dijous, 8 d’abril del 2010

Un estudi alerta que les 106 platges de Girona perden 1 metre de sorra cada any. Diari de Girona 8/4/10

Un estudi alerta que les 106 platges de Girona perden 1 metre de sorra cada any
Diari de Girona 8/4/10
.
Experts adverteixen que en 10 anys desapareixeran d'un 15 a un 20% de les cales catalanes
.

La platja de s'Abanell, de Blanes, després d'una de les darreres llevantades que van arrossegar la sorra. carles colomer
.

GIRONA DDG
Les 106 platges que s'estenen al llarg de 53 quilòmetres a la Costa Brava pateixen cada any una erosió d'un metre de sorra -algunes perden fins a 5 centímetres-, segons es recull al Llibre verd del litoral català que han elaborat experts del Centre Internacional d'Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC) i del Laboratori d'Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya. D'acord amb els seus càlculs, si no s'actua abans, d'aquí a 10 anys desapareixeran entre un 15 i un 20% de les platges.
.

Un dels autors de l'estudi, José Ángel Jiménez, va explicar -durant unes jornades tècniques celebrades ahir a Barcelona- que les platges "en general són erosives i això significa que la major part, al voltant d'un 70%, tindrà problemes a mitjà termini". L'expert va afegir que, ara, al voltant d'un 25% de les platges "tenen problemes ja, a dia d'avui, i en tindran d'aquí a un període de 5 anys"; i va aclarir -en unes declaracions recollides per Ràdio Girona- que "quan diem problemes vol dir que no serviran com a platges, o bé desapareixeran o bé seran molt estretes per suportar un ús turístic o perquè ?protegeixin el territori, que és el que passa per exemple al Maresme".

Durant la inauguració de la jornada titulada "Estat de la zona costanera a Catalunya. Llibre verd 2010", el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, va augurar que aquest estudi ofereix la possibilitat de decidir què cal fer amb les platges. Nadal va preguntar: "Per mantenir el turisme, estem abocats a bombar sorra a Cabrera, Arenys i no sé a on més cada any, a un cost de 10 o 15 milions d'euros? Per què això és més barat que fer segons quines altres actuacions? O hem de renunciar definitivament a platges que en l'imaginari col·lectiu de la gent d'aquest país havien sigut platges?".
.

Una de les dades més rellevants recollides al Llibre verd és que, per mantenir la costa, caldran 2,5 milions de metres cúbics de sorra cada any, si és que no es duen a terme mesures preventives; un càlcul que no té en compte la incidència dels temporals extraordinaris, com ara les llevantades que periòdicament afecten el litoral de Girona. El document també recull algunes de les preocupacions dels ajuntaments de la Costa Brava, entre les quals hi ha l'erosió, la contaminació i els danys en les infraestructures com les dutxes o les passarel·les de fusta.
.

El Llibre verd presentat ahir és fruit de cinc anys de treball del CIIRC, un consorci integrat per la UPC i els departaments de Política territorial i Obres públiques -que hi ha invertit 236.640 euros-, de Medi ambient i Habitatge, d'Agricultura, Alimentació i Acció rural i d'Innovació, Universitats i Empresa. L'estudi actualitza un informe anterior sobre l'estat del litoral, que s'emmarcava entre els anys 1975 i 1980.