «L'asseguradora m'ha dit que vagi fent, que ja vindran», comentava, en un dia en què els pèrits que s'encarreguen de prendre nota dels desperfectes no donaven l'abast.
.
Els efectes van ser desiguals a la comarca. El Baix Maresme, on hi ha molts correus de planta ornamental a l'interior d'hivernacles, també va sortir malparat del temporal. De la mateixa manera a Mataró i la zona del delta de la Tordera el vent hi va bufar amb molta virulència durant prop de vint-i-quatre hores.
.
Les presses dels agricultors per arreglar les estructures s'explicava per l'anunci d'una segona onada de fred i de glaçades. «Ja fa dues setmanes que va passar el mateix: després del vent, les glaçades, que són encara pitjors», comentava des de Mataró el delegat d'Unió de Pagesos, Pep Riera.
.
Sota zero, de matinada
.
Les previsions per a aquesta matinada són les pitjors per als pagesos. «A Mataró podran arribar a 3 graus negatius, però cap a la Tordera poden baixar fins als 6», advertia el meteoròleg del Consell Comarcal, Joaquim Serra. No només això sinó que dilluns el fred es mantindrà, tot i que no es preveu que nevi a cotes baixes com en altres punts del litoral. «Els pagesos pobres ho tenen clar, perquè després del vent els arriba més fred», comentava el meteoròleg.
.
Als pagesos del delta de la Tordera ja els va tocar el rebre amb la baixada de temperatures sota zero de fa dues setmanes. Després d'una tardor i un desembre suaus, les baixes temperatures van arribar de cop, quan moltes verdures i també fruiters eren molt frondosos. «Van quedar raves, apis i fins i tot un llimoner carregat de llimones ben rostit amb la glaçada; ara ja no ens pot fer més mal perquè ja s'ho va carregar», comentava un pagès de Palafolls. Aleshores com a màxim a la zona agrícola de Palafolls i Tordera, a tocar del riu, es va baixar fins als 3 graus negatius. A la matinada d'avui s'espera arribar al doble, 6 sota zero. Amb aquestes temperatures no serveixen de res les mantes tèrmiques.
.
El vent fa estralls al Maresme
Avui.cat 9/1/10
.
Els Bombers han fet més de 300 sortides per resoldre emergències relacionades amb el vent. El 40% de les sortides han estat a la comarca del Maresme
.
Els Bombers de la Generalitat han fet, des d'ahir a les 21.00 hores fins avui al migdia, més de 300 sortides relacionades amb el temporal de vent, neu i pluja que afecta tot el territori.

D'aquests serveis, 140 s'han fet a la comarca del Maresme, sobretot a la nit, per resoldre emergències relacionades amb el vent, per exemple la caiguda d'arbres i danys al mobiliari urbà de diversos municipis de la comarca.

Així, el fort vent ha arrencat les plaques metàl·liques del sostre del poliesportiu de Sant Andreu de Llavaneres. Segons fonts del consistori, el vendaval ha arrencat les planxes metàl·liques del sostre del poliesportiu, que van volar fins al carrer Contrabandistes, sense que es produïssin danys personals. El vent també va desplaçar una màquina de gel d'una gasolinera i la Policia Local va haver de retirar-la per evitar que arribés a la carretera N-II i afectés la circulació.

A Vilassar de Dalt el temporal de vent ha arrencat 14 de les 20 plaques de policarbonat d'un lateral de la coberta de la piscina municipal, sense que hi hagi hagut danys personals, segons el consistori.

A Arenys de Munt l'Ajuntament informa que ahir es va evacuar un bloc de pisos del número 63 del carrer Francesc Macià en danyar-se una canonada de gas per la caiguda d'un arbre. Efectius dels Bombers, Policia Local i Mossos d'Esquadra van reparar la canonada i al cap d'una hora els veïns van poder tornar a casa seva. .A més, nombroses zones d'Arenys de Munt s'han quedat tota la nit sense llum a causa de la caiguda d'arbres sobre les línies elèctriques, i aquest matí encara hi ha urbanitzacions del municipi que seguien sense subministrament.

La companyia Fecsa-Endesa segueix treballant per reparar el subministrament danyat per la caiguda d'arbres, que han trencat molts cables. .A més de policies locals, Mossos d'Esquadra i bombers, hi ha més de 30 voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) del Maresme que estan participant des d'ahir a la nit per donar suport als cossos de seguretat amb la tala d'arbres caiguts a la via pública als municipis del Maresme i Vallès Oriental, concretament a Mataró, Argentona, Dosrius, Calella, Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Arenys de Mar, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d'Estrac.
.

Les ADF col·laboren en la tala d'arbres caiguts per les ventades d'aquesta nit
Diari Maresme 8/1/10

Més de 30 voluntaris de les ADF del Maresme estan participant aquesta nit en donar suport als bombers i a les policies locals amb la tala d'arbres caiguts a la via pública per les ventades.

Entre les ADF participants en aquestes tasques de suport hi ha l'ADF Alt Maresme, l'ADF Serra de marina i l'ADF Montalt. En aquest operatiu estan actuant, entre d'altres municipis, a Mataró, Argentona, Dosrius, Calella, Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Arenys de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres i Caldes d'Estrac.

Les ADF disposen de personal voluntari, equipat i format en l'operativitat d'emergències davant les ventades, incendis forestals i altres tipus d'emergències. També disposen de vehicles 'pick up' d'intervenció ràpida, equips de tala i esporga i experiència en aquest tipus d'actuacions..D'altra banda, els Bombers de la Generalitat han dut a terme al llarg de la tarda d'aquest dijous un centenar d'actuacions relacionades amb l'episodi de vent, neu i pluja. La majoria de les actuacions han estat per realitzar sanejaments de façanes, retirar elements no estructurals i netejar les vies. El gruix principal de serveis s'ha realitzat a les comarques del Maresme i el Vallès Oriental. A més, s'han realitzat moltes rutes de prevenció arreu del territori, així com serveis de suport als vehicles que s'han vist afectats pel temporal i han quedat embarrancats o travessats a la carretera. Segons fonts dels bombers, cap d'aquestes actuacions ha provocat danys personals.