diumenge, 23 de maig del 2010

Sobre el tancament i senyalització de les zones de nidificació d'aus de la desembocadura del riu Tordera 23/5/10. Orchis

cliqueu sobre l'imatge per ampliar
.
La setmana passada, socis de l'Associació Orchis, Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme, vam instal·lar (i reposar en alguns casos) senyalitzacions i delimitacions en el marc del Projecte de tancament i senyalització de les zones de nidificació d'aus de la desembocadura i tram final del riu Tordera (TM Malgrat de Mar i TM Blanes).
.
Consisteix en una mesura provisional i d'urgència a l'espera de l'adjudicació d'un ajut per part del DMAH per a l'adquisició i muntatge dels materials definitius, i per avaluar l'efectividad i viabilitat del projecte.
.
En concret s'han delimitat i senyalitzat tots els accessos a la llera del riu des del gual entre el Pla d'en Grau (a Malgart de Mar) i l'Horta d'en Ferrer (a Blanes), on es permet el creuament del riu per la llera, i la barra de sorra de la desembocadura, per tal d'informar als usuaris de l'espai de la presència d'aus reproductures i de les limitacions per a la seva protecció, i degut a la disminució del cabal, el bon temps i l'arribada del pont d'aquest cap de setmana (factors que fan augmentar considerablement el nombre de persones a l'espai).
.

.
Aquesta simple mesura, de moment i a l'igual que la resta d'actuacions dins l'Acord de Custòdia entre Càmping La Tordera i l'Associació Orchis, ha cobert totes les espectatives i ha resultat ser un èxit rotund, demostrant que no calen grans inversions ni grans infraestructures per tal de protegit la biodiversitat de l'espai, simplement informar i regular els usos que s'hi donen sense alterar les característiques propies del riu.
.

Periòdicament es realitza un seguiment (i manteniment) tant de les actuacions com de les espècies presents, i des de l'inici es constaten tres punts fonamentals...

Els veïns i visitants de l'espai, no només han demostrat una conducta exemplar davant les indicacions, sino que a més han aplaudit l'iniciativa i s'han mostrat interessats, amb abundants consultes i anècdotes comentades.

La fauna i la flora han respost de seguida, amb una recuperació espectacular de la vegetació de ribera i una evident calma (i lo més important, permanència a l'espai) de les aus, molt superior a temporades anteriors per aquestes dates, i fonamental per a la reproducció de multitud d'espècies.

I la part negativa... la constatació de que actualment cap de les administracions competents (ACA, DMAH i Regidories) tenen cap interès real envers la biodiversitat de l'espai, i que el seu funcionament intern no és l'adequat per a les funcions que s'atribueixen a sí mateixes (vaja, que no funcionen). Tota l'actuació s'ha realitzat amb recursos propis dels socis i sense cap mena d'ajuda, i a l'espera d'una feina administrativa i burocràtica que, en el millor dels casos, arribarà quan ja hagi finalitzat la temporada de nidificació.

.