dimecres, 14 de juliol del 2010

La depuradora de Terra Brava de Tordera arriba amb més de 30 anys de retard. Malgrat Confidencial 14/7/10

La depuradora de Terra Brava de Tordera arriba amb més de 30 anys de retard
Malgrat Confidencial 14/7/10
.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha fet pública la construcció d’una depuradora d’aigües residuals, a la urbanització Terra Brava de Tordera. La infraestructura permetrà millorar l’estat de les aigües que s’aboquen al torrent de les Roques Llises, petit afluent del riu La Tordera.El projecte es va començar a redactar l’any 2008, després del conveni signat entre l’ACA i l’ajuntament de Tordera.
.
Des de fa més de trenta anys les aigües residuals de la urbanització s’han estat abocant de manera il·legal a la riera que hi ha a tocar d’aquesta zona de cases. Tot plegat, provocant greus conseqüències per a les seves aigües com brutícia, males olors i rates.
.
Quan es va fer la urbanització, als anys 70, el Ministeri d’Obres Públiques va requerir al promotor de l’obra que hi construís una petita estació depuradora, que mai es va fer. En trenta anys, la urbanització ha multiplicat amb escreix el nombre de les seves vivendes, passant de 10 a 350 cases.
.
Des dels anys 80, els veïns han estat denunciant els abocaments d’aigües fecals a la riera, sense que ningú els fes cas. Finalment, després de cursar infinitat de denuncies en diferents administracions, l’any 2008 la Fiscalia de Medi Ambient va acusar l’alcalde i el regidor de Medi Ambient de Tordera de delicte ecològic per permetre aquesta situació. El consistori, però, sempre ha negat tenir-hi responsabilitat alguna.
.
L’associació de veïns de Terra Brava també sempre ha mantingut que l’ajuntament tenia els diners per fer la infraestructura. Fins i tot, asseguren, que s’havia rebut una subvenció d’uns 400 mil euros per ajudar a construir la depuradora, i que, segons l’ACA, per desídia i abandonament de l’ajuntament de Tordera es va retirar.
.
Aquesta és una problemàtica que es repeteix en altres urbanitzacions de Tordera.