dimecres, 3 de febrer del 2016

Les òlibes de la Fàbrica Llobet-Guri han de “canviar de casa”. Ràdio Calella 3/2/2016

Ràdio Calella 3/2/2016


L’Ajuntament de Calella ha instal·lat dos nius d’òliba a la Fàbrica Llobet-Guri per tal que s’hi traslladin la parella d’òlibes que fa anys que viu a aquest equipament de la ciutat. Això s’ha fet perquè s’han de fer obres a la zona on hi ha l’actual niu i els quedarà inutilitzat.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calella, Marc Buch, ha explicat que la voluntat del govern municipal és que les obres de la Fàbrica Llobet-Guri arran de la construcció de la futura Escola Salicrú no perjudiquin a les òlibes que fa anys que hi viuenMarc Buch: “Aquí a la Fàbrica Llobet-Guri ja fa anys que hi viu una parella d’òlibes i justament ara on tenen el niu s’hi ha de fer una actuació i això els provocaria que no poguessin estar al niu. I ho creiem necessari per un costat perquè és una espècie protegida però també perquè ja forma part del paisatge de la fàbrica“.

Per aconseguir el canvi de llar de les òlibes, Marc Buch ha comentat que se les incentivarà amb menjar per tal que trobin els nous nius i s’hi instal·lin, en un procés conduit per una empresa professional. Buch: “Hem contactat amb una empresa especialitzada en ocells i s’han instal·lat dues caixes niu especials per òlibes  i el que es farà és -mitjançant un procediment de menjar, d’encebament artificial que en diuen- aniran donant menjar a les òlibes per tal que vagin descobrint els dos nius i triïn el que els agradi més perquè quan s’iniciïn les obres no els causi cap molèstia“.


L’òliba és un ocell rapinyaire nocturn, protegit, que s’alimenta principalment de ratolins. També menja ocells petits, i de tant en tant,papallones nocturnes i rat-penats.
Cada femella pot pondre entre 4-6 ous cada primavera i els cova durant 33 dies. Normalment de cada posta en sobreviuen una mitjana de tres cries. Just acabats de néixer van recoberts de plomissol i són capaços d’engolir ratolins sencers. Quan hi ha gran abundància de ratolins, la parella pot fer una segona posta a la tardor