dissabte, 3 d’abril del 2010

Sobre els Canons Submarins del Maresme. Diari Maresme 1/4/10

Canons Submarins del Maresme
Diari Maresme 1/4/10
.

Dofí mular (Tursiops truncatus)
.
L’entitat de conservació marina Submon ha iniciat, amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, un projecte trianual de custòdia marina, amb l’objectiu de promoure la protecció d’una àrea marina d’especial interès per a cetacis (dofins i balenes), els Canons Submarins del Maresme, mitjançant la implicació dels usuaris del medi marí, els ens locals i les administracions competents.

.
Custòdia marina
.

El concepte de custòdia marina es defineix com “una estratègia de conservació que intenta generar la responsabilitat dels organismes competencials i dels usuaris del medi marí en la seva conservació i el bon ús dels seus recursos naturals, culturals i paisatgístics”, es a dir, una estratègia que busca la participació ciutadana, a nivell local, per mantenir la biodiversitat d’allò que tenim més a prop de casa. Sota aquest marc de treball, SUBMON desenvoluparà un programa per tal d’implicar al sector nàutic i pesquer dels municipis costaners compresos entre Barcelona i Blanes en la recollida de dades dels cetacis de la zona i en el compromís de “Bones pràctiques d’aproximació” per tal de contribuir a la conservació d’aquestes espècies.
.

Albirament
.
Àrea marina del Maresme
.
L’àrea marina de custòdia, amb una extensió d’uns 2300 Km2, es situa majoritàriament davant la comarca del Maresme, la Selva i el Barcelonès i comprèn dos hàbitats ben diferenciats: La zona de canons submarins, que van fins a 1800 metres i la zona costanera. L’àrea de Canons Submarins, més allunyada de la costa, fou proposada l’any 2002 com a zona ZEPIM (Zona especialment protegida d’importància pel Mediterrani) fruit d’un estudi dut a terme pel Ministeri de Medi Ambient per definir àrees importants per a la conservació dels cetacis. La zona compresa entre els canons i la costa es caracteritza per la presència de dues praderies de posidònia, un espai ja inclòs a la Xarxa Natura 2000, i per la presència del dofí mular, una espècie costanera inclosa al Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades i a la Directiva Hàbitats en els annexos II i IV.
.
Mapa batimètric de l’àrea de custòdia.
.
Tipus d’espècies
.
Els canons submarins són unes estructures canalitzadores de la matèria orgànica de la superfície terrestre fins a les planes abissals. Aquesta característica els converteix en hàbitats rics en nutrients i amb una elevada biodiversitat. Així, dins l’àrea marina hi podem trobar 4 de les 8 espècies de cetacis presents al Mediterrani: El rorqual comú o balena mediterrània, el cap d’olla gris, el dofí llistat i el dofí mular, així com una espècie de tortuga, la tortuga babaua. Totes aquestes espècies es troben amenaçades, en especial el dofí mular, una espècie molt costanera, que ha vist reduïdes les seves poblacions en les últimes dècades.
.
Participació
.
El projecte és obert a qualsevol persona que vulgui participar en l’estudi o la difusió dels valors de l’àrea o que sigui usuari de la zona, com a navegant, pescador o simplement com a persona interessada.
.
La manera de col•laborar en el projecte és mitjançant la presa de dades de cetacis albirats durant les navegacions, en cas de comptar amb embarcació pròpia. Per tal de formar als interessats, durant aquesta primavera es realitzaran una sèrie de xerrades de formació als Clubs Nàutics i ports de la zona on s’informarà sobre l’àrea, les espècies presents i les metodologies d’estudi. D’aquesta manera es crearà una xarxa de col•laboradors, usuaris de l’àrea, que participin activament de l’estudi de les poblacions de cetacis i que contribueixin a incrementar la informació sobre aquests animals, fet clau per a la seva conservació. Les persones interessades en participar, es poden posar en contacte amb el Club nàutic o port per les xerrades de formació o bé contactar amb SUBMON a maresme@submon.org